Δεκάδες Νεπαλέζοι μετανάστες εργάτες έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ χιλιάδες ακόμα υπομένουν τις άθλιες εργασιακές συνθήκες στις προετοιμασίες του Εμιράτου, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει το Μουντιάλ το 2022, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα «Guardian». Το άρθρο αποκαλύπτει στοιχεία που δεν αποτελούν έκπληξη, δείχνουν όμως με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το πλέγμα εκμετάλλευσης που στήνεται στις πλάτες των εργατών, έτσι ώστε κέρδη (και αυτού) του Μουντιάλ να καταλήξουν στις τσέπες των επιχειρηματιών που ενεπλάκησαν στη διοργάνωση.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το περασμένο καλοκαίρι ένας εργάτης πέθαινε κάθε μέρα. Αρχεία τα οποία διατηρεί η πρεσβεία του Νεπάλ στην Ντόχα αναφέρουν ότι τουλάχιστον 44 Νεπαλέζοι εργάτες πέθαναν στο διάστημα μεταξύ 4 Ιούνη και 8 Αυγούστου. Οι περισσότεροι από τους μισούς, πολλοί νέοι σε ηλικία, πέθαναν από έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια ή κάποιο ατύχημα την ώρα της εργασίας τους.
Όπως αποκαλύπτει το άρθρο, οι εργάτες υπόκεινται σε εργασία σε άθλιες συνθήκες στο τεράστιο έργο υποδομής του Κατάρ για το Μουντιάλ, παραμένοντας απλήρωτοι για μήνες καθώς ο μισθός τους κρατείται για να τους αποτρέψει να φύγουν. Υπάρχουν καταγγελίες οι οποίες αναφέρουν ότι οι εργοδότες κατάσχουν τα διαβατήρια των εργατών και αρνούνται να τους εκδώσουν ταυτότητες, τις οποίες δικαιούνται σύμφωνα με το νόμο του Κατάρ, με αποτέλεσμα να συγκαταλέγονται στους παράνομους μετανάστες. Οι εργάτες φοβούνται να βγουν από το σπίτι τους ή το χώρο εργασίας τους γιατί μπορεί να συλληφθούν ενώ δεν δικαιούνται καμία νομική προστασία. Όντας παράνομοι οι εργάτες δεν έχουν το δικαίωμα να αλλάξουν δουλειά ή να φύγουν από τη χώρα χωρίς την άδεια της εταιρείας στην οποία εργάζονται. Υπάρχουν ακόμα καταγγελίες από εργάτες στην ευρύτερη κατασκευαστική βιομηχανία του Κατάρ οι οποίοι αναγκάζονται να κοιμούνται 12 σε ένα δωμάτιο και αρρωσταίνουν από τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν. Εργάτες που εργάζονται στον καύσωνα της ερήμου καταγγέλλουν ότι τους αρνούνται την πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Περίπου 30 Νεπαλέζοι εργάτες αναζήτησαν καταφύγιο στην πρεσβεία τους στην Ντόχα προκειμένου να ξεφύγουν από τις βάναυσες συνθήκες εργασίας.
Οι κατηγορίες υποδηλώνουν μια αλυσίδα εκμετάλλευσης που οδηγεί από φτωχά χωριά του Νεπάλ σε εργοδότες στο Κατάρ. Οι περισσότεροι από τους εργάτες έχουν τεράστια χρέη στο Νεπάλ προς τις εταιρείες ευρέσεως εργασίας που τους βρήκαν αυτή τη δουλειά. Η υποχρέωση ξεπλήρωσης αυτών των χρεών συνδυασμένη με τη μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους, την κατάσχεση των νόμιμων εγγράφων τους και την αδυναμία αυτών να εγκαταλείπουν την εργασία τους, συνιστούν μια μορφή σύγχρονης σκλαβιάς η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 21 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.
Τα έργα υποδομής για το Μουντιάλ εκτιμώνται ότι θα κοστίσουν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Κατάρ έχει την υψηλότερη αναλογία μεταναστών εργατών προς εγχώριο πληθυσμό στον κόσμο: Περισσότερο από το 90% του εργατικού δυναμικού είναι μετανάστες και η χώρα αναμένεται να στρατολογήσει 1,5 εκατομμύριο εργάτες ακόμα για να κατασκευάσουν στάδια, δρόμους, λιμάνια και ξενοδοχεία για τις ανάγκες της διεξαγωγής του Μουντιάλ. Οι Νεπαλέζοι αποτελούν το 40% των μεταναστών στο Κατάρ. Πάνω από 100.000 Νεπαλέζοι μετανάστευσαν στο Κατάρ μόνο τον τελευταίο χρόνο.
902
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαγράφτηκε ένα σχόλιο ανώνυμο και εκτός θέματος.
ΔιαγραφήΥπάρχει η σχετική με την άποψη μας ανάρτηση εδώ:
http://redflyplanet.blogspot.com/2013/09/blog-post_26.html