10 Δεκεμβρίου 2012

Οι δέκα στους δεκαεπτά της Ευρωζώνης σε κρίση


Παπαγεωργίου Βασίλης


Υφεση στις 10 από τις 17 χώρες μέλη της Ευρωζώνης «δείχνουν» τα στοιχεία της Eurostat για το 3ο τρίμηνο του 2012. Εν τω μεταξύ, μετά την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, προστέθηκε ένα ακόμη μέλος στη λέσχη των «μνημονίων», η Ισπανία.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ η ύφεση έφτασε στο 0,6% και στην ΕΕ στο 0,4%. Το δεύτερο τρίμηνο του 2012 η ύφεση στην Ευρωζώνη ήταν 0,5% και στην ΕΕ 0,3%. Επιπλέον, σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 0,1% και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ (σ.σ. δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα).
Μετά την Ελλάδα (7,2%) τη μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ κατέγραψε η Πορτογαλία (3,4%), η Σλοβενία (2,9%), η Ιταλία (2,4%), η Κύπρος (2,3%), η Ισπανία και η Ουγγαρία (1,6%), η Τσεχία (1,5%), η Ολλανδία (1,4%) και η Φινλανδία (1,1%).
Παράλληλα, οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης στην ΕΕ σημειώθηκαν στη Λετονία (5,3%), στην Εσθονία (3,4%), στη Λιθουανία (3,3%), στη Σλοβακία (2,5%) και στην Πολωνία (1,9%).
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τα στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι το τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 0,7% (-1,8% το δεύτερο τρίμηνο 2012) και στην ΕΕ κατά 0,6% (-1,7% το δεύτερο τρίμηνο 2012).

Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε σταθερή στην Ευρωζώνη και αυξήθηκε κατά 0,1% στην ΕΕ. Τέλος, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,9% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 0,2% και στην ΕΕ κατά 0,1%.
ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΡΥΘΜΟ των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, καθώς οι καταναλωτές περιέκοψαν τις δαπάνες τους σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες αγαθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Eurostat, η αξία των λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο σημείωσε πτώση 1,2% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.
Εν τω μεταξύ, το επίσημο αίτημα για την εκταμίευση των 39,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών κατέθεσε στην Κομισιόν η Μαδρίτη. Τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στην Ισπανία μέχρι τα μέσα της επόμενης βδομάδας. H έγκριση του αιτήματος από την Κομισιόν θα έχει ως συνέπεια την ένταξη και της Ισπανίας στη θηλιά της μνημονιακής επιτήρησης. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα 36,9 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως η Bankia, ενώ ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ προορίζεται για τις λεγόμενες «κακές τράπεζες».
ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ της ύφεσης βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες η Γαλλία ενώ τα σύννεφα πυκνώνουν και πάνω από τις ισχυρότερες οικονομίες όπως η γερμανική, η αυστριακή, η φινλανδική, η ολλανδική. Η υποχρέωση αυτών των κυβερνήσεων να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας σημαίνει μέτρα λιτότητας και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην καλύτερη περίπτωση ή εμβάθυνση της ύφεσης όπου ήδη υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.