15 Σεπτεμβρίου 2013

Εφοπλιστικό Κεφάλαιο: Η πιο αντιδραστική μερίδα της ελληνικής αστικής τάξης

Οι επιθέσεις της Πέμπτης 12ης Σεπτεμβρίου 2013 εναντίον ομάδας αφισοκόλλησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πέραμα από τους φασίστες της "Χρυσής Αυγής" δεν ήταν μια τυχαία κίνηση μιας χούφτας τραμπούκων. Ήταν μια οργανωμένη προβοκάτσια, φανερό σε όποιον έχει μάτια να δει και αυτιά να ακούσει (1, 2, 3, 4, καθώς και άλλα πολλά για όποιον ενδιαφέρεται). Ήταν μια οργανωμένη επιχείρηση προβοκάτσιας, τρομοκρατίας ενάντια στο πρωτοπόρο κομμάτι του εργατικού κινήματος και της οργανωμένης εργατικής τάξης.

Ποιος είναι όμως ο κυριότερος στόχος αυτής της συγκεκριμένης επίθεσης; Κανένας άλλος από το να πατήσουν οι φασίστες πόδι στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος για λογαριασμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Να χτυπήσουν δηλαδή τα ταξικά συνδικάτα της περιοχής που αντιστέκονται στις αντεργατικές απαιτήσεις του κεφαλαίου που θέλει να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να μειώσει τα μεροκάματα. Κατέφυγαν στην βία ακριβώς επειδή κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να τα βάλουν με εργάτες που είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν, αποφασισμένοι να μείνουν αλληλέγγυοι στους συναδέλφους και την τάξη τους. Που έχουν αναπτύξει αρκετή συνείδηση ώστε να οργανωθούν ταξικά, να μην εξαπατώνται από τις αυταπάτες που τους προσφέρουν οι αστοί και οι οπουρτουνιστές (σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους) και να αντιστέκονται στις δυσκολίες της κρίσης με ταξική αλληλεγγύη.

Οι φασίστες σε αυτήν την επίθεση λειτούργησαν ως εκτελεστικός βραχίωνας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Περί αυτού δεν πρέπει πλέον να υπάρχει καμία αμφιβολία. Με αυτόν τον τρόπο το εφοπλιστικό κεφάλαιο κατέχει τον ρόλο της πλέον αντιδραστικής μερίδας της ελληνικής αστικής τάξης και αυτό γιατί φαίνεται ότι το εργατικό κίνημα των ναυτεργατών μπαίνει αμετακίνητο εμπόδιο στα συμφέροντα του, που δεν είναι άλλα από την αύξηση των κερδών του εις βάρος των εργατών.

Και μην αυταπατόμαστε: Όσο διεθνές και παγκόσμιο και να είναι στον χαρακτήρα του το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τόσο διατηρεί σημαντικότατα συμφέροντα στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Συμφέροντα τα οποία καλείται να εξυπηρετήσει αυτήν την στιγμή το ελληνικό αστικό κράτος (δεν θα δίσταζαν φυσικά και υπό άλλες συνθήκες να στραφούν και σε άλλο κράτος, προκειμένου να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους γενικά, αλλά και στην Ελλάδα). Όταν αυτό αδυνατεί να φτάσει άμεσα στον στόχο, ενεργοποιείται και ο γνωστός παρακρατικός μηχανισμός.

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι πολύ παραπάνω από μια ομάδα πλοιοκτητών. Μέσω γιγαντιαίων επιχειρηματικών ομίλων ελέγχουν το σύνολο σχεδόν του τραπεζικού, του ενεργειακού και του μιντιακού τομέα. Ελέγχουν δηλαδή την κεφαλαιακή ροή, την ενεργειακή επάρκειακαι τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της χώρας. Ναι, είναι αυτά τα καταραμένα μονοπώλια, με τα οποία σας κουράζουμε συνέχεια. Και είναι αυτά τα μονοπώλια που κατέβασαν τις συμμορίες δολοφόνων στους δρόμους του Περάματος το βράδυ της Πέμπτης.
Πίσω από τις ωραίες εικόνες των καναλιών τους, πίσω από την γυαλάδα της χλιδής τους, πίσω από την "σοβαρότητα" των λόγων τους δεν κρύβεται τίποτα άλλο από την σαπίλα του μονοπωλιακού και ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού. Και όσο σαπίζει τόσο θα αμολάει τα σκυλιά του.


Οι κομμουνιστές όμως δεν τρομοκρατούνται και γνωρίζουν πως να αντιμετωπίζουν τις προβοκάτσιες και τους φασίστες. Δεν θα παίξουμε με τους όρους της "νύχτας" που προσπαθούν να μας επιβάλουν. Νταϊλίκια και τσαμπουκάδες είναι για τα μάτια του κόσμου που έχει αποβλακωθεί από την αστική παραπληροφόρηση. Που θέλει να βλέπει τους "ακραίους" να δέρνονται για να έχει ήσυχη την μικροαστική του συνείδησή του που δεν μπλέκει με κινήματα και συνδικάτα και μένει μακριά από τις "φασαρίες".

Οι κομμουνιστές αυτό που ξέρουν να κάνουν είναι να μένουν όρθιοι. Να μην γίνονται παιχνιδάκι στα σχέδια των αστών και του σιναφιού τους. Να μην λυγίζουν ούτε μπροστά σε απειλές και βρισιές ούτε και στην βία. Να παραμένουν πιστοί στην τάξη τους και τον σκοπό τους. Οι κομμουνιστές δεν τρομοκρατούνται, οι κομμουνιστές δεν σκύβουν το κεφάλι.



Έξω όλοι οι φασίστες από την Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος! Έξω από το εργατικό κίνημα τα τσιράκια και οι δολοφόνοι των εφοπλιστών!


Naphta

8 σχόλια:

  1. ---------------ο παρείσακτος-----------------------
    H επίθεση των νεοναζί στο Πέραμα ήταν προσχεδιασμένη.
    Χρυσή Αυγή υπέρ των Εφοπλιστών και του Κεφαλαίου.
    http://www.youtube.com/watch?v=AOOACObOBGE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μεταφέρω κι εδώ, κάποια ερωτήματα, που πρωτώβαλα χθες στο Σφυροδρέπανο, συνοπτικά, γιατί εκεί ήταν άλλο το θέμα:
    Είναι απλά μια ακόμη πρόκληση (= παρενόχληση, απειλή και πόλεμος νεύρων, δηλ. "ρουτίνα" κατα τα ειωθότα) εκ μέρους της αστικής τάξης μέσω του εργαλείου, που λέγεται Χ.Α.,
    η σηματοδοτεί ενδεχόμενα μια στροφή σε πιο "δυναμικές" μορφές ανοιχτής βίας;
    Πιστεύω, πως, αν η Α.Τ. εκτιμά, πως οι οικονομικές εξελίξεις θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αναταραχές και εμφύλια σύρραξη (άρα κάτι βαρύτερο μας ετοιμάζουν, και αυτοί είναι σε θέση καλύτερα να γνωρίζουν....), τότε έχει κάθε λόγο να θέλει να την προκαλέσει το ταχύτερο δυνατό.
    Ο καθένας καταλαβαίνει, πως τους συμφέρει η σύγκρουση, τώρα που ο Λαός είναι μουδιασμένος και σε συντηρητική αναδίπλωση, με τους διάφορους καιροσκόπους να του κρύβουν την πραγματικότητα καλλιεργώντας νοοτροπία αναμονής, λύσης "από πάνω", επιστροφής στις "καλές μέρες", "να μη γίνουμε Αλβανία", κλπ. (Σύριζα, αριστεριστές). Θα απομονώσουν/τσακίσουν την πρωτοπορία, και μετά θα έρθει η σειρά και των άμυαλων καιροσκόπων....
    Είναι πολύ πιθανόν τα γεγονότα στο Πέραμα να προαναγγέλλουν γενικευμένη επίθεση της Α.Τ., όχι μόνο κατά της Ε.Τ. αλλά η μπάλα να πάρει στα γερά και τά μικροαστικά στρώματα, που ήδη βρίσκονται υπό κατάρρευση. Αραγε πρόκειται να επιταχύνουν αυτή την κατάρρευση και προχωρούν σε αποκεφαλισμό/εξουδετέρωση του λαϊκού κινήματος, ώστε να προλάβουν την σύμπηξη πραγματικού αντιμονοπωλιακού μετώπου υπό την ηγεσία του ΚΚΕ, που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτά τα σχέδια σε ριζική/επαναστατική βάση;
    Σημαίνει άραγε, πως αναγνωρίζουν πως ο χρόνος στην πραγματικότητα δουλεύει υπέρ του ΚΚΕ και θέλουν να τον σταματήσουν, αλλάζοντας το παιχνίδι; Μήπως ήδη έχουν ξεγράψει τον κοινοβουλευτικό δικομματισμό (ΝΔ - Σύριζα) θεωρώντας, πως έχει ήδη φάει τα ψωμιά του, η ρετρό αναβίωση ενός "Πασόκ" δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, και τους παραμερίζουν και τους δυό;
    Ερωτήματα, που δεν μπορεί να απαντήσει ο υποφαινόμενος.
    Σίγουρα, πάντως, η Ε.Τ. και η πρωτοπορία της πρέπει να είναι έτοιμη για γρήγορη προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες και εναλλαγή των μορφών πάλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/i_31.html )

    (..)Ελληνικό κεφάλαιο και ιμπεριαλισμός IΙΙ: Η γερμανική κατοχή

    Οι Έλληνες εφοπλιστές αγοράζουν την γερμανική ναυτιλία

    Οι Έλληνες εφοπλιστές σώζουν την γερμανική ναυτιλία και χιλιάδες Γερμανούς μικροεπενδυτές! Μπορεί στα δημόσια οικονομικά η Ελλάδα να είναι υπερχρεωμένη και εξαρτημένη από τη γερμανική βοήθεια, αλλά στη ναυτιλία η εικόνα είναι ακριβώς αντίστροφη.

    Πάνω από 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων δαπάνησαν οι έλληνες εφοπλιστές κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του 2012, αγοράζοντας από τη δευτερογενή αγορά 111 ποντοπόρα πλοία, σημειώνοντας έτσι παγκόσμιο ρεκόρ στην αγορά αυτού του είδους.

    Την ίδια στιγμή, πάνω από 100 γερμανικά funds που επενδύουν στην ποντοπόρο ναυτιλία έχουν πτωχεύσει, ενώ άλλα 800 γερμανικά αντίστοιχα funds απειλούνται με λουκέτο λόγω της βαθιάς κρίσης που πλήττει ειδικά την κατηγορία των πλοίων κοντέινερ, όπου οι γερμανοί εφοπλιστές κατέχουν την πρώτη θέση παγκοσμίως ελέγχοντας το 40% της αγοράς.


    ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ
    Τώρα και επειδή οι στρόφιγγες της χρηματοδότησης έχουν κλείσει, απειλούνται να χάσουν την πρωτιά και να τους την πάρουν οι έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι όχι μόνο διαθέτουν επαρκή ρευστότητα αλλά και άριστη πιστοληπτική ικανότητα σε σημείο που να μπορούν να παίρνουν δάνεια από τράπεζες μέχρι και το 100% της αξίας του πλοίου. Διαθέτοντας αυτήν την πιστοληπτική ικανότητα κλήθηκαν από γερμανικές τράπεζες και γερμανικά ναυτιλιακά funds να σώσουν ό,τι σώζεται από τον τεράστιο στόλο των πλοίων κοντέινερ που κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά τη μείωση των ευρωπαϊκών εισαγωγών, που ξεκινούν από 9,5% και φθάνουν μέχρι και 18% ανάλογα με την περιοχή.


    ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ
    Οπως εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ναυτιλιακών συμβούλων XRTC Γιώργος Ξηραδάκης, το μπουμ της γερμανικής εμπορικής ναυτιλίας στηρίχθηκε τα τελευταία χρόνια στα κεφάλαια των επενδυτικών funds στα οποία συμμετείχαν χιλιάδες μικροεπενδυτές, οι οποίοι επένδυαν σε αυτά τις αποταμιεύσεις τους λόγω των υψηλών μερισμάτων που διανέμονταν, αλλά και της φορολογικής ασυλίας που είχαν οι επενδύσεις αυτές.

    Οταν όμως από το 2008 και μετά η κρίση συρρίκνωσε ή και εξαφάνισε τα μερίσματα από τη μια και από την άλλη απαξίωσε την αξία των πλοίων, το όλο σύστημα ξέμεινε από ρευστό. Τα δάνεια που πήραν τα funds από τις τράπεζες δεν καλύπτουν πλέον τα απαξιωμένα γερμανικά κοντέινερ. Ετσι, τράπεζες και funds απευθύνθηκαν στους έμπειρους και με επαρκή ρευστότητα έλληνες εφοπλιστές για να αγοράσουν ό,τι πωλείται. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει αρκετά ελληνογερμανικά ντιλ και τα παζάρια συνεχίζονται.

    Ενδεικτικό της ρευστότητας που διαθέτουν οι έλληνες εφοπλιστές είναι ότι εν μέσω κρίσης και σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ναυλομεσιτικός οίκος Allied Shipbroking Inc, οι έλληνες ιδιοκτήτες προηγούνται μακράν των υπολοίπων τόσο σε ποσά που κατέβαλαν, όσο και σε αριθμό πλοίων. Δεύτεροι στη λίστα είναι οι Κινέζοι με 565 εκατομμύρια δολάρια και 62 πλοία, ενώ ακολουθούν οι Νορβηγοί και πολύ πίσω βρίσκονται οι Γερμανοί.

    Υπογραμμίζεται ότι στα μεγέθη αυτά δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που θα δοθούν μέχρι το τέλος του 2012 σε παραγγελίες νεότευκτων πλοίων, η συνολική αξία των οποίων για τους Ελληνες υπερβαίνει τα 6 δισ. δολάρια.

    Τα Νέα(..)Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χ.α. Φοροελαφρύνσεις και "κίνητρα" στους εφοπλιστές (και όχι μόνο )

      ( http://www.rizospastis.gr/story.do?id=7224250 )
      Τα διαπιστευτήρια της Χρυσής Αυγής

      ( http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7333035&publDate=9/3/2013 )
      ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
      Τα ... καλύτερα παιδιά των εφοπλιστών

      ( http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=7128221 )
      ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». Κάνει αβάντες σε εφοπλιστές - επιχειρηματίες. Με παρέμβασή της στη Βουλή

      ( http://www.rizospastis.gr//story.do?id=7412320&publDate=26/4/2013 )
      Οι νεοναζί απαλλάσσουν το κεφάλαιο...


      Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013
      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/03/25.html )
      (..)Παραγγελίες πλοίων 2,5 δισ. δολαρίων από Ελληνες

      Σχόλιο Praxis : Στους ναυτεργάτες αρνούνται οποιαδήποτε αύξηση, με πρόσχημα την κρίση ενώ την ίδια στιγμή το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως σε κάθε κρίση , έτσι και σε αυτή αναπτύσσεται αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά, ότι η διέξοδος απο την καπιταλιστική κρίση θα σημάνει για το κεφάλαιο νέα κέρδη και για την εργασία περαιτέρω εκμετάλλευση, αν αυτή δεν πραγματωθεί με την πρωτοβουλία του εργατικού κινήματος, με ορίζοντα την εργατική εξουσία. (..)


      Από( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_8.html )
      (..)4. Κρατική χρηματοδότηση και φοροαπαλλαγές των ναυτιλιακών εταιρειών
      Οι φορολογικές υποχρεώσεις των εφοπλιστών εξαντλούνται με τη φορολόγηση στη βάση της χωρητικότητας και της ηλικίας του πλοίου με το σύστημα «tonnage tax» και όχι με κριτήριο τα ετήσια έσοδα και τα κέρδη τους. Ετσι οι εφοπλιστές π.χ. για πλοίο 40.000 τόνων, που με το χαμηλότερο ημερήσιο ναύλο 8.100 δολάρια και συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 2.956.500 δολάρια από ναύλα, θα καταβάλουν ετήσιο φόρο 14.300 ευρώ.

      Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας τα βεβαιωμένα φορολογικά έσοδα «tonnage tax» από τα πλοία για το 2010 ανέρχονται μόνο στα 14,7 εκατ. ευρώ.

      Ενώ τα έξοδα του αστικού κράτους για την υποστήριξη των εφοπλιστών και τα ελλείμματα του ΝΑΤ που οι ίδιοι δημιούργησαν μόνο για το 2013 ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ.

      Καταστροφική για το ΝΑΤ είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κατοχυρώνει τις εισφοροαπαλλαγές των εφοπλιστών. Η κρατική ενίσχυση του ΝΑΤ, που ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια την περίοδο 1985 - 2012, συνιστά έμμεση μορφή κρατικής χρηματοδότησης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στοιχείο έντασης της επίθεσης για την κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, τη μείωση των συντάξεων.

      Το αστικό κράτος επιδοτεί επίσης τους εφοπλιστές της Ακτοπλοΐας με επιδοτήσεις για τις «άγονες γραμμές». Οι επιδοτήσεις αυτές δεκαπλασιάστηκαν μετά την κατάργηση του ΚΑΜΠΟΤΑΖ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Την περίοδο 2002 - 2012 δόθηκαν συνολικά στους εφοπλιστές άμεσες κρατικές επιδοτήσεις για τις «άγονες γραμμές» 700 εκατ. ευρώ περίπου. Το 2012 ανέρχονται στα 125 εκατομμύρια ευρώ, με πρόβλεψη 130 εκατ. ευρώ το 2013. (..)


      Από 902 ( VIDEO )
      ( http://902.gr/eidisi/politiki/8990/g-toyssas-sto-skai-kke-syspeironei-toys-ergates-me-vasi-taxiko-toys-symferon )

      (..)Να πω το χαρακτηριστικό παράδειγμα Ένας εφοπλιστής με ένα καράβι μόνο που έχει ετήσιο τζίρο με 3.000.000 ξέρετε πόσος θα πληρώσει; 14.300€.
      «Ξέρετε πόσο παίρνει φορολογία το ελληνικό κράτος ΣΥΝΟΛΙΚΑ από την ταξ τοναζ από την φορολογία των εφοπλιστών; Κρατηθείτε. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του IOBE 14 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσο παίρνει από την φορολογία από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα; Δισεκατομμύρια ευρώ(..)

      Ο Γ.Τούσσας, στην εκπομπή της "Πρώτης Γραμμής" του ΣΚΑΙ.Ilief

      Διαγραφή
    2. Τι σημαίνει αστικό κράτος.
      Τετάρτη 10 Ιούλη 2013

      ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7525760&publDate=10/7/2013 )
      (..)ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

      Με δικαστική βούλα απλήρωτοι οι ναυτεργάτες

      Δικαστική απόφαση που ενισχύει την επιδίωξη των εφοπλιστών να μετατρέψουν τους ναυτεργάτες σε σύγχρονους δούλους, να εξασφαλίσουν τζάμπα εργατική δύναμη για τα καράβια τους, εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Β. Αιγαίου. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση προσωρινής διαταγής που κατέθεσε η «Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου», με την οποία η εταιρεία αξιώνει μέχρι και τις 17 Ιούλη, οπότε και θα γίνει η δίκη για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 β' του Ν. 3588/2007 (τμήμα του πτωχευτικού κώδικα), να μην εκτελεστούν οφειλές της σε πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων για δεδουλευμένους μισθούς!

      Η απόφαση για την «προσωρινή διαταγή» εκδόθηκε μία βδομάδα μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των πληρωμάτων των επιβατηγών πλοίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών που διεκδικούν τους μισθούς τους, και την εμφάνιση εισαγγελέα με εντολή του πρωθυπουργού στο πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» της ΝΕΛ, ο οποίος επικαλούμενος την πολιτική επιστράτευση απείλησε με αυτόφωρη διαδικασία τους ναυτεργάτες του πλοίου. Ωστόσο, κάτω από την αποφασιστικότητα των πληρωμάτων, η ΝΕΛ είχε δεσμευτεί τότε για την καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι το τέλος του Ιούνη. Ηρθε η δικαστική απόφαση και της έδωσε «παράταση», ενώ οι ναυτεργάτες παραμένουν απλήρωτοι.

      Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Εφετείου: «Απαγορεύει οποιαδήποτε ατομική δίωξη από κάθε είδους πιστωτή εναντίον των εκκαλουσών - αιτουσών και ενδεικτικά, απαγορεύει τη λήψη και εκτέλεση μέτρων ατομικής, διοικητικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης, εκκρεμών ή μη, για όλες τις οφειλές των εκκαλουσών - αιτουσών, συμπεριλαμβανομένων και των απαιτήσεων των εργαζομένων για δεδουλευμένους μισθούς». Να σημειωθεί ότι πρωτόδικα η αίτηση της εταιρείας για την υπαγωγή της στο άρθρο 106 β' απορρίφθηκε. Η ΝΕΛ κατέθεσε έφεση μαζί με την αίτηση για προσωρινή διαταγή.

      ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ τονίζουν ότι «η εταιρεία οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές στο σύνολο των ναυτεργατών των 15 πλοίων της καθώς και στους εργαζόμενους των γραφείων της, ενώ έχουν γίνει και ασφαλιστικά μέτρα από ναυτεργάτες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους». Επισημαίνουν ότι τα όσα βιώνουν οι ναυτεργάτες στα πλοία της ΝΕΛ είναι μέρος της επιθετικότητας των εφοπλιστών, συνολικά του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων και καλούν «σε αγωνιστική ετοιμότητα, οργάνωση - συσπείρωση δυνάμεων για την ανάπτυξη πολύμορφων αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας». (..)Ilief

      Διαγραφή
  4. Kurt Gossweiler, Η καταγωγή και οι παραλλαγές του φασισμού
    ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/12/kurt-gossweiler.html )

    (..)Η σχέση ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό δείχνει πως η Μαρξιστική-Λενινιστική θεωρία του φασισμού πρέπει να είναι μέρος της Μαρξιστικής-Λενινιστικής θεωρίας του ιμπεριαλισμού.

    Η ανάλυση του φασισμού προαπαιτεί τη διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ της οικονομίας και της πολιτικής του ιμπεριαλισμού και των συνεπειών τους πάνω στην καπιταλιστική κοινωνία κάτω από συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες, όπως θα αναλύσουμε. Η ορθότητα αυτής της προσέγγισης καθίσταται σαφής από το γεγονός ότι η περιγραφή των πολιτικών χαρακτηριστικών του μονοπωλιακού κεφαλαίου από τον Λένιν επιβεβαιώθηκε από την άνοδο του φασισμού και ολόκληρης της ιστορίας του.

    Ο φασισμός ως πολιτικό κίνημα, και ιδιαίτερα ο φασισμός ως πολιτική εξουσία, αποδείχθηκε το αποκορύφωμα της ιμπεριαλιστικής πάλης για εξουσία και ισχύ, για αντίδραση πέρα ως πέρα. Ενώ η υποτιθέμενα μικροαστική ιδεολογία του φασισμού και η ψευδοεπαναστατική της στάση αποδείχθηκε απλή φάρσα, με στόχο να εξαπατηθούν τα μικροαστικά και προλεταριακά θύματα της φασιστικής-ιμπεριαλιστικής εξουσίας.

    Έτσι, η μετάβαση από τον καπιταλισμό του ελεύθερου ανταγωνισμού στον μονοπωλιακό καπιταλισμό δημιούργησε τα οικονομικά θεμέλια και κατά συνέπεια την πρώτη και πιο σημαντική προϋπόθεση για την ανάδυση του φασισμού. (..)Ιlief

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/kurt-gossweiler.html )
      Kurt Gossweiler-Η καταγωγή και οι παραλλαγές του φασισμού (δεύτερο μέρος) 2. Η γενική κρίση του καπιταλισμού ως άμεση προϋπόθεση της ανάδυσης του φασισμού.

      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/02/blog-post_3719.html )
      Η εξυπνάδα χτυπάει ταβάνι!

      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/kgossweiler.html )
      K.Gossweiler—Παραλλαγές τού Φασισμού (ΙΙΙ)
      Οι κύριοι τύποι φασιστικών δικτατοριών
      [Κουρτ Γκόσβαϊλερ, «Αφετηρίες και Παραλλαγές τού Φασισμού: Φασισμός, Δικτατορία και Κοινοβουλευτική Δημοκρατία» (Hitler, l’irrésistible ascension? σελ. 195-210· αρχ. δημοσίευση Jahrbuch für Geschichte der sozialistischen Länder Europas, τόμ.24/1, Berlin 1980, σελ.7-36)]
      Μτφρ.: Waltendegewalt.Ilief

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση.

    Σεχτάρ, τα πράγματα είναι πολύ περίεργα και δυσκολεύομαι και εγώ να κάνω εκτιμήσεις. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα επιτελεία, αλλά σίγουρα κάτι κινείται και κάτι λαμβάνει σιγά σιγά μορφή.
    Είναι σίγουρο ότι το εμφυλιακό κλίμα καλλιεργείται συνειδητά, προπαγανδιστικά, αλλά και πρακτικά. Επίσης με τέτοιου είδους χτυπήματα ο μηχανισμός ποντάρει ότι οποιαδήποτε και να ναι η αντίδραση του Κόμματος η προβοκάτσια πιάνει τόπο. Αν ανταποδώσει έχουμε τα "άκρα" να δέρνονται και και τον λαό ευχαριστημένο που δεν μπλέκει μαζί τους. Αν δεν ανταποδώσεις έχεις το "προδοτικό", όπως φώναζαν οι δολοφόνοι και κάποιοι αποβλακωμένοι μικροαστοί στις 20/10/11, συμβιβασμένο και φοβισμένο ΚΚΕ. Και έχουν και δίκιο να πιστεύουν σε αυτή τους την στρατηγική, γιατί δείχνει γενικά να αποδίδει. Αυτή είναι και η φύση της προβοκάτσιας.

    Από εκεί και πέρα το χτύπημα αυτό είχε μια πολύ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ συμβολική και πρακτική σημασία. Μιλάμε για επίθεση στην καρδιά της στρατευμένης και οργανωμένης εργατικής τάξης. Δεν μιλάμε πλέον για "τυφλά" χτυπήματα στα Πατήσια και τον Άγιο Παντελεήμονα (που είναι εξίσου αν όχι περισσότερο εγκληματικά), αλλά για επίθεση σε ΕΡΓΑΤΕΣ του ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ. Στους εργάτες που τα έχουν βάλει ανοιχτά με το ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
    Αυτό που γίνεται δηλαδή πλέον σαφές είναι ότι δεν υπάρχει ίχνος "προοδευτικότητας" στο μεγάλο ελληνικό κεφάλαιο. Η αστική τάξη της Ελλάδας είναι μέχρι το κόκκαλο ιμπεριαλιστική και αντιδραστική. Όποιος κάνει παζάρια μεταξύ τους δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Μα ΚΑΜΙΑ!! (http://www.902.gr/%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CF%84%CF%83%CE%B9%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%83-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%86%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF%E2%80%A6)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.