25 Απριλίου 2013

Ο οπορτουνισμός του ΣΥΝ και οι «επενδύσεις» στη Μανωλάδα

Οι παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από διάφορα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις παραγωγής, οι προσπάθειες των βουλευτών του να τοποθετούνται με κριτήριο μια επόμενη επανεκλογή τους, οι επιλογές του κομματικού τους επιτελείου, συνολικά, να δείχνουν ότι κινούνται μέσα στο ανεκτό από την οικονομική ολιγαρχία τόξο αντιπαράθεσης, πολύ συχνά όχι μόνο δεν έχει τα αναμενόμενα, για το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελέσματα, αλλά βγάζει στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπο, τις επιλογές και τις απόψεις που κυοφορούνται μέσα στο συγκεκριμένο πολιτικό μόρφωμα.

Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για τον καιροσκοπισμό της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, για τον άκρατο οπορτουνισμό, ο οποίος προκειμένου να εξυπηρετήσει ποικιλόμορφες σκοπιμότητες, ταυτίζεται ακόμα με τις πιο σκοτεινές πλευρές της δράσης των καπιταλιστών, αποτελούν οι φραουλοφυτείες της νέας Μανωλάδας. Εκεί που για να λουφάξουν οι εργάτες γης, μίλησε ο νόμος της καραμπίνας. Εκεί που και πριν από λίγα χρόνια τα αφεντικά της φράουλας είχαν μετατρέψει την περιοχή σε θέατρο απειλών, ξυλοδαρμών και διωγμών των εργατών γης, που ξεκινώντας από την άκρη του κόσμου ήρθαν στον τόπο μας να εξοικονομήσουν κάποιες πενταροδεκάρες.

Τα πράγματα στη Μανωλάδα, είναι περισσότερο μαύρα, από ό,τι περιγράφεται στα ρεπορτάζ των εφημερίδων και των ΜΜΕ γενικά. Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της περιοχής, αυτοί που πλουτίζουν με την παραγωγή της φράουλας, χωρίς περιστολές και φιοριτούρες ομολογούν ότι για να υπάρχει ανταγωνιστική παραγωγή ολόκληρη η διαδικασία στηρίζεται στην παράνομη μετανάστευση, τη μαύρη εργασία, το μηδαμινό μεροκάματο, ενώ οι επιχειρηματίες προκειμένου οι μετανάστες να μην προσπερνούν την περιοχή τους, τους παρέχουν γη σε δικά τους χωράφια, όπου εκείνοι από μόνοι τους εγκαθιστούν τα άθλια και επιβλαβή για την υγεία παραπήγματα, στα οποία περνούν τις ώρες που δεν εργάζονται. Μιλάμε, δηλαδή, για συνθήκες δουλείας, την οποία επικαλούνται οι ίδιοι οι αφεντάδες της φράουλας. Διαφορετικά, λέει, θα μας φάνε τη δουλειά οι Τούρκοι...

Κι όμως αυτό το καθεστώς, της ακραίας, αλλά και της αναγκαίας εκμετάλλευσης για τους καπιταλιστές φράουλας εν έτει 2013, προσπάθησε να δικαιολογήσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εφη Σαλτάρη - Γεωργοπούλου. Στην προσπάθειά της να βγάλει λάδι τις μεθόδους εκμετάλλευσης του κεφαλαίου, η εν λόγω κυρία τόλμησε να μιλήσει για άδικες... γενικεύσεις. Στο διά ταύτα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, παρέδωσε μαθήματα του... στιλ:

  • «Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύσουμε»...
  • «Δε σημαίνει ότι επειδή έχει περάσει έτσι στον Τύπο, ότι όλοι εκμεταλλεύονται τους εργάτες»...
  • Δε «ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες»...

Πολλά είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς θα μείνουμε μόνο σε εκείνο που αναφώνησε, μέσα στη σπουδή της να δικαιολογήσει το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, λέγοντας: «Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και νομοταγείς που πληρώνουν κανονικά και συνεργάζονται με τον κόσμο».
Ε, λοιπόν, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από το κύριο. Και το κύριο, στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι όλοι τους, μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτίνα του, έχουν αποδεχτεί τη λογική της υποταγής που πρέπει να δείχνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, απέναντι σε ό,τι η πλουτοκρατία παρουσιάζει ως... επένδυση. Υποταγή, ακόμα και στις συνθήκες μεσαίωνα και τους απάνθρωπους όρους απασχόλησης που απαιτεί η σύγχρονη φραουλο-καλλιέργεια, προκειμένου να προσφέρει μεγάλα κέρδη τους εκμεταλλευτές των φυτειών της Μαλωλάδας.

Ριζοσπάστης

2 σχόλια:

  1. Υπάρχουν και άλλα που δείχνουν το τι πραγματικά είναι ο Σύριζα

    ( www.youtube.com/watch?v=WdqL2xGkvPI )
    Aλέξης για την Μανωλάδα.
    " κάποιοι "κακοί εργοδότες".. που μας γυρνάνε σε άλλες εποχές, σε άλλες χώρες, σε άλλους τόπους. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοιες συμπεριφορές "


    και άλλοι του συριζα για μανωλάδα
    ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_23.html )
    Συνέντευξη Έφης Σαλτάρη-Γεωργοπούλου, Βουλευτή Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ, για την Ν. Μανωλάδα

    και εδώ
    ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=25/4/2013&columnId=1761 )

    (..) «ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ»: «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πως κάποιοι πυροβολισμοί μονοπώλησαν το ενδιαφέρον μιας ολόκληρης χώρας και το νέο μπορεί να κάνει το γύρο του κόσμου την ίδια στιγμή που για την οικονομική καταστροφή δεκάδων συνανθρώπων μας που καλλιεργούν φράουλες φαίνεται πως δεν δίνεται η δέουσα σημασία, αντιθέτως κάποιοι βιάστηκαν να τις βαφτίσουν ματωμένες» (από την ανακοίνωση των γεωτεχνικών / στο ILIALIVE) (..)

    (..) Εκεί, στην Ηλεία, μετά την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκε, γιατί συκοφαντούνται οι φραουλάδες βγήκαν και οι γεωτεχνικοί «αγανακτισμένοι», γιατί «κάποιοι πυροβολισμοί» χάλασαν το κλίμα. Κατανοητοί. Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανάμεσα στους φραουλάδες φιγουράρουν και στελέχη του κόμματός της («λέγε με Λαϊνά»), και οι γεωτεχνικοί καθώς σε μια κρίσιμη φάση κάνουν καθαρό ότι επιλέγουν να συνδέσουν την ύπαρξή τους με τα κέρδη των συγκεκριμένων καπιταλιστών.

    Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί η αγωνία ορισμένων για τα καπιταλιστικά κέρδη πρέπει να γίνει και αγωνία μιας κοινωνίας την οποία οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό κάθε απόχρωσης απομυζούν όπως ακριβώς η βδέλλα όταν της αφήνεις περιθώριο να υπάρχει(..)Ilief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση»

      «Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύσουμε»...

      «Δε σημαίνει ότι επειδή έχει περάσει έτσι στον Τύπο, ότι όλοι εκμεταλλεύονται τους εργάτες»...

      Δε «ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες»...

      «κάποιοι πυροβολισμοί»

      « κάποιοι "κακοί εργοδότες".. που μας γυρνάνε σε άλλες εποχές, σε άλλες χώρες, σε άλλους τόπους. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοιες συμπεριφορές »


      Δεν θέλουν να θυμούνται αυτά
      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_33.html )

      και αυτά
      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_20.html )

      Από το 2008 μέχρι σήμερα.Ilief

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.