10 Σεπτεμβρίου 2013

Αναξιόπιστος και επικίνδυνος

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυβερνήσει με την άμεση και διαρκή συμμετοχή του λαού στις λήψεις των αποφάσεων. Το πώς θα γίνει αυτό το απαντά ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ως εξής: «Είναι τα δημοψηφίσματα, οι συμμετοχικοί θεσμοί, οι νέες μορφές κοινωνικής οργάνωσης, η συνεταιριστική οικονομία, και βέβαια, η ριζική αναδιοργάνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του συνδικαλιστικού κινήματος. Γιατί κάθε βήμα που φέρνει το λαό πιο κοντά στη λήψη των αποφάσεων, εκτοπίζει αντιστοίχως τα ισχυρά συμφέροντα που χειραγωγούν σήμερα την πολιτική και την οικονομία σε κάθε επίπεδο»...
Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, και δεν το κάνει πρώτη φορά, φέρνει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το ζήτημα της δημοκρατίας, (βασικό ζήτημα της δημοκρατίας είναι όντως η ενεργή και οργανωμένη συμμετοχή του λαού στην πολιτική και τη διαχείριση των υποθέσεων της κοινωνίας, αλλά εδώ το εμπόδιο είναι η ιδιοκτησία στην οικονομία που την έχουν οι καπιταλιστές), προκειμένου να εκτοπίσει από τις λαϊκές συνειδήσεις το γεγονός ότι στη σημερινή ταξική καπιταλιστική κοινωνία όπως σε κάθε ταξική κοινωνία δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα για όλους, και για τους αστούς και για την εργατική τάξη και τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, και ταυτόχρονα την αντίθεση συμφερόντων στην ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας γενικά και ότι δεν μπορεί τώρα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να υπάρξει διέξοδος σε όφελος και του κεφαλαίου και των εργαζομένων. Ετσι συγκαλύπτει την ταξική ουσία της πολιτικής του και το γεγονός ότι αυτή υπηρετεί, όσα προπαγανδιστικά εργαλεία σαν τα παραπάνω κι αν χρησιμοποιεί, τα συμφέροντα των αστών, άρα είναι αντιλαϊκή.

***
Ας δούμε ένα ένα τα ζητήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για τα ισχυρά συμφέροντα που χειραγωγούν την οικονομία, άρα και την πολιτική. Που θα τα εκτοπίσει η συμμετοχή του λαού. Αλήθεια, αν ο λαός


με δημοψήφισμα αποφασίσει να αφαιρέσει την ιδιοκτησία από τα μονοπώλια και να την κάνει κοινωνική ιδιοκτησία τι θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θα το εφαρμόσει; Μα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, των μονοπωλίων, με τη στρατηγική του όπως προπαγανδίζει θα ενισχύσει την «υγιή επιχειρηματικότητα», θα αναπτύξει τις τράπεζες, τη βιομηχανία κλπ. Αρα, πότε λέει αλήθεια, όταν καλεί το λαό να τον στηρίξει αναδεικνύοντάς τον κυβέρνηση για να εφαρμόσει πολιτική εξόδου από την κρίση σε όφελος της «υγιούς επιχειρηματικότητας», δηλαδή πολιτική υπέρ των ισχυρών συμφερόντων, ή όταν καλεί το λαό να εκτοπίσει τα ισχυρά συμφέροντα, δηλαδή τους μεγαλοεπιχειρηματίες από την οικονομία και την πολιτική; Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπαίζει την εργατική τάξη και το λαό, όταν του χαϊδεύει τ' αυτιά ότι θα δημιουργήσει συνθήκες να αποφασίζει ο ίδιος για το ποια πολιτική θα εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Με τα μονοπώλια να έχουν την ιδιοκτησία θα εφαρμόζεται αντιλαϊκή πολιτική. Μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε ρήξη μ' αυτά και την εξουσία τους, μόνο δηλαδή αν αλλάξει τάξη στην εξουσία και όχι κόμμα στην κυβέρνηση ο λαός μπορεί να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να διαχειρίζεται ο ίδιος τις υποθέσεις της δικής του κοινωνίας και οικονομίας και όχι της καπιταλιστικής, να εφαρμόζει πολιτική σε όφελός του. Αυτή είναι η πραγματική δημοκρατία, αλλά προϋπόθεση είναι να μην υπάρχουν καπιταλιστές. Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφερέγγυος.
***
Μιλά για αναδιοργάνωση της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που θα συμβάλλει στη συμμετοχή του λαού και θα λειτουργεί σε όφελός του. Αλλά η «Τοπική Αυτοδιοίκηση» είναι μηχανισμός του κράτους - το κράτος είναι αστικό και όχι εργατικό - άρα λειτουργεί και δρα σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Είναι «Τοπική Διοίκηση», τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Είναι ποτέ δυνατόν το κράτος να λειτουργεί και να δρα σε όφελος του κεφαλαίου και ένας μηχανισμός του να είναι φιλολαϊκός; Και πώς θα υπηρετήσει το λαό, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προπαγανδίζει ότι με την πολιτική του θα υπηρετήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη; Θα αναδιοργανώσει ένα μηχανισμό του κράτους φέρνοντάς τον σε αντίθεση με τη στρατηγική του; Πάλι κοροϊδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.
***
Για τη συνεταιριστική ιδιοκτησία, τους άλλους συμμετοχικούς θεσμούς και μορφές οργάνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για συμμετοχή του λαού στη διαχείριση της καπιταλιστικής οικονομίας και της φτώχειας, της εξαθλίωσης των εργαζομένων. Λόγος γίνεται για τα διάφορα «δίκτυα αλληλεγγύης», δηλαδή τη φιλανθρωπία, όπως τα «κοινωνικά» παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που θα τα θεσμοθετήσει, χειραγωγώντας λαϊκές δυνάμεις στη διαχείριση της πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων, όταν αυτά είναι που φέρνουν τη δυστυχία και τη βαρβαρότητα στο λαό. Αρα θέλει το λαό κόντρα στα συμφέροντά του, όχι μόνο να μη διεκδικεί σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, αλλά να συμβιβάζεται, να ανέχεται, να υποτάσσεται στον εχθρό του. Γι' αυτό προβάλλει και την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Θέλει ένα συνδικαλιστικό κίνημα να διαχειρίζεται τις ανάγκες της εργατικής τάξης στα πλαίσια της πολιτικής του κεφαλαίου και όχι ενάντιά της ως την ανατροπή και την κατάργησή της. Τέτοιας μορφής συμμετοχή έχει επεξεργαστεί η σοσιαλδημοκρατία, την προπαγάνδιζε το ΠΑΣΟΚ εδώ και πολλά χρόνια, «συμμετοχική δημοκρατία» την είχε βαφτίσει. Και για όλ' αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναξιόπιστος και επικίνδυνος για τα λαϊκά συμφέροντα.



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

10 σχόλια:

  1. "Είμαστε διαθέσιμοι να δουλέψουμε για το στόχο μιας νέας αριστερής και πατριωτικής πολιτικής και να αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που θα θελήσει να μας αναθέσει ο πορτογαλικός λαός, συμπεριλαμβανόμενης της συμμετοχής στην κυβέρνηση"
    Ζερόνιμο ντε Σόουζα
    ΓΓ του ΚΚ Πορτογαλίας.


    Θ.Αυγέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν και ο οπορτουνισμός δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ποιά είναι η ανάλυση του πορτογαλικού ΚΚ για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση ?

      Σε ρωτάω για να καταλάβω εαν οι πορτογάλοι έχουν ελλείψεις όσον αφορά την ανάλυσή τους ή εαν απλά έχουν χάσει τα αυγα και τα πασχαλια.

      Διαγραφή
    2. Ή μήπως εσύ λειτουργεις μονο με τσιτατα ?

      Διαγραφή
    3. Ναι Αυγέρη...μόνο που στην Πορτογαλία το παραμύθι της πατριωτικής και αριστερής πολιτικής το παίζει άνετα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (Το ΠΑΣΟΚ της Πορτογαλίας ντε!). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Πορτογαλίαςπου έχει ιστορικό ηγέτη τον γνωστό για την αντιλαϊκή αντικομμουνιστική πολιτική του Μ. Σοάρες (εκπαιδευμένο στη Γερμανική Σοσιαλδημοκρατία και χρηματοδοτούμενο αρδρά από τις γερμανικές και αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του ΚΚ Πορτογαλίας) με τον οπιο συναντήθκε και συμφώνησε "αντιμημονιακά" ο Α. Τσίπρας. Μήπως είναι και αυτό μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπαλαίωση της σοσιαλδημοκρατίας και του αντιλαϊκού του ρόλου;
      kk

      Διαγραφή
  2. ελα μην του βαζετε δυσκολα τωρα....
    υπαρχουν και ποιο δυσκολα, ποτε εκανε την δηλωση αυτη; ποσο νερο εχει κυλησει στο αυλακι και τι λεει τωρα. γιατι υπαρχει και μια επιστολη του ΚΚΕ στο πορτογαλικο κομμα και δεν θυμαμαι το πορτογαλικο κομμα να αντεδρασε αρνητικα στην επιστολη του ΚΚΕ.
    αλλα ακομα και αλλιως να το παρουμε, επειδη δλδ ενα αλλο κομμα στο εξωτερικο κανει κατι γιατι πρεπει να το ακολουθησουμε τυφλα εμεις; οτι κανουν οι εξω ειναι σωστο;;; γιατι υπαρχουν και αλλα παραδειγματα απο το εξωτερικο και πιστεψτε με οπορτουνες ουτε στον υπνο σας δεν τολματε να τα δειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δημοκρατικη ανατροπη θα γιινει απο τον λαο. και στον συριζα χωρουν και ανθρωποι που ηταν και ψηφιζαν πασοκ. το πασοκ επαιρνε πανω απο 45 τοις 100 και ειχε ψηφοφορους και ανθρωπους αριστερους και προοδευτικους και δημοκρατες.ανθρωπους εργαζομενους και απο τα λαικα στρωματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν καταλαβα το πνευμα που γραφεις.
    εγω ξερω οτι απο το 45% που ψηφιζε πασοκ, υπαρχει πολυ μεγαλο σαπιο κοματι. πολυ μεγαλυτερο απο οσο νομιζουμε.
    για να αλλαξει αυτο -τα μυαλα του κοσμου δλδ- θα περασει καιρος.
    επειδη λοιπον το πασοκ καταστρεψε πολυ κοσμο, πρεπει να κοψουμε τα ποδια του νεου πασοκ -που ειναι πολυ χειροτερο- τωρα! πριν να ειναι πολυ αργα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλές οι παπάτζες και οι φαμφάρες περί "δημοκρατικής" ανατροπής. Άλλωστε παρόμοια ακούγαμε από το ΠΑΣΟΚ και το 1981 και το 1993 και το 2009. Το 2009 μάλιστα το ΠΑΣΟΚ μας τα έπρηξε με τη "συμμετοχική δημοκρατία"...και ο τότε ΣΥΝ με την "προγραμματική αντιπολίτευση" και την αναγκαιότητα εφαρμογής των θετικών μέτρων που προέβαλε το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του. Ποιο είναι το διαφορετικό που προβάλλει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Το μόνο διαφορετικό είναι η παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση και ότι στη θέση του ΠΑΣΟΚ ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ!
      Από εκεί και πέρα, αυτή η πονηρή ταύτιση ψηφοφόρων αστικών κομμάτων με τα στελέχη που πρωτοστάτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην προώθηση και εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων είναι τουλάχιστον άθλια. Γιατί το ζήτημα δεν είναι αν πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ ψηφίζουν τώρα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ότι ψηφίζουν ένα κόμμα που που υπηρετεί το κεφάλαιο και θα εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα, ένα κόμμα χτισμένο με τα ίδια παλιά υλικά που σιχάθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτή η φασίζουσα αντίληψη καταλήγει να καλλιεργεί την αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι είναι συνυπεύθυνοι για τη "σφαγή" τους με όλους αυτούς που τους "έσφαζαν". Και ακριβώς εδώ είναι η εκ διαμέτρου αντίθετη στάση του ΚΚΕ, γιατί αντιμετωπίζει όλους με ταξικό κριτήριο και όχι με βάση το τι ψήφισαν καλώντας τους εργατουπαλλήλους να βγάλουν συμπεράσμτα, να εγκαταλείψουν τα κόμματα που υπηρετούν την αστική τάξη και να συσπειρωθούν γύρω από το ΚΚΕ, να το δυναμώσουν, να οργανωθούν και να συγκρουστούν με την Ε.Ε. και την εξουσία του κεφαλαίου παλεύοντας για την εργατική-λαϊκή εξουσία.Αυτό είναι το πραγματικό νόημα της ανατροπής. Aυτή είναι η πραγματική ανατροπή και όχι η αλλαγή του χαλίφη για να σωθεί το χαλιφάτο, που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ με το λαό κλακαδόρο και βαστάζο του ΣΕΒ!
      kk

      Διαγραφή
    2. το προβλημα ειναι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφραζει το "διαφορετικο" η μηπως το οτι ο ελληνικος λαος δεν θελει το "διαφορετικο"?
      τα κομματα δεν διαμορφωνουν τασεις , εκφραζουν τασεις της κοινωνιας και ειτε μας αρεσει ειτε οχι ο ελληνικος λαος σημερα θελει και ευρωπη και ευρω και "λυσεις εντος των τειχων" και "δημοκρατικη ανατροπη"
      αντιφατικα ολα αυτα και δεν γινονται μπορει να πει κανεις και μπορει να εχει και δικιο
      αλλα αυτο ειναι δευτερευον η ουσια ειναι οτι αυτα θελει ο "πελατης" και ο πελατης εχει παντα δικιο

      Διαγραφή
    3. Όχι φίλε μου, η πολιτική και η ταξική πάλη δεν είναι εμπόριο, τα κόμματα δεν είναι εμπορικά καταστήματα και οι εργατοϋπάλληλοι δεν είναι πελάτες. Όχι φίλε μου, για ό,τι ψηφίζει η πλειοψηφία δεν σημαίνει ότι έχει δίκιο, για αυτό το λόγο ποτέ δεν δικαιώθηκαν και οι προσδοκίες τους. Γιατί η πλειοψηφία των εργαζομένων ψηφίζει τα κόμματα που υπηρετούν τους εκμεταλλευτές τους.
      "Ο ελληνικος λαος σημερα θελει και ευρωπη και ευρω και "λυσεις εντος των τειχων" και "δημοκρατικη ανατροπη""...Πράγματι μπορεί να είναι και έτσι, μόνο που αυτή είναι ξένη σημαία για το λαό, είναι η σημαία τμημάτων του κεφαλαίου και έχει αντιλαϊκό προσανατολισμό, περιορίζεται στα όρια του συστήματος!
      Και κάτι ακόμα: τα κόμματα είναι τα πιο πρωτοπόρα τμήματα των τάξεων που εκφράζουν. Είναι η ψυχή, η φωνή και το μυαλό τους. Για αυτό και οργανώνουν και καθοδηγούν και επεξεργάζονται πολιτική που έχει πάντα ταξικό περιεχόμενο. Η λογική που λέει "εκφράζουν τάσεις'' είναι τυχοδιωκτισμός και απλά αποκρύβει ότι αυτές οι "τάσεις" είναι η ιδεολογία και αι απόψεις της αστικής τάξης που έχει τα μέσα παραγωγής και την εξουσία στα χέρια της, επομένως η ιδεολογία της είναι κυρίαρχη.
      kk

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.