31 Αυγούστου 2011

Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής - Philip Roth


....ήταν το βιβλίο των διακοπών.


Μία εναλλακτική εκδοχή της ιστορίας της Αμερικής
λίγο πριν αυτή εισέλθει στο Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Κατά την εκδοχή του Ροθ, ο Ρούσβελτ χάνει προεκλογικά (το 1940) από τον αντίπαλό του Λίντμπεργκ. φανατικό απομονωτιστή (δηλαδή, κατά της εισόδου των ΗΠΑ στον πόλεμο), ξενοφοβικό και αντισημιτιστή και η κόλαση επί της γης ξεκινά για τους φτωχούς Εβραίους της Αμερικής (οι πλούσιοι έχουν πάντα διαφορετική αντιμετώπιση, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, σεξουαλικής προτίμησης κτλ Ο ρατσισμός είναι ταξικό φαινόμενο. Κλείνει η παρένθεση).

Για όσους δεν γνωρίζουν (μαζί με αυτούς και ο Manny πριν διαβάσει το εν λόγω βιβλίο) τίποτα για τον Λίντμπεργκ:


Ο Τσάρλς Ογκάστας Λίντμπεργκ (Charles Augustus Lindbergh- είχε τα προσωνύμια Slim, Lucky Lindy και The Lone Eagle - Μοναχικός Αετός, 1902–1974) ήταν Αμερικανός αεροπόρος που έγινε γνωστός καθώς το 1927 κατάφερε να διασχίσει τον Ατλαντικό, διανύοντας, μόνος του και χωρίς στάση, 5.800 χιλιόμετρα με το μονοθέσιο μονοκινητήριο αεροπλάνο του Spirit of St. Louis. Για το κατόρθωμά του αυτό έλαβε το έπαθλο των 25.000 δολαρίων που προσέφερε ο Raymond Orteig σε όποιον θα κατάφερνε να διασχίσει χωρίς στάση τον Ατλαντικό. Του απονεμήθηκε επίσης το Μετάλλιο της Τιμής, το πιο μεγάλο στρατιωτικό βραβείο.


Τον Μάρτιο του 1932 απήχθη και δολοφονήθηκε ο μόλις είκοσι μηνών γιος του. Το έγκλημα αυτό χαρακτηρίστηκε ως το έγκλημα του αιώνα και οδήγησε τον Λίντμπεργκ να φύγει με την οικογένειά του από τις Η.Π.Α και να εγκατασταθεί στην Ευρώπη μέχρι την άνοιξη του 1939. Ο Λίντμπεργκ επισκέφτηκε πολλές φορές τη Ναζιστική Γερμανία, έκανε εγκωμιαστικά σχόλια για τον Χίτλερ και του απονεμήθηκε ο γερμανικός Σταυρός του Τάγματος του Αετού (παράσημο με τέσσερις σβάστικες) που απονεμόταν σε μη Γερμανούς για την προσφορά τους στο Γ' Ράιχ. Η άρνηση του Λίντμπεργκ να επιστρέψει το μετάλλιο αυτό μετά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε συνδυασμό με τις εγκωμιαστικές δηλώσεις του για το ναζιστικό καθεστώς και τα ρατσιστικά σχόλια του (είχε κάνει λόγο για την ανάγκη προφύλαξης από τον κίνδυνο της επιμειξίας με άλλες φυλές) καθώς και οι κατηγορίες που εκτόξευε στις ομιλίες του σε εκδηλώσεις της οργάνωσης Πρώτα η Αμερική (America First), η οποία ήταν αντίθετη στην είσοδο των Η.Π.Α στον πόλεμο, κατά των Εβραίων της χώρας, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων πολιτικών αλλά και απλών πολιτών στις Η.Π.Α.



Ο Ροθ, τοποθετεί έξυπνα τον 7χρονο εαυτό του και την οικογένεια του στην μέση αυτών των γεγονότων για να μας περιγράψει το φόβο, τους διωγμούς, το ρατσισμό αλλά και την λεπτή ισορροπία των ανθρώπινων σχέσεων. Με μοναδικό τρόπο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, η πολιτική, οι προσωπικότητες της εποχής (ανάμεσα σε αυτές ο Φορντ, ο Γουίλερ, και άλλοι) τα γεγονότα, το παρασκήνιο, η παράνοια και οι πολυάριθμες φασιστικές/ συντηρητικές οργανώσεις των ΗΠΑ .

Το όλο ανάγνωσμα, αν και βασίζεται σε μία υπόθεση (τι θα γινόταν αν..speculative fiction δηλαδή) είναι αρκετά ρεαλιστικό, ως προς το πόσο πειστική και αληθοφανής φαντάζει σήμερα η διολίσθηση μιας "δημοκρατικής, ειρηνικής" κοινωνίας νοικοκύρηδων σε μία εχθρική, επικίνδυνη, ρατσιστική έως και εγκληματική κοινωνία ανθρώπων όπου ο,τι αναγνωρίζεται ως αλλότριο (άρα ως ξένο σώμα) κινδυνεύει.

Πολλοί διαβάζουν αυτό το βιβλίο ως παραλληλισμό / κριτική του Ροθ ως προς την Αμερική του σήμερα. Θεωρώ ότι μία τέτοια ερμηνεία -αν και δεν μου ακούγεται λάθος- είναι αρκετά στενή στο βαθμό που περιορίζεται στην κοινωνία των ΗΠΑ. Μία χαρά περιγράφει και την Ευρώπη και όχι μόνο.

Λίγα λόγια για τον Ροθ (τον οποίο θεωρώ ένας από τους 3 καλύτερους εν ζωή συγγραφείς)
από την σελίδα της Πρωτοπορίας



Ο Φίλιπ Ροθ γεννήθηκε το 1933 στο Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στα πανεπιστήμια του Bucknell και του Σικάγου. Διετέλεσε καθηγητής της συγκριτικής λογοτεχνίας στα πανεπιστήμια του Πρίνστον, της Νέας Υόρκης (Hunter College) και της Πενσυλβανίας. Διηύθυνε τη σειρά "Συγγραφείς της άλλης Ευρώπης" στις εκδόσεις Penguin και γνώρισε στο αμερικανικό κοινό συγγραφείς όπως ο Bruno Schulz και ο Μίλαν Κούντερα. Ο Φίλιπ Ροθ έχει τιμηθεί με τα βραβεία National Book Award, Pulitzer, PEN/Faulkner, National Book Critics Circle Award, National Medal of Arts, με το Gold Medal in Fiction της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων και με το Man Booker International Prize για το 2011

13 σχόλια:

  1. Συμφωνώ αγαπητέ! Είναι φοβερός ο ροθ (παραγγέλνω άμεσα το i married a communist, το human stain και το american pastoral)

    ήξερες ότι τα πρωτόκολλα της Σιών (του Λιακόπουλου) τα είχε δημοσιεύσει ο Ford (των αυτοκινήτων..μεγάλο φασιστοειδές) σε εφημερίδα που του άνοικε (!!)
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion

    Επίσης το γαμάτο είναι ότι πολλές φωνές της εποχής θεωρούσαν τον Ρούσβελτ κομμουνιστή (!!)
    αυτός πχ (άλλο μέγα φασισταριό)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Father_Coughlin

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πρόσθεσα 3 λινκ για τις φασιστικές, συντηρητικές οργανώσεις, για όποιον ενδιαφερεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΧΕΝΡΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΒΡΑΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΓΕΛΙΟ.

    ΤΕΞΕ ΜΑΡΣ, ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΕΣΤΑ ΓΟΥΕΜΠΣΤΕΡ ΚΑΙ Ο ΛΕΟ ΤΑΞΙΛ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑΡΟΠΑΙΔΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχαχα τον "διεθνή εβραίο" τον αναφέρει το βιβλίο του ροθ!!

    Ειλικρινά δεν το είχα ξανακούσει (πόσο μάλλον το ότι έχει μεταφραστεί κι όλας)

    Δεν μεταφράζουν άλλα και άλλα (πχ ορισμένα βιβλία του Ντικενς...just saying) αλλά ΑΥΤΟ το μετέφρασαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το διαβασα περσυ.Εχει ωραιο υφος γραφης,τρεχει και δεν κολλαει σε λεπτομερειες.Ενδιαφερων βιβλιο που φωτιζει και λιγο τα αγνωστα πολιτικα της Αμερικης του 30(γιατι εκεινη την εποχη κανεις δεν ασχολιοταν μαζι τους).

    yiokyiok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ναι yiok (έτσι να μαζεύονται οι αναγνώστες του Ροθ) βασικά όλα τα βιβλία με ιστορικό background τα βρίσκω πολύ ενδιαφέροντα..

    *spoilers*
    Από τα πoλύ ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου, είναι εκεί που λέει (μάλιστα είναι πολλά σημεία όχι ένα) ότι πολλοί στην Αμερική (ρεπουμπλικάνοι και μη) πόνταραν τα λεφτά τους στον Χίτλερ για να φάει την Σοβιετική Άνωση (και τον πηγαίναν με χίλια γι αυτό τον λόγο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι ξερουμε ο εβραιος ροκφελερ με θυγατρικες εταιρειες του τροφοδοτουσε τον χιτλερ με καυσιμα με αποτελεσμα ο πολεμος να κρατησει 4 μηνες περισσοτερο.
    υπολογισε τωρα ποσοι ανθρωποι πεθαναν στους 4 τελευταιους μηνες απο ολους τους εμπλεκομενους στον πολεμο και μη γραφεις αοριστα περι ρεπουμπλικάνους και μη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, αλλά φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, κάποιες παρατηρήσεις...

    1. απομονιστές, δεν ήταν αυτοί που δεν θέλαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο αλλά, μια τάση στις ΗΠΑ, που θέλανε τις ΗΠΑ απομονομένη από τον υπόλοιπο κόσμο, ειδικά από την ευρώπη και τις εσωτερικές της διαμάχες(ήδη από τις αρχές του 20ου αι. είχαν μια αλληλεπίδραση με τους πολέμους ενάντια στην Ισπανία και το Μεξικό). Το καταλαβαίνω σαν αμυντική αντίδραση όσο ο αμερικάνικος καπιταλισμός υστερούσε του ευρωπαϊκού και ειδικά του αγγλικού, σημείο καμπής ήταν ο Α ΠΠ, μετά μόνο περιθωριακά τμήματα της αμερικάνικης αστικής τάξης το υποστηρίζανε σαν πολιτική επιλογή.Τελικός του θάνατος ήταν το σχέδιο μάρσαλ και η ισχυροποίηση του σοσιαλιστικού στρατοπέδου...

    2. Πόσο παραπάνω ενδιαφέρον έχει η μελέτη του "φορντισμού" σαν κοινωνικής σκέψης, όχι σαν βιομηχανικής πρακτικής... Επίσης το ρόλο των αμερικάνικων μονοπωλίων στη γιγάντωση της ναζιστικής γερμανίας...τι να πούμε για τις κου κλουξ κλαν, τις διάφορες λεγεώνες, που στο βορρά κυνηγούσαν εργάτες συνδικαλισμένους, το κυνήγι μεταναστών, την παρέμβαση της μαφίας στα συνδικάτα υπέρ των εργοδοτικών συνδικαλιστών-αφεντικών εν είδη τραμπούκων κτλ κτλ ...η άλλη αμερική...

    3. Τα πρωτόκολλα των σοφών της σιών, τα δημοσίυεσε πρώτη φορά η τσαρική αστυνομία, ήταν και αυτή που τα είχε συντάξει, στη Ρωσία συχνά τα πογκρόμ ενάντια στους εβραίους λειτουργόυσε όπως το χουλιγκανίκι ή το "κίνημα της βιτρίνας" σήμερα, δηλαδή εκτόνωση. Οι Εβραίοι ήταν μισητοί σε όλη την Ευρώπη λόγω της τοκογλυφικής δράσης τους στη διάρκεια του μεσαίωνα, εκεί πάτησε ο αντισημιτισμός (Γαλλία-περίπτωση ντρέυφους, τσαρική ρωσία, ναζί...)

    4. Για τον κομμουνιστή Ρούζβελτ, το κακό είναι ότι έγινε πιστευτό και σε μέρος του αμερικάνικου κομμ. κινήματος, που λέγανε ότι το νιου ντηλ είναι μια θετική εξέλιξη, κάτι που υπήρχε και στο γνωστό βιβλίο των Μορέ, Μόγιερ, αλλά νομίζω και σε εκτιμήσεις του τότε γραμματέα του ΚΚ ΗΠΑ, Φόστερ, με την τελευταία πληροφορία να χρειάζεται επιβεβαίωση...

    Yiok yiok, ε τη δεκαετία του 30 ασχολούνταν μαζί τους λόγω της κρίσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ^^ βασικά θα γράφω ο,τι γουστάρω και όπως γουστάρω : ]]]]

    Αν γράφω κάτι λάθος κάπου, ευχαρίστως να το διορθώσω. Τωρα η αποψη σου γενικα δεν με απασχολει : ]]]]]]

    Το βιβλίο δεν αναφέρει τον Ροκφελερ (έχεις καταλάβει ότι μιλάμε για ένα βιβλίο έτσι?)
    Άρα τα παράπονά σου στον Ροθ.
    Στειλε του e-mail..το πολυ πολυ να σε γραψει στα @@ του.

    Αν κάτι σε ενοχλεί σε αυτα που γραφω, μπορείς να μην διαβάζεις, δεν είναι υποχρεωτικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το σχολιο μου ειναι για τον ανωνυμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. G Εχω βάλει λινκ για τα πρωτόκολλα που επιβεβαιώνουν αυτά που λες! Ριξε μια ματιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ιδιότητα που χαρακτηρίζει τον Ροκφέλερ δεν είναι αυτή του εβραίου (σιγά μην ήταν και θρήσκος δηλαδή), αλλά του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗ ! Άρα με την ιδιότητά του αυτή φυσικά και στήριξε απο την αρχή μέχρι το τέλος, τους ναζι, τους φασίστες και τους "δημοκράτες", όλους αυτούς που έσυραν απο κοινού τον πλανήτη σε έναν πόλεμο με δεκάδες εκατομμύρια θύματα, ώστε να επιζήσει ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ !

    Το βιβλίο βεβαίως αναφέρεται στην αρχή του πολέμου, πριν ακόμα μπουν οι ΗΠΑ ... ΕΠΙΣΗΜΑ ... σε αυτόν, αλλά ο ανώνυμος μάλλον δεν καταλαβαίνει και πολλά από βιβλία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.