Αναδημοσίευση από το Γλόμπινγκ
Το βασικότερο σύνθημα του ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια είναι η λαϊκή εξουσία – λαϊκή οικονομία. Υπήρξε κριτική ενάντια στο ΚΚΕ σχετικά με το αίτημα αυτό, ότι είναι ασαφές, ότι είναι άλλη μια διαχειριστική λύση, ότι σε τελική ανάλυση δεν είναι σοσιαλισμός, που είναι και ο στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ όπως έχει διακηρυχτεί στο πρόγραμμά του απ' το 1996 ακόμα.
Το ερώτημα “είναι η λαϊκη εξουσία σοσιαλισμός;”, μοιάζει με ψιλά γράμματα. Σου λέει ο άλλος, αυτά είναι ανούσιες λεπτομέρειες, σημασία έχει να ξεσηκωθεί ο κόσμος. Μέγα λάθος. Πρέπει να ξέρεις που πας και τι επιδιώκεις, οπότε σωστά τίθεται το ερώτημα μέσα στα πλαίσια του μαζικού κινήματος. Ασχοληθήκαμε με το ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και παλιότερα στην ακόλουθο link: http://e-globbing.blogspot.com/2011/06/explained.html
Το θέμα αυτό, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ζήτημα της στρατηγικής και τακτικής ενός επαναστατικού κόμματος, ενός κόμματος της εργατικής τάξης κλπ. Για να τα πούμε απλα, στρατηγική είναι ο τελικός σου στόχος. Στόχο έχω να κατακτήσω την κορυφή ενός βουνού π.χ, οπότε πρέπει να δω πώς καλύτερα θα σκαρφαλώσω για να φτάσω στην κορφή. Μ' ενδιαφέρει ας πούμε, να έχει καλό καιρό κατά την ανάβαση. Μ' ενδιαφέρει επίσης να σκαρφαλώσω από κείνη του πλευρά που έχει λιγότερο κίνδυνο να γλιστρήσω και να γκρεμοτσακιστώ, οπότε άμα πέσω και σπάσω τα ποδάρια μου και κάνω δυο χρόνια για να συνέλθω, θα ξανασκαρφαλώσω μετά από δυο-τρία χρόνια. Ενώ άμα καθυστερήσω λίγο, θα ανέβω με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μπορεί όμως στην πορεία να δω ότι χαλάει ο καιρός, ή ότι σκοτεινιάζει γρήγορα, οπότε ίσως θα πρέπει να πάρω τον πιο γρήγορο (και πιο επικίνδυνο) δρόμο, μπορεί πάλι να βιαστώ να φτάσω στην κορφή και φάω τα μούτρα μου, πολλά “μπορεί”.
Το θέμα αυτό, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το ζήτημα της στρατηγικής και τακτικής ενός επαναστατικού κόμματος, ενός κόμματος της εργατικής τάξης κλπ. Για να τα πούμε απλα, στρατηγική είναι ο τελικός σου στόχος. Στόχο έχω να κατακτήσω την κορυφή ενός βουνού π.χ, οπότε πρέπει να δω πώς καλύτερα θα σκαρφαλώσω για να φτάσω στην κορφή. Μ' ενδιαφέρει ας πούμε, να έχει καλό καιρό κατά την ανάβαση. Μ' ενδιαφέρει επίσης να σκαρφαλώσω από κείνη του πλευρά που έχει λιγότερο κίνδυνο να γλιστρήσω και να γκρεμοτσακιστώ, οπότε άμα πέσω και σπάσω τα ποδάρια μου και κάνω δυο χρόνια για να συνέλθω, θα ξανασκαρφαλώσω μετά από δυο-τρία χρόνια. Ενώ άμα καθυστερήσω λίγο, θα ανέβω με μεγαλύτερη ασφάλεια. Μπορεί όμως στην πορεία να δω ότι χαλάει ο καιρός, ή ότι σκοτεινιάζει γρήγορα, οπότε ίσως θα πρέπει να πάρω τον πιο γρήγορο (και πιο επικίνδυνο) δρόμο, μπορεί πάλι να βιαστώ να φτάσω στην κορφή και φάω τα μούτρα μου, πολλά “μπορεί”.
Η κορφή είναι η στρατηγική και το σχέδιο ανάβασης είναι η τακτική. Η τακτική πάντα πρέπει να υπηρετεί τη στρατηγική σου. Δεν γίνεται να σκαρφαλώνω έτσι, πηγαίνοντας στο πουθενά, κάπου πρέπει να φτάσω.
Το ΚΚΕ καθόρισε τη στρατηγική του καθαρά στο 15ο συνέδριό του το 96 (“Το ΚΚΕ, πρωτοπόρο, συνειδητό και οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, έχει τελικό του σκοπό την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού”), όπου και ψήφισε το Πρόγραμμά του, ήταν δηλαδή προγραμματικό συνέδριο που λέμε. Παίρνουμε για αρχή αυτό το συνέδριο γιατί αυτό καθορίζει μέχρι σήμερα την πολιτική του ΚΚΕ, λόγω προγράμματος. Το πρόγραμμα για ένα κόμμα “νέου τύπου” όπως λέμε (σύμφωνα με τις αρχές που καθόρισε ο Λένιν) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του και είναι το πιο ισχυρό πολιτικό του κείμενο. Αυτό το κείμενο μαζί με το καταστατικό, είναι τα δύο κείμενα στα οποία πρέπει να συμφωνήσει κάποιος που θέλει να γίνει μέλος του ΚΚΕ. Και τα δυο κείμενα καθορίζουν σχεδόν στο σύνολο όλα τα υπόλοιπα που χρειάζεται κάποιος για να είναι (και να φαίνεται!) κουκουές.
Τα συνέδρια που ακόλουθησαν, 16ο (2000), 17ο (2005) και 18 (2009) εξειδίκευσαν ορισμένα σημεία επί του προγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι μπορεί να εμπλουτιστεί με νέες επεξεργασίες. Το κάθε συνέδριο βγάζει στο τέλος αυτό που λέμε, “πολιτική απόφαση” που είναι ένα σημαντικό κείμενο και καθορίζει σε γενικές γραμμές το τι πρέπει να κάνει το κόμμα μέχρι το επόμενο συνέδριο για να πετύχει τους στόχους του, είναι δηλαδή ένα πλάνο τακτικής. Σε περίπτωση που μπορεί να υπάρξει κάποια αντίφαση ανάμεσα στην πολιτική απόφαση ενός συνεδρίου και στο πρόγραμμα, υπερισχύει το πρόγραμμα καθώς, όσο παραμένει σαν κείμενο αναλλοίωτο, εξακολουθεί να έχει ισχύ. Αν κάποιο συνέδριο αποφασίσει αλλαγή του κειμένου του προγράμματος τότε θα πρέπει να πεταχτούν τα παλιά βιβλιαράκια και να τυπωθούν καινούρια, με το καινούριο πρόγραμμα, το οποίο θα καθοδηγεί το κόμμα μέχρι που να ξανααλλάξει κάπου στο μέλλον.
Το ζήτημα της εξουσίας είναι κεντρικό ζήτημα στο πολιτικό σκεπτικό του ΚΚΕ. Έχουμε παραθέσει πολλές φορές το αντίστοιχο απόσπασμα απ' το πρόγραμμα. Για να μην έχουμε μια γενικά αφηρημένη εικόνα περί εξουσίας, εννοούμε την πολιτική, την κρατική εξουσία αν θέλετε. Γράφει ο Λένιν: “Ο μαρξισμός [...]παραδέχεται την αναγκαιότητα του κράτους και της κρατικής εξουσίας στην επαναστατική περίοδο γενικά, στην εποχή του περάσματος απ΄τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό ειδικά” (Β.Ι. Λένιν, Οι θέσεις του Απρίλη, σελ 37, εκδ. Σύγχρονη Εποχή).
Το ΚΚΕ στο πρόγραμμά του διακρίνει δύο (2) περιπτώσεις κατάληψης της εξουσίας α) Το αστικό καπιταλιστικό κράτος και τα αστικά κόμματα να έχουν φθαρεί πάρα πολύ, ώστε να βγει με εκλογές κυβέρνηση από δυνάμεις αντιμονοπωλιακές και αντιιμπεριαλιστικές, η οποία θα φανεί πολύ γρήγορα πόσο φιλολαϊκή θα είναι. Αν δεν πάρει γρήγορα μέτρα που να ανακουφίζει τους φτωχούς, αν δεν πάρει μέτρα κατά των μονοπωλίων, αν δεν αποφασίσει να μη τηρήσει τις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους από προηγούμενες κυβερνήσεις προς τους μεγάλους οργανισμούς, τότε θα ενσωματωθεί πολύ γρήγορα και θα είναι άλλη μια διαχειριστική κυβέρνηση, όπως ήταν π.χ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 80, που συσπείρωνε κόσμο της αριστεράς με αντιιμπεριαλιστικά και φιλολαϊκά συνθήματα. Φάνηκε πολύ-πολύ γρήγορα ότι απλώς ήταν μια έξυπνη τακτική των αστικών συμφερόντων που χρησιμοποίησαν το όπλο της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ήταν ήδη αργά, τα λαϊκά στρώματα είχαν ξεγελαστεί.
Αν απ' την άλλη πάρει μέτρα υπέρ του λαού, κατά των μονοπωλίων, αποδεσμεύσει τη χώρα απ τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αφαιρέσει πλούτη και προνόμια της αστικής τάξης, τότε θα προκαλέσει την άγρια αντίδραση της άρχουσας τάξης, που θα βάλει μπροστά όλα τα μέσα που διαθέτει και ελέγχει: στρατό, αστυνομία, μέσα ενημέρωσης. Το ότι βγήκε μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα έγιναν “άρχουσα τάξη”. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο απ' την πολιτική εξουσία, αλλά κι απ' το πόσο θα καταφέρει η εργατική τάξη να τσακίσει όλο τον παλιό μηχανισμό που κρατάει στέρεη την αστική τάξη και να βάλει τον δικό του, κι επιπλέον απ' το πόσο γρήγορα θα καθιερώσει τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής (να καταργήσει δηλαδή το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας σε μεγάλα μέσα παραγωγής, σε πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, σε κτίρια κλπ).
Και δεύτερη περίπτωση β) λέει το ΚΚΕ, όταν η πάλη των τάξεων έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν το αστικό κράτος είναι υπό κατάρρευση, οι μηχανισμοί του, όταν έχει ξεκινήσει η επανάσταση (σύμφωνα με τα κριτήρια του Λένιν πάλι, όχι έτσι αόριστα) τότε μπορεί να πάρει την εξουσία χωρίς εκλογές, πάλι ένα μέτωπο λαϊκών δυνάμεων, εξουσία που θα ταυτίζεται με τη δικτατορία του προλεταριάτου, ή θα έχει μικροδιαφορές που θα ξεπεραστούν στη συνέχεια. Αυτό θα είναι σοσιαλισμός;
Για να απαντηθεί σωστά αυτό το ερώτημα πρέπει να δώσουμε έναν ορισμό, τι είναι σοσιαλισμός. Σοσιαλισμός λοιπόν είναι ένας κοινωνικοπολιτικός σχηματισμός, μια μορφή οργάνωσης της κοινωνίας. Ως τέτοιος, είναι η πρώτη φάση του κομμουνιστικού συστήματος, μια βαθμίδα ανώριμη ακόμα στην οποία γίνεται η υλική προετοιμασία της αταξικής κοινωνίας, της κοινωνίας δηλαδή όπου θα εξαφανιστούν οι τάξεις.
“Kοινωνικοποιούνται τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αλλά αρχικά παραμένουν μορφές ατομικής και ομαδικής ιδιοκτησίας, που αποτελούν βάση για την ύπαρξη εμπορευματοχρηματικών σχέσεων. Διαμορφώνονται μορφές παραγωγικών συνεταιρισμών, όπου το επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων ακόμη δεν επιτρέπει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Oι μορφές ομαδικής ιδιοκτησίας αποτελούν μεταβατική μορφή ιδιοκτησίας, ανάμεσα στην ατομική και την κοινωνική, και όχι ανώριμη μορφή κομμουνιστικών σχέσεων” [...] “Διεξάγεται ένας αγώνας των "φύτρων" του νέου ενάντια στις "επιβιώσεις" του παλιού σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, πάλη για ριζική αλλαγή όλων των οικονομικών σχέσεων και κατ' επέκταση όλων των κοινωνικών σχέσεων σε κομμουνιστικές.” [...] “συνεχίζεται η ταξική πάλη της εργατικής τάξης - σε άλλες συνθήκες, με άλλες μορφές και μέσα - όχι μόνο στην περίοδο της σοσιαλιστικής θεμελίωσης, αλλά και κατά τη σοσιαλιστική ανάπτυξη” [...] “Eπομένως, είναι αναγκαία η δικτατορία του προλεταριάτου, ως όργανο της ταξικής κυριαρχίας και ταξικής πάλης, όχι μόνο στη "μεταβατική περίοδο", για την εδραίωση της νέας εξουσίας, την υλοποίηση των μέτρων διαμόρφωσης των νέων οικονομικών σχέσεων και κατάργησης των καπιταλιστικών [...]”
Το ΚΚΕ καθόρισε τη στρατηγική του καθαρά στο 15ο συνέδριό του το 96 (“Το ΚΚΕ, πρωτοπόρο, συνειδητό και οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης, έχει τελικό του σκοπό την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού”), όπου και ψήφισε το Πρόγραμμά του, ήταν δηλαδή προγραμματικό συνέδριο που λέμε. Παίρνουμε για αρχή αυτό το συνέδριο γιατί αυτό καθορίζει μέχρι σήμερα την πολιτική του ΚΚΕ, λόγω προγράμματος. Το πρόγραμμα για ένα κόμμα “νέου τύπου” όπως λέμε (σύμφωνα με τις αρχές που καθόρισε ο Λένιν) είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του και είναι το πιο ισχυρό πολιτικό του κείμενο. Αυτό το κείμενο μαζί με το καταστατικό, είναι τα δύο κείμενα στα οποία πρέπει να συμφωνήσει κάποιος που θέλει να γίνει μέλος του ΚΚΕ. Και τα δυο κείμενα καθορίζουν σχεδόν στο σύνολο όλα τα υπόλοιπα που χρειάζεται κάποιος για να είναι (και να φαίνεται!) κουκουές.
Τα συνέδρια που ακόλουθησαν, 16ο (2000), 17ο (2005) και 18 (2009) εξειδίκευσαν ορισμένα σημεία επί του προγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι μπορεί να εμπλουτιστεί με νέες επεξεργασίες. Το κάθε συνέδριο βγάζει στο τέλος αυτό που λέμε, “πολιτική απόφαση” που είναι ένα σημαντικό κείμενο και καθορίζει σε γενικές γραμμές το τι πρέπει να κάνει το κόμμα μέχρι το επόμενο συνέδριο για να πετύχει τους στόχους του, είναι δηλαδή ένα πλάνο τακτικής. Σε περίπτωση που μπορεί να υπάρξει κάποια αντίφαση ανάμεσα στην πολιτική απόφαση ενός συνεδρίου και στο πρόγραμμα, υπερισχύει το πρόγραμμα καθώς, όσο παραμένει σαν κείμενο αναλλοίωτο, εξακολουθεί να έχει ισχύ. Αν κάποιο συνέδριο αποφασίσει αλλαγή του κειμένου του προγράμματος τότε θα πρέπει να πεταχτούν τα παλιά βιβλιαράκια και να τυπωθούν καινούρια, με το καινούριο πρόγραμμα, το οποίο θα καθοδηγεί το κόμμα μέχρι που να ξανααλλάξει κάπου στο μέλλον.
Το ζήτημα της εξουσίας είναι κεντρικό ζήτημα στο πολιτικό σκεπτικό του ΚΚΕ. Έχουμε παραθέσει πολλές φορές το αντίστοιχο απόσπασμα απ' το πρόγραμμα. Για να μην έχουμε μια γενικά αφηρημένη εικόνα περί εξουσίας, εννοούμε την πολιτική, την κρατική εξουσία αν θέλετε. Γράφει ο Λένιν: “Ο μαρξισμός [...]παραδέχεται την αναγκαιότητα του κράτους και της κρατικής εξουσίας στην επαναστατική περίοδο γενικά, στην εποχή του περάσματος απ΄τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό ειδικά” (Β.Ι. Λένιν, Οι θέσεις του Απρίλη, σελ 37, εκδ. Σύγχρονη Εποχή).
Το ΚΚΕ στο πρόγραμμά του διακρίνει δύο (2) περιπτώσεις κατάληψης της εξουσίας α) Το αστικό καπιταλιστικό κράτος και τα αστικά κόμματα να έχουν φθαρεί πάρα πολύ, ώστε να βγει με εκλογές κυβέρνηση από δυνάμεις αντιμονοπωλιακές και αντιιμπεριαλιστικές, η οποία θα φανεί πολύ γρήγορα πόσο φιλολαϊκή θα είναι. Αν δεν πάρει γρήγορα μέτρα που να ανακουφίζει τους φτωχούς, αν δεν πάρει μέτρα κατά των μονοπωλίων, αν δεν αποφασίσει να μη τηρήσει τις δεσμεύσεις του ελληνικού κράτους από προηγούμενες κυβερνήσεις προς τους μεγάλους οργανισμούς, τότε θα ενσωματωθεί πολύ γρήγορα και θα είναι άλλη μια διαχειριστική κυβέρνηση, όπως ήταν π.χ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 80, που συσπείρωνε κόσμο της αριστεράς με αντιιμπεριαλιστικά και φιλολαϊκά συνθήματα. Φάνηκε πολύ-πολύ γρήγορα ότι απλώς ήταν μια έξυπνη τακτική των αστικών συμφερόντων που χρησιμοποίησαν το όπλο της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ήταν ήδη αργά, τα λαϊκά στρώματα είχαν ξεγελαστεί.
Αν απ' την άλλη πάρει μέτρα υπέρ του λαού, κατά των μονοπωλίων, αποδεσμεύσει τη χώρα απ τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, αφαιρέσει πλούτη και προνόμια της αστικής τάξης, τότε θα προκαλέσει την άγρια αντίδραση της άρχουσας τάξης, που θα βάλει μπροστά όλα τα μέσα που διαθέτει και ελέγχει: στρατό, αστυνομία, μέσα ενημέρωσης. Το ότι βγήκε μια φιλολαϊκή κυβέρνηση, δεν σημαίνει ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα έγιναν “άρχουσα τάξη”. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο απ' την πολιτική εξουσία, αλλά κι απ' το πόσο θα καταφέρει η εργατική τάξη να τσακίσει όλο τον παλιό μηχανισμό που κρατάει στέρεη την αστική τάξη και να βάλει τον δικό του, κι επιπλέον απ' το πόσο γρήγορα θα καθιερώσει τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής (να καταργήσει δηλαδή το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας σε μεγάλα μέσα παραγωγής, σε πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, σε κτίρια κλπ).
Και δεύτερη περίπτωση β) λέει το ΚΚΕ, όταν η πάλη των τάξεων έχει ενταθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν το αστικό κράτος είναι υπό κατάρρευση, οι μηχανισμοί του, όταν έχει ξεκινήσει η επανάσταση (σύμφωνα με τα κριτήρια του Λένιν πάλι, όχι έτσι αόριστα) τότε μπορεί να πάρει την εξουσία χωρίς εκλογές, πάλι ένα μέτωπο λαϊκών δυνάμεων, εξουσία που θα ταυτίζεται με τη δικτατορία του προλεταριάτου, ή θα έχει μικροδιαφορές που θα ξεπεραστούν στη συνέχεια. Αυτό θα είναι σοσιαλισμός;
Για να απαντηθεί σωστά αυτό το ερώτημα πρέπει να δώσουμε έναν ορισμό, τι είναι σοσιαλισμός. Σοσιαλισμός λοιπόν είναι ένας κοινωνικοπολιτικός σχηματισμός, μια μορφή οργάνωσης της κοινωνίας. Ως τέτοιος, είναι η πρώτη φάση του κομμουνιστικού συστήματος, μια βαθμίδα ανώριμη ακόμα στην οποία γίνεται η υλική προετοιμασία της αταξικής κοινωνίας, της κοινωνίας δηλαδή όπου θα εξαφανιστούν οι τάξεις.
“Kοινωνικοποιούνται τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αλλά αρχικά παραμένουν μορφές ατομικής και ομαδικής ιδιοκτησίας, που αποτελούν βάση για την ύπαρξη εμπορευματοχρηματικών σχέσεων. Διαμορφώνονται μορφές παραγωγικών συνεταιρισμών, όπου το επίπεδο των παραγωγικών δυνάμεων ακόμη δεν επιτρέπει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Oι μορφές ομαδικής ιδιοκτησίας αποτελούν μεταβατική μορφή ιδιοκτησίας, ανάμεσα στην ατομική και την κοινωνική, και όχι ανώριμη μορφή κομμουνιστικών σχέσεων” [...] “Διεξάγεται ένας αγώνας των "φύτρων" του νέου ενάντια στις "επιβιώσεις" του παλιού σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, πάλη για ριζική αλλαγή όλων των οικονομικών σχέσεων και κατ' επέκταση όλων των κοινωνικών σχέσεων σε κομμουνιστικές.” [...] “συνεχίζεται η ταξική πάλη της εργατικής τάξης - σε άλλες συνθήκες, με άλλες μορφές και μέσα - όχι μόνο στην περίοδο της σοσιαλιστικής θεμελίωσης, αλλά και κατά τη σοσιαλιστική ανάπτυξη” [...] “Eπομένως, είναι αναγκαία η δικτατορία του προλεταριάτου, ως όργανο της ταξικής κυριαρχίας και ταξικής πάλης, όχι μόνο στη "μεταβατική περίοδο", για την εδραίωση της νέας εξουσίας, την υλοποίηση των μέτρων διαμόρφωσης των νέων οικονομικών σχέσεων και κατάργησης των καπιταλιστικών [...]”
(Απόφαση του 18ου Συνεδρίου για το Σοσιαλισμό http://goo.gl/IQFcS)
Η λαϊκή εξουσία λοιπόν είναι η προσπάθεια του εκάστοτε φορέα της (κυβέρνηση μετώπου, επαναστατική κυβέρνηση) είναι η συνειδητή προσπάθεια επιβολής, εγκαθίδρυσης, καθιέρωσης, όπως θέλετε πείτε το, σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Η διαφορά που έχει ο σοσιαλισμός απ' όλα τα προηγούμενα συστήματα (καπιταλισμός, φεουδαρχία, δουλοκτητικό σύστημα, πρωτόγονος κομμουνισμός) είναι η εξής: οι παραγωγικές σχέσεις κάθε συστήματος, γεννιούνταν και αναπτυσσόταν στα σπλάχνα του προηγούμενου συστήματος. Π.χ οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής δηλαδή κυρίως, αναπτύσσονταν μέσα στο έδαφος της φεουδαρχίας επειδή ακριβώς το παλιό σύστημα φράκαρε, δεν μπορούσε να παράγει πλούτο γρήγορα και αποτελεσματικά, μέσω της μεγάλης ιδιοκτησίας γης (λατιφούντιων, τσιφλικιών κλπ). Οι παραγωγή εξελισσόταν και οι φορείς αυτής της κοινωνικής προόδου τότε ήταν η αστική τάξη, η οποία όμως δεν ήταν “άρχουσα” ακόμα, ήθελε να γίνει άρχουσα στη θέση της αριστοκρατίας. Όταν έγινε π.χ η Γαλλική Επανάσταση που ήταν μια μακρόχρονη κι επίπονη διαδικασία, οι καπιταλιστικές σχέσεις δεν εφαρμόστηκαν σε μεγάλη έκταση αμέσως, υπήρχαν ακόμα κατάλοιπα της αριστοκρατίας, ενώ οι αστοί προσπαθούσαν να εγκαθιδρύσουν ένα πολιτικό σύστημα που ταίριαζε με τα συμφέροντά τους, το λεγόμενο αστικό που λέμε (ο κοινοβουλευτισμός).
Οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής όμως, δεν υπάρχουν στο έδαφος του καπιταλισμού, πρέπει να εφαρμοστούν απ' το μηδέν. Πώς; με την δράση του ίδιου του λαού, των ίδιων των εργαζομένων που άλλωστε έχουν συμφέρον από μια τέτοια οργάνωση της κοινωνίας. Αυτό που υπάρχει στον καπιταλισμό σαν προστάδιο ας το πούμε για το σοσιαλισμό είναι η τεράστια κοινωνικοποίηση της παραγωγής. Ότι δηλαδή η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη κι όχι διάσπαρτη από δω κι από κει, επομένως μπορεί να οργανωθεί καλύτερα, αποτελεσματικότερα, και το κυριότερο, μπορεί να καταληφθεί ευκολότερα.
Ο γράφων στην παλιά ανάρτηση (βλέπε link πιο πάνω) έγραφε ότι η λαϊκή εξουσία, στα πρώτα βήματά της δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός, άλλα ένα βήμα πριν απ' αυτόν. Διαβάζοντας τα κομματικά ντοκουμέντα αργότερα βλέπω ότι το κόμμα με ...διέψευσε: “ Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι λαϊκή εξουσία είναι η σοσιαλιστική εξουσία” (απόφαση του 16ου Συνεδρίου για το ΑΑΔΜ). Ωστόσο, διαβάζουμε παραπάνω στην ίδια απόφαση:
“Το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά επαναστατικού μετώπου που συγκρούεται για να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, με ετοιμότητα και ικανότητα να εναλλάσσει όλες τις μορφές πάλης. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα θα διαμορφώνονται νέοι λαϊκοί θεσμοί, που μπορεί να φτάσουν ως το επίπεδο μιας επαναστατικής κυβέρνησης. Με τη νικηφόρα έκβαση της πάλης αυτής, θα ολοκληρωθούν και θα σταθεροποιηθούν τα χαρακτηριστικά της επαναστατικής αυτής κυβέρνησης ως εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, δηλαδή της δικτατορίας του προλεταριάτου, που αποτελεί τον αντίποδα της δικτατορίας της αστικής τάξης, των μονοπωλίων.”
“Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς της επιρροής των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, και ενώ δε θα έχουν διαμορφωθεί όροι για ριζική κοινωνική ανατροπή και επαναστατικό πέρασμα, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, με βάση το Κοινοβούλιο. Το Μέτωπο πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, να ελέγχει την κυβέρνηση, να στηρίζει τις πολιτικές επιλογές της υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Σ' αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα κριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά πόσο, με όπλο τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση, θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης, με στόχο την ανατροπή ή την εξουδετέρωσή της και να συμβάλει στην ωρίμανση και στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας.” Και επίσης, σχετικά με την επιλογή του όρου “λαϊκή εξουσία” γράφει η απόφαση: “Το Μέτωπο από την αρχή της συγκρότησής του πρέπει να προβάλει μια γενική ιδέα για το πρόβλημα της εξουσίας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο όρος λαϊκή εξουσία μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά, αρκεί να περιέχει βασικές ιδέες που διαχωρίζουν την εξουσία αυτή από τη σημερινή εξουσία και τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισης.” (Απόφαση του 16ου Συνεδρίου για το ΑΑΔΜ http://goo.gl/tnY1G, οι υπογραμμίσεις δικές μας). Υπάρχουν δηλαδή ορισμένα ζητήματα σχετικά με το χρόνο της ανάληψης της εξουσίας απ' το μέτωπο.
Αντιπαραβάλλουμε μια πολύ σημαντική παρατήρηση του ίδιου του Λένιν, τη θέση 8 στις “θέσεις του Απρίλη” πάλι: “Όχι “εφαρμογή” του σοσιαλισμού σαν άμεσο καθήκον μας, αλλά πέρασμα αμέσως μόνο στον έλεγχο της κοινωνικής παραγωγής και της διανομής των προϊόντων [ απο μέρους του σοβιέτ των εργατών βουλευτών]. (“Οι θέσεις του Απρίλη”, σελ 9-10) Παρακάτω, εξηγεί πάλι ο Λένιν σχετικά μ' αυτό: “Στη Ρωσία δεν είναι δυνατό να εισαγάγουμε “αμέσως” ακόμη και ένα “κράτος-κομμούνα” (δηλ ένα κράτος οργανωμένο σύμφωνα με τον τύπο της Κομμούνας του Παρισιού), επειδή γι' αυτό είναι απαραίτητο η πλειοψηφία των βουλευτών σε όλα (ή στα περισσότερα) Σοβιέτ να καταλάβει πόσο λαθεμένη και πόσο επιζήμια είναι η τακτική και η πολιτική των εσέρων [...]. Κι εγώ δήλωσα εντελώς συγκεκριμένα ότι στον τομέα αυτό “υπολογίζω” μόνο στην “υπομονετική” εξήγηση (χρειάζεται άραγε να είναι κανείς υπομονετικός για να πετύχει μια αλλαγή, που μπορεί να την πραγματοποιήσει “αμέσως”;)! (στο ίδιο σελ. 23-24, αντιπαράθεση με τον Κάμενεφ). Ο Λένιν βάζει το ζήτημα του συσχετισμού δύναμης την κρίσιμη ώρα, πέρα από τις αντικειμενικές συνθήκες, κάτι που δεν έχει να κάνει με τις ιδιομορφίες της Οκτωβριανής, άρα και της κάθε, επανάστασης. Όπως επίσης βάζει και το θέμα των λαογέννητων θεσμών και οργάνων εξουσίας (σοβιέτ) τα οποία αναγκαστικά θα είναι φορείς της μελλοντικής πολιτικής εξουσίας.
Μια διατύπωση λοιπόν σε οποιοδήποτε κομματικό κείμενο μπορεί να είναι ατελής, κάτι που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο στην αρχή αλλά μπορεί και να το παρεξηγήσει ο άλλος. Θεωρώ ότι η διατύπωση ¨λαϊκή εξουσία είναι η σοσιαλιστική εξουσία” έχει περισσότερο πολιτικό παρά θεωρητικό χαρακτήρα. Άλλωστε, το κείμενο της απόφασης ενός συνεδρίου είναι κατ' εξοχήν πολιτικό κείμενο, λιγότερο θεωρητικό. Σε κάθε περίπτωση, η επίλυση όποιου τέτοιου προβλήματος είναι εσωτερικό ζήτημα του κόμματος, εδώ απλές σκέψεις κάνουμε, προβληματιζόμαστε.
Κι έτσι μπαίνουν ορισμένα ερωτήματα: μπορεί να χαρακτηριστεί “σοσιαλισμός” ένα σύστημα όπου συνυπάρχουν (έστω και υπο έλεγχο) καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, δικαίωμα ατομικής ιδιοκτησίας δηλαδή (π.χ περίοδος ΝΕΠ); Ένα σύστημα δηλαδή καθορίζεται κυρίως απ' το ποιος έχει την εξουσία ή από τις παραγωγικές του σχέσεις;
Η λαϊκή εξουσία λοιπόν είναι η προσπάθεια του εκάστοτε φορέα της (κυβέρνηση μετώπου, επαναστατική κυβέρνηση) είναι η συνειδητή προσπάθεια επιβολής, εγκαθίδρυσης, καθιέρωσης, όπως θέλετε πείτε το, σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής.
Η διαφορά που έχει ο σοσιαλισμός απ' όλα τα προηγούμενα συστήματα (καπιταλισμός, φεουδαρχία, δουλοκτητικό σύστημα, πρωτόγονος κομμουνισμός) είναι η εξής: οι παραγωγικές σχέσεις κάθε συστήματος, γεννιούνταν και αναπτυσσόταν στα σπλάχνα του προηγούμενου συστήματος. Π.χ οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής δηλαδή κυρίως, αναπτύσσονταν μέσα στο έδαφος της φεουδαρχίας επειδή ακριβώς το παλιό σύστημα φράκαρε, δεν μπορούσε να παράγει πλούτο γρήγορα και αποτελεσματικά, μέσω της μεγάλης ιδιοκτησίας γης (λατιφούντιων, τσιφλικιών κλπ). Οι παραγωγή εξελισσόταν και οι φορείς αυτής της κοινωνικής προόδου τότε ήταν η αστική τάξη, η οποία όμως δεν ήταν “άρχουσα” ακόμα, ήθελε να γίνει άρχουσα στη θέση της αριστοκρατίας. Όταν έγινε π.χ η Γαλλική Επανάσταση που ήταν μια μακρόχρονη κι επίπονη διαδικασία, οι καπιταλιστικές σχέσεις δεν εφαρμόστηκαν σε μεγάλη έκταση αμέσως, υπήρχαν ακόμα κατάλοιπα της αριστοκρατίας, ενώ οι αστοί προσπαθούσαν να εγκαθιδρύσουν ένα πολιτικό σύστημα που ταίριαζε με τα συμφέροντά τους, το λεγόμενο αστικό που λέμε (ο κοινοβουλευτισμός).
Οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής όμως, δεν υπάρχουν στο έδαφος του καπιταλισμού, πρέπει να εφαρμοστούν απ' το μηδέν. Πώς; με την δράση του ίδιου του λαού, των ίδιων των εργαζομένων που άλλωστε έχουν συμφέρον από μια τέτοια οργάνωση της κοινωνίας. Αυτό που υπάρχει στον καπιταλισμό σαν προστάδιο ας το πούμε για το σοσιαλισμό είναι η τεράστια κοινωνικοποίηση της παραγωγής. Ότι δηλαδή η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη κι όχι διάσπαρτη από δω κι από κει, επομένως μπορεί να οργανωθεί καλύτερα, αποτελεσματικότερα, και το κυριότερο, μπορεί να καταληφθεί ευκολότερα.
Ο γράφων στην παλιά ανάρτηση (βλέπε link πιο πάνω) έγραφε ότι η λαϊκή εξουσία, στα πρώτα βήματά της δεν είναι ακόμα σοσιαλισμός, άλλα ένα βήμα πριν απ' αυτόν. Διαβάζοντας τα κομματικά ντοκουμέντα αργότερα βλέπω ότι το κόμμα με ...διέψευσε: “ Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι λαϊκή εξουσία είναι η σοσιαλιστική εξουσία” (απόφαση του 16ου Συνεδρίου για το ΑΑΔΜ). Ωστόσο, διαβάζουμε παραπάνω στην ίδια απόφαση:
“Το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, μπορεί να πάρει χαρακτηριστικά επαναστατικού μετώπου που συγκρούεται για να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, με ετοιμότητα και ικανότητα να εναλλάσσει όλες τις μορφές πάλης. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα θα διαμορφώνονται νέοι λαϊκοί θεσμοί, που μπορεί να φτάσουν ως το επίπεδο μιας επαναστατικής κυβέρνησης. Με τη νικηφόρα έκβαση της πάλης αυτής, θα ολοκληρωθούν και θα σταθεροποιηθούν τα χαρακτηριστικά της επαναστατικής αυτής κυβέρνησης ως εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, δηλαδή της δικτατορίας του προλεταριάτου, που αποτελεί τον αντίποδα της δικτατορίας της αστικής τάξης, των μονοπωλίων.”
“Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς της επιρροής των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, και ενώ δε θα έχουν διαμορφωθεί όροι για ριζική κοινωνική ανατροπή και επαναστατικό πέρασμα, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, με βάση το Κοινοβούλιο. Το Μέτωπο πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, να ελέγχει την κυβέρνηση, να στηρίζει τις πολιτικές επιλογές της υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Σ' αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα κριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά πόσο, με όπλο τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση, θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης, με στόχο την ανατροπή ή την εξουδετέρωσή της και να συμβάλει στην ωρίμανση και στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας.” Και επίσης, σχετικά με την επιλογή του όρου “λαϊκή εξουσία” γράφει η απόφαση: “Το Μέτωπο από την αρχή της συγκρότησής του πρέπει να προβάλει μια γενική ιδέα για το πρόβλημα της εξουσίας. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο όρος λαϊκή εξουσία μπορεί να λειτουργήσει ενοποιητικά, αρκεί να περιέχει βασικές ιδέες που διαχωρίζουν την εξουσία αυτή από τη σημερινή εξουσία και τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισης.” (Απόφαση του 16ου Συνεδρίου για το ΑΑΔΜ http://goo.gl/tnY1G, οι υπογραμμίσεις δικές μας). Υπάρχουν δηλαδή ορισμένα ζητήματα σχετικά με το χρόνο της ανάληψης της εξουσίας απ' το μέτωπο.
Αντιπαραβάλλουμε μια πολύ σημαντική παρατήρηση του ίδιου του Λένιν, τη θέση 8 στις “θέσεις του Απρίλη” πάλι: “Όχι “εφαρμογή” του σοσιαλισμού σαν άμεσο καθήκον μας, αλλά πέρασμα αμέσως μόνο στον έλεγχο της κοινωνικής παραγωγής και της διανομής των προϊόντων [ απο μέρους του σοβιέτ των εργατών βουλευτών]. (“Οι θέσεις του Απρίλη”, σελ 9-10) Παρακάτω, εξηγεί πάλι ο Λένιν σχετικά μ' αυτό: “Στη Ρωσία δεν είναι δυνατό να εισαγάγουμε “αμέσως” ακόμη και ένα “κράτος-κομμούνα” (δηλ ένα κράτος οργανωμένο σύμφωνα με τον τύπο της Κομμούνας του Παρισιού), επειδή γι' αυτό είναι απαραίτητο η πλειοψηφία των βουλευτών σε όλα (ή στα περισσότερα) Σοβιέτ να καταλάβει πόσο λαθεμένη και πόσο επιζήμια είναι η τακτική και η πολιτική των εσέρων [...]. Κι εγώ δήλωσα εντελώς συγκεκριμένα ότι στον τομέα αυτό “υπολογίζω” μόνο στην “υπομονετική” εξήγηση (χρειάζεται άραγε να είναι κανείς υπομονετικός για να πετύχει μια αλλαγή, που μπορεί να την πραγματοποιήσει “αμέσως”;)! (στο ίδιο σελ. 23-24, αντιπαράθεση με τον Κάμενεφ). Ο Λένιν βάζει το ζήτημα του συσχετισμού δύναμης την κρίσιμη ώρα, πέρα από τις αντικειμενικές συνθήκες, κάτι που δεν έχει να κάνει με τις ιδιομορφίες της Οκτωβριανής, άρα και της κάθε, επανάστασης. Όπως επίσης βάζει και το θέμα των λαογέννητων θεσμών και οργάνων εξουσίας (σοβιέτ) τα οποία αναγκαστικά θα είναι φορείς της μελλοντικής πολιτικής εξουσίας.
Μια διατύπωση λοιπόν σε οποιοδήποτε κομματικό κείμενο μπορεί να είναι ατελής, κάτι που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο στην αρχή αλλά μπορεί και να το παρεξηγήσει ο άλλος. Θεωρώ ότι η διατύπωση ¨λαϊκή εξουσία είναι η σοσιαλιστική εξουσία” έχει περισσότερο πολιτικό παρά θεωρητικό χαρακτήρα. Άλλωστε, το κείμενο της απόφασης ενός συνεδρίου είναι κατ' εξοχήν πολιτικό κείμενο, λιγότερο θεωρητικό. Σε κάθε περίπτωση, η επίλυση όποιου τέτοιου προβλήματος είναι εσωτερικό ζήτημα του κόμματος, εδώ απλές σκέψεις κάνουμε, προβληματιζόμαστε.
Κι έτσι μπαίνουν ορισμένα ερωτήματα: μπορεί να χαρακτηριστεί “σοσιαλισμός” ένα σύστημα όπου συνυπάρχουν (έστω και υπο έλεγχο) καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, δικαίωμα ατομικής ιδιοκτησίας δηλαδή (π.χ περίοδος ΝΕΠ); Ένα σύστημα δηλαδή καθορίζεται κυρίως απ' το ποιος έχει την εξουσία ή από τις παραγωγικές του σχέσεις;
Κι επίσης: Ποιο ακριβώς είναι το σημείο που ο καπιταλισμός γίνεται σοσιαλισμός; Είναι το σημείο της βίαιας κατάληψης της εξουσίας επαναστατικά; Είναι το σημείο όπου και ο τελευταίος κεφαλαιοκράτης εκτοπίζεται απ' τους εργάτες που παίρνουν το εργοστάσιο υπό την ευθύνη τους; Είναι το σημείο όπου το νέο κράτος ψηφίζει νέους νόμους σοσιαλιστικούς, που απαγορεύουν την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής;
Η απάντηση στα πιο πάνω δεν μπορεί να είναι στατική κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να τη βλέπεις απόλυτα σταματώντας το χρόνο σε κάποιο σημείο της μελλοντικής ιστορίας. Επειδή ακριβώς ο σοσιαλισμός είναι η ανώριμη βαθμίδα του κομμουνιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, υπάρχουν εδώ κι εκεί διαφορές και προβλήματα. Αλλού οι εργάτες έχουν πάρει το εργοστάσιο και το διευθύνουν βάσει του κεντρικού σχεδίου του κράτους, αλλού οι εργάτες μπορεί να έχουν κάνει επιτροπή και να μην εφαρμόζουν το κεντρικό σχέδιο, αλλού μπορεί ένας εργοστασιάρχης με τη βοήθεια μερικών τραμπούκων να παραμένει στο εργοστάσιό του χωρίς να το παραδίνει στους εργάτες, και να φέρνει λαθραίους εργάτες, αλλού πάλι ο υπεύθυνος παραγωγής να το παίζει καπιταλιστής, να βάζει κρυφά εμπορεύματα στην αποθήκη για να τα πουλάει ο ίδιος, μπορεί πάλι να υπάρχει κάτι σαν τη λεγόμενη “δυαδική εξουσία”, απ' τη μια αστικό κοινοβούλιο απ' την άλλη λαϊκά συμβούλια που πασχίζουν να επιβάλουν τη δική τους νομιμότητα το καθένα, χίλια δυο. Κι αυτά μπορεί να είναι μερικά μόνο προβλήματα, θα υπάρχουν σίγουρα και πιο σύνθετα που η επίλυσή τους θα είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά.
Επιπλέον, στην απόφαση του 18ου, βλέπω γίνεται μια διάκριση ανάμεσα στην σοσιαλιστική θεμελίωση και τη σοσιαλιστική ανάπτυξη (βλ πιο πάνω). Η θεμελίωση προφανώς αφορά ζητήματα νομικά, ζητήμα επιβολής του σοσιαλιστικού νόμου, ζητήματα κατάρτισης ενός κατάλληλου κεντρικού σχεδίου και οργάνωσης της παραγωγής πανεθνικά, η ανάπτυξη αφορά το ξεπέρασμα αυτών των πρώτων εμποδίων και εφαρμογή του πλάνου.
Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα “είναι η λαϊκή εξουσία σοσιαλισμός;” δεν μπορεί να είναι μονοκόμματη. Θα πρέπει να συνοδεύεται από διευκρινιστική ερώτηση: σε ποιό χρονικό σημείο και σε ποια απ' τις δυο περιπτώσεις που διακρίνει το πρόγραμμα;
Εγώ νομίζω ότι, με τη στενή έννοια “σοσιαλισμός” στην πρώτη φάση ανάληψης της εξουσίας, ακόμα δεν είναι όσο βρίσκεται στη φάση της θεμελίωσης. Στη φάση της ανάπτυξης, ναι είναι. Ωστόσο εδώ χρειάζεται μια παρατήρηση: η θεμελίωση και η ανάπτυξη δεν πρέπει να νοούνται σαν “στάδια”, δηλαδή τελειώσαμε με την θεμελίωση, πάμε τώρα στην ανάπτυξη. Τα όρια είναι πολύ λεπτά σε τέτοιες κοινωνικές διεργασίες, αλληλοδιαπλέκονται οι δυο καταστάσεις, οι οποίες άλλωστε εντάσσονται γενικά μέσα στη διαδικασία του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού όπως λέμε και φυσικά δεν μπορούν να νοηθούν από μόνες τους.
Το καθοριστικό ζήτημα επομένως είναι η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, είτε πριν είτε μετά την επανάσταση, η οποία και εν τέλει θα εγκαθιδρύσει την κυριαρχία των σοσιαλιστικών σχέσεων, κάτι που θα την σταθεροποιήσει περισσότερο σαν εξουσία.
Περιμένουμε απόψεις γι' αυτό το θεωρητικό ζήτημα. Επισημαίνουμε ότι η συζήτηση (όπως και τα άρθρα) είναι θεωρητική και δεν έχει σκοπό να αλλοιώσει τις αποφάσεις του ΚΚΕ, αλλά να κατανοηθούν καλύτερα.
Η απάντηση στα πιο πάνω δεν μπορεί να είναι στατική κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να τη βλέπεις απόλυτα σταματώντας το χρόνο σε κάποιο σημείο της μελλοντικής ιστορίας. Επειδή ακριβώς ο σοσιαλισμός είναι η ανώριμη βαθμίδα του κομμουνιστικού κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, υπάρχουν εδώ κι εκεί διαφορές και προβλήματα. Αλλού οι εργάτες έχουν πάρει το εργοστάσιο και το διευθύνουν βάσει του κεντρικού σχεδίου του κράτους, αλλού οι εργάτες μπορεί να έχουν κάνει επιτροπή και να μην εφαρμόζουν το κεντρικό σχέδιο, αλλού μπορεί ένας εργοστασιάρχης με τη βοήθεια μερικών τραμπούκων να παραμένει στο εργοστάσιό του χωρίς να το παραδίνει στους εργάτες, και να φέρνει λαθραίους εργάτες, αλλού πάλι ο υπεύθυνος παραγωγής να το παίζει καπιταλιστής, να βάζει κρυφά εμπορεύματα στην αποθήκη για να τα πουλάει ο ίδιος, μπορεί πάλι να υπάρχει κάτι σαν τη λεγόμενη “δυαδική εξουσία”, απ' τη μια αστικό κοινοβούλιο απ' την άλλη λαϊκά συμβούλια που πασχίζουν να επιβάλουν τη δική τους νομιμότητα το καθένα, χίλια δυο. Κι αυτά μπορεί να είναι μερικά μόνο προβλήματα, θα υπάρχουν σίγουρα και πιο σύνθετα που η επίλυσή τους θα είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά.
Επιπλέον, στην απόφαση του 18ου, βλέπω γίνεται μια διάκριση ανάμεσα στην σοσιαλιστική θεμελίωση και τη σοσιαλιστική ανάπτυξη (βλ πιο πάνω). Η θεμελίωση προφανώς αφορά ζητήματα νομικά, ζητήμα επιβολής του σοσιαλιστικού νόμου, ζητήματα κατάρτισης ενός κατάλληλου κεντρικού σχεδίου και οργάνωσης της παραγωγής πανεθνικά, η ανάπτυξη αφορά το ξεπέρασμα αυτών των πρώτων εμποδίων και εφαρμογή του πλάνου.
Η απάντηση λοιπόν στο ερώτημα “είναι η λαϊκή εξουσία σοσιαλισμός;” δεν μπορεί να είναι μονοκόμματη. Θα πρέπει να συνοδεύεται από διευκρινιστική ερώτηση: σε ποιό χρονικό σημείο και σε ποια απ' τις δυο περιπτώσεις που διακρίνει το πρόγραμμα;
Εγώ νομίζω ότι, με τη στενή έννοια “σοσιαλισμός” στην πρώτη φάση ανάληψης της εξουσίας, ακόμα δεν είναι όσο βρίσκεται στη φάση της θεμελίωσης. Στη φάση της ανάπτυξης, ναι είναι. Ωστόσο εδώ χρειάζεται μια παρατήρηση: η θεμελίωση και η ανάπτυξη δεν πρέπει να νοούνται σαν “στάδια”, δηλαδή τελειώσαμε με την θεμελίωση, πάμε τώρα στην ανάπτυξη. Τα όρια είναι πολύ λεπτά σε τέτοιες κοινωνικές διεργασίες, αλληλοδιαπλέκονται οι δυο καταστάσεις, οι οποίες άλλωστε εντάσσονται γενικά μέσα στη διαδικασία του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού όπως λέμε και φυσικά δεν μπορούν να νοηθούν από μόνες τους.
Το καθοριστικό ζήτημα επομένως είναι η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, είτε πριν είτε μετά την επανάσταση, η οποία και εν τέλει θα εγκαθιδρύσει την κυριαρχία των σοσιαλιστικών σχέσεων, κάτι που θα την σταθεροποιήσει περισσότερο σαν εξουσία.
Περιμένουμε απόψεις γι' αυτό το θεωρητικό ζήτημα. Επισημαίνουμε ότι η συζήτηση (όπως και τα άρθρα) είναι θεωρητική και δεν έχει σκοπό να αλλοιώσει τις αποφάσεις του ΚΚΕ, αλλά να κατανοηθούν καλύτερα.
Θα μου παρει πανω απο μια αναγνωση για να εχω αποριες : ]]]]]
ΑπάντησηΔιαγραφήManny is slow!
Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η φράση "η κατάληψη της πολιτικής εξουσίας, είτε πριν είτε μετά την επανάσταση" και τα πιθανα σενάρια που θα συνόδευαν την κάθε περίπτωση, ειδικά αν επιχειρήσει κανείς να ξεκινήσει το "οδοιπορικό" από το σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτή η αναζήτηση δεν θα πρέπει να σχετίζεται με το πως θα "γουστάραμε" να γίνει , αλλά το πως θα "το προκύψουν" οι συνθήκες, που με τις σειρά τους ο καθένας και το ΚΚΕ μπορούν -και πρέπει- να τις επηρεάζουν και αυτές στο οργανωτικό επίπεδο. Η ευθύνη στις πράξεις του καθ'ενός είναι τεράστια.
Με άλλη διατύπωση, η ''θεμελίωση'' θα μπορούσε να είναι η ''πρωταρχική εμφάνιση'' του νέου κοινωνικού σχηματισμού, και η ''διαμόρφωσή'' του στην βάση των δικών του αντιθέσεων, η ''ανάπτυξη''. Πρέπει πράγματι να διακρίνουμε την θέση ορισμένων υλικών όρων από την διαδικασία σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Άρα η έννοια του ''σοσιαλισμού'' έχει μια στατική και μια δυναμική πλευρά. Η αντίφαση αυτή φαίνεται όταν λέμε ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι ''στάδιο'' αλλά ταυτόχρονα λέμε ''Σοσιαλισμός λοιπόν είναι ένας κοινωνικοπολιτικός σχηματισμός, μια μορφή οργάνωσης της κοινωνίας''. Ο σοσιαλισμός είναι μια αρνητική διαμεσολάβηση του καπιταλισμού αλλά και όλων των προηγούμενων τρόπων παραγωγής. Ο σοσιαλισμός είναι πολύ περισσότερο πρακτική και πολύ λιγότερο ''τρόπος παραγωγής''. Τα δύο άκρα είναι ο καπιταλισμός και ο κομμουνισμός, αυτοί είναι οι δύο κοινωνικοί σχηματισμοί. Δεν έχει νόημα όταν κάποιος από την μία αποστρέφεται τον όρο ''στάδιο'', από την άλλη μιλά για σοσιαλιστικό κοινωνικό σχηματισμό. Και από την άλλη μιλάμε για ''βαθμίδα'' του ανώριμου κομμουνισμού. Στάδιο, φάση, βαθμίδα, μπορούν να νοούνται διαλεκτικά, πράγμα που δεν έκανε ο επίσημος σοβιετικός μαρξισμός, και πριν το 1953.Εξαιρετικό το άρθρο σου και σηκώνει πολύ κουβέντα, που ίσως συνεχιστεί από εδώ. Χρειάζεται παράλληλα μια σκληρή και χωρίς ταμπού κριτική στο σοβιετικό εγχειρίδιο Πολ.Οικονομίας του 1951.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές σκέψεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεταξύ του Καπιταλισμού και του Σοσιαλισμού δεν υπάρχει για τους κλασικούς κάποιο ενδιάμεσο στάδιο ή αν θέλετε σκαλοπάτι. Από εδώ πηγάζει ότι οι επαναστάσεις της εποχής μας θα είναι σοσιαλιστικές και φορέας τους θα είναι το σύγχρονο προλεταριάτο.
Την έννοια της λαϊκής εξουσίας-οικονομίας μπορούμε να την δεχτούμε μόνο σαν σοσιαλιστική εξουσία-οικονομία. Οτιδήποτε άλλο, κατά την γνώμη μου, παραπέμπει στο ιδεολόγημα των σταδίων (πρώτα αστικοδημοκρατική επανάσταση, μετά σοσιαλιστική επανάσταση). Στην εποχή μας οι αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις έχουν "ολοκληρωθεί", έχουν πραγματωθεί. Το προλεταριάτο δεν θα χρειαστεί στην πατρίδα μας να προωθήσει την αστική επανάσταση (ο καπιταλισμός είναι εδώ ως ιμπεριαλισμός και έχει παρασαπίσει). Η μόνη επανάσταση για την οποία πρέπει να παλεύει το προλεταριάτο είναι η σοσιαλιστική. Βεβαίως, για την κατάληψη της εξουσίας θα χρειαστεί να αλλάξει ο συσχετισμός στο επίπεδο των κοινωνικών δυνάμεων και εδώ κάπου υπεισέρχεται ο ρόλος του κοινωνικού μετώπου που θα συσπειρώσει γύρω από την εργατική τάξη κοινωνικά στρώματα από τον χώρο των μικρομεσαίων και της αγροτιάς.
Μπορεί σε μια πορεία να εμφανιστεί στο κοινοβούλιο μια αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή κυβέρνηση? Η ιστορία δείχνει πως αυτό είναι εφικτό. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Βενεζουέλας και της Βολιβίας. Παλαιότερο παράδειγμα είναι η Χιλή του Αλιέντε. Μπορούμε να περιμένουμε να υπερβούμε τον Καπιταλισμό, πολύ περισσότερο να περάσουμε στον Σοσιαλισμό μέσα από το αστικό κοινοβούλιο? Η απάντηση εδώ πρέπει να είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Η κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από το προλεταριάτο δεν μπορεί παρά να γίνει επαναστατικά. Αναπόφευκτα, τα στηρίγματα και οι θεσμοί του αστικού κράτους πρέπει να τσακιστούν και την θέση τους να πάρει η δικτατορία του προλεταριάτου, δηλ. η μορφή οργάνωσης του κράτους των εργατών και των κοινωνικών του συμμάχων που αποτελεί όρο και προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο Σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας. Όσο το επαναστατικό πέρασμα στο Σοσιαλισμό «αργεί», τα μέτρα μιας «φιλολαϊκής» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας θα περιορίζονται από τους οικονομικούς νόμους του Καπιταλισμού και από την πολιτική βούληση της άρχουσας τάξης (η αστική τάξη σε μια τέτοια περίπτωση εξακολουθεί να ελέγχει την οικονομία έχοντας τα μέσα παραγωγής υπό τον έλεγχο της και άρα μπορεί να δυσκολεύει, να περιορίζει την εφαρμογή, και σε μια ευνοϊκή για αυτήν συγκυρία να αναιρεί τις φιλολαϊκές κυβερνητικές πολιτικές ).
Το πέρασμα στο σοσιαλισμό απαιτεί διαλεκτικό άλμα (επανάσταση). Επαναστάσεις μέσα από τα κοινοβούλια ή άλλους αστικούς θεσμούς (πχ τοπική αυτοδιοίκηση) ποτέ και πουθενά δεν έγιναν. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το αστικό εποικοδόμημα και να το χρησιμοποιήσουμε ως όχημα για να αλλάξουμε με μεταρρυθμίσεις την οικονομική βάση. Χωρίς επανάσταση, τσάκισμα του αστικού κράτους, εγκαθίδρυση της δικτατορία του προλεταριάτου, είναι φαιδρό να μιλάμε για «θεμελίωση» πολύ περισσότερο οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Η λαϊκή εξουσία αν δεν είναι προλεταριακή εξουσία, η λαϊκή οικονομία αν δεν είναι σοσιαλιστική οικονομία τότε τι άλλο μπορεί να είναι? Μόνο το αντίθετό της, αστική εξουσία. Μια άλλη μορφή διαχείρισης του καπιταλισμού που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα προσπαθεί να αμβλύνει της κοινωνικές αντιθέσεις που οξύνονται στο έπακρο σε περιόδους οικονομικής κρίσης.
Partizanos
Πολύ συζήτηση παιδιά..εγώ "ακούω" και "βλέπω" ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για μεγάλη συνειδητοποίηση του κόσμου. Άμα μπλέξουμε με ιδεολογικές αναλύσεις την στιγμή που ο λαός πεινάει τον εγκλωβίζουμε περισσότερο. Απλά πράγματα...κατανοητά..1+1=2 ...ούτε 4 ούτε 24...Το πιο δίκαιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα είναι ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ που ενστερνίζεται τις αρχές του Μαρξισμού... αυτό πρέπει να καταλάβει ο κόσμος..ούτε στάδια ούτε... γήπεδα... ούτε ..αλάνες...Όταν λες αλήθεια και είσαι συνεπής τότε έχεις απήχηση με αποτέλεσμα να δεχθεί ο άλλος και το ιδεολογικό σου στίγμα...ΠΑΝΤΩΣ γεγονός είναι ότι με αυτές τις άθλιες για τον λαό συνθήκες θα έπρεπε το ΚΚΕ (το μόνο κόμμα που πρεσβεύει τον αληθινό σοσιαλισμό) να έχει περισσότερη ανταπόκριση από τον λαό...το γιατί δεν την έχει...αυτό πρέπει να μπει στην αυτοκριτική...Εγώ που αφουγκράζομαι το "καφενείο" ακούω διάφορα... Ενω ο κόσμος είναι έτοιμος (κι όλοι συμφωνούν για την ακεραιότητα και την συνέπεια του ΚΚΕ) κάπου "κολάνε"... και σίγουρα ένας λόγος είναι και αυτές οι ανα-ζητήσεις...(για αυτό με όλο το θάρρος κάνω σχόλιο)...ΑΠΛΑ στον ΛΑΟ ...αυτή είναι η γνώμη μου... πχ Το "καφενείο" κατηγορεί το ΚΚΕ για απομονωτισμό..να φύγουμε από την Ευρώπη κλπ.. Δεν ΕΧΕΙ κατανοήσει ο ΛΑΟΣ ότι το ΚΚΕ θέλει να φύγει από την ΕΕ (ευρωπαική ένωση της πλουτοκρατίας) και ότι είναι υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης των ΛΑΩΝ...ΕΕΕ με συγχωρήται δε φταίω εγώ αν αυτό δεν έχει "περάσει" στον λαό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι παιδεύεστε ρε παιδια; Τα πράγματα είναι απλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλο πράγμα το κράτος δηλαδή η πολιτική εξουσία και άλλο πράγμα ο κοινωνικο-οικονομικός σχηματισμός. Μην τα μπλέκετε.
Ιδού:
"Zwischen der kapitalistischen und der kommunistischen Gesellschaft liegt die Periode der revolutionären Umwandlung der einen in die andre. Der entspricht auch eine politische Übergangsperiode, deren Staat nichts andres sein kann als die revolutionäre Diktatur des Proletariats." (Καρλ Μαρξ, κριτική του Προγράμματος της Γκότα)
Μετάφραση: Μεταξύ της καπιταλιστικής και κομμουνιστικής κοινωνίας παρεμβάλλεται η περίοδος της επαναστατικής μετατροπής της μιας στην άλλη. Σε αυτήν (την περίοδο) αντιστοιχεί και μια πολιτική μεταβατική περίοδος, της οποίας το κράτος (της πολιτικής περιόδου εννοεί) τίποτα άλλο δεν μπορεί να είναι από την επαναστατική Δικτατορία του Προλεταριάτου."
Απλά πράγματα λοιπόν. Η ανάληψη της εξουσίας από το προλεταριάτο (μέσω συμμαχιών εννοείται) του επιτρέπει να αρχίσει το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό. Αν δεν έχει όμως την εξουσία ούτε μετασχηματισμός γίνεται και ούτε ακριβώς επανάσταση, όπως π.χ. οι καρικατούρες επανάστασης σαν τον Τσάβες κ.α.
Τώρα ασφαλώς όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Μήπως να σκεφτούμε σοβαρότερα άμεσα προβλήματα όπως η απουσία οργάνωσης των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε σημαντικό βαθμό; Μήπως να σκεφτούμε ότι το Φθινόπωρο οι γνωστές ηγεσίες θα προκηρύσσουν μεγαλεπήβολες απεργίες ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα π.χ. Μέση και Στοιχειώδης Εκπαίδευση και τις απεργίες αυτές θα τις κάνουν σχεδόν απολειστικά οι κομμουνιστές και οι αριστεροί ενώ οι Πασοκτζήδες και οι Νεοδημοκράτες θα δουλεύουν με αποτέλεσμα απεργίες το 30%;
Γιατί για να φθάσουμε στην περίφημη Δικτατορία του Προλεταριάτου χρειάζεται για τούτο να έχει πεισθεί το ίδιο το προλεταριάτο. Για δεστε το κι έτσι το θέμα.
Κάποιοι νομίζουν ότι με ένα χωρίο του Μάρξ τα πράγματα γίνονται απλά. Ο Ανώνυμος που αναφέρεται στην κριτική του προγράμματος της Γκότα θα μπορούσε να μας πει και πώς παρουσιάζει εκεί ο Μάρξ τον σοσιαλισμό. Πχ τον παρουσιάζει χωρίς εμπορευματοχρηματικές σχέσεις. Ή πώς τον παρουσιάζει ο Ένγκελς στις αναφορές του. Ένωση ελεύθερων συνεταιρισμένων παραγωγών. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά γιατί οι Μάρξ-Ένγκελς δεν έδιναν ''συνταγές για τις κουζίνες του μέλλοντος''. Για κάποια προηγούμενα σχόλια και όχι για του τελευταίου στην σειρά ανώνυμου, έχω να πω πως η απαξίωση της θεωρίας καθιστά αδύνατη την αυτοκριτική και τον αυτοέλεγχο του Κόμματος σε θεωρητικά ζητήματα. Και η αποκοπή θεωρίας από την πράξη, του τύπου 1+1=2, ''είναι πολύ απλά και ξεκάθαρα τα πράγματα'', ευτυχώς δεν ήταν σκεπτικό των κλασικών. Όταν ο Λένιν έκανε επανάσταση, άφηνε παράλληλα τεράστια θεωρητικό-φιλοσοφικό έργο πίσω το. Ας μην τα κάνουμε όλα ίσωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝΩΝΥΜΕ 2.26 ΑΜΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΟΔΩΡΟΣ
Γράφω, με αφορμή διάφορα σχόλια που διάβασα, λίγες διευκρινιστικές σκέψεις ακόμη, για χάρη της ευχάριστης κουβέντας που άνοιξε το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρέθεσα το χωρίο από τη Γκότα όχι επειδή ξεμπερδεύει εύκολα το όλο ζήτημα με τσιτάτα, ούτε διότι πιστεύω θρησκευτικά στις απόψεις του Μαρξ. Ένα σχόλιο σύντομο έκανα. Μη θέλουμε σε ένα σύντομο σχόλιο ούτε όλη τη θεωρία ούτε και όλη την αλήθεια. Απλώς θέλω αφενός μεν να καταδείξω το πνεύμα των κλασσικών και του ίδιου του Μαρξ με το οποίο συμφωνώ κατόπιν λογικής ανάλυσης.Δηλαδή, δεν υπάρχει ενδιάμεσο σκαλοπάτι. Ή Δικατορία του Προλεταριάτου θα έχουμε ή δικτατορία της αστικής τάξης στο πολιτικό επίπεδο. Αφ' ετέρου θέλω να υπογραμμίσω το μπέρδεμα της πολιτικής εξουσίας με τον κοινωνικό και οικονομικό σχηματισμό πράγμα που επίσης συμβαίνει συχνά από πολλούς αλλά όχι από το Μαρξ και το Λένιν.
Η επαναστατική Δικτατορία του Προλεταριάτου είναι η δικτατορία των πολλών εναντίον των λίγων. Δεν σημαίνει όμως στρατιωτικά και αστυνομικά μέτρα αλλά πάνω από όλα την κυριαρχία της ιδεολογίας των συνειδητών εργατών και επομένως και των αξιών τους στην καθημερινή ζωή.Δεν παραθέτω πάλι το αντίστοιχο απόσπασμα από την Κριτική της Γκότα. Μπορεί να το βρει κάποιος και μόνος του. Για το λόγο αυτό έγραψα "η ανάληψη της εξουσίας από τους εργάτες μέσω συμμαχιών", δηλαδή με τη συμφωνία αυτού που αποκαλείται λαός. Εκτός αν νομίζει κανείς αντίστροφα ότι δεν έχουμε τώρα δικτατορία της αστικής τάξης επειδή υπάρχει νόμιμη δράση των κομμουνιστών.
Τέλος συμφωνώ απολύτως ότι οφείλει να αναπτύσσεται η θεωρία. Το ερώτημα είναι εκτός της ζωής, έξω από τους χώρους εργασίας μόνο;
Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πόσοι εργαζόμενοι του χώρου του ενδιαφέρονται για ανάλογες συζητήσεις και προβληματισμούς; Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθεί αν και πόσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε διαδικασίες αποφάσεων με σκοπό να αναπτυχθούν αγώνες;
Μήπως, αν η απάντηση είναι ότι οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι ισχνοί έως ισχνότατοι, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη ο δρόμος να ενδιαφερθούν οι περισσότεροι εργάτες για την ίδια τους την εξουσία; Με την έννοια αυτή λοιπόν ψιλά γράμματα. Δηλαδή δεν είμαστε ακόμη σε θέση να μιλάμε και να πράττουμε για όλα αυτά με την πλειοψηφία των εργατών διότι για ΑΥΤΟΥΣ είναι ΌΛΑ ΑΥΤΑ ψιλά γράμματα.
Ακριβώς αυτή είναι και απάντηση στο τι έχω να πω για το πώς φαντάζομαι το σοσιαλισμό. Προφανώς προς τα εκεί θα αρχίσουμε να πηγαίνουμε αν οι πλειοψηφία των εργατών ενδιαφερθεί να πάμε. Τώρα πότε και πώς μάλλον θα το αποφασίσει η κινητήρια δύναμη της ιστορίας. Δηλαδή η ταξική πάλη.
Στον "ονειρμό" : Πίστεύεις δηλαδή ότι όλοι οι αγράμματοι αγρότες, οι μπολσεβίκοι στρατιώτες κλπ είχαν "ξεσχολίσει" τις σκέψεις κι απόψεις του Λένιν και κάνανε την επανάσταση.... Μάλλον κοινωνική αναγκαιότητα ήταν διότι οι άνθρωποι ΠΕΙΝΑΓΑΝ κι είχαν ΕΞΑΘΛΙΩΘΕΙ. Σιγά μην επαναστατήσαν με βάση την ιδεολογία...ΑΠΛΑ είδαν στο πρόσωπο του Λένιν, τον καθοδηγητή. Τον άνθρωπο που θα τους οργάνωνε για να πολεμήσουν ενάντια στην κοινωνική αδικία που ζούσαν στο πετσί τους. Σε επίπεδο καθοδήγησης κι ανάλυσης υπάρχουν τα όργανα αργότερα να πραγματώσουν τις επιταγές του σοσιαλισμού...Ο κόσμος δε χρειάζεται ΤΩΡΑ θεωρητικούρες και μπλα-μπλα-μπλα...Αφήστε τα στη καθοδηγηση και στα όργανα για ΑΡΓΟΤΕΡΑ...αφού η κοινωνική αναγκαιότητα οδηγήσει στο σωστό δρόμο....στον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Μετά βλέπουμε...τότε θα αρχίσουν τα δύσκολα....προς το παρόν να είμαστε αληθινοί και απλοί...και να μιλάμε στην ψυχή των ανθρώπων... κι ο Ποιητης μας λέει: ... Και Να Αδελφέ μου που ΜΑΘΑΜΕ να Κουβεντιάζουμε ΗΣΥΧΑ και ΑΠΛΑ... ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά, δε νομίζω ότι ο ονειρμός βάζει το ζήτημα της ανάπτυξης της κοσμοθεωρίας διανοουμενίστικα. Έχει πολύ δίκιο στο θέμα της εξαντλητικής μελέτης του σοσιαλισμού αλλά και των κλασικών υπό το πρίσμα του σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' την άλλη συμφωνώ με τον ανώνυμο που ανέφερε το απόσπασμα του Μαρξ, σχετικά με το επίπεδο των εργαζομένων και τη διάθεσή τους για τέτοιες κουβέντες. Ο όρος "λαϊκή εξουσία" νομίζω απευθύνεται σ' αυτούς, επειδή είναι λιγότερο δυσκολοχώνευτος απ' το "σοσιαλισμός" κλπ. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι και ο ρώσικος λαός στην Οκτωβριανή επανάσταση, το μεγαλύτερο μέρος του ήταν μέσα στη μαύρη αγραμματοσύνη, γεμάτος δεισιδαιμονίες και θρησκοληψία. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τίποτα από τα δυο, ούτε τη θεωρία ούτε την πράξη, έτσι πιστεύω εγώ.
1.Ο λαος στην μεγαλη του πλειοψηφια "την κουτσοβολευει ακομα".Η απελπισια δεν τον εχει χτυπησει οπως την πλειοψηφια των ανεργων.Η ελπιδα οτι θα "περασει κι αυτο " και θα "χορτασουμε παλι " υπαρχει βαθια στην ψυχη πολλων!
ΑπάντησηΔιαγραφή2.Το ΚΚΕ πρεσβευει για την πλειοψηφια ενα αποκρουστικο μοντελο που δοκιμαστηκε και απετυχε! Αυτο το εχουν καλλιεργησει στην ψυχη του λαου μας ,η ιδεολογικη υπερεικοσαχρονη αστικη προπαγανδα απο τις ανατροπες και η αδυναμια των κομμουνιστων να επεμβουμε και απαντησουμε επιθετικα ,οντας εχοντας κι εμεις παθει ιδεολογικο "πατατρακ " απο το οποιο πληρως ΔΕΝ εχουμε συνελθει, ακομα και σε προσωπικο επιπεδο ο καθεις.
3. Το φιδι απο την τρυπα θα ΠΡΕΠΕΙ να το βγαλει η ταξη που θα επιβαλλει το "περασμα" (συχρονο προλεταριατο)κι εκει η δουλεια πρεπει να ενταθει .Δεν θα κανουμε τον καθε εργατη πολιτικο καθοδηγητη ,αλλα τουλαχιστον να ξερει την προοπτικη της ταξης του απεναντι στα αφεντικα του (ταξικη συνειδηση),και να ειναι απο συνειδητος στρατιωτης του κομματος εως κι απλος συνοδοιπορος ή εφεδρια του.Στις ιδιες συνθηκες η πλειοψηφια του λαου να εμπιστευεται το ΚΚΕ ή εστω να το ...ανεχεται.Εννοειται οτι οι μηχανισμοι των αστων ,κομματα ,αστυνομια ,στρατος κλπ να ειναι οσο το δυνατον αποδυναμωμενα...
4.Το Α και το Ω ειναι η καταληψη της εξουσιας απο την καθοδηγητρια δυναμη των εργατων .Το τι θα κανει μετα εξαρταται απο την ωριμοτητα ,ετοιμοτητα ,διορατικοτητα ,αποφασιστικοτητα ,προγραματισμο της ιδιας.Και σ αυτους τους τομεις εχω εδω και χρονια ΑΠΟΛΥΤΗ εμπιστοσυνη στο κομμα μας!
ΛΕΩΝ
Όσο υπάρχει ακόμα το "χωραφάκι" και η "Σύνταξη"(όσο κουτσουρεμένη και αν είναι) του Παππού ο κόσμος δεν θα μιλάει, θα λέει μη μιλάς μην χάσουμε και αυτά .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω αν δεν φτάσουμε στο "το μόνο που έχω να χάσω είναι οι αλυσίδες μου" και όχι κάνα χωραφάκι η χαρτζιλίκι ο κόσμος θα κάθετε στα αυγά του και θα ελπίζει στην "αλλαγή" χωρίς την δική του προσωπική θυσία γιατί έτσι έμαθε εκ του ασφαλούς. Όχι ότι δεν ξύπνησε ένα μικρό κομμάτι του κόσμου άλλα δεν αρκεί.
Και το ποιο ενδεικτικό είναι το νέο μεταναστευτικό ρεύμα , ο νέος προτιμά την "λιποταξία" και όπου φύγει φύγει από το να πολεμήσει για να αλλάξει τα πράγματα στον τόπο του (το γιατί είναι άλλη κουβέντα , για το γεγονός μιλάω ), δηλαδή πάλι κοιτάζω το ατομικό μου βόλεμα από το να παλέψω μαζί με όσους αντιστέκονται.
ΒΑΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΛΕΩ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΠΤΥΣΕΙΣ ΚΡΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ) ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΝΤΕ ΕΞΩ ΚΑΙ ΠΑΝΤΕ ΕΞΩ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ Η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΦΤΑΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΧΡΗΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΟΔΩΡΟΣ