17 Δεκεμβρίου 2012

Γ. Ρούσης, μέσα απο το φίλτρο του οπορτουνισμού


 Το παρόν άρθρο το έγραψε και μας το έστειλε ο φίλος Metalminer

 Γενικά αποφεύγω να διαβάζω, για να διατηρώ την ψυχραιμία και τη ψυχική μου υγεία, μπλόγκς που στηρίζουν τον οπππορτουνισμό. Παρόλα αυτά σήμερα είχα την έμπνευση να κάνω μια περατζάδα απο το Βαθυ Κόκκινο, το οποίο φιλοξενούσε το άρθρο του Γιώργου Ρούση στην Εφημερίδα των Συντακτών, οτι διάβασε λέει δύο βιβλία για τον σοσιαλισμό του 20ου αιώνα. Χωρίς κάνενα άλλο συμπέρασμα, απλά μας ενημερώνει για τι διάβασε. Ενδιαφέρον...

 Μας ενημερώνει λοιπόν στο άρθρο το οποίο έγραψε στην ΕτΣ ότι μέσα στο πρώτο βιβλίο το «Επιστροφή από τη Σοβιετική Ενωση» του Αντρέ Ζιντ, πως διαβάζει ότι:

"δεν παραλείπει να αναφέρει όλα τα αρνητικά που παρατηρεί, όπως την έλλειψη εμπορευμάτων ακόμη και των πιο απαραίτητων, την κακή τους ποιότητα, την αδιαφορία των εργαζομένων, η οποία ήταν και ο λόγος που εφευρέθηκε και προβλήθηκε ο σταχανοβισμός, τους χαμηλούς μισθούς και την τραγική φτώχεια, το στεγαστικό, την ανάδειξη ενός προνομιούχου γραφειοκρατικού στρώματος, τη μονοσήμαντη επίσημη σκέψη, τη μη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στην ίδια τη Σοβιετική Ενωση και κυρίως, εκτός αυτής, τις τραγικές συνθήκες ανελευθερίας, το υποταγμένο, φοβισμένο, δουλοπρεπές πνεύμα, τη δικτατορία ενός ανδρός, τη βαθύτατα συντηρητική αντιμετώπιση της τέχνης."

Κατ αρχάς, είναι εντυπωσιακό ότι ο Ρούσης μετά απο τόσα και τόσα χρόνια που δηλώνει κομμουνιστής, έφτασε στην ηλικία αυτή για να μάθει για κάποια απο αυτά τα προβλήματα. Αλλά τέλος πάντων.

  Κατα δεύτερον, ήρθε ο δυτικός συγγραφέας(τον οποίο δε γνωρίζω και δεν παίρνω θέση για τον ίδιο, ειδικά όταν τα μόνα που ξέρω για αυτόν έρχονται μέσω του Ρουση), να παρατηρήσει, ΕΤΣΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΑ όπως μας ενημερώνει, ΑΝΙΣΤΟΡΙΚΑ, να μας πει οτι υπήρχε έλλειψη εμπορευμάτων!!!
  Πέρα απο το αυτονόητο που πρέπει να αναλογιστεί κάποιος σοβαρός, τον ιστορικό λόγο που συνέβαινε αυτό (ανύπαρκτη παραγωγή  στην Ρωσσία με την οποία έπρεπε να ξεκινήσει εν αρχή η ΕΣΣΔ, εμφύλιοι πόλεμοι και επεμβάσεις ιμπεριαλιστικών στρατών, σαμποτάζ, επικέντρωση της παραγωγής στην Υποδιαίρεση Α προκειμένου να υπάρξουν οι δομές που θα αναπτυχθεί η σοσιαλιστική παραγωγή κτλ) πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε και τι συμπέρασμα βγάζει κανείς απο αυτό το παράπονο. Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς απο αυτό, είναι οτι ίσως οτι σαν οικονομικό μοντέλο ο σοσιαλισμός είναι αντιπαραγωγικός και οτι μια καπιταλιστική Ρωσσία θα ήταν πιο ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού. Η άλλη είναι οτι κάποιοι κακοί άνθρωποι επίτηδες δεν δίναν αγαθά στον λαό, γιατί έτσι. Κάποιος που στοιχειοδώς ξέρει την ιστορική περίπτωση, μπορεί να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματα του.

Η μονοσήμαντη επίσημη σκέψη την οποία περιγράφει ο συγγραφέας, ποιά ήταν; Προφανώς ο συγγραφέας αναφέρεται στην ΕΣΣΔ στην περίοδο των δικών της Μόσχας. Ήταν όμως θέμα "μονοσήμαντης σκέψης" οι διώξεις αυτές, ή υπήρχε και κάτι παραπάνω; Tα στοιχεία πολλά, γνωστά σε όποιον θέλει να τα ψάξει. Εγώ θα προσθέσω κάτι μικρό, μιας και η κριτική έρχεται απο έναν δυτικό. Οι Times Magazine αφού πρώτα το 1934 εξαίρει τους δολοφόνους των εργατών και τους σαμποτέρ, ονομάζοντας τους "Ήρωες της Εργασίας", 2 χρόνια μετά δηλώνει οτι δεν υπάρχουν καν τέτοια πράγματα και οτι απλά το ΚΚΣΕ είναι ένα δικτατωρικό κόμμα που εκτελεί αντιφρονούντες. Λες λοιπόν, λέω λες, οι "τραγικές συνθήκες ανελευθερίας" να είχαν να κάνουν με κάτι τέτοιο; Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

Ενός ανδρός αρχή μας λέει επίσης ο συγγραφέας οτι επικρατούσε στην ΕΣΣΔ, και ο Ρούσης συμφωνεί. Πολύ ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά, όποιος δεν είναι ιδεολόγος "αντισταλινικός", μπορεί με λίγο ψάξιμο να μάθει οτι σε πάρα πολύ σημαντικές περιπτώσεις, δεν ήταν η θέληση του Στάλιν που πέρασε, αλλά της πλειοψηφίας της ΚΕ. Όπως ας πούμε, οταν ο Στάλιν ήταν ενάντιος στην εκτέλεση των καταδικασθέντων των Δικών της Μόσχας.  Ή ας πούμε όταν στον διάλογο "αγοραίων"- "αντιαγοραίων", οπου οι πρώτοι κυριάρχησαν, αλλάζοντας το ρου του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, ο Στάλιν ήταν με τους δεύτερους.

Τέλος, πως συνδιάζεται το πνεύμα αλληλεγγύης και συντροφικότητας με το δουλοπρεπές και υποταγμένο πνεύμα, αλίμονο και αν μπορούσαμε να ξέρουμε...


Εγώ λοιπόν απο τη μεριά μου θα προτείνω το εξής ανάγνωσμα περι ΕΣΣΔ στον κ. Ρούση και σε όποιον ενδιαφέρεται, το οποίο περιγράφει την ίδια περίοδο και γράφτηκε απο Αγγλο σοσιαλδημοκράτη.

 Ισως να γράψει και άλλο ένα κείμενο σε εφημερίδα για αυτό.

11 σχόλια:

  1. Φοβερη κριτικη μεταλ, τα ρεστα σου τα εδωσες πιστευω ειδικα εκει

    "Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς απο αυτό, είναι οτι ίσως οτι σαν οικονομικό μοντέλο ο σοσιαλισμός είναι αντιπαραγωγικός και οτι μια καπιταλιστική Ρωσσία θα ήταν πιο ικανή να ικανοποιήσει τις ανάγκες του λαού."


    Τοσο κομμουνιστης ο Ρουσης πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η Εφημερίδα των Συντακτών εξελίσσεται ταχύτατα σε αντικομμουνιστικό οχετό. Απορώ πάντως με το γεγονός ότι ενώ είναι όλοι τους προσυμφωνημένα απλήρωτοι εδώ και 3 μήνες (από την 1η μέρα επανακυκλοφορίας), δεν χάνουν ευκαιρία διαρκώς να φτυαρίζουν λάσπη και κιτρινίλα...

    - Άρης

    ΥΓ: Έκανα και το λάθος να γκουκλάρω τον "σταχανοβισμό", (τον είχα απορία από τότε που διάβασα τον 14ο τόμο στα Άπαντα του Στάλιν) και έκαψα τα ματάκια μου με τα γκαιμπελίστικα άρθρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχει βγάλει για τον σταχανοφισμο σχετικο εντυπο ο κυριακατικος οποτε αν θες μια πιο ανθρωπινη πληροφορηση μπες στο site του ριζοσπαστη πυο τα εχει αναρτημενα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωωω σε ευχαριστώ πολύ Poe!! Και απορούσα γιατί το "σταχανοβισμός" δεν μου έδινε αποτελέσματα στο site εξαρχής, "σταχανοφισμός" είναι το σωστό. Τζάμπα κουράστηκα να γκουκλάρω αηδίες.

    http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6997930&publDate=26/8/2012

    - Άρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εξαιρετικό το άρθρο, με μία μικρή επιφύλαξη για τον τίτλο.
    Το "μέσα από το φίλτρο του αντικομμουνισμού" νομίζω θα ήταν πιο ακριβές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτο χρεωσε εμενα, τιτλο δεν μου εδωσε και επινοησα ο ιδιος:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το στήσιμό του στην φώτο τα λέει όλα.
    Είμαι η απόλυτη αυθεντία, ο απόλυτος πνευματικός κολοσσός και με πολλά κιλά κουλτούρα. Τα (αντικομμουνιστικά) γυαλιά στο μέτωπο είναι όλα τα λεφτά.

    Ιάκωβος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σωστο και απολυτα Θεωριτικο το Αρθο Μπραβο ! μαρεσε το 'σταχανοφισμος' ΠΟΛΥ καλο ...Μια λεξη και μονο ως απαντηση στο πουση ... ΚΑΛΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το μεγαλύτερο ¨λάθος" που κάνουν θεωρητικοί τύπου Ρούση, είναι πως βλέπουν με έναν ρομαντικό και ιδεαλιστικό τρόπο τον σοσιαλισμό, όντας αποκομμένοι από τον Μαρξισμό-Λενινισμό. Γι αυτούς η μετεξέλιξη της κοινωνίας σε μία ανώτερη θα γίνει αναίμακτα και γραμμικά προς τα εμπρός. Η εργατική τάξη θα επικρατήσει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, απλά και μόνο παίρνοντας την εξουσία.
    Ας υποθέσουμε λοιπόν κ. Ρούση, πως μετά από κάποια χρόνια γίνεται επανάσταση στην Ελλάδα και η εξουσία περνάει στα χέρια της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
    - Ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας μέχρι τότε;
    - Ποια θα είναι η κατάσταση της οικονομίας της Ελλάδας μετά την επανάσταση;
    - Πόσο ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδας θα είναι με την επανάσταση και πόσο εναντίον αυτής;
    - Τι θα γίνει αν οι αγρότες της Λάρισας (πχ) δεν θέλουν να συμμετέχουν σε κρατικούς ή κλαδικούς συνεταιρισμούς;
    - Μπορεί το νέο εργατικό κράτος να θελήσει να ενισχύσει τον πληθυσμό στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Πως θα γίνει αυτό;
    - Οι πρετεντεροτρέμηδες θα είναι ελεύθεροι να λένε ότι θέλουν από τα κανάλια; Θα υπάρχουν τα κανάλια με τη σημερινή τους μορφή;
    - Ποια θα είναι η θέση του διεθνούς αστικού τύπου και των ιμπεριαλιστικών κέντρων απέναντι στην επανάσταση;
    - Τι συμπαράσταση θα ζητήσει η Ελληνική επανάσταση από το διεθνές εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα;
    Απαντώντας σε αυτά τα ερωτήματα ο (οποιοσδήποτε) κύριος Ρούσης, θα πάρει θέση υπέρ της επικράτησης της επανάστασης ή θα μας μιλάει για αγριότητες του νέου καθεστώτος; Όσο λοιπόν δεν ξεκαθαρίζει ο ίδιος πως η ταξική πάλη συνεχίζεται μέχρι να εξαλειφθεί και ο τελευταίος καπιταλιστής από προσώπου γης τόσο θα μας φλομώνει με ιδεολογήματα που το μόνο που εξυπηρετούν είναι το υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα.

    Βαγγέλης Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά τα τόσο σημαντικά ερωτήματα είναι ανίκανος να τα απαντήσει ο οπορτουνιστής Ρούσης. Μόνον ένας μαρξιστής-λενινιστής-σταλινικός σαν τον σ. Στέφανο Λουκά θα μπορούσε να τα απαντήσει.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.