31 Αυγούστου 2011

Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής - Philip Roth


....ήταν το βιβλίο των διακοπών.


Μία εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας της Αμερικής
λίγο πριν αυτή εισέλθει στο Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά την εκδοχή του Ροθ, ο Ρούσβελτ χάνει προεκλογικά (το 1940) από τον αντίπαλό του Λίντμπεργκ. φανατικό απομονωτιστή (δηλαδή, κατά της εισόδου των ΗΠΑ στον πόλεμο), ξενοφοβικό και αντισημιτιστή και η κόλαση επί της γης ξεκινά για τους φτωχούς Εβραίους της Αμερικής (οι πλούσιοι έχουν πάντα διαφορετική αντιμετώπιση, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, σεξουαλικής προτίμησης κτλ Ο ρατσισμός είναι ταξικό φαινόμενο. Κλείνει η παρένθεση).

Για όσους δεν γνωρίζουν (μαζί με αυτούς και ο Manny πριν διαβάσει το εν λόγω βιβλίο) τίποτα για τον Λίντμπεργκ:


Ο Τσάρλς Ογκάστας Λίντμπεργκ (Charles Augustus Lindbergh- είχε τα προσωνύμια Slim, Lucky Lindy και The Lone Eagle - Μοναχικός Αετός, 1902–1974) ήταν Αμερικανός αεροπόρος που έγινε γνωστός καθώς το 1927 κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του Spirit of St. Louis. Για το κατόρθωμά του αυτό έλαβε το έπαθλο των 25.000 δολαρίων που προσέφερε ο Raymond Orteig σε όποιον θα κατάφερνε να διασχίσει χωρίς στάση τον Ατλαντικό. Του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιο της Τιμής, το πιο μεγάλο στρατιωτικό βραβείο.


30 Αυγούστου 2011

Δυναμικές κινητοποιήσεις vα μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο


Δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο οργανώνουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και την Πέμπτη καλούν σε συλλαλητήρια

Από αντίστοιχη κινητοποίηση στο ΤΕΙ Αθήνας

-Κατάληψη στο κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστήμιου Αθήνας
Σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων σε πολλές σχολές της χώρας, καλώντας σε δράση για τη μη εφαρμογή του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, έκαναν, χτες, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. Το ΜΑΣ συνεχίζει και σήμερα τις κινητοποιήσεις με καταλήψεις σε Γραφεία Διασύνδεσης και Ειδικών Λογαριασμών Ερευνας (ΕΛΚΕ), κτίρια Ερευνών, διοίκησης κ.ά., ενώ την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη καλεί σε συλλαλητήρια Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα σε διάφορες πόλεις. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 7.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου, στην Πάτρα στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου, στο Βόλο στη 1 το μεσημέρι στο «Θόλο», στην Ξάνθη, στις 7 το απόγευμα στα Προκάτ.

29 Αυγούστου 2011

Αλ. Παπαρήγα: Θα βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου

Ολόκληρη η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση για το νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, την περασμένη Τετάρτη, στην ολομέλεια της Βουλής

«Κυρίες και κύριοι Βουλευτές χτες ακούσαμε τον πρωθυπουργό να κατηγορεί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα - δεν ξέρω αν έλεγε για ολόκληρο ή αν αναφερόταν μόνο στα πανεπιστήμια, μάλλον μόνο στα πανεπιστήμια - ως ένα σύστημα σοβιετοποιημένο, σοβιετικού τύπου, σοβιετικό μοντέλο που πρέπει να καταργηθεί.

Τι να σας πω; Είτε είναι μακριά νυχτωμένος ο πρωθυπουργός, είτε σκόπιμα αλλοιώνει την πραγματικότητα, την αντιστρέφει, προκειμένου με ιδεολογική τρομοκρατία - γιατί αυτή είναι σκοπιμότητα - να κάμψει σοβαρές, σημαντικές αντιδράσεις, έως και συντεχνιακές, που υπάρχουν στο χώρο του πανεπιστημίου.
Ολόπλευρη μόρφωση και δουλειά για όλους

Δεν θα αναλύσω τώρα το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα, ούτε αξίζει να το κάνω εδώ σ' αυτή την αίθουσα, ούτε χρόνος υπάρχει, αλλά θα μιλήσω μόνο για δυο στοιχεία, για να δούμε αν ήταν σοβιετικό το σύστημα στην Ελλάδα.

Πρώτον, ο φοιτητής και η φοιτήτρια πριν τελειώσει, στο τελευταίο έτος πριν πάρει το πτυχίο του, ήξερε πού θα πάει να δουλέψει.

Η Λιβύη σε διεθνές ξεπούλημα

Από το Αριστερά & Πολιτική

Το ΝΑΤΟ έδωσε νέα ώθηση στην αραβική άνοιξη μας παραπληροφορεί ο κ. Γιώργος Παυλόπουλος για τη νίκη των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη σε άρθρο του στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» 27-28/8/2011! Πόσο άνοιξη είναι αυτή που ρίχνει έναν δυνάστη που κρατούσε τον κρατικό πλούτο στην ίδια τη χώρα και τον αντικαθιστά με δυνάστες - ανδρείκελα που την ξεπουλάνε αυτό δεν ενδιαφέρει τον κ. δημοσιογράφο. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μας πει ότι η ελευθερία ήρθε με τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και ότι το μοντέλο αυτό το δέχονται όλοι χωρίς την παραμικρή αντίρρηση.

 Πως νίκησε η «επανάσταση» στη Λιβύη; Μας το λέει στα ίσα ο κ. Παυλόπουλος: «Πολύ απλά: χωρίς τις 10.000 επιχειρήσεις των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ, τη βοήθεια των δορυφόρων του, των συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και των ειδικών δυνάμεων στο έδαφος (τη δράση τους έχει παραδεχθεί ξεκάθαρα η Βρετανία), όχι απλώς δεν θα είχε ανατραπεί ο Καντάφι, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα είχε καταστείλει βίαια την εξέγερση εναντίον του και θα είχε βυθίσει στο αίμα το επίκεντρό της, τη Βεγγάζη.»

Τώρα δηλαδή δεν βυθίστηκε η χώρα στο αίμα!


Οι λαοί εγκρίνουν τους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς! 
 
Μας λέει παρακάτω ότι αυτό αποτελεί το «ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΗ»! Και όμως είναι παλιό όσο και οι λάσπες του ιμπεριαλισμού! Όπως ισχυρίζεται «Τα αεροπλάνα των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών βομβάρδιζαν επί πέντε περίπου μήνες μια αραβική χώρα, όμως στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρακτικά δεν κουνήθηκε φύλλο -κάτι που, προφανώς, θα ήταν αδιανόητο μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όπως άλλωστε αποδεικνύει ο ξεσηκωμός που είχε σφραγίσει την εισβολή των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ, το 2003. Ήταν μια ανθρωπιστική αποστολή(!!!), που ταυτόχρονα εξυπηρετούσε στρατηγικούς στόχους.»

ΘΕΣ να ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ ?? Θα ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ !!..με ΔΑΝΕΙΟ...

Αναδημοσιευση απο Cynical

Ποιος είπε ότι ο νέος φρέσκος νόμος για τα ανώτατα ιδρύματα δεν είναι φιλολαϊκός και ανθρώπινος; Είσαι φτωχός και δεν έχεις φράγκα να σπουδάσεις; Ουδέν πρόβλημα! Τα χαμηλότοκα δάνεια είναι εδώ, στον πάγκο και σε περιμένουν! Τι κι αν τα δάνεια βούλιαξαν τα κράτη και τον κόσμο. Μήπως και τα στεγαστικά, χαμηλότοκα δεν ήταν; Όμως, παρ’ όλα αυτά, το χούι, χούι. Και η κονόμα, κονόμα. Και η κυβέρνηση προστάτης και μεσάζων των τραπεζών. Με το αζημίωτο;

Στο κάτω-κάτω, δεν μπορείς να έχεις το θράσος να θέλεις να σπουδάσεις, και μετά να απολαμβάνεις τους τεράστιους μισθούς των κόπων σου, χωρίς να βάλεις το χέρι στο τσέπη. Γιατί να πληρώνει ο ένας και ο άλλος τίμιος φορολογούμενος τη φιλοδοξία του καθενός; Σπούδασες; Θα πληρώσεις! Με δάνειο!

Η ιστορία λοιπόν έχει δυο σκέλη. Πρώτα ότι η εκπαίδευση γίνεται θέμα ατομικό, το οποίον ουδόλως αφορά την κοινωνία, και το οποίο είναι απολύτως σωστό, γιατί φρόντισαν η εκπαίδευση να μην αφορά πλέον την κοινωνία και το καλό της, και δεύτερον ότι στις χώρες όπου το φιλολαϊκό αυτό μέτρο εφαρμόστηκε πριν από μας και για μας, οι φοιτητές μαζί με το πτυχίο τους, παίρνουν σαν δώρο και μια θηλιά. Για να πνιγούν. Από τα δάνεια που αβγάτισαν.

27 Αυγούστου 2011

24η Αυγούστου να κηρυχτεί ημέρα Εθνικής συναίνεσης και αναγέννησης!

Αναδημοσιευση απο Black Bedlam

Άνοιξε ο δρόμος της συναίνεσης!

Η Εθνική συναίνεση είναι γεγονός!

Επιτέλους μπορούμε να ελπίζουμε!

Η επιδίωξη όλων των παραγόντων,των υψηλά ιστάμενων που καθορίζουν πλέον την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη και με μοναδικό γνώμονα την "σωτηρία των λαών" είναι πραγματικότητα.
Δικαιώθηκαν οι προσδοκίες τους, δικαιώθηκαν οι αγώνες και οι προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της επίτευξης της συναίνεσης, για την "σωτηρία" της οικονομίας, των πολιτών, της ίδιας της χώρας.

Δικαιώνεται Ο Όλι Ρεν που απαιτούσε "πολιτική συναίνεση" χαρακτηρίζοντάς την
"ζήτημα θεμελιώδους εθνικής υπευθυνότητας,όλων των πολιτικών δυνάμεων", τον περασμένο Μάιο.

Συναίνεση ζητούσαν και οι Γάλλοι από τον Αντώνη, κατά την εκεί επίσκεψή του τον Ιούνιο.
Να υπάρξει υπεύθυνη στάση από τις πολιτικές δυνάμεις στην δύσκολη χρονική συγκυρία του είχε ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Φιγιόν

«Τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως της Ν.Δ. για τους στόχους του Μνημονίου και την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων θέτει ως προϋπόθεση η Ευρωζώνη στην Ελλάδα για να συμφωνήσει στη χορήγηση νέου δανείου, που θα ‘ξεμπλοκάρει’ και την εκταμίευση της 5ης δόσης.

26 Αυγούστου 2011

Τα ΠΑΝΤΑ γίνονται διά ΝΟΜΟΥ

Μη μιλάτε, μην αντιδράτε και κυρίως μην αντιστρατεύεστε «την ευνομίαν και την τάξιν»!

Τα πάντα γίνονται διά νόμου.

Απόδειξη:
*
Κόψιμο μισθών - νόμος!
Κόψιμο συντάξεων - νόμος!
Αύξηση 40% στα εισιτήρια - νόμος!
Απολύσεις εργαζομένων - νόμος!
Λεόντειες (κατά τα εισαγγελικά πορίσματα) συμβάσεις για τα διόδια - νόμος!
«Ζήμενς», C4i, Ζέπελιν, Ολυμπιάδα - νόμος («υπέρτατος», μάλιστα)!
Τετραπλασιασμός των έμμεσων φόρων - νόμος!
Εκ περιτροπής «εργασία» και εργασιακή «εφεδρεία» - νόμος!
«Δικαίωμα» συνταξιοδότησης μετά θάνατον - νόμος!
Κλοπή ασφαλιστικών ταμείων - νόμος!Χαράτσι στα νοσοκομεία - νόμος!
Ρουσφέτια μέσω ΜΚΟ - νόμος!

Ν.Μπογιοπουλος

25 Αυγούστου 2011

"Tα όνειρά σας γίνονται πραγματικότητα!"

Ελληνικός Τουρισμός.

Το “IONIAN BLUE” είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο το οποίο βρίσκεται σε ένα σημείο μεγάλης φυσικής ομορφιάς, στην ανατολική ακτή του νησιού της Λευκάδας. Το ξενοδοχείο έχει χτιστεί σε μια φυσική κατωφέρεια, ενώ τα δωμάτια του “κατηφορίζουν” πάνω στη λοφοπλαγιά σταματώντας μόνο μπροστά στα γαλάζια νερά του Ιονίου πελάγους.

Ακόμη
Γνωρίστε τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας και ανακαλύψτε μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία αισθητικής και ευεξίας.
Ionian Blue Spa:

Το οποίο προσφέρει: Κέντρο fitness, Sauna, Ατμόλουτρο, Θερμαινόμενη πισίνα με Jacuzzi, Περιποίηση προσώπου και σώματος, Club γυμναστικής

24 Αυγούστου 2011

Πληθαίνουν τα Aδιέξοδα των Aστών...

Πυκνώνουν οι αναλύσεις αστών οικονομολόγων και γραφίδων της αστικής τάξης, που εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το μέγεθος της κρίσης και τα αδιέξοδα στη διαχείρισή της, ανεξάρτητα από την προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες και τις νομοτέλειες στην εξέλιξή της. Αυτό που είναι πλέον δύσκολο να κρυφτεί, είναι ότι η σημερινή κρίση δεν είναι ίδια με αυτές που προηγήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα και έπειτα, όπως δεν μπορούν να είναι ίδια και τα εργαλεία για το ξεπέρασμά της. Από εδώ προκύπτει και η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν σήμερα τα αστικά επιτελεία να οδηγήσουν τις καπιταλιστικές οικονομίες σε τροχιά αναζωογόνησης, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο και το προσκήνιο μαίνονται ισχυροί ανταγωνισμοί στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Από το 2008, οπότε και έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια της κρίσης στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών έχουν πραγματοποιήσει αμέτρητες άτυπες και επίσημες διαβουλεύσεις, έχουν υπογράψει δεκάδες συμφωνίες, έχουν δημιουργήσει μηχανισμούς και εργαλεία δανειοδότησης για το «κούρεμα» του χρέους, την ελεγχόμενη, δηλαδή, χρεοκοπία των χωρών - μελών με υπέρογκα ελλείμματα και χρέη. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία για το νέο δάνειο προς την Ελλάδα, το οποίο προβλέπει μειωμένα επιτόκια και επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων με την επαναγορά ομολόγων, γεγονός που σημαίνει αναδιάρθρωση του χρέους, άρα καταστροφή κεφαλαίου που εκφράζεται με τη μορφή ομολόγων.

23 Αυγούστου 2011

ΕΛΛΑΔΑ απο ΕΞΑΓΩΓΕΑΣ εγινε ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ Αγροτικων προιοντων μετα την εισοδο της στην Ευρωπαικη Ενωση

Δαπανήθηκαν 6,3 δισ. ευρώ το 2010.
Η χώρα μπορεί να αποκτήσει αυτάρκεια και να παράγει φτηνά και υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα σε όφελος του λαού.
Σε αστρονομικά ύψη έφτασε η αξία των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και το 2010. Το ποσό που πληρώθηκε για εισαγωγές ήταν 6,3 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα έχει καταντήσει μαζικός εισαγωγέας αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, ενώ μπορεί να έχει αυτάρκεια και έχει και τη δυνατότητα να κάνει εξαγωγές.
Η πολιτική όμως των εκάστοτε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, της ΕΕ, της ΚΑΠ και του ΠΟΕ συνέθλιψαν την αγροτική παραγωγή και οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να βγούνε εκτός παραγωγής.

Η κρίση των τελευταίων χρόνων μπορεί να σταμάτησε την αύξηση της ζήτησης και φρέναρε τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, όμως το ποσό που δαπανάται είναι σε κάθε περίπτωση δυσθεώρητο. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2009 η αξία των εισαγωγών ήταν 6,498 δισ. ευρώ και το 2010 ήταν 6,304 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπήρξε μια μικρή μείωση της τάξης του 3%.

22 Αυγούστου 2011

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στη ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Αννέτα Καββαδία και Διονύση Μποτώνη.

"Πείτε μου, όχι τώρα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά ας πάρουμε τη σύγχρονη περίοδο από τη συνθήκη του Μάαστριχ και μετά, πού το ΚΚΕ έχει πέσει έξω; Θα έλεγα ότι και ταχύτερα απ’ ότι προβλέπαμε ή μπορούσαμε να προβλέψουμε, τα γεγονότα μας επιβεβαίωναν.
Η κρίση δεν είναι γενικά και αφηρημένα συστημική. Αυτοί που λένε ότι η κρίση είναι συστημική, σε τελευταία ανάλυση μένουν στο εποικοδόμημα. Επομένως, ό,τι συναντάμε σήμερα είναι αναπόφευκτο, όχι για το λαό, αλλά για τους διαχειριστές της κρίσης του καπιταλισμού.

Ευρωομόλογο βρίσκουν; Είναι και αυτό μια μορφή δανεισμού. Υπάρχουν αντιθέσεις. Ο καπιταλιστικός κόσμος δεν είναι ενιαίος. Είναι ενιαίος μόνον όσον αφορά στην επίθεση εναντίον των λαών. Υπάρχουν ανταγωνισμοί και πάρα πολύ σκληροί.

Διοχετεύουν τα χρήματα στις τράπεζες και από εκεί λέει θα πάνε στην ανάπτυξη. Μα οι συναλλαγές κράτους τραπεζών, όλος αυτός ο χώρος ο τραπεζικός, με τα ομόλογα, με τα έντοκα γραμμάτια, με το ένα και το άλλο δημιουργεί τέτοιες αντιφάσεις που συνεχώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας.

20 Αυγούστου 2011

Από τα σύγχρονα κάτεργα… στη ντουλάπα μας!

Aναδημοσιευση απο //ΠαραλληλοΓράφος//

Γράφει η Αnakata-dyomenh

Τις προάλλες κάνοντας μια βόλτα στην Ερμού την περίοδο των εκπτώσεων εντυπωσιάστηκα από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε κάποια μεγάλα καταστήματα ρούχων πολυεθνικών εταιριών. Ανταγωνίζονταν τις τιμές των πολυάριθμων κινέζικων καταστημάτων ρούχων που έχουν ξεφυτρώσει παντού και γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες κατασκευάζονται. Αναρωτιόμουν σε τι συνθήκες παράγονται αυτά τα ρούχα ώστε να έχουν περιθώριο για τέτοιες εκπτώσεις . Έχουν ακουστεί διάφορα για ράψιμο ρούχων σε πλοία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ωστόσο, δεν έχω καταφέρει να βρω μια επίσημη καταγγελία γι’ αυτό πέρα από φήμες. Πάνω λοιπόν που το σκεφτόμουν, έπεσα πάνω στην παρακάτω είδηση.

Zara Βραζιλίας, καθεστώς σύγχρονης δουλείας

Στις 16 Αυγούστου 2011, έπειτα από καταγγελία σωματείων στην τηλεοπτική εκπομπή Liga ξεκίνησαν έρευνες για τις συνθήκες εργασίας σε σύγχρονα κάτεργα που παράγουν ρούχα για λογαριασμό της εταιρίας Zara στη Βραζιλία. Στις 17 Αυγούστου, η Υπηρεσία Περιφερειακής Εποπτείας Εργασίας και Απασχόλησης του Σάο Πάολο έκλεισε μια βιοτεχνία που προμήθευε ρούχα την εταιρία Zara, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονταν υπό συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Οι 15 εργαζόμενοι είχαν εισαχθεί παρανόμως στη Βραζιλία από τη Βολιβία και το Περού και ήταν κλειδωμένοι σε μικρά διαμερίσματα ενώ έραβαν ρούχα για 12-18 ώρες την ημέρα 6-7 μέρες την εβδομάδα. Δε μπορούσαν να βγουν από τα διαμερίσματα χωρίς τη συγκατάθεση του επόπτη και δεν είχαν ζεστό νερό για μπάνιο ούτε αρκετό φαγητό. Οι Βολιβιανοί πληρώνονταν περίπου 1.14 δολλάρια για κάθε ρούχο που έραβαν, ενώ η λιανική τιμή στα καταστήματα της Βραζιλίας για το ίδιο ρούχο ήταν περίπου 126 δολάρια (76 ευρώ). Από τα χρήματα που κέρδιζαν πληρωνόταν το ενοίκιο αλλά και το κόστος της μεταφοράς τους από τη Βολιβία στη Βραζιλία. Πολλοί εργάζονταν για 3-4 μήνες μέχρι να ξεπληρώσουν τους δουλέμπορους.

17 Αυγούστου 2011

Ο αθεράπευτος χριστιανισμός των νεοφιλελεύθερων γραφιάδων

Αναδημοσιευση απο //ΠαραλληλοΓράφος//

Όσοι παρακολουθείτε τακτικά το ιστολόγιο, θα έχετε καταλάβει την ιδιαίτερη “αδυναμία” που έχω στα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια. Σε αρχιερέα όλων αυτών , το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει αναδειχθεί μια γνώριμη (σκατό)φατσα των καθεστωτικών media, ένας άνθρωπος που -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες- παθαίνει ονείρωξη με την ιδέα της Απόλυτα Ελεύθερης Αγοράς, ενώ τρομοκρατείται τα βράδια στον ύπνο του με εφιάλτες που δείχνουν ότι όλος ο πλανήτης έχει μετατραπεί σε ένα ατέλειωτο κοινωνικό σοβιέτ.

Όμως σήμερα δε θα μιλήσουμε μόνο για αυτόν. (όνομα δε λέω, αρκετά έχω σκάψει το λάκκο μου – ένα google search να κάνει και θα με μπαγλαρώσει τώρα με το νόμο που ετοιμάζει)
Θα αφήσουμε παράμερα τον Ιερέα και θα ασχοληθούμε με τη Θρησκεία.
Αναδημοσιεύω, λοιπόν, ένα από τα καλύτερα και απολαυστικότερα κείμενα που διάβασα φέτος.
Άρθρο-διαμάντι, μπηγμένο εξ επαφής στην καρδιά του Νεοφιλελευθερισμού, αλλά και της θρησκείας.
** Ευχαριστώ τον rocknrollfever , γιατί χωρίς αυτόν τα διαδικτυακά μου μονοπάτια δε θα με είχαν οδηγήσει σε αυτό το υπέροχο άρθρο.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Όσοι έχουν την ευτυχία να παρκολουθούν τα twitter feeds και την αρθογραφία των νεοφιλελεύθερων φωστήρων της χώρας, θα χουν παρατηρήσει την αγάπη που έχουν στο να βρίσκουν κοινά σημεία ανάμεσα στην αριστερά και το χριστιανισμό. Όμως, οι νεοφιλελεύθεροι γραφιάδες- γνωστοί και ως Μανδραβέληδες - όσο κι αν προπαγανδίζουν το αντίθετο- δεν διαφέρουν οι ίδιοι από ιερείς μονοθεϊστικών θρησκειών.

Σχετικά με την ΠΓΔΜ και το Κομμουνιστικό Κόμμα της ΠΓΔΜ (και η σταση του υπερ της Ελλαδας)

Με αφορμή δημοσίευμα της εβδομαδιαίας εφημερίδας των εργαζομένων του νομού Λέσβου για το ΚΚΜακεδονίας (ΠΓΔΜ), οι αντικομουνιστές χτύπησαν πάλι.Ρίχνουν τόνους λάσπης και βγάζουν δηλητήριο.Παραποιούν την θέση του Κ.Κ.Ε για το συγκεκριμένο θέμα της ονομασίας.Δεν αναφέρονται καν στις πολιτικές θέσεις του γειτονικού ΚΚΜακεδονίας (ΠΓΔΜ) που καμιά σχέση δεν έχουν με εθνικισμούς εις βάρος της Ελλάδας, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα κόμματα των Σκοπίων (τυπου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛαΟΣ και διαφορες εθνικιστικες-φασιστικες-ρατσικες ομαδες τυπου Χρυσης Αυγης* )

Βολικό αυτό για τους υποστηρικτές του Παπανδρέου και του Καρατζαφέρη ,που χέρι χέρι , δίνουν τα πάντα στους πλούσιους και τους τραπεζίτες (τους "πατριώτες"'),ξεπουλάνε την χώρα σε τιμή ευκαιρίας στους ξένους επενδυτές (προφανώς και οι ξένοι επενδυτές είναι Έλληνες "πατριώτες") και με την ψήφο τους στο πρώτο Μνημόνιο το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ του Καρατζαφύρερ έφεραν την Τρόικα και το ΔΝΤ για να μας κυβερνά (Μεγάλη πατριωτική πράξη).

16 Αυγούστου 2011

«ΟΙ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ»

Όταν πρωτοδημιουργήθηκε η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου (ΝΕΛ), εμφανίστηκε σαν «Εταιρεία Λαϊκής Βάσης». Όλοι ήθελαν κι όλοι «έπρεπε» να έχουν μερικές μετοχές για να στηρίξουν την «εθελοντική» προσπάθεια «για το καλό του νησιού». Όλοι τη στήριξαν γιατί ... «είναι δικιά μας». Μετά πέρασε ο καιρός κι η ΝΕΛ είναι πια μια εταιρεία που καμμιά σχέση δεν έχει με το «τοπικό στοιχείο». Αγοράζεται και πουλιέται μεταξύ των μεγάλων καπιταλιστικών εφοπλιστικών ομίλων. Οι τιμές της κι οι υπηρεσίες της διώχνουν τον τουρισμό απ΄ τη Λέσβο. Τα καράβια της αφήνουν το νησί για να πάνε σε πιο κερδοφόρες περιοχές. Σήμερα «φοράει» Κυπριακή σημαία για να μην πληρώνει φόρους στο Ελληνικό κράτος. Δε θα γράψω όμως για τη ΝΕΛ σήμερα. Για το «Φορέα Τουρισμού της Μήθυμνας» θα γράψω.


Θέλω ακόμα να σας θυμίσω την «Πυραμίδα» του Τροχανά, που ξεκίνησε από κάποιους ανθρώπους που γυρνούσαν στους φίλους τους κι έλεγαν «Δώσε 200.000 δρχ να κάνουμε ταμείο, να οργανώσουμε ένα συνεταιρισμό, θα έχουμε όλοι μας απο ένα εξοχικό, θα επενδύσουμε τα χρήματα κλπ, κλπ» και το παρουσίαζαν και σαν άκρως προοδευτικό και «συλλογικό» το όλο εγχείρημα. Η κατάληξη είναι γνωστή. Όπως όλα τα «αεροπλανάκια» κι οι «πυραμίδες». Αυτά για να έχουμε ένα υπόβαθρο σκέψης, μνήμης και κρίσης.

Η Αρουντάτι Ρόι [1], έγραψε ένα άρθρο στο διεθνή τύπο, με τίτλο «Οι ιεραπόστολοι είναι νεοφιλελεύθεροι» όπου ανέφερε την εμπειρία απ΄ τη χώρα της, την Ινδία. Το μένος της είναι εναντίον των «Εθελοντών» και των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (ΜΚΟ), που όμως δημιουργούνται και αφειδώς χρηματοδοτούνται κατ΄ εντολή των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών και ο ρόλος τους είναι να κλείνουν τα μάτια των λαών, να περνάνε την πολιτική των μονοπωλίων, να ξεγαλάνε τον κόσμο με ωραία λόγια, στο όνομα κάποιων ευαισθησιών ή αναγκών του λαού. Αναφέρει ένα παράδειγμα όπου μια μεγάλη εταιρεία καταχράστηκε όλες τις πηγές νερού μιας μεγάλης περιοχής της Ινδίας, αποκομίζοντας κέρδη πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άφησε όμως έτσι τον κόσμο της περιοχής χωρίς νερό. Οπότε δημιούργησε μια Μ.Κ.Ο. και τη χρηματοδότησε με πέντε - δέκα εκατομμύρια ευρώ για να διαχειριστεί «το πρόβλημα του νερού της περιοχής».

13 Αυγούστου 2011

Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

Αναδημοσιευση απο ΤΣΟΥΧΤΡΕΣ

Στην ιστορία της ανάπτυξης τόσο του ελληνικού καπιταλισμού συνυπήρχαν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές - πολιτικές - οικονομικές εξαρτήσεις που, προκειμένου να διατηρηθούν κινητοποιούσαν τις πιο παρωχημένες αντιδραστικές δυνάμεις.

Ορισμένα στοιχεία οικονομικού σχεδιασμού έφεραν μαζί με την καπιταλιστική ανάπτυξη και ορισμένη άνοδο στην αξία της εργατικής δύναμης, στο μορφωτικό - πολιτιστικό και βιοτικό της επίπεδο.

Αυτές οι εξελίξεις είχαν την αντανάκλασή τους σε πολιτικό επίπεδο, ακόμα και με νομιμοποίηση του ΚΚΕ και αντιπροσώπευσή του σε θεσμικά όργανα, π.χ. στη Βουλή, σε τοπικά όργανα. Όμως, αυτές οι εξελίξεις δεν ερμηνεύθηκαν πάντα σωστά, με αποτέλεσμα να γίνουν καθοριστικής σημασίας λάθη στρατηγικής.

Στην έννοια «λαός» συχνά συμπεριλήφθηκαν και αστικές δυνάμεις, η λεγόμενη «εθνική αστική τάξη», η οποία θεωρήθηκε ως κοινωνική δύναμη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Ως στόχος του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα προσδιορίσθηκε η αναβάθμιση της χώρας στο διεθνή συσχετισμό των κρατών ή ειδικότερα η αλλαγή του συσχετισμού μεταξύ των κρατών της βαλκανικής επικράτειας. Θεωρήθηκε λαθεμένα ότι υπάρχουν ενιαίοι «εθνικοί» στόχοι εργατών - αγροτών, αλλά και αστικών δυνάμεων ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση.

12 Αυγούστου 2011

Ο «αγανακτισμένος» επαναστάτης Χάβι Πόβες παράτησε το ποδόσφαιρο!

Αναδημοσίευση απο Βαθυ Κοκκινο

"Ναι, εντάξει, το ξέρω ότι το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα του λαού, το ξέρω ότι κάποτε οι ποδοσφαιριστές ήταν και αυτοί "παιδιά του λαού", αλλά τώρα εγώ παίρνω εκατομμύρια, έχω πλούτη γυναίκες, αυτοκίνητα, πισίνες, κτλ, κτλ, κτλ. Γιατί να ενδιαφερθώ για εσάς; Άντε γεια"

Ο «αγανακτισμένος» επαναστάτης Χάβι Πόβες παράτησε το ποδόσφαιρο!

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Ισπανία, με τον 24χρονο Χάβι Πόβες που αποφάσισε να παρατήσει το... σάπιο όπως χαρακτήρισε ποδόσφαιρο. Τι δηλώνει για τους αγανακτισμένους, τι ζητάει από τους μεγάλους αστέρες και οι κινήσεις που άφησαν άφωνους τους πάντες στην Σπόρτινγκ Χιχόν.

Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση έχει πλήξει εκατομμύρια ανθρώπους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να μαγεύει τα πλήθη και δισεκατομμύρια ευρώ δίνονται για μεταγραφές. (σ.σ. προφανώς "τα αξίζουν", διότι όσο πιο εκμεταλλευτικό είναι ένα σύστημα, τόσο περισσότερο χρειάζεται "αντιπερισπασμούς", όπως το ποδόσφαιρο. Εξ ου και το "τόση μπάλα είχαμε να δούμε από τη χούντα" που κυκλοφορεί ως σύνθημα. Από τη στιγμή που το ποδόσφαριο "μαγεύει τα πλήθη", ο καπιταλισμός προσπαθεί να το αμείβει γενναιόδωρα, ως ένα "ευχαριστώ" για τις -πράγματι πολύτιμες- υπηρεσίες που του παρέχει)

Η Ελλάδα του Βορρά

Ένα ακόμη θέμα που μας δείχνει το πόσο ωραίος είναι ο καπιταλισμός ... είναι ένα ακόμη θέμα που μάλλον δεν θα αγγίξει κανείς.

Αλλά αύριο μεθαύριο θα λένε πάλι για την ελληνική ιδιομορφία, το βραχνά της διαφθοράς, την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και πως "αχ και να γινόμασταν σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα".

Διαακομματικό «ναι» στην αύξηση των ορίων
Συμφωνία για το συνταξιοδοτικό ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές στη Δανία

Κοπεγχάγη
Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Δανίας κατέληξαν, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, σε συμφωνία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, ανοίγοντας πλέον στην Κοπεγχάγη το δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Από τα κυριότερα σημεία της συμφωνίας είναι η επίσπευση της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, που θα αρχίσει από το 2014 με ορίζοντα την αύξηση στα 67 έτη.

Οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν μπορεί να μετατρέψει, με προσφυγή στις κάλπες, την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξε με τα δύο κόμματα σε μία νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

11 Αυγούστου 2011

Βιβλιοπρόταση - Τι ωραίο Πλιάτσικο (J. Coe)

Ένα βιβλίο που διάβασα πριν μερικά χρόνια και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να διαβάσει κάτι καλό αλλά και ταυτόχρονα σοβαρό στις διακοπές του.

Το βιβλίο αυτό το έχω βαφτίσει "εγχειρίδιο λειτουργίας του καπιταλισμού".

Περιγράφει τον βίο και πολιτεία μίας ισχυρής οικογένειας αστών (με αριστοκρατικές καταβολές) της Μεγάλης Βρετανίας. Η οικογένεια είναι φανταστική αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να υπάρχει. Η γλαφυρή περιγραφή του Coe θα μπορούσε να αφορά ένα οποιοδήποτε ισχυρό τζάκι ανά τον καπιταλιστικό κόσμο. Το κάθε μέλος της οικογένειας έχει και διαφορετική δραστηριότητα. Άλλος δραστηριοποιείται στα μίντια, άλλος στον τομέα τροφίμων, άλλος είναι τραπεζικός, άλλος κάνει εμπόριο όπλων και γενικά μέσω των μελών της οικογένειας, ο συγγραφέας αναλύει πως λειτουργούν οι διάφοροι τομείς.

Η γλώσσα του Coe είναι εξαιρετική (για μένα αυτό έχει πάντα τη μεγαλύτερη σημασία). Το βιβλίο, πέραν του μεγάλου ενδιαφέροντος των όσων εξιστορεί, είναι με λίγα λόγια και ένα πολύ καλό ανάγνωσμα. Θα δυσκολευτείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας, μέχρι να τελειώσει και δεδομένου ότι είναι αρκετά μεγάλο σε έκταση, θα σας κρατήσει συντροφιά για αρκετές μέρες.

9 Αυγούστου 2011

Ο Ελληνας Λούης Τίκας τ εβαλε με τον Ροκφελερ & επεσε νεκρος

Αναδημοσιευση απο Fadomduck 2

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Απτον Σίνκλερ "βασιλιάς άνθρακας"από την "σύγχρονη εποχή",αναδημοσιεύεται ένα έρθρο του "//παραλληλογράφου//" αφιερωμένο στον ηγέτη των ανθρακορύχων του Λάντλου, Λούη Τίκα ή Ηλία Σπαντιδάκη που έπεσε νεκρός κατά την διάρκεια ένοπλης απεργίας στο Κολοράδο των Ε.Π.Α. Είναι διδακτικό και για τον τρόπο που βλέπουμε οι ίδιοι τους μετανάστες. Προσθέτω εδώ και την είσαγωγή από το μπλοκ "προμηθέας", πάνω στο ίδιο θέμα, που μου άρεσε:

Σας θυμίζει τίποτα το όνομα Λούης Τίκας (Louis Tikas);
Αν όχι, μήπως το όνομα Ηλίας Σπαντιδάκης;
Προφανώς όχι.
Η νεότερη ελληνική ιστορία δεν καταδέχεται ν' ασχοληθεί με «ρετάλια»
που ηγήθηκαν λούστρων και ανθρακωρύχων.
Προτιμά στρατηγούς ή πρωθυπουργούς κι ας μην διέθεταν αυτοί ούτε μια σπίθα
από τη φλόγα που έκαιγε στην ψυχή απλών ανθρώπων σαν τον Λούη.

7 Αυγούστου 2011

Πάλη για «αστική διακυβέρνηση λαϊκής ανακούφισης» ή για τη λαϊκή εξουσία;

Γράφει ο Στέφανος Κρητικός

Οι οπορτουνιστικές δυνάμεις και η δράση τους στην υπονόμευση της ανατροπής του καπιταλισμού
ΚΟΥΚΟΣ
Το τελευταίο χρονικό διάστημα δυναμώνουν οι διάφορες «φωνές» στο λεγόμενο «χώρο της αριστεράς» που προβάλλουν την ανάγκη «μιας μεταπολίτευσης του λαού». «Τι πρέπει, λένε, να επιλύσει και πώς μια μεταπολίτευση του λαού, δηλαδή, μια μεταπολίτευση κατά την οποία ο λαός θα βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις;». Και απαντούν: «Αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, στοιχειώδης λειτουργία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, πάταξη της διαπλοκής, περιορισμό της τηλε-δημοκρατίας, να πάνε φυλακή οι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία και τη σπατάλη, πλήρης διαφάνεια, απαλλαγή από το Μνημόνιο και από όλους τους νόμους και τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο πλαίσιό του, νέα συντακτική συνέλευση, διαπραγματεύσεις και επανακαθορισμός της θέσης της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς με πιθανή διενέργεια δημοψηφισμάτων. Ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανατροπή όλου του πολιτικού συστήματος, αλλαγές σε όλα τα τμήματα του πολιτικού κρατικού μηχανισμού που να διασφαλίζουν μια πραγματική και βαθιά δημοκρατία, να ακούγεται η φωνή του λαού, να ζητιέται η γνώμη του σε κρίσιμα ζητήματα, να είναι ενεργός παράγοντας σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και προσανατολισμούς».

Πώς θα γίνουν ολ' αυτά; Η απάντηση που δίνουν είναι: «Το "ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος της υποτέλειας στην τρόικα, της περιορισμένης κυριαρχίας, της επιβολής δυσβάσταχτων μέτρων, για να πληρωθούν τοκογλυφικές συμμορίες" κ.λπ. πρέπει να συνοδευτεί από μια πλατιά αποκάλυψη των όρων και των μέτρων που θα αντικαταστήσουν την κατάσταση αυτή. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαντάζει. Γιατί απαιτεί μια νέα συνείδηση, που δεν οικοδομείται αυθόρμητα και αυτόματα».

Το Το 64% του λαϊκού εισοδήματος πάει σε φόρους και εισφορές.

Η πολιτική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, μπορεί να προβλέπει την ελεγχόμενη απαξίωση μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, ταυτόχρονα, όμως, προϋποθέτει τη βίαιη μαζική και εντελώς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία των εργατικών νοικοκυριών, των μικρομεσαίων αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών και των νέων.

Η επιλογή της χρεοκοπίας των λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να διασωθούν τμήματα της άρχουσας τάξης από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική, αποτέλεσε κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή, που βρέθηκε στη διακυβέρνηση. Πριν ακόμα μπουν οι υπογραφές στο μνημόνιο και πριν καθοριστούν οι στόχο του Μεσοπρόθεσμου.

Μαζί με την πολιτική των μαζικών απολύσεων και της ανεργίας, μαζί με τη συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, μαζί με την κατάργηση των συντάξεων όπως τις γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα και την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της Παιδείας και της Υγείας, κυβέρνηση και τρόικα, με πρωτοφανή σπουδή, σχεδίασαν και εφαρμόζουν μια πολιτική φορολογικής λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ (Μέρος Α) Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και η ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού

Παρουσιάζουμε εδώ εν συντομία την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης (ειδικά τις τελευταίες), στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστεί η κρίση στις ΗΠΑ αλλά και στοιχεία που μαρτυρούν την ένταση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Τελικά στις ΗΠΑ, τα δυο μεγάλα αστικά κόμματα αφού παίξανε μισό χρόνο ένα θέατρο που αφορούσε επιμέρους συμφέροντα κεφαλαιοκρατών, καταλήξανε σε συμβιβασμό. Στο παρακάτω άρθρο προσπαθούμε να προσεγγίσουμε πως φτάσαμε ως εδώ, αρχίζοντας από το 2008. Μια προσέγγιση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί παρά να περιλάμβάνει και γενικότερες αναλύσεις σχετικά με την ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού, και να δικαιολογήσει το ενδιαφέρον που δείχνουν οι οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και την εξέλιξη της κρισης. Θα δειχτεί ανάγλυφα τόσο ο περιορισμός των ελιγμών της ελληνικής αστικής τάξης και των ομολόγων της στην ΕΕ, όσο και ότι μια άλλη διαχειριστική πολιτική του συστήματος όπως αυτή που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του Ομπάμα στις ΗΠΑ, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης της εργατικής τάξης αλλά αντιθέτως εντείνει τη σχετική αλλά και την απόλυτη εξαθλίωση του αμερικάνικου λαού. Η πολιτική που ασκείται εκεί είναι προσανατολισμένη στην επεκτατική ανάπτυξη έναντι της περιοριστικής πολτικής που ασκείται στην Ευρωζώνη. Με αφορμή αυτά τα συμπεράσματα μπορούμε πιο έυκολα να κάνουμε και κρίσεις σχετικά με την τακτική του κινήματος. Το μέρος για τις ΗΠΑ, τόσο στα στοιχεία όσο και στη δομή του βασίζεται στο εξαιρετικό άρθρο του Θ. Αργυρίου "Η πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη διαχείριση της κρίσης", που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Κομμουνιστική Επιθεώρηση στο 3ο τεύχος του 2011.

6 Αυγούστου 2011

Enola Gay : 66 χρόνια μετά

Ηταν 6 Αυγούστου του 1945 και 01:37 μετά τα μεσάνυχτα, όταν τα τρία αμερικανικά ανιχνευτικά αεροπλάνα «Β-29» απογειώθηκαν από τη νήσο Τινιάν και την αμερικάνικη βάση των Μαριάνων νήσων. Μια ώρα αργότερα στις 02:45, θα τα ακολουθήσει ένα άλλο, βομβαρδιστικό «Β-29», που στην πλώρη του με μαύρα γράμματα έγραφε «Enola Gay». Ηταν το όνομα της μητέρας του 29χρονου κυβερνήτη του, σμηνάρχου Πολ Τίμπετς, ο οποίος θεώρησε σωστό μ' αυτό ακριβώς το όνομα να βαφτίσει το σκάφος. Μαζί με τον Π. Τίμπετς, πετούσε το δωδεκαμελές πλήρωμα του «Ενόλα Γκέι», ενώ στην κοιλιά του αεροσκάφους μεταφερόταν κάτι το εντελώς καινούριο: Μόνο μια βόμβα, που δεν περιείχε κοινή εκρηκτική ύλη, αλλά ουράνιο 235. Επρόκειτο για μια ατομική βόμβα, που την είχαν βαφτίσει «Little boy» («Αγοράκι») και η αποστολή του πληρώματος του «Ενόλα Γκέι» ήταν να τη ρίξει πάνω σε πραγματικό στόχο, στην πόλη Χιροσίμα..

Στις 07:09 από τα ανιχνευτικά «Β-29» αναγγέλλεται ότι «ο ουρανός είναι αίθριος πάνω από τη Χιροσίμα». Στις 08:11 η πόλη φαινόταν καθαρά από τα μέλη του πληρώματος του «Ενόλα Γκέι». Δυόμισι λεπτά αργότερα, ο κυβερνήτης Τίμπετς διατάζει το σκοπευτή του, επισμηναγό Τόμας Φίρμπι, ν' αφήσει τη βόμβα στο κενό.

Ωρα 08:15...... Το «Little boy» εγκαταλείπει το «Enola Gay» και 45 δευτερόλεπτα αργότερα μια τρομερή αστραπή τυφλώνει τους αεροπόρους που φοράνε γυαλιά οξυγονοκολλητών. Επειτα, ένα τεράστιο κοκκινωπό μανιτάρι υψώνεται στον ουρανό.


Επίθεση γκαιμπελικού χαρακτήρα σε βάρος του ΚΚΕ απο τον Λοβερδο.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά εξυπηρετούν το οργανωμένο έγκλημα (!) είπε χτες ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Σε μια γκαιμπελικού χαρακτήρα επίθεση εναντίον του ΚΚΕ προχώρησε χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με την αντίθεση του Κόμματος στη γενίκευση της χορήγησης υποκαταστάτων ναρκωτικών ουσιών από τα νοσοκομεία. Τοποθετούμενος στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου παρείχε ενημέρωση για δημιουργία θεραπευτικών μονάδων στα νοσοκομεία, διαστρέβλωσε τις θέσεις του ΚΚΕ προκειμένου να ισχυριστεί θρασύτατα ότι... αντικειμενικά εξυπηρετούν το οργανωμένο έγκλημα! Παράλληλα δήλωσε αποφασισμένος να προωθήσει την πολιτική της χορήγησης υποκαταστάτων. Η προκλητική συμπεριφορά του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους, που έκανε λόγο για σχεδιασμένη επίθεση.

Ο Α. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σχολίασε τις θέσεις που έχει εκφράσει για το θέμα των ναρκωτικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους αναφέροντας πως «ο κ. Χαραλάμπους είναι μια παραφωνία». Πρόσθεσε πως «...αυτή του η άποψη πρυτάνευσε τόσα χρόνια στην Αθήνα και πεθαίνουν άνθρωποι. Επειδή θέλει οριστική λύση του ζητήματος. Ωραία. Κι όταν δεν μπορείς να την πετύχεις αυτή, τι θα κάνεις; Θα αφήνεις να εξελίσσεται το πρόβλημα αυτό και θα γίνεις συνήγορος, άθελά σου, του οργανωμένου εγκλήματος;

5 Αυγούστου 2011

Είναι η “λαϊκή εξουσία” σοσιαλισμός;

Αναδημοσίευση από το Γλόμπινγκ

Το βασικότερο σύνθημα του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια είναι η λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία. Υπήρξε κριτική ενάντια στο ΚΚΕ σχετικά με το αίτημα αυτό, ότι είναι ασαφές, ότι είναι άλλη μια διαχειριστική λύση, ότι σε τελική ανάλυση δεν είναι σοσιαλισμός, που είναι και ο στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ όπως έχει διακηρυχτεί στο πρόγραμμά του απ' το 1996 ακόμα.
Το ερώτημα “είναι η λαϊκη εξουσία σοσιαλισμός;”, μοιάζει με ψιλά γράμματα. Σου λέει ο άλλος, αυτά είναι ανούσιες λεπτομέρειες, σημασία έχει να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Μέγα λάθος. Πρέπει να ξέρεις που πας και τι επιδιώκεις, οπότε σωστά τίθεται το ερώτημα μέσα στα πλαίσια του μαζικού κινήματος. Ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και παλιότερα στην ακόλουθο link: http://e-globbing.blogspot.com/2011/06/explained.html 

Το θέμα αυτό, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ζήτημα της στρατηγικής και τακτικής ενός επαναστατικού κόμματος, ενός κόμματος της εργατικής τάξης κλπ. Για να τα πούμε απλα, στρατηγική είναι ο τελικός σου στόχος. Στόχο έχω να κατακτήσω την κορυφή ενός βουνού π.χ, οπότε πρέπει να δω πώς καλύτερα θα σκαρφαλώσω για να φτάσω στην κορφή. Μ' ενδιαφέρει ας πούμε, να έχει καλό καιρό κατά την ανάβαση. Μ' ενδιαφέρει επίσης να σκαρφαλώσω από κείνη του πλευρά που έχει λιγότερο κίνδυνο να γλιστρήσω και να γκρεμοτσακιστώ, οπότε άμα πέσω και σπάσω τα ποδάρια μου και κάνω δυο χρόνια για να συνέλθω, θα ξανασκαρφαλώσω μετά από δυο-τρία χρόνια. Ενώ άμα καθυστερήσω λίγο, θα ανέβω με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μπορεί όμως στην πορεία να δω ότι χαλάει ο καιρός, ή ότι σκοτεινιάζει γρήγορα, οπότε ίσως θα πρέπει να πάρω τον πιο γρήγορο (και πιο επικίνδυνο) δρόμο, μπορεί πάλι να βιαστώ να φτάσω στην κορφή και φάω τα μούτρα μου, πολλά “μπορεί”.
Η κορφή είναι η στρατηγική και το σχέδιο ανάβασης είναι η τακτική. Η τακτική πάντα πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική σου. Δεν γίνεται να σκαρφαλώνω έτσι, πηγαίνοντας στο πουθενά, κάπου πρέπει να φτάσω.

4 Αυγούστου 2011

Βαθαίνει η κρίση του καπιταλισμού

Από Αριστερά και Πολιτική

Η κρίση εξαπλώνεται λέει ο Μπαρόζο και ζητά ανασχεδιασμό των μηχανισμών διάσωσης με επιστολή στους ηγέτες της ΕΕ. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αναταραχές στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων αντανακλούν «την χωρίς πειθαρχία επικοινωνιακή διαχείριση, την πολυπλοκότητα και τις ατέλειες του πακέτου της 21ης Ιουλίου» προσθέτοντας ότι «διαχειριζόμαστε μια κρίση που δεν επηρεάζει μόνο την περιφέρεια της ευρωζώνης».


Είναι φανερό πλέον ότι επηρεάζεται και η καρδιά του καπιταλισμού όπως έδειξε και η υπερχρέωση του δημοσίου των ΗΠΑ.


Χθες, πριν ένα μήνα, πριν ένα χρόνο και πριν δυο χρόνια ακριβώς τα ίδια έλεγαν σαν να επρόκειτο για κάτι καινούριο. Και με βάση αυτό έπαιρναν νέα μέτρα, το ένα πίσω από το άλλο σε βάρος των λαών, υποσχόμενοι ότι με αυτά τα μέτρα θα ξεπεραστεί η κρίση! Φυσικά επρόκειτο για απάτη. Γνωρίζουν ότι η κρίση του καπιταλισμού είναι πολύ βαθιά για να ξεπεραστεί με κάποια αντιλαϊκά μέτρα. 

Κανένα μέτρο δεν φτάνει 

Όσα μέτρα και αν πάρουν το κεφάλαιο αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση υπερσυσσώρευσης και αν δεν καταστραφεί ένα τεράστιο μέρος του, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποπληρωθεί δηλαδή να ανταλλαχτεί με εμπράγματες αξίες αφού αυτές δεν υπάρχουν. Το κεφάλαιο φόρτωνε τόκους και ανατοκισμούς αυθαίρετα στους λαούς και έγραφε για τον εαυτό του πλούτο που δεν μπορούσε να παράξει η πραγματική οικονομία. Έτσι η απόσταση πραγματικής οικονομίας και απαιτήσεων του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου έφτασε να είναι περίπου 1 προς 17! Για 60 τρισ. παγκόσμιο ΑΕΠ αντιστοιχούν ένα τεκτράκις εκατ. άυλοι τίτλοι κεφαλαίου που ζητούν απόδοση και αποπληρωμή!

Αφού έκαναν τη μαλακία επάγγελμα, έβαλαν ΦΠΑ 13% στο ανθρώπινο σπέρμα !!!

Από τον Οικοδόμο

Φόροι, φόροι, φόροι… φόροι παντού. Η καλή μας η κυβέρνηση στην προσπάθειά της «να βγει η χώρα από την κρίση», έβαλε σκοπό να εξοντώσει τους πολίτες αυτής της χώρας. Και τα καταφέρνει μια χαρά. Δεν προλαβαίνουμε να πούμε «δόξα τω θεώ» μετά από κάθε φόρο, νομίζοντας πως είναι ο τελευταίος και ξανά μανά λέμε «βόηθα παναγιά» μόλις μας ρίξουν  τον επόμενο κατακέφαλα!

Τι σκέφτηκαν οι φωστήρες των οικονομικών μας μας να φορολογήσουν – και απορώ πως  τους διέφυγε τόσο καιρό; Το ανθρώπινο σπέρμα! Καλά διαβάσατε, το ανθρώπινο σπέρμα!

Ουρές στην κυριολεξία σχηματίζονται έξω από τις πόρτες των τραπεζών σπέρματος. Αποτελούμενες από νέους άντρες, έλληνες αλλά και αλλοδαπούς, που η οικονομική ανέχεια τους σπρώχνει σε κινήσεις ... απελπισίας. Πενία τέχνας κατεργάζεται που λένε και στο χωριό μου. Οι νέοι αυτοί προσδοκούν σε κάποιο εισόδημα από αυτή τη «δουλειά» ή έστω χαρτζηλίκι, αφού η αμοιβή για τον «κόπο» τους είναι μέχρι πενήντα ευρώ.

Σάπισμα του συστήματος της εκμετάλλευσης...

Από τον Ριζοσπάστη

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΕ, βρε παιδιά! Λίγο στρίμωγμα μερικά χρονάκια και μετά όλα θα φτιάξουν! Θα γίνουν όπως παλιά...

Κάπως έτσι μας τα είπε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποσχόμενος μια «εθνική προσπάθεια», ώστε να επανέλθουμε στο τέλος στην κατάσταση πριν την κρίση. Βέβαια, αυτοί μπορεί να λένε ό,τι θέλουν, θεωρούν όμως πράγματι ότι θα βρεθεί έστω και ένας να τους πιστέψει; Πρέπει να είναι πραγματικά πολύ μα πολύ αφελείς.

Μήπως θέλουν να δεχθούμε ότι ξαφνικά οι εργοδότες - όταν θα πάει καλά η οικονομία - θα θέλουν να ...επαναφέρουν το 8ωρο, να αποκαταστήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, να καταργήσουν τα δουλεμπορικά γραφεία;
Να υποθέσουμε ότι θα επαναπροσληφθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που σχεδιάζουν να απολύσουν;
Φαντάζονται ίσως εφοπλιστές που να απαιτούν να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές τους; Βιομήχανους να μη θέλουν «μαθητευόμενους» με επιδοτούμενες εισφορές;
Για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν το συζητάμε καν. Οταν θα τα έχουν πλέον καταληστέψει θα εμφανίζονται η μία μετά την άλλη οι αναλογιστικές μελέτες που θα απαιτούν μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων.

Αν αυτή η καπιταλιστική κρίση υποχωρήσει θα είναι για να έρθει μια επόμενη ακόμη μεγαλύτερη και χειρότερη. Το μόνιμο θα είναι η επιδίωξη κεφαλαίου και κυβερνήσεων να περικόψουν λαϊκά δικαιώματα. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει ανεξαρτήτως χρέους, κρίσης, προβλημάτων των τραπεζών, διεθνούς συγκυρίας. Και λύνεται οριστικά μόνον με έναν τρόπο. Οταν αυτοί που παράγουν τον πλούτο πάρουν στα χέρια τους την εξουσία.

Τεχνολογική ανεργία στον Καπιταλισμό - Πρόοδος της ανθρωπότητας στον Σοσιαλισμό.

Και να, που το ίδιο το Καπιταλιστικό σύστημα, όχι μόνο αποκαλύπτει τα δικά του ιστορικά όρια αλλά προσφέρει παράλληλα και την διέξοδο για την υπέρβασή του !  

Τη «μαγική λύση» φαίνεται πως βρήκε η «Foxconn», εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κίνα και κατασκευάζει τα «iPhone» και «iPad» για λογαριασμό της «Apple», αλλά και εξαρτήματα και συσκευές για λογαριασμό εταιρειών όπως η «Nokia», η «Sony», η «Dell», η HP και η «Microsoft», η οποία όμως αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τις αυτοκτονίες των εργαζομένων της που συνεχίζουν να δουλεύουν ως δούλοι. Μέσα στην επόμενη τριετία σχεδιάζει να αντικαταστήσει σταδιακά τους εργαζόμενους με ένα εκατομμύριο ρομπότ! Το σκεπτικό είναι απλό: Τα ρομπότ δεν αυτοκτονούν, δεν κάνουν απεργίες, δε διεκδικούν... (Ριζοσπάστης 3-8-2011)

Ένας από τους βασικούς πυλώνες λειτουργίας του Καπιταλισμού και του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής, είναι ο κύκλος της αέναης παραγωγής και κατανάλωσης. Στο στάδιο της παραγωγής, η ανθρώπινη εργασία παράγει ένα πλεόνασμα πλούτου *, πέρα δηλαδή από τα αναγκαία για την επιβίωση του εργαζόμενου και της οικογένειας του, μια υπεραξία όπως λέμε εμείς. Στον Καπιταλισμό τα μέσα παραγωγής αποτελούν ιδιοκτησία των αστών, οι οποίοι και αποτελούν, τους μόνους δικαιούχους αυτού του πλεονάσματος ... της υπεραξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Ανακοίνωση για το κλείσιμο του «ΑEL FC ARENA»

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


' Οταν το 2008 η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. αλλά και με ευθύνη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρούσαν την "προίκα" των 143,5 στρεμμάτων και την έκδοση άδειας για κατασκευή γηπέδου - πολυχώρων - ξενοδοχείου στον επιχειρηματία της ΠΑΕ ΑΕΛ, το ΚΚΕ έθετε στο λαό της πόλης ένα καίριο ερώτημα, "γήπεδο από ποιον και για ποιον;" Οι εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου της ΠΑΕ ΑΕΛ επιβεβαιώνουν τη θέση που εξ αρχής πήρε το ΚΚΕ, ότι το γήπεδο δε θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για άθληση αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ανέλαβαν την εκμετάλλευσή του για 50 χρόνια. Επομένως, ζητούσαμε γήπεδο κρατικό - γήπεδο λαϊκή περιουσία.

Ολο το προηγούμενο διάστημα με ευθύνη και της δημοτικής αρχής του κ. Τζανακούλη αλλά και των άλλων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου των κ. κ. Σάπκα (ΠΑΣΟΚ) - Καλογιάννη (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρήθηκε αποπροσανατολισμός του λαού για τη χρήση του έργου.

3 Αυγούστου 2011

16 τρις δολάρια στις Τράπεζες τα τελευταία 3 χρόνια από την Fed

Σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (GAO) -  η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου -  για τον τρόπο με τον οποίο διανεμήθηκαν τα έκτακτα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κρίσης, από την 1η Δεκέμβρη 2007 μέχρι και την 21η Ιούλη 2010 η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) διένειμε 16 τρισεκατομμύρια δολάρια σε «έκτακτη βοήθεια» (μετάφραση : ατοκα δάνεια, εγγυήσεις) σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις παγκοσμίως!

Για την διάσωση των Τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο, η Fed δημιουργεί χρήμα οδηγώντας σταδιακά το δολάριο στο μουσείο της οικονομικής ιστορίας, ενώ απο την άλλη δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνικές παροχές, για μισθούς και για συντάξεις.

Πίνακας με τις "βοήθειες" ανα Τράπεζα
(κλικ για μεγέθυνση)

Το 50% των λαϊκών νοικοκυριών δε θα κάνουν διακοπές

Από τον Ριζοσπάστη

Το κόστος των μετακινήσεων προς τα νησιά είναι υπέρογκο
«Μαύρο» καλοκαίρι θα περάσουν χιλιάδες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, καθώς η εμπορευματοποίηση του τουρισμού υπονομεύει το δικαίωμα για ξεκούραση και αναψυχή, το θυσιάζει στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Επιπλέον, η άγρια κυβερνητική πολιτική που έχει πλήξει το λαϊκό εισόδημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία, το 50% των λαϊκών νοικοκυριών δεν μπορεί να κάνει καθόλου διακοπές, ενώ όλο και περισσότερο μειώνονται οι μέρες ξεκούρασης και αναψυχής σε κάποιον προορισμό. Την ώρα που η κυβέρνηση τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, χαρίζει προνόμια και απαλλαγές στο τουριστικό κεφάλαιο, εκτινάσσει στα ύψη το κόστος για λίγες μέρες ξεκούρασης, απαραίτητες και για την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης.
Ορια εισοδήματος στον Κοινωνικό Τουρισμό
Το πρώτο πλήγμα στο δικαίωμα της λαϊκής οικογένειας για διακοπές έρχεται με τα όρια εισοδήματος που έθεσε η κυβέρνηση για τους δικαιούχους Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού. Για μεμονωμένα άτομα ως όριο ορίστηκαν τα 17.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα (βάσει του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2010) ή για δύο άτομα τα 25.000 οικογενειακό εισόδημα. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι με μηνιαίο εισόδημα 1.215 ευρώ ή το ζευγάρι με 1.786 ευρώ μηνιαίως, θεωρούνται «προνομιούχοι».

2 Αυγούστου 2011

Δώστε μαστούρα στον λαό, μπας και γλυτώσετε απο την οργή του ...

Δεν μας φτάνει που μας ποτίζουν καθημερινά τον εγκέφαλο - μέσω των αστικών μέσων ενημέρωσης - με τόνους απύθμενης ηλιθιότητας και σωρεία αντεπιστημονικών και χαλκευμένων δεδομένων ... αλλά δρομολογούν την σταδιακή αποποινικοποίηση της μαστούρας και του σώματος (εαν δεχτούμε πως το πρώτο αποτελεί την μαστούρα του πνεύματος).

Όπως διαβάζουμε στην Ελευθεροτυπία και σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, προωθείται νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ενώ η προμήθεια, η κατοχή και η καλλιέργεια ναρκωτικών για προσωπική χρήση θα μετατραπεί σε πταίσμα. Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η διαβάθμιση των ποινών για τους διακινητές.

Με λίγα λόγια, ελευθερώνεται το πεδίο για χιλιάδες νέους και εργαζόμενους, αντί να αντιστέκονται, να οργανώνονται και να αγωνίζονται για το μέλλον τους, να μαστουρώνουν όσο θέλουν,όποτε θέλουν και μάλιστα να τα καλλιεργούν στα μπαλκόνια και στις αυλές τους. Μάλλον η εξουσία ευελπιστεί πως με αυτόν τον τρόπο οι νέοι και οι εργαζόμενοι, θα αναπληρώσουν τα όνειρά που τους κλέβει το εκμεταλλευτικό μας σύστημα, με οράματα για ιπτάμενους ροζ ελέφαντες ...

"Ακούνε ΚΟΥΤΒης και τρέμουν οι αστοί..."

Αναδημοσίευση από TRASH

Ο N.Zαχαριάδης
Με μια μικρή καθυστέρηση λόγω προβλημάτων δικτύου, ένα πολύ μικρό αφιέρωμα στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ που σαν τέτοιες μέρες τον Αύγουστο του 1973, έφυγε από το «παγωμένο πηγάδι του Σουργκούτ» της Σιβηρίας με τον μόνο τρόπο που ήταν δυνατός. Νεκρός πλέον, είχε αποδράσει για μία ακόμη φορά από τους εξωτερικούς καταναγκασμούς, αλλά όχι και από τις καρδιές μιας μεγάλης μερίδας των ελλήνων κομμουνιστών που επί 25 ολόκληρα χρόνια καθοδήγησε.
Για τον θάνατο του, πολλά λέγονται ακόμη και σήμερα. Αυτοκτόνησε; Τον «αυτοκτόνησαν»; Μέχρι τώρα κανείς δεν μπόρεσε να αποδείξει θετικά καμμία από τις δύο εκδοχές. 
Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για την μεγαλύτερη ελληνική προσωπικότητα της εποχής του, και όχι μόνο όσον αφορά την αριστερά.

Δεν σκύβουν το κεφάλι οι αυτοκινητιστές

Από τον Ριζοσπάστη
  • Φάμπρικα δικαστικών διώξεων, παρακολουθήσεων απεργών και αφαίρεσης αδειών «στήνει» η κυβέρνηση
  • «Μάχη» για να περάσει ο συντονισμός του αγώνα στα «χέρια» της βάσης, μέσα από τη σύσταση Απεργιακής Επιτροπής για την απόκρουση της καταστολής και τη νικηφόρα προοπτική του, δίνουν οι τοπικές Επιτροπές Αγώνα
Διά «πυρός και σιδήρου» είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει την «απελευθέρωση» των οδικών επιβατικών μεταφορών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιστρατεύοντας όλα τα μέσα που της παρέχει η κρατική μηχανή καταστολής, αποδεικνύοντας ότι η άμεση εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας είναι ζήτημα δίχως αναβολή για τους ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Ραγκούσης σε εγκύκλιο, με την ένδειξη του «κατεπείγοντος», που απέστειλε προς τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, την οποία κοινοποιεί και προς τον υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» Χρ. Παπουτσή, ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά των απεργών αυτοκινητιστών βάσει των όσων προβλέπει ο «Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας», κυρώσεις που συμπεριλαμβάνουν και την αφαίρεση της άδειας του εμπλεκόμενου στα «αδικήματα», για ένα έτος κατ' αρχήν και σε περίπτωση «υποτροπής» οριστική αφαίρεση της άδειας. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η εγκύκλιος είναι άμεσα εκτελεστή και γι' αυτό καλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών σε διαρκή ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για την υλοποίησή της.

Το "καλλικρατικό" μνημόνιο

Από το Cogito Ergo Sum

Δεν μας παραξενεύει που τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν έχουν δώσει σημασία στο "πρόγραμμα εξυγίανσης", το οποίο προωθεί η κυβέρνηση για τους καλλικρατικούς δήμους. Και δεν μας παραξενεύει, επειδή ξέρουμε ήδη πού οδηγεί ένα τέτοιο πρόγραμμα εν μέσω δραστικών περικοπών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τι να βγουν να πουν τα κανάλια, δηλαδή; Ότι ετοιμάζεται δημοτική φοροκαταιγίδα; Ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά.

Πρώτα-πρώτα, ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία. Κατ' αρχάς, η συμμετοχή των υπερχρεωμένων δήμων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτική. Να γιατί είχε λυσσάξει πέρυσι ο Παπανδρέου σχετικά με την υπερψήφιση των υποψηφίων τους οποίους είχε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ. Το όλο σκηνικό μού θυμίζει την κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών σε κρίσιμα νομοσχέδια, όπου -κατά περίεργο τρόπο- η συνείδηση όλων των κυβερνητικών βουλευτών είναι θετική κι όλων των άλλων αρνητική. Μου θυμίζει και την τρόικα, η οποία μας αφήνει ελεύθερους να επιλέξουμε αν θα υπογράψουμε ή όχι τα διάφορα μνημόνια, ενώ αυτή περιορίζεται στην επίβλεψη της τήρησης των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουμε με την -ελεύθερα βαλμένη πάντα!- υπογραφή μας.

1 Αυγούστου 2011

Μια υπεξαίρεση, μια είδηση, μια τράπεζα και οι εραστές της (ΜΜΕ)

Αναδημοσιευση απο pressproject
 
Πριν 200 χρόνια ο Τόμας Τζέφερσον έλεγε πως «οτιδήποτε δημοσιεύεται σε μια εφημερίδα δεν μπορεί εύκολα να γίνει πιστευτό γιατί ακόμα και η αλήθεια γίνεται ύποπτη όταν την μεταφέρεις με μολυσμένο όχημα». Σήμερα όμως με τα τεχνολογικά όπλα και την γενικευμένη καχυποψία όλοι μας κατά βάθος πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε την είδηση ανάμεσα από το περίβλημά της αρκεί να διασταυρώσουμε πηγές και πληροφορίες.

Σε έρευνά της στην Ελευθεροτυπία χθες, η ρεπόρτερ Αριστέα Μπουγάτσου αποκαλύπτει ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες ερευνά σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank - του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η αρχή διατάζει μάλιστα το πάγωμα κίνησης των λογαριασμών, των μετοχών αλλά και της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία.

ΠΑΜΕ πρός δικαστές: Υπερασπίζεστε με πάθος την τάξη των εκμεταλλευτών, γιατί αποτελείτε μέρος του μηχανισμού τους.

«Προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τους δικαστές και Εισαγγελείς όλης της χώρας

Για άλλη μια φορά ενεργοποιηθήκατε και επιχειρείτε να τρομοκρατήσετε, να ποινικοποιήσετε τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων.  Στρέφεστε ενάντια στον αγώνα των αυτοαπασχολούμενων στα ταξί.  Χρησιμοποιείτε την εξουσία σας για να περάσει η πολιτική της κυβέρνησης με την οποία είστε σε αγαστή συνεργασία. Για να περάσει η πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ, ΔΝΤ που δημιουργεί μεγάλες εταιρείες και πετάει στο δρόμο της ανεργίας εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους.

Οταν όμως πρόκειται για απολύσεις εργαζομένων, για μειώσεις μισθών, για δολοφονίες εργατών, όπως του συναδέλφου μας από το εργοστάσιο στην Κομοτηνή που κάηκε ζωντανός και κατέληξε προχτές, από την ασυδοσία της εργοδοσίας, την πολιτική της κυβέρνησης, τότε η πλειοψηφία σας ή τηρεί "σιγήν ιχθύος" ή αθωώνει τον εργοδότη, τον "φτωχό βιομήχανο". Υπερασπίζεστε με πάθος την τάξη των εκμεταλλευτών, γιατί αποτελείτε μέρος του μηχανισμού τους.

Το θέατρο που παίζεται και στις δυο ακτές του Ατλαντικού

Μα φυσικά και θα τα έβρισκαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ώστε να "σωθεί η χώρα και να μπορουν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις" (όχι που νομίζατε πως κατέχει την πρωτοτυπία ο Γιώργος Παπανδρέου) . Μόνο που οι Αμερικάνοι, επηρρεασμένοι εμφανώς απο το Χόλλυγουντ που βρίσκεται στην γειτονιά τους, είπαν να του δώσουν λίγο σασπένς παραπάνω και η συμφωνία ανακοινώθηκε μόλις μια ημέρα πριν τον "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ" που θα έπληττε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και τι συμφώνησαν άραγε οι πολιτικοί εκπρόσωποι των αμερικάνικων πολυεθνικών ? Μα φυσικά να φορτώσουν τις νέες αποτυχίες του συστήματος στις πλάτες των αμερικάνων εργαζομένων και να προχωρήσουν σε περικοπές περίπου 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στα επόμενα 10 χρόνια, εφόσον δεν υπάρξει ξανά τέτοια κρίση !!!! Κι όμως - λέμε εμείς - θα υπάρξει .... και αυτό δεν οφείλεται στις μεταφυσικές μας ιδιότητες.


"Θέλω να ανακοινώσω ότι οι ηγέτες και των δύο πλευρών επέλεξαν να συμφωνήσουν στην στρατηγική που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος και την αποφυγή της στάσης πληρωμών, επιλογή που εάν δεν γινόταν θα έφερνε καταστροφικά αποτελέσματα για τη οικονομία μας" δήλωσε ο κατα τα άλλα συμπαθής Πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο συμπληρώνοντας παρακάτω, "Οι συμβιβασμοί στους οποίους θα προβούμε, εξασφαλίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αντιμετωπίσουν ανάλογη κρίση και πάλι σε έξι, οκτώ, ή , δώδεκα μήνες . Οι ηγέτες και των δύο πλευρών έχουν αποφασίσει πως θα προχωρήσουν στον απαραίτητο συμβιβασμό.".