21 Δεκεμβρίου 2012

ΙΩΣΗΦ ΒΙΣΑΡΙΟΝΟΒΙΤΣ ΣΤΑΛΙΝ - Σαν σημερα

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος ηγέτης της παγκόσμιας εργατικής τάξης και της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Βησαριονοβίτς Στάλιν.


Με αφορμή αυτή την επέτειο, διαβάστε την εισαγωγή του αφιερώματος του Ριζοσπάστη (19/12/2004) για τα 125 χρόνια από τη γέννηση του Ιωσήφ Στάλιν.

Στις 21 Δεκέμβρη  συμπληρώνονται 125 χρόνια από τη γέννηση του Ι. Β. Στάλιν, (γεννήθηκε στα 1879). Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι. Το όνομα του Ι. Β. Στάλιν συνδέθηκε με μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, αν και ο Στάλιν, ως μέλος της καθοδήγησης του Κόμματος των μπολσεβίκων, είχε σημαντική συμβολή στη δράση του Κόμματος και στην προεπαναστατική περίοδο και κατά τη διεξαγωγή της Οκτωβριανής Επανάστασης αναλαμβάνοντας δύσκολες αποστολές. Ο Στάλιν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ (μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ και επικεφαλής του σοβιετικού κράτους, συνεχιστής του Λένινστο τεράστιο ιστορικό έργο της σοσιαλιστικής πορείας των Σοβιετικών ανθρώπων, ήταν ένας από τους πιο επιφανείς ηγέτες του προλεταριάτου της ΕΣΣΔ, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, στην περίοδο που οι λαοί της Σοβιετικής Ενωσης, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης, επιτελούσαν έργο πρωτόγνωρο.

                                                     Με τους μπολσεβίκους και τον Λένιν

Το όνομα και η δράση του Στάλιν, ως επικεφαλής της ΚΕ του ΚΚ (μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ και του σοβιετικού κράτους, μετά το θάνατο του Λένιν,συνδέθηκε, τόσο με τις επιτυχίες των οικοδόμων του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όσο και με την ανάπτυξη του σοσιαλιστικού συστήματος σε μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Ταυτόχρονα, το όνομα του Στάλιν συνδέεται με την τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν περίοδος που ο ιμπεριαλισμός δέχτηκε μια μεγάλη ήττα, αφού σ' ένα μέρος του πλανήτη, αρκετά σημαντικό από πολλές πλευρές, οι λαοί οικοδομούσαν το δικό τους μέλλον, τη νέα κοινωνία, καταργώντας την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους.
Ο Γεωργιανός Ιωσήφ Στάλιν εντάσσεται από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία.Στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) συμμετέχει, από την ίδρυσή του, το 1898. Μελετάει τα έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν και συμβάλλει στην έκδοση μαρξιστικών εφημερίδων στην Υπερκαυκασία και στη διάδοση του μαρξισμού στους εργάτες της περιοχής. Μέλος της Επιτροπής του ΣΔΕΚΡ Τιφλίδας, Καυκασιανής Ενωσης και Μπακού, στηρίζει τις λενινιστικές ιδέες για το κόμμα, την τακτική και τη στρατηγική του και παίρνει μέρος στηνΕπανάσταση του 1905 - 1907.
Στα 1912 έγραψε το βιβλίο «Ο μαρξισμός και το εθνικό ζήτημα», που είναι από τα πιο σημαντικά μαρξιστικά στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Στην καθοδήγηση της ένοπλης εξέγερσης στη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση πήρε μέρος σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων, μέλος του Στρατιωτικοεπαναστατικού Κέντρου της Πετρούπολης και της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής.
Έγινε λαϊκός επίτροπος των εθνοτήτων στην πρώτη σοβιετική κυβέρνηση. Στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου και της ξένης ιμπεριαλιστικής επέμβασης ήταν μέλος του Επαναστατικού Πολεμικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Δημοκρατίας.
Συνέβαλε στην ενίσχυση της συμμαχίας της εργατικής τάξης με την αγροτιά, την περίοδο οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Υπερασπίστηκε τη λενινιστική πολιτική, ενάντια στην πολιτική τουΤρότσκι. Αγωνίστηκε ενάντια στο δεξιό οπορτουνισμό μέσα στο κόμμα και επέμενε στην ιδεολογικοπολιτική ενότητα του κόμματος ως θεμέλιου για την πορεία της επανάστασης και την ανάπτυξη του σοσιαλισμού, υπερασπιζόμενος τις λενινιστικές αρχές για το Κόμμα Νέου Τύπου.Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γ' Διεθνούς.
Μερικά από τα έργα του, εκτός από το σημαντικό για το εθνικό ζήτημα, το οποίο αναφέραμε ήδη, είναι: «Για τις βάσεις του λενινισμού», «Τροτσκισμός ή λενινισμός», «Ζητήματα λενινισμού», «Ακόμα μια φορά για τη σοσιαλδημοκρατική παρέκκλιση στο κόμμα μας», «Για τη δεξιά παρέκκλιση στο ΠΚΚ (μπ.)», «Ζητήματα αγροτικής πολιτικής στην ΕΣΣΔ», «Οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ» κ.ά.


Ο σκοπός της επίθεσης στο πρόσωπό του

Στο πρόσωπο του Στάλιν ξεδιπλώθηκε και συνεχίζεται σφοδρή επίθεση, κάτω από την οποία βρίσκεται η επίθεση της αστικής ιδεολογίας κατά του σοσιαλισμού και της επανάστασης. Αποδίδοντας ενέργειες και πράξεις υπερφυσικές σε μια προσωπικότητα, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα επιδιώκει να πείσει ότι η Ιστορία δημιουργείται από τις προσωπικότητες και όχι από τους λαούς, ότι η δράση των μαζών δε διαμορφώνει τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, αλλά η προσωπικότητα, και στηριγμένοι σ' αυτή την ιδεαλιστική άποψη να αποδείξουν ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα της βούλησης των διαθέσεων μιας προσωπικότητας. Η οποία βεβαίως επιδίωξε και οικοδόμησε ένα βάρβαρο για τους λαούς καθεστώς, για να μπολιάσουν, και απ' αυτή τη σκοπιά, τις λαϊκές συνειδήσεις με την ψυχολογία ότι ο σοσιαλισμός είναι συνώνυμο της βαρβαρότητας και της ανελευθερίας. Πιστεύουν ότι έτσι θα θωρακίσουν τη βάρβαρη ελευθερία των καπιταλιστών να εκμεταλλεύονται τις λαϊκές μάζες.
Επιδιώκουν ταυτόχρονα να πείσουν ότι η Ιστορία, ως πραγματικότητα που διαμορφώνεται από τη βούληση της προσωπικότητας και τις ιδέες της, δημιουργείται έξω από τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής, όπου δρα η προσωπικότητα. Αυτές σκόπιμα αποσιωπώνται. Αλλά οι επιδιώξεις δε σταματούν εδώ. Ο Στάλιν ήταν ηγέτης του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους. Και αυτό είναι το κύριο. Οι αστοί ιστορικοί και δημοσιολόγοι, ως μέρος της παραγωγής και αναπαραγωγής της αστικής ιδεολογίας, αποτελούν στυλοβάτες του αστικού εποικοδομήματος, με τεράστια συμβολή στη διεξαγωγή της ταξικής πάλης της αστικής ενάντια στην εργατική τάξη, του καπιταλισμού ενάντια στο σοσιαλισμό, στο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο.
Επομένως, πρέπει να πούμε πως ο Στάλιν έδρασε ως Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος των μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ. Το Κόμμα καθοδηγούσε τη σοσιαλιστική οικοδόμηση σε άμεση σχέση και κινητοποιώντας τους σοβιετικούς λαούς, σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης. Επομένως, η πραγματικότητα, δηλαδή ο σοσιαλισμός στην ΕΣΣΔ, ήταν έργο των λαών της, που καθοδηγούνταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα, με Γραμματέα της ΚΕ τον Στάλιν. Ετσι δημιουργήθηκε αυτή η ιστορία.
Γιατί τότε η συνεχιζόμενη επίθεση στον Στάλιν; Μα, γιατί η ταξική πάλη συνεχίζεται σφοδρή, σφοδρότατη. Αλλά και γιατί η προσωπική συμβολή του Στάλιν, στα ιστορικά πλαίσια που προαναφέραμε, είναι τεράστια. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο: Οι τοποθετήσεις του για τις οποίες δέχτηκε και δέχεται αυτήν τη σφοδρή επίθεση επαληθεύτηκαν, όχι μόνον όσο ζούσε, αλλά ιδιαίτερα μετά το θάνατό του.
Αυτή η επαλήθευση έχει σχέση με την ανατροπή του σοσιαλισμού και τις δυνάμεις που αναδείκνυε ο Στάλιν, ως μοχλούς σ' αυτήν την επιδίωξη. Η τοποθέτηση του Στάλιν για την απειλή της διείσδυσης του ιμπεριαλισμού, σε συνδυασμό με την αντεπαναστατική δράση αντισοσιαλιστικών στοιχείων μέσα στη χώρα που οικοδομούσε το σοσιαλισμό, ήταν μια από τις βασικές αιτίες της «σταλινολογίας».
Η επαγρύπνηση απέναντι στην αντεπαναστατική δράση του διεθνούς ιμπεριαλισμού ήταν και είναι αυτή που δέχτηκε την πιο μεγάλη επίθεση. Αλλωστε, η εκτίμηση ότι η ταξική πάλη συνεχίζεται, με άλλες μορφές κατά την περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, που αργότερα καταδικάστηκε από το ΚΚΣΕ σαν λαθεμένη, ήταν σωστή. Και την καταδίκη αυτής της εκτίμησης την «πλήρωσε» ο σοσιαλισμός, όπως εκ των υστέρων φάνηκε, με την αντεπανάσταση. Ολ' αυτά, λοιπόν, επιβεβαιώνονται, με την προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού και αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα, στην πάλη του στις σύγχρονες συνθήκες.

Ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: Ριζοσπάστης

36 σχόλια:

  1. Αιώνια δόξα και τιμή στον μεγάλο Στάλιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1938 ΟΛΗ Η Κ.Ε. ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟ 1917 ΕΙΧΕ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ(ΟΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΑΙΤΙΑ) ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΤΑΛΙΝ! ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΚΕ-ΜΛ ΠΟΥ ΔΙΑΠΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ 1956 ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΤΑΝ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΓΕΤΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ Η ΣΙΟΒΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΤΟΝ ΑΠΟΚΥΡΙΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΑ ΨΗΛΑ! ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΚΕ ΠΟΥ ΤΟ 1992 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΚΕ-ΜΛ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ(ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ ΚΑΙ ΕΦΤΙΑΧΝΕ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ) ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΠΟΤΕ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΕΙΔΑΝ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ! ΚΑΡΛΙΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΚΑΡΛΙΤΟ:
      -Η πρώτη πόλη μετά το Λένινγκραντ που μετονομάστηκε, πήρε το όνομα του ...Τρότσκι! Δεν σου τάπαν καλά οι καθοδηγητάδες σου.
      -Γνωρίζεις την πλήρη σύνθεση της ΚΕ του '17 βρε θηρίο; Και γνωρίζεις και την βιογραφία όλων; Για λέγε... Πόσα και ποια ήταν τα μέλη της ΚΕ των μπολσεβίκων το '17; Και ποιοί εκτελέστηκαν;
      Αλλά αφού ούτε το ένα ξέρεις ούτε το άλλο, βουρ πίσω στην καθοδήγα, που σας τα μαθαίνει και λάθος! Να τους τα ψάλεις! Ακούς εκεί, να σας βγάζουν αδιάβαστους οι ...Σταλινικοί!
      Και τελικά εν κατάλαβα, τα χώνεις και στο Μ-Λ ή είναι η ιδέα μου;
      Παρεπιπτόντως το 1956 δεν διασπάστηκε κανένα ΜΛ, η ΟΚΜΛΕ υδρίθηκε.
      Ρημαδιό σου τα είπανε βρε Καρλίτο.
      Βάλτους χέρι γιατί σε εκθέτουν...

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ.
      Σε ποιού την πλάτη παίζοταν παιχνίδι το '56;
      Ο Στάλιν είχε πεθάνει ήδη τότε...
      Εκτίθεσαι άσχημα...

      Διαγραφή
  3. Η τοποθέτηση αυτή ,την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό καθώς οι συσχετισμοί στο επικοινωνιακό πεδίο είναι τραγικά αρνητικοί σε βάρος του ΚΚΕ και θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος του απο τα αστικά ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν καταλαβαίνω.
      Δεν θα τιμήσουμε τους ιστορικούς μας ηγέτες για να μην κακκοκαρδίσουμε τους αστούς;

      Διαγραφή
    2. Πάρι και το φάρμακο για τον καρκίνο να έβρισκε το ΚΚΕ οι αστοι θα του επιτίθονταν

      Διαγραφή
    3. Ειδικα τοτε, πως θα τα κονομανε οι φαρμακοβιομηχανιες μετα

      Διαγραφή
    4. Ίσα ίσα που αυτές οι τοποθετήσεις και γενικότερα θέματα με τον Στάλιν ιδίως σήμερα θα πρέπει να είναι πιο πολλά και εκτενή μπας και διαφωτιστεί κανείς και δει την λάσπη των αστών και λοιπών οπορτουνιστών. Επίσης το ΚΚΕ τα μέλη του και οι φίλοι του θα πρέπει να συμπεριφέρονται και να διαδίδουν τις ιδέες τους όπως πρέπει και όχι με γνώμονα μήπως κακοκαρδίσουν κάποιον. Η υποκρισία και οι κρυφές ατζέντες είναι χαρακτηριστικά άλλων όχι των πραγματικών κομμουνιστών, Η πολιτική μας δεν θα εξαρτάται με βάση την λάσπη που θα μας ρίχνουν οι αρουραίοι. Γιατί με αυτή τη λογική στο τέλος θα σταματήσουμε να μιλάμε για σοσιαλισμό και θα ξεκινήσουμε τα τσάμικα με την υγειή επιχειρηματικότητα.

      Διαγραφή
  4. Τα ΜΜΕ δεν χρειαζοντε αφορμες για να δειξουν τον αντικομμουνισμο τους και να λασπολογισουν .Αυτο το βλεπουμε ολα αυτα τα χρονα και περισσοτερο το τελευταιο διαστημα. Ο σ. ΣΤΑΛΙΝ ηταν Πανανθρωπινος αγαπουσε κι υπερασπιζοτανε τους λαους ολου του κοσμου. Αν ειχε κανει τη"δουλεια των καπιταλιστων" δεν θα λασπολογουσαν εναντιον του μεχρι σημερα.Θα τον υμνουσαν και θα του ειχαν αγαλματα απανταχου στον πλανητη. Αλλα αυτους που κυνηγησε ηταν εχθροι του Ρωσικου Λαου της Επαναστασης κι αργοτερα συνεργατες των γερμανων ναζιστων φασιστων. Κι εμεις σαν Ελλαδα θα επρεπε να τον ευγνωμονουμε και να χουμε δρομους και πλατειες με τ ονομα του γιατι αν τα Δωδεκανησα μας ανοικουν ειναι γιατι ο σ. Σταλιν χτυπησε το χερι του πανω στο τραπεζι των διαπραγματευσεων απεναντι στην απαιτηση των ¨συμμαχων μας" Αγγλων που ηθελαν να δωσουν τα νησια στους Τουρκους που μολις μια μερα πριν ληξει ο Β Παγκ. πολεμος δηλωσανε συμετοχη για να εχουν κι αυτοι να λαβαινουν..Προσοχη λοιπον οταν μιλαμε για Τον ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ.. ΓΙΑΝΝΗΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδω η ΚΟΥΒΑ τους χαριζε το αντιδοτο για τον θανατηφορο ανθρακα κι αρνηθηκαν. Τοσο αγαπανε το λαο τους. Τι λεμε τωρα.. ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύντροφοι, 2012-1879=133. Άντε γιατί κάποιοι τα γιορτάσαμε τα Σταλινούγεννα επισήμως..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελα Τακη,ενας οπαδος της ροζενμποργκ εδω.

    Το αφιερωμα του Ριζοσπαστη ειναι απο το 2004,αλλα καλως γραφει στο αρθρο 125 χρονια. Κακως δεν εγινε ενα edit απο τους διαχειριστες του σαιτ,να πει οτι πλεον ειναι 133 χρονια απο τη γεννηση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακόμα ζει και σπέρνει εφιάλτες σε ρεφορμιστές και αντεπαναστάτες. Βοήθα πατερούλη να τους στείλουμε πάλι στον αγύριστο...

    - Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Στάλιν εκτελούσε προδότες του λαού,
    γι'αυτό είναι στο στόχαστρο του ρεβιζιονισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιας και πιάσαμε τα συνθήματα...

    "Φασίστες και φρικιά ακουστε το καλά
    η μάνα του Στάλιν είναι έγκυος ξανά."

    - Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. ..πάντως αν ζούσε, ένα ειναι σιγουρο.

    η ηγετικη ομάδα του ΚΚΕ θα ηταν κρεμασμένη στο Σύνταγμα για παραδειγματισμό.!

    όταν απόδρασε κάποτε από την εξορια και πήγε στα γραφεία της ΠΡΑΒΝΤΑ τους απέλυσε όλους για αυτά που γράφανε!.ΕΤΗΣ

    ΖΗΤΩ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ναι, και αφου το εκανε αυτο ανοιξε και ενα μπουκαλι βοτκα να πιει στην υγεια του Τροτσκυ....εκει ημουν και τον ειδα!!!

      Διαγραφή
  12. ενδιαφερων....για πες και αλλα. ποτε εγινε αυτο το γεγονος;;; οσο για το ποιος θα ηταν στην ακρη του σκοινιου και θα χοαρευε αστο καλυτερα δεν σε παιρνει.
    απλα να σκεφτεσαι οτι αποδεδειγμενα ο σταλιν δεν πολυσυμφωνουσε σε εκτελεσεις, προτιμουσε ακομα και οι αντεπαναστατες να ειναι παραγωγικοι, για αυτο αποκτουσαν απασχοληση. σε δυσκολες συνθηκες; ναι, ΑΛΛΑ, ειχαν το σπιτι τους, δεν κρυωναν, φαγητο, ρουχα και εκαναν και κατι χρησιμο.
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Δηλαδη, εσυ εισαι ο επαναστάτης Μοντέστο?, έλεος!

    Έφτιαξες μια εξέδρα και καμαρώνεις εκει πάνω νομιζοντας ότι κάνεις επανάσταση θεωρώντας αυτούς που ειναι "αποκάτω", δηλαδη όσους δεν συμφωνούν μαζί σου, αντεπαναστάτες;

    Την εξέδρα την φτιάχνει ο λαός και ο λαός σε ανεβάζει εκεί πάνω που βγήκες και μιλάς απο καθέδρας, και οχι εσυ, Εσυ μόνο να λες "ναι" ξέρεις, έστω και αν το ΚΚΕ πάει στο 2,5%.
    Και όταν κάποτε όλοι αυτοί που ευθύνονται για την συντριβή του κόμματος στα βράχια, ηττηθούν, τότε, εσυ ως άλλος "Φάνης" θα τους βρίζεις.

    από πότε οι "Φάνηδες" υπήρξαν επαναστάτες;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε την εξέδρα μόνο σου την έστησες και εσύ ο ίδιος πάνω σε αυτήν έβαλες τον αντικκκεδισμό και όσους έχουν μεγάλα εκλογικά ποσοστά. Να χαρώ ιδεολόγο που ως κριτήριο σωστών θέσεων έχει το εκλογικό αποτέλεσμα. Οπότε τόσα χρόνια με 40άρια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δίκιο είχαν και συμφωνούσες μαζί τους. Σας έχουν κάνει οι αστοί χειρότερους και από τα μούτρα τους...

      Διαγραφή
    2. αντεπαναστατης εισαι και δεν χρειαζετε τιποτα παραπανω απο τα γραφομενα σου για να το καταλαβει κανεις.
      το γεγονος οτι ανακαλυπτεις εξεδρες αποκαλυπτει και την τρικυμια εν κρανιο που σε διακατεχει.
      το τι λεω και τι κανω εγω φυσικα δεν θα δωσω λογαριασμο σε ενα απολειφαδι σαν και εσενα.
      οπορτουνιστης επισης φαινεσαι απο την εκλογολαγνεια. απο ποτε ρε γκασμα ενα κομμουνιστικο κομμα προσαρμοζει την γραμμη του με τα εκλογικα ποσοστα;
      επισης πως βγαζεις το συμπερασμα οτι εγω θα βριζω; προφανως κοιτας τον εαυτο σου στον καθρεφτη και γραφεις κλωνε του αλεκου.
      παντως μην επαναλαμβανεστε ρε παιδια. και οταν αλλαζετε βαρδια να κοιτατε να γραφετε ενιαια

      Διαγραφή
    3. και ναι ρε παπαρα, αν βαζεις μετρο συγκρισης εσενα ,το συναφι σου και την "ιδεολογια σου" δεν ειμαι απλα επαναστατης

      Διαγραφή


  14. "Πουσαι Σταλιν να κόβεις κεφάλια!!"

    ( ο αντάρτης του ΔΣΕ Αρίστος Ζ. στο συγκρότημα του Κονταλώνη για τους απανταχού "Μοντέστους")

    Αντε ρε επαναστάτες, τι περιμενετε, κάντε την την επανασταση και αφηστε τα λόγια τα μεγάλα.

    Μπειτε μπροστα και ξεκινατε!αφού αυτο που λέτε ειναι το σωστό και αυτο που λέω εγω ο -κατ' εσας- οπορτουνιστής, λάθος.

    Διαφορετικά -αν δεν μπορείτε- σταματειστε να ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ !
    (δεν ειμαι μέλος του ΚΚΕ, αλλά ΚΚΕ ψηφιζω εγω και ολη μου η οικογενεια και πάλι ΚΚΕ θα ψηφιζω μεχρι να πεθανω και θα το βοηθαω, αλλά κριτικη θα κάνω !!)

    και
    ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΕΤΣΙ ΟΙ Κομμουνιστες (Μοντεστο και μερικοί)
    ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΛΙΧΙΟΙ, ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΟΙ, ΣΟΒΑΡΟΙ, ΓΝΩΣΤΕΣ, ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ- ΛΕΝΙΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΟΥΝ!!.
    Οι Κομμουνιστες έπειθαν ακόμα και τους δεσμώτες τους !!

    ΕΤΣΙ όπως απαντάτε ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ
    ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΙ ΓΡΑΦΕΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΠΑΝΤΑΤΕ ΑΠΑΓΟΗΤΕΥΕΤΑΙ!

    Ο ανωνυμος που ειπε για το Σταλιν !!
    και
    μην μου "κανετε μαθηματα" για την θεωρία, την ξερω.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά η ανωνυμία, δημιουργεί από μόνη της υποψίες. Πως θα σου απευθήνει ο άλλος αντίλογο χωρίς ένα ψευδώνυμο;
      Αρα εσύ είσαι είσαι αυτός που δεν θέλει να κάνει διάλογο, ούτε φυσικά και να πείσει κανέναν.
      Τα υπόλοιπα καραγκιοζιλίκια τα αντιπαρέρχομαι, γιατί δεν τα θεωρώ άξια απάντησης.
      Αλλά να μας πεις πως έγραψαν οι αντάρτες του ΔΣΕ για τον modesto, πάει πολύ... Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν έχετε κάποιοι. Αμα έχεις πολιτικά κότσια, έμπα και πάλεψε την άποψη σου. Να σκυλεύεις αγώνες άλλων, είναι χυδαίο. Πολύ περισσότερο όταν το κάνεις για να χτυπήσεις το κόμμα τους...
      Κατά τα λοιπά, δεν μπορεί ο κάθε αργόσχολος να μπαίνει με εμφανή σκοπό -όχι να διαφωνήσει αλλά- να μας σπάσει τα νεύρα, και όταν τα καταφέρει σε κάποιους να τους κατηγορεί που δεν τα είχαν ατσάλινα. Το παιχνιδάκι είναι παλιό, και γνωρίζουμε και την ταρίφα πλέον (παλιότερα είχαμε δώσει και λινκ)
      Το επόμενο τέτοιου τύπου σχόλιο, θα πάει στην φυσική του θέση με τα υπόλοιπα "σκουπίδια" του μπλογκ...

      Διαγραφή
  15. trash εγω δεν εχω προβλημα.
    ανωνυμακο καταρχην να ξεκαθαρισουμε κατι. δεν τα παιρνω με την εμφανιση τετοιων σχολιων. ειμαι παρμενος με δαυτους γενικα. το κακο με τετοια θρασιμια οπως εχω ξαναπει ειναι οτι δεν εχουν τα κοτσια να μιλησουν προσωπο με προσωπο και να τα πουν.
    επισης να υπενθυμισω στους απανταχου κριτες του λογου μου, οτι ολοι αυτοι που ανεφερες οταν απευθυνοντουσαν σε ατομα του συανφιου σου τους τα ελεγαν χοντροτερα και μαλιστα οχι σε μπλογκ, αλλα σε επισημες μπροσουρες. αν ειχες διαβασει θα ηξερες τι ειχε σουρει στον καουτσκι και στους διαφορους πλεχανωφ.
    οχι οτι συγκρινομαι εγω με τους κλασικους, καμια σχεση. απλα σου το λεω για να μην πιανεσαι και παλι αδιαβαστος και γινεσαι ρομπα.
    και κατι αλλο παιδακια, αυτο με τον τροπο που χανει το ΚΚΕ πειτε στην καθοδηγηση οτι δεν πιανει και παλιωσε και αυτο βρειτε αλλο.
    ακου που θελει να ειμαι και υπομονετικος με προβοκατορες, βρεγμενη σανιδα θελετε, που θα μου πεις να εχω και υπομονη.
    μπορειτε για μενα προσωπικα να πειτε οτι θελετε, (αλλωστε η κριτικη που με νοιαζει για το ατομο μου ειναι απο αυτους που σεβομα, απο ρεταλια σαν και εσας τετοιου ειδους κριτικη ειναι παρασημο) αλλα για το ΚΚΕ πρωτα θα πλενετε το στομα σας και μετα θα μιλατε.
    ακριβως επειθαν και τους δεσμωτες γιατι αυτοι ηταν υπαλληλοι και καποιοι ακομα δεν ειχαν διαβρωθει. κουκουλοφορο χαφιε και προβοκατορα δεν επεισαν ποτε. εργατη που ψηφισε αλλο κομμα δεν τον βαζω στην ιδια μοιρα με τυπους σαν και εσενα, επαγγελματιες διαστρεβλωτες.
    την ευχη που κανεις στην αρχη εισαι σιγουρος οτι θελεις να γινει; γιατι εισαι απο τους πρωτους υποψηφιους, για αυτο το λεω βρε κουτο για να σε προστατεψω. οσο για το ποτε θα κανουμε και τι φυσικα και δεν θα δωσουμε λογαριασμο σε εσενα. ενα κομμουνιστικο κομμα δεν λειτουργει με το ενστικτο και με την καυλα του καθε αριστεριστη ή φανταζεσαι οτι θα κανεις επανασταση με τις υποκειμενικες συνθηκες του τωρα;
    οπως ειχε πει και μια ψυχη, χθες ηταν νωρις, αυριο αργα, τωρα. αυτο το τωρα ομως δεν το κρινεις εσυ και εγω αναλογα με το πως θα ξυπνησουμε το πρωι. ενταξει βλακακο;;;;
    και κατι τελευταιο, εισαι τοσο ΚΚΕ οσο και ο μανιαδακης, ειτε απο αγνοια ειτε γιατι το θελεις
    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  16. ενταξει αγαπητε, ΤΡΑΣ, δεν είναι δα και η πρώτη φορά που με "ριχνουν στα σκουπίδια" συνιθισμενος ειμαι..

    μην ανησυχεις, δεν εχω καιρο για το ιντερνετ, δεν θα σας "ενοχλώ", απλά γιορτες ειναι και βρηκα λίγο χρόνο.

    ΜΟΝΤΕΣΤΟ
    ενω αν ειχα "ψευδώνυμο" δεν μπορουσα να ειμαιΕΥΠατζης ας πουμε ε;

    η ιδεολογια μου πάντως (ΚΚΕ ειμαι αγαπητε και οχι τυχαρπαστος και χτεσινος όπως κάποιοι άλλοι) και ποτε δεν μίλησα έτσι:

    {..αποκαλυπτει και την τρικυμια εν κρανιο που σε διακατεχει...}

    {..δεν θα δωσω λογαριασμο σε ενα απολειφαδι σαν και εσενα...}

    {..απο ποτε ρε γκασμα ενα κομμουνιστικο κομμα..}

    {..και ναι ρε παπαρα,...}

    ειδικά τη λέξη "απολειφάδι" ΄την άκουσα στο βίντεο που ο χρυσαυγήτης μιλάει για το Στρατούλη, έτσι τον λέει, .."απολειφάδι"

    δεν νομιζω ότι αξιζει να συζητω κατι μαζι σας.
    συνεχιστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μάλιστα, αφού αποφάσισες να κρεμμάσεις την καθοδήγηση (και φαντάζομαι πως τα μέλη που την εξέλεξαν δεν γλυτώνουν παρακάτω από ...ισόβια), μετά μας λες πως περίπου έιμαστε υποχτεωμένοι να αντιμετωπίζουμε με στωικότητα τέτοιου είδους παρατηρήσεις, μετά μας λες πως ψηφίζεις το κόμμα του οποίου η καθοδήγηση θεωρείς πως θέλει ...κραμμάλα(!!!), και τέλος μς το παίζεις και θιγμένος που δεν έχουμε όρεξη να παίξουμε το παιχνιδάκι σου.
      Στο καλό και να (μην) μας γράφεις...
      Υ.Γ.
      Το ψευδώνυμο δεν είναι ζήτημα ΚΥΠατζή ή όχι (αν και παρεπιτπόντως δεν υπάρχει αριστερός άνθρωπος που να την αποκαλεί "ΕΥΠ", όλοι ΚΥΠ την ξέρουν...), αλλά θέμα του αν τρολλάρει ή θέλεις να κάνεις συζήτηση.

      Διαγραφή
    2. ελα ρε!!! σοβαρα; την ειπε και η αμοιβαδα την λεξη αυτη; αρα τι ειμαι χρυσαυγιτης; κατσε να δεις ο χρυασυγητης ειπε και την λεξη "και", ο χρυσαυγητης μας τα χωνει για τους ιδιους λογους ουσιαστικα που τα "χωνεις" και εσυ.
      αν καποιος εχει ομοιοτητες εισαι εσυ και οχι εγω.
      συμφωνω απολυτα με τον trash σε οτι γραφει.
      επισης το να εχεις ψευδονυμο οταν γραφεις σε οποιοδηποτε μπλογκ βοηθαει τον συνομιλητη σου να ξερει οτι απανταει στον ιδιο.
      επισης ειναι δυσκολο οσο και να προσπαθησω να αντιγραψω γραφη αλλου, οποτε ειναι δυσκολο να μπορεσω να προβοκαρω αλλον. ομως επισης οταν ας πουμε τα παιδια της κουμονδουρου, της γαδα κτλ θελουν να γραψουν την παπαρα τους/ανα βαρδια δεν μπορουν να την γραφουν με το ιδιο νικνειμ, το καταλαβαινεις ή οχι.
      επισης δεν ειναι και τοσο δυσκολο ποια να βαλεις ενα ριμαδι (μπορεις να βαλεις και συμβολο αυτο ας πουμε $ ή αυτο &, βαλε και το ΕΥΠ για ξεκαρφωμα, αλλα βαλε κατι, εσενα ποιο ειναι το κολημα σου και δεν βαζεις ενα διακριτικο; να ξερουμε οτι καθε φορα μιλαμε στον ιδιο;;;;;
      ασε τα σαπια, εισαι τοσο ΚΚΕ οσο και μια τιγρης ειναι χορτοφαγος

      Διαγραφή
    3. Πάντως, εγώ από άλλους χώρους έχω βαρεθεί να με αποκαλούν "σταλινικό απολιφάδι", και δεν ήταν χρυσαύγουλα. Οι τελευταία πετάνε ένα "ΕΑΜοβούλγαροι" και ησυχάζουν...

      Διαγραφή
  17. εγω το σταλινικος το παιρνω ως παρασημο και κοπλιμεντο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @modesto:
      Η πείρα λέει πως "αντισταλινισμός" είναι το χαϊδευτικό του "αντικομμουνισμός"...

      Διαγραφή
  18. Ποσο αντικομμουνσιτες ηταν στη σιοβετικη ενωση το 1960 και ποσο αντικομμουνιστες ητανστο ΚΚΕ εκεινο το καιρο? Η πειρα σου τι σου λεει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΛΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΜΑΖΕΥΤΙΚΑΤΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΓΑΜΑΡΙΣΕΤΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ ΠΟΥ ΟΙ ΦΥΛΟΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΛΕΓΑΝ ΚΟΜΠΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΚΕ

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.