27 Δεκεμβρίου 2012

Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ δεν γίνεται, κύριε πρόεδρε της ΕΣΗΕΑ

Με δήλωσή του στις 27/12, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης αναφέρεται στη συρρίκνωση του προσωπικού στον «Ριζοσπάστη», λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Ως εκπρόσωπος ενός σωματείου τα μέλη του οποίου έχουν ίδια δικαιώματα, ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, οφείλω να υπερασπιστώ και τους συναδέλφους του "Ριζοσπάστη" ή του "902" που απολύονται. Πολύ περισσότερο, όφειλα να ανταποκριθώ στις καταγγελίες που έγιναν από τους ίδιους και να κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της Ένωσης, φέρνοντας το θέμα στο ΔΣ και καλώντας σε διαβούλευση τους εκλεγμένους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από τον "Ριζοσπάστη" και τον "902", άσχετα από την εχθρική ή αδιάφορη αντιμετώπιση που συνάντησα». 

Σε άλλο σημείο, επιτίθεται προκαταβολικά στο ΚΚΕ, λέγοντας: «Σε όσους βλέπουν πίσω από αυτή τη στοιχειώδη λειτουργία του σωματείου "πολιτικές συνωμοσίες" και "ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα", υπενθυμίζω ότι από τις ανάλογες συνδικαλιστικές ενέργειες δεν έχει εξαιρεθεί κανένα μέσο που ανήκει ή ελέγχεται από κόμματα, είτε της Αριστεράς, είτε της Δεξιάς. Και όσοι πιστεύουν ότι οι συνδικαλιστικές αρχές πρέπει να εφαρμόζονται α λα καρτ, φοβούμαι ότι συνεργούν στην αποδυνάμωση του σωματείου και στην υποβάθμιση της όποιας αξιοπιστίας του απομένει. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός».

Λίγο πιο πάνω, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναγνώριζε ότι «η κρίση που έχει προκαλέσει η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, της τρόικας και της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις στα θύματά της» και σημείωνε: «Είναι κατανοητό ότι και οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ που δραστηριοποιούνται στις εκδόσεις έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ίσως και προβλήματα επιβίωσης. Αλλά, εξίσου κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχουν "καλές" και "κακές" απολύσεις όταν οδηγούν δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία, και μάλιστα άγνωστης διάρκειας, υπό τις συνθήκες κατάρρευσης που επικρατούν στον κλάδο των ΜΜΕ.

Πριν σπεύσουν κάποιοι να με συμπεριλάβουν στους "εχθρούς και άσπονδους φίλους" του ΚΚΕ, υπογραμμίζω πως αντιλαμβάνομαι ότι ούτε το ΚΚΕ, ούτε η διοίκηση του "Ριζοσπάστη" ή του "902" είναι "εργοδότες σαν όλους τους άλλους". Και οι επιχειρήσεις τους δεν εξομοιώνονται με τις "αστικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις"».
 

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως δε θεωρεί τη διοίκηση του «Ριζοσπάστη» και του «902» «εργοδότες σαν όλους τους άλλους», η όλη επιχειρηματολογία του καταλήγει να τσουβαλιάζει τα Μέσα προπαγάνδας του ΚΚΕ με τα ΜΜΕ των αστών, που τυπώνονται και εκπέμπουν για να υπηρετούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, να στηρίζουν την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική, η οποία χτυπάει σήμερα αλύπητα και τους εργαζόμενους στον κλάδο των ΜΜΕ.

Το ΚΚΕ και τα Μέσα του αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζόμενων, άρα και αυτών που δουλεύουν στον Τύπο. Την πολιτική του ΚΚΕ προπαγανδίζουν ο «Ριζοσπάστης» και ο «902», για να μπορούν όλοι οι άνεργοι να έχουν ουσιαστική προστασία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα εξαλείψουν την ανεργία, με ανατροπή του συστήματος που την παράγει. Όλα αυτά «τα κάνει γαργάρα» ο Δ. Τρίμης, για να δείξει ότι είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.

Σε ό,τι αφορά τα όσα λέει για τους εκπροσώπους του «Ριζοσπάστη» και του «902» στο Μεικτό, αντί άλλου σχολίου παραθέτουμε αυτούσιες τις επιστολές που έστειλαν  ο Χρήστος Μανταλόβας, εκπρόσωπος του «Ριζοσπάστη» στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η Φωτεινή Κουμαντζέλη, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ραδιόφωνο του «902» και ο  Τάκης Σέγκος, εκπρόσωπος εργαζομένων στην τηλεόραση του «902».

Στην επιστολή του ο Χρ. Μανταλόβας σημειώνει:

«Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Η έγγραφη πρόσκλησή σας σε συνάντηση "προκειμένου να συζητήσουμε εργασιακά ζητήματα τα οποία αφορούν στην εφημερίδα" επιβεβαιώνει ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετη αντίληψη για το τι είναι ο "Ριζοσπάστης" και το ρόλο των συνδικάτων. Κυριολεκτικά "βάζετε στο ίδιο τσουβάλι" τα αστικά μέσα ενημέρωσης με τις εργατικές εφημερίδες (στις οποίες ανήκει ο "Ρ"). Τα δύο είδη μέσων ενημέρωσης εξυπηρετούν όχι απλώς διαφορετικά, αλλά συγκρουόμενα συμφέροντα και ανάγκες. Για αυτό θεωρώ αναγκαίο να αποσαφηνίσω τη δική μας αντίληψη, την αντίληψη των κομμουνιστών για αυτό το ζήτημα.

Ιδιοκτήτες των αστικών μέσων ενημέρωσης, όπως ο ίδιος ο όρος αποκαλύπτει, είναι εκπρόσωποι της αστικής τάξης που χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά για να στηρίξουν τα συμφέροντά τους. Να στηρίξουν δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος αντικειμενικά γεννά και τρέφει την ανεργία, συρρικνώνει διαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλίσει και να αυξήσει την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών.

Στην αντίπερα όχθη, ο "Ριζοσπάστης" δεν είναι ιδιοκτησία κεφαλαιοκρατών. Ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αποτελεί βασικό μέσο διαφώτισης, προπαγάνδας και ενημέρωσης των μελών του ΚΚΕ, των εργαζομένων γενικότερα, οργάνωσης της πάλης που τελικό στόχο έχει την ανατροπή του καπιταλισμού. (Αν και προφανές από τα παραπάνω, το σημειώνουμε για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ο "Ριζοσπάστης" δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση, στόχος του δεν είναι η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ειδικά για τον "Ριζοσπάστη", οι όποιες λειτουργίες του προσομοιάζουν με αυτές μιας καπιταλιστικής επιχείρησης αφορούν αποκλειστικά και αναγκαστικά στη νομική του υπόσταση, έτσι όπως ορίζει η κυρίαρχη αστική αντίληψη. Επίσης αξίζει να υπενθυμίσουμε τη δημόσια δήλωση του ΚΚΕ ότι χρηματοδοτεί τα δικά του μέσα ενημέρωσης). Στον "Ριζοσπάστη" απασχολούνται μέλη και οπαδοί του Κόμματος, που στόχο έχουν να υπηρετήσουν τον παραπάνω στόχο. Δεν υπάρχει σχέση εργοδοσίας - εργαζόμενου, όπου ο εργαζόμενος είναι ξένος, απαλλοτριωμένος ως προς το αντικείμενο που παράγει. Η έκδοση του "Ριζοσπάστη" είναι συνειδητή επιλογή μας και υπόθεση όλων μας.

Η οικονομική κρίση του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος πλήττει αντικειμενικά και το ΚΚΕ. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ είναι γνωστά στο λαό. Όπως γνωστές είναι και οι συνέπειες που παράγουν. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους, σε ό,τι αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, σε καμιά περίπτωση δεν υπηρετούν τη στήριξη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. 

Ρόλος κάθε σωματείου είναι να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων κατά κλάδο, προκειμένου να εμποδίσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να διαμορφώσει καλύτερους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης. Τελικά, να συμβάλει στην ανάπτυξη ενιαίας αγωνιστικής δράσης που θα έρχεται σε ρήξη με την εξουσία των κεφαλαιοκρατών.

Τη δράση αυτή τη στηρίζει σε καθημερινό επίπεδο ο "Ριζοσπάστης" αναδεικνύοντας τους εργατικούς αγώνες, τη δράση των σωματείων, αποκαλύπτοντας τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς στους χώρους δουλειάς (απεναντίας τα αστικά ΜΜΕ - με οποία μας τσουβαλιάζετε - συγκαλύπτουν, παραπλανούν, διαστρεβλώνουν με στόχο να υπονομεύσουν τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στους καπιταλιστές).

Με βάση τα παραπάνω, ακόμα και αν αποδεχθούμε ότι η αντίληψη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπηρετεί τη λογική του αγώνα, μπαίνει το εξής ερώτημα: Απέναντι σε ποιον θα εκπροσωπούσε η ΕΣΗΕΑ τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ που δουλεύουν στον "Ριζοσπάστη" και με ποιο στόχο; Να το πούμε λίγο πιο λιανά: Ισχυρίζεστε ότι θα εκπροσωπήσετε κομμάτι του ΚΚΕ απέναντι στο ΚΚΕ, με στόχο να αναδείξετε την αντίθεση των συμφερόντων κεφαλαίου - εργατικής τάξης και το αναγκαίο της ανατροπής του καπιταλισμού; Αν αυτός δεν είναι ατόφιος παραλογισμός (στην υπηρεσία του κεφαλαίου θα προσθέταμε) τότε τι είναι;». 

Στην κοινή επιστολή τους η Φ. Κουμαντζέλη και ο Τ. Σέγκος αναφέρουν:

«Απαντώντας στην επιστολή σας, καταρχήν πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ρόλο του 902 (Αριστερά στα FM και της τηλεόρασης).

Ο 902 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ένα αστικό μέσο ενημέρωσης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών ιδιοκτητών του και των ομοίων της τάξης τους, εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση.

Ο 902 ΕΙΝΑΙ μέσο προπαγάνδας του ΚΚΕ. Είναι μέσο προβολής των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Δημιουργήθηκε, για να προβάλλει την πολιτική του, να υπηρετεί την καθημερινή ενημέρωση των εργαζομένων, του λαού, αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική, προβάλλοντας τους εργατικούς, γενικότερα τους λαϊκούς αγώνες που συστηματικά αποσιωπούν ή συκοφαντούν τα αστικά ΜΜΕ.

Το γεγονός αυτό σφραγίζει το χαρακτήρα, τη λειτουργία, την καθημερινή δραστηριότητα του σταθμού, όπως και τη συμμετοχή όλων όσοι απασχολούμαστε στον 902.

Ο 902 για τη λειτουργία του χρηματοδοτείται από το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό. Επίσης, είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ και το οποίο, αναγκαστικά, προχώρησε σε μείωση προσωπικού, και αυτό όχι για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία. (Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης είναι η απόφαση για παύση της λειτουργίας της τηλεόρασης του 902, παρά το σοβαρό κενό και τη δυσκολία που δημιούργησε στο χώρο της τηλεοπτικής προπαγάνδας.)

Τέλος, να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ (και κατ’ επέκταση και ο 902 από το δικό του μετερίζι αγώνα) έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προστασία των ανέργων πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η εξάλειψη της ανεργίας αποτελεί για το ΚΚΕ κεντρικό πρόβλημα που η λύση του συνδέεται με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και εξουσίας»
902.gr

20 σχόλια:

  1. Επειδή ο Ριζοσπάστης και ο 902 δεν είναι "αστικό μέσο ενημέρωσης" μπορεί να απολύει με κομματικά κριτήρια... χμ... ενδιαφέρουσα άποψη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο "Ρ" ασφαλως και δεν ειναι αστικο ΜΜΕ, δεν υπαγεται σε καποιο ομιλο μεγαλων συμφεροντων οπως δεκαδες εφημεριδες και περιοδικα, τηλεοπτικοι σταθμοι, ραδιοφωνικοι και αλλα κανουν, πχ συγκροτημα Λαμπρακη, ΜΜΕ Μπομπολα, Αλαφουζου και αλλων καπιταλιστων και τ αοποια εχουν απολυσει χιλιαδες εργαζομενους τα τελευταια χρονια.Εκδιδεται μονο για να υπηρετει την προπαγανδα του ΚΚΕ, ελαχιστες φορες εχει παρει διαφημιστικες καταχωρησεις, επομενως δεν εχει εσοδα απο τετοιες, απο το καθε 1,5 ευρω που πουλιεται στα περιπτερα, μολις 20 λεπτα επιστρεφουν στο "Ρ" καθαρα, τα αλλα πανε σε δικινητες, διανομεις, περιπτερουχους και υλικα εκτυπωσης, τι λοιπον θες να κανει καμαρι μου το Κομμα?Να τον εκδιδει μπαινοντας μεσα και να αφηνει απληρωτους τους εργαζομενους του?Αυτο θα σου αρεσε?Η απολυση σιγουρα ειναι οδυνηρη για τον εργαζομενο οπου κιαν εργαζεται, αλλα και το Κομμα εχει ευθυνη απεναντι στα χιλιαδες μελη του, στους εργαζομενους στα ΜΜΕ του,καλυτερα με λιγοτερους και να τους πληρωνει, παρα με περισσοτερους και απληρωτους.Οσον αφορα τα κριτηρια, ειναι καθαρα αντικειμενικα, αφου θα ελατωθει προσωπικο μονο στα τμηματα που αυτο δεν τα κανει λιγοτερο απαιτητικα, πχ αθλητικο ρεπορταζ.Τι να κανουμε, καποτε ο "Ρ" εβγαινε παρανομα, με το αιμα χιλιαδων Κομμουνιστων, σημερα εκδιδεται με φοβερες δυσκολιες, ολοι εμεις οι φιλοι, οπαδοι και τα μελη του ΚΚΕ θα τον τροφοδοτησουμε ξανα με το αιμα της καρδιας μας αν χρειαστει ετσι ωστε το σφυρι με το δρεπανι να εξακολουθησουν να ακτινοβολουν στις γειτονιες και τις φαμπρικες.

      Διαγραφή
  2. Ο "Ρ" κ. Β. Περατζάκη είναι όργανο πολιτικής δραστηριότητας του ΚΚΕ. Έχει αποκλειστικό ρόλο να προβάλει το ΚΚΕ, την πολιτική και τις θέσεις του. Αντικειμενικά λοιπόν η έκδοση του είναι υπόθεση των μελών και οπαδών του ΚΚΕ. Δηλαδή είναι υπόθεση οργανωμένων ομοϊδεατών με στόχο να προβάλει τις θέσεις τους στο λαό. Για αυτό και η έκδοσή του πληρώνεται από τις συνδρομές και την οικονομική στήριξη των μελών και των οπαδών του ΚΚΕ. Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει οποιοδήποτε κόμμα ή συνδικάτο. Τυπικά τουλάχιστον, γιατί οι νόμοι της αγοράς και του καπιταλισμού , καθώς και οι νόμοι του κράτους, το εμποδίζουν στην πράξη. Άλλωστε πότε κρύφτηκε ότι είναι όργανα του ΚΚΕ, άρα το υπηρετούν, επομένως και οι εργαζόμενοι εκεί καταμερίζονται με απόφαση του κόμματος; Οι εργαζόμενοι στο "Ρ" ήταν εθελοντικά εκεί με αυτούς τους όρους. Γιατί αυτοπαρουσιάζεστε σαν έκπληκτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προσπαθήσω να είμαι ευγενικός και συγκρατημένος και όσο δυνατόν αμερόληπτος.
    Επομένως αν αύριο διώξουν εργαζόμενους κι από την Αυγή μπορεί να βγει ο υπεύθυνος και να πει: "Η Αυγή είναι στην αντίπερα όχθη. Δεν είναι στα χερια κεφαλαιοκρατών,αλλά ομοιδατών που στόχο έχουν να προπαγανδίσουν τις πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ"; Η ΕΣΗΕΑ δε θα πρεπει να κινητοποιηθεί; Ή εκεί η μοναδική αντίπερα όχθη θα είναι πάλι μονο το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης και στην Αυγή δεν θα είναι σωστή η παρέμβαση του σωματείου; Με νηφαλιότητα σας λέω.Καλάκάνει το σωματείοκαι υπερασπίζεται τους εργαζομένους. αυτή είναι η δουλειά του.
    Η Αυγή και στο κόκκινο έχουν οικονομικά προβλήματα. Εως τωρα δεν εχουν διωχθεί άνθρωποι. Προσπαθούν και δεν απολύουν. Και καλά κάνουν. Τα υπονοούμενα για το που τα βρίσκει η αυγή τα χρήματα που γραφτηκαν σε άλλη ανάρτηση στην οποία ήταν εσωκομματική σας και δεν παρενέβηκα από ευγένεια τα βρίσκω εντελώς παραπλανητικά για τα μέλη και τους φίλους σας. Το χειρότερο απ΄όλα κι αυτό που μ΄ενοχλεί είναι προσπαθούν να ιδεολογικοποιήσουν οι υπεύθυνοι του ΚΚΕ τις απολύσεις αυτές και να τις εξωρραίσουν. Αντί να πούμε δυστυχώς παιδιά δε βγαίνουμε για 1,2,3 κλπ λόγους, αντί να ζητήσουν ΣΥΓΝΩΜΗ από τους εργαζόμενους και να βάλουν την ουρά στα σκέλια, βγαινουν επιθετικά. Κομπορυμονούν για την ικανότητά τους να βγάλουν το Ριζοσπάστη με 40 Κνίτες εθελοντές.
    Το κυριότερο δεν απαντούν στην ουσία.
    Πως θα υπερασπιστεί απολύμένους ο Ριζοσπάστης ή η Αυγή όταν ο καθε "κύριος" Πρετεντερης θα λέει στον εργαζόμενο. Για τι να μην απολυθείς για να σωθεί η πατρίδα; εδω απολύει το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν καταλαβαίνετε ότι τα επιχειρήματα τους τα προσφερετε εσείς έτοιμα στο πιάτο;
    Διαβασα τον παρακάτω διάλογο στην άλλη ανάρτηση και δεν πίστευα στα μάτια μου για την ιδεολογικοποίηση των απολύσεων στο Ριζοσπάστη.

    Θωμάς Σανιτόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην αυγή εχεις καθυστερηση πολυμηνη πληρωμών και δεν μιλάμε καικαλά κάνουμε. Θα υπερασπιστούμε τον απολυμένο του βαρδινογιάννη , του μάνεση, του ικεα του πράκτικερ. Ξέρεις πόσα δις βγάλανε κέρδη? Γιατι απολύουν? ειναι το ίδιο? Στο επιχειρημα για να σωθεί η πατριδα απαντάμε. Στοχος τους ειναι να σωθεί το συστημα οχι η πατρίδα. Εμεις δεν βγήκαμε επιθετικα. Αλλοι επιτέθηκαν προσπαθώντας να ταυτισουν το ΚΚΕ με επιχειρηματικούς ομίλους. Και θέλετε να μην απαντήσουμε? Εκει στο ΣΥΡΙΖΑ τα ξέρετε καλά. Οπως και οτι στο κόκκινο χρόνια τώρα δουλευουν με μπλοκάκι.

      Διαγραφή
    2. εξαιρετική μπουρδολογία επιπέδου λαφαζάνη...το πώς "μιλάει" το ΚΚΕ με τους ανθρώπους που είναι χρεωμενοι στα Κομματικά ΜΜΕ,άσε να το ξέρουμε καλύτερα εμείς που έχουμε και κάποια σχέση με αυτά...όσο για την χαριτωμενιά των 40 ΚΝιτών εθελοντών,πραγματικά σε καταλαβαίνω...που να νιώσεις τί σημαίνει ΠΡΟΣΦΟΡΑ σε όλες τις συνθήκες...τέλος για το "σωματείο" (μπουάχαχα) ,μιλάμε για το ίδιο που έστεινε να μη πω τί,όταν στα μεγάλα συγκροτήματα γινόταν μαζικές απολύσεις?μιλάμε για το ίδιο που έχει ρίξει καμια 50αριά τουφεκιές στον αέρα,έτσι για τα μάτια του κόσμου?αλήθεια κύριε "ευγενικέ" γιατί είναι ανήθικος ο Ριζοσπάστης που σαν τελευταίο μέσο κατέφυγε σε απολύσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί μειώσεις,μπλοκάκια (ειδικά εδώ πρέπει να ξέρεις καλά με τα του οικου σου),ενώ αντίθετα είανι ηθικό το να έχεις απλήρωτους για κανα 15μηνο στην καλύτερη περίπτωση???

      Διαγραφή
    3. Κύριε Σανιτόπουλε γράφετε: "Καλά κάνει το σωματείο και υπερασπίζεται τους εργαζομένους. αυτή είναι η δουλειά του."

      Δεν θα διαφωνήσω ούτε σε μία λέξη.
      Φοβάμαι όμως ότι και εσείς και η ΕΣΗΕΑ εννοούμε διαφορετικά την "υπεράσπιση των εργαζομένων"

      Το κάθε σωματείο πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα όχι μόνο των εργατών που είναι οργανωμένοι σε αυτό, αλλά γενικότερα της εργατικής τάξης.
      Αν ένα σωματείο κάνει μόνο το πρώτο καταντά συντεχνία και δυστυχώς δεν είναι λίγοι που χαρακτηρίζουν την ΕΣΗΕΑ συντεχνία. Αν κάνει μόνο το δεύτερο τότε δεν έχει διαφορά από πολιτικό κόμμα -έστω της εργατικής τάξης-. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει το σωματείο είναι να συνδέει τον καθημερινό του αγώνα με το γενικότερο συμφέρον της εργατικής τάξης. Και ποιο είναι αυτό το γενικότερο συμφέρον;

      Να πάρει η εργατική τάξη την εξουσία, που σήμερα την έχουν οι καπιταλιστές, και να βάλει την οικονομία στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας.

      Να σχεδιάζει την παραγωγή έτσι που ούτε απολύσεις να χρειάζονται, ούτε ανεργία να υπάρχει, ούτε μειώσεις μισθών να επιβάλλονται.

      Να παράγει για να καλύπτει τις ανάγκες σε θέρμανση, διατροφή, ρουχισμό, υγεία, παιδεία, πολιτσμό, αθλητισμό.

      Αυτό είναι το συμφέρον των εργαζομένων και όχι να γυρίζουν ασταμάτητα το μύλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης για να παράγουν κέρδη για τα αφεντικά τους.

      ΥΓ. Το επόμενο βήμα για την ΕΣΗΕΑ θα είναι να προπαγανδίζει τη μείωση των μσθών για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.

      Διαγραφή
    4. καλημέρα. Ευχαριστώ για τις πολύπλευρες απαντησεις σας.
      @ Ανώνυμος καιblogsevikos
      ΣτηνΑυγή απ΄όσο ξερω καθώς και στο κόκκινο, τωρα πληώνονται κανονικά.Η Αυγή και τοκόκκινο δεν έδιωξε ούτε έναν εργαζόμενοκαι δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόκκινο εχουν κανει και καλάκάνουν απεργίες οι εργαζόμενοι.
      Στο Ριζοσπάστη προχώρησαν σε απολύσεις. Και να σου πω καικατι. Αλλο ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρές οικονομικές δυνατότητες εως πριν λίγο και άλλο το ΚΚΕ και ο Ριζοσπάστης. Θεωρώ ότι είναι λάθος οι απολύσεις.Τουλάχιστον ας μην τις δικαιολογείτε. Πείτε δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς. Επομένως ουτε ηθικό είναι να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι ,αλλά ουτε ηθικό είναι να απολύονται οι εργαζόμενοι.Προσφορά ξερω πολύ καλά τι σημαίνει. Όσο δε φανταζεσαι. Στα υπόλοιπα περί ΕΣΗΕΑ διαφωνούμε.
      Όσο για τις μειώσεις μισθών από την ανακοίνωση των εργαζομένων στο Ριζοσπάστη τις ετοιμάζει ο Ριζοσπάστης ή κάνω λάθος. Πριν καν το πει η ΕΣΗΕΑ. Η εκεί θα είναι καλές μειώσεις;
      Τελος πάντων σταματάω τη συζήτηση δεν οδηγεί πουθενά. Ιδιαιτερως με τηνπολιτική του ΚΚΕ που προτείνει ν'ανεβεί η εργατική τάξη στηνεξουσία.Εως τότε θα δούμε τιθα κάνουμε;

      Θωμάς Σανιτόπουλος

      Διαγραφή
    5. @Σανιτόπουλος:
      -Εάν, και παρά τις κρατικές επιχορηγήσεις που παίρνει ο ΣΥΝ ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν πληρωνόντουσαν ακόμη και ΤΩΡΑ (όπως μας λέτε) οι εργαζόμενοι της Αυγής και του "κόκκινο"... τι να πω; Πριν έξι μήνες πείτε μας εάν πληρώνονταν (εφόσον θέλετε να κάνετε συγκρίσεις), και αν είχαν γίνει και απολύσεις (και μάλιστα χωρίς αποζημιώσεις!) από το "κόκκινο" αφού τα μπλοκάκια έδιναν και έπαιρναν εκεί μέσα.
      -Το "θεωρώ πως είναι λάθος οι απολύσεις" από ποια οπτική το λέτε; Έχετε εικόνα των οικονομικών του "Ρ"; Γνωρίζετε εάν θα μπορούσε να πληρώνει συγκεκριμένο αριθμό εργαζόμενων; Θεωρείτε εντελώς ηλήθιους τους υπεύθηνους του κόμματος, να μπορούσαν να αποφύγουν τις απολύσεις, να μην το έκαναν, ακόμη και για προφανείς πολιτικούς λόγους;
      -Το κλείσιμο του 902tv, το θεωρείτε ανήθικο; Γιατί και από εκεί κάποιοι άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους...
      Οι απολύσεις δεν είναι "ηθικές" ή "ανίθηκες" γενικά και αόριστα. Ο "Ρ" και η κάθε εφημερίδα του αντικαπιταλιστικού χώρου, δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση για να απολύει με όρους κερδοφορίας του κεφαλαίου, ούτε υπάρχουν κάποιοι που θα πετάξουν οικογένειες στον δρόμο για να τα φάνε στα καζίνα ή να τα παίξουν στα χρηματηστήρια. Αυτή είναι η ηθική του καπιταλισμού, του συστήματος δηά'η το οποίο ο πολιτικός σας χώρος μας διαβεβαιώνει πως είναι αδύνατον να απαλαχθούμε πριν την "δευτέρα παρουσία" όπως σας αρέσει να λέτε, και όπως σίγουρα θα ονειρεύοσταν να γίνει.
      -Ευχαριστώ τέλος, για την κατακλείδα σας. Κανένα πρόβλημα φυσικά δεν έχετε με τις απολύσεις στον "Ρ". Το βασικό σας ζήτημα είναι αυτό που τελικά ομολογείτε.
      ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
      Και να απαξιωθεί εάν δεν μπορεί να φιμωθεί, κάθε φωνή που την καλεί σε αυτό....

      Διαγραφή
    6. @Trash
      Ξεκινάω από τοτελευταίο:
      αυτό κατάλαβες; Ότι δε θέλω να πάρειη εργατική τάξη την εξουσία; Μάλλον παραχαράζεις όσα λέω.
      -Ναι πληρώνονται οι εργαζόμενοι της Αυγής.Επομένως τα αλλά που γραφτηκαν ή υπονοήθηκαν"πως βγαινει οικονομικά η Αυγή;" απόσυντροφους είναιμπαρούφες.
      -Όχι δεν έχω εικόνα για τα οικονομικά του Ριζοσπάστη ή του ΚΚΕ.Εσύ έχεις; Ας μην πω τι θεωρώ τους υπευθυνους του κόμματος. Όχι πάντως ηλίθιους.
      -Ομοίως το κλείσιμο του 902 το θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ.Όπως και τις εκεί απολύσεις. Όπως και την πώληση της συχνότητας σε επιχειρηματία.Μια συχνότητα την οποία την είχε πάρει δωρεάν από τοκρατος,όπως και οι άλλες συχνότητες. Αλήθεια δεν θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρηματα απόκει και να τα διαθεσει στο Ριζοσπάστη;
      Επειδή δεν είναι καπιταλιστική επιχειρηση μια εφημερίδα του αντικαπιταλιστικού χωρου, πρέπει να δίνει ΤΟ παράδειγμα εργασιακών σχέσεων στο εσωτερικό της. Τα υπόλοιπα γενικά περί καπιταλισμού τ'ακούω βερεσέ. Ξερουμε πως λειτουργεί ο καπιταλισμός. Ο χωρος μου λεει ότιθ'απαλαγούμε,αλλά εως τηναπαλλαγή πρεπει να χτίσουμε δυναμική ενότητα για την ανατροπή.κατι που τοκόμμα σας ξεχνάει με τις τελευταίες θέσεις σας.Κατι για το οποίο ασκείται κριτική από τα ίδια σας μέλη.(βλ.εργατικός αγώνας)
      Τελος το Ριζοσπάστη τον απαξιώνετε εσείς.

      Θωμάς Σανιτόπουλος

      Διαγραφή
    7. Τώρα κ. Θ. Σανιτόπουλε αποδεικνύεται ότι δεν σας αφορά ο "Ρ" αλλά το χτύπημα του ΚΚΕ. Και επειδή, προφανώς είστε οπαδός ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ (δικαίωμα σας)θα ήταν καλύτερο να κάνετε πολιτική διαπάλη με τις θέσεις του ΚΚΕ και όχι να αξιοποιείται κάθε αντιΚΚΕ σπέκουλα. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να κατανοηθεί ότι ένα πολιτικό κόμμα, όπως το ΚΚΕ, έχει περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, πολύ περισσότερο όταν δεν κάνει εκχώρηση αρχών και δεν υποτάσσεται παρά τις πιέσεις. Όσο για αυτό που γράφεται ότι "Ο χώρος μου λέει ότι θ'απαλαγούμε,αλλά εως την απαλλαγή πρέπει να χτίσουμε δυναμική ενότητα για την ανατροπή. κατι που το κόμμα σας ξεχνάει με τις τελευταίες θέσεις σας. Κάτι για το οποίο ασκείται κριτική από τα ίδια σας μέλη.(βλ.εργατικός αγώνας)" Καλό θα είναι να μελετάτε τις θέσεις του ΚΚΕ πρίν πείτε την άποψή σας. Επίσης να μελετάτε καλύτερα τις θέσεις του κόμματος σας γιατί μάλλον δεν τις έχετε καταλάβει και σας κοροϊδεύουν. Τα κόμματα επίσης δεν είναι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε των κομμάτων δεν απασχολούνται όπως στις επιχειρήσεις. Εκτός αν παραδέχεστε ότι εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ έχετε σχέσεις συναλλαγής και συμμετέχετε για οικονομικά οφέλη. Τότε πάω πάσο. Με τη λογική σας, στη Χούντα ή στην κατοχή δεν θα έπρεπε να εκδίδεται ο "Ρ" στην παρανομία γιατί θα έπρεπε...να σεβαστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων!!! Ό "Δρόμος" δεν θα έπρεπε να εκδίδεται γιατί βασίζεται στον εθελοντισμό και την στήριξη των οπαδών σας ή μήπως όχι.
      Όσο για το περιβόητο site κρατήστε το στο ΣΥΡΙΖΑ να το χαίρεστε, αλλά μην μας περνάτε για βλάκες.

      Διαγραφή
    8. Τέλος ενημερωθείτε καλύτερα για την κατάσταση στην "Αυγή". Εγώ σας αφιερώνω αποσπάσματα από σημερινό άρθρο του "Ρ":"Αλήθεια, τέτοια είναι η αντίληψη που έχουν και για τα δικά τους Μέσα, δηλαδή την «Αυγή», το «Κόκκινο», το «left.gr»; Είναι και αυτά καπιταλιστικές επιχειρήσεις, όπως θέλουν να παρουσιάσουν τον «Ριζοσπάστη» και τα άλλα Μέσα του ΚΚΕ; Εξ όσων γνωρίζουμε, τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομματικά Μέσα προπαγάνδας, όσο κι αν διαφωνεί κανείς πολιτικά με τις θέσεις που υπερασπίζονται. Δυο μέτρα και δυο σταθμά, λοιπόν, από την «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά τους να χτυπήσουν το ΚΚΕ, σε συγχορδία με τα ΜΜΕ των αστών, που είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις και προπαγανδίζουν για λογαριασμό του γενικού συμφέροντος της αστικής τάξης...Αλήθεια, οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν από επιχειρήσεις; Τις δικές τους. Δεν καταλαβαίνουν πώς και γιατί η οικονομική κρίση δημιουργεί αυτές τις τεράστιες δυσκολίες; Μήπως τα Μέσα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα; Μήπως δεν αναγκάζονται να καθυστερούν πληρωμές, μήπως δεν τους έχει επηρεάσει η κρίση; Ισως τώρα με τη μεγάλη κρατική χρηματοδότηση να το «παίζουν άνετοι», άλλωστε το σύστημα θέλουν να υπηρετήσουν.
      Αλλά μήπως και τα δικά τους οικονομικά προβλήματα δεν ήταν ακόμα μεγαλύτερα, όταν ο ΣΥΝ είχε μικρότερα εκλογικά ποσοστά; Πώς τα έβγαζαν πέρα; Πώς τα βγάζουν και τώρα με τέτοια χαμηλή κυκλοφορία της «Αυγής»; Ρητορικά τα ερωτήματα, αφού στον Τύπο υπάρχουν δεκάδες αναφορές για τα οικονομικά προβλήματα στα Μέσα προπαγάνδας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.
      Τι στάση κράτησε το ΚΚΕ απέναντι σ' αυτά τα ζητήματα; Η στάση του ΚΚΕ ήταν και παραμένει στάση αρχών. Ο εκπρόσωπος της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» στην ΕΣΗΕΑ, όποτε έμπαινε θέμα απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων στα Μέσα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσονταν κατά, υπερασπιζόμενος το χαρακτήρα τους ως κομματικών Μέσων και όχι ως καπιταλιστικών επιχειρήσεων, από τις οποίες ο εργοδότης θέλει να αποσπάσει κέρδος, ή να στηρίξει συνολικά την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
      Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα συνδικαλιστικά όργανα, όταν, για παράδειγμα, έμπαινε ζήτημα απεργίας των τεχνικών στο «Κόκκινο». Ο «Ριζοσπάστης», ξέροντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που έχει η έκδοση μιας κομματικής εφημερίδας, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα υπαρκτά προβλήματα στα Μέσα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και όταν ο τόπος βοούσε, με επιστολές εργαζομένων στο «Κόκκινο», ή με επιστολές εργαζομένων στην «Αυγή», που ζητούσαν εδώ και τώρα τα καθυστερημένα δεδουλευμένα τους.
      Η ίδια η «Αυγή» ενημέρωνε τους αναγνώστες της το Μάρτη του 2012 για μια συνέλευση που έγινε στα γραφεία της παρουσία του Αλ. Τσίπρα, όπου αναλύθηκε η «οριακά δύσκολη οικονομική κατάσταση και τι μπορεί να γίνει προκειμένου η "Αυγή" (αλλά και το "Κόκκινο" - η αδερφή επιχείρηση) να επιζήσουν». Τα ξέχασαν αυτά; `Η μήπως άλλαξε κάτι μετά τις τελευταίες εκλογές και ξαφνικά κολύμπησαν στο χρήμα;".

      Διαγραφή
    9. ναι σωστά,γιατί στο ΚΚΕ τρέχαν με τις κάνουλες τα ρούβλια,όπως έλεγαν κάποιοι νεόκοποι "αριστεροι" με μεταγραφή...κανείς δεν λέει ότι οι απολύσεις είναι δίκαιες...ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ είναι δυστυχώς...αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους ο Ριζοσπάστης πρέπει να βγαίνει για να ακούγετγαι η φωνή του ΚΚΕ...μια φωνή που ειδικά μετά τις εκλογές δεν την ακούς πουθενα...καταλαβαίνω την στεναχώρια ορισμένων να σας θυμίζουν τα ξεφτιλίκια σας αλλά τι να κάνεις έτσι είναι η ζωή...όσο για την ΕΣΗΕΑ είναι με διαφορά στήθους η δεύτερη πιό ξεφτίλα ένωση όλων των εποχών...πρώτη πανάξια η ΕΣΗΕΜΘ

      Διαγραφή
    10. Στο τέλος κ. Σανιτόπουλε θα ισχυρισθείτε ότι το ζήτημα της κρίσης είναι πρόβλημα διαχείρισης και κακής διαχείρισης των οικονομικών των εταιριών από τους κάποιους κακούς επιχειρηματίες. Δηλαδή ότι υποστηρίζουν τα φερέφωνα των καπιταλιστών...για να σώσουν το σύστημα τους!

      Διαγραφή
    11. Τα οικονομικά εδώ κ. Σανιτόπουλε
      http://redflyplanet.blogspot.com/2011/09/902-reloaded.html

      "Ο χωρος μου λεει ότιθ'απαλαγούμε,αλλά εως τηναπαλλαγή πρεπει να χτίσουμε δυναμική ενότητα για την ανατροπή.κατι που τοκόμμα σας ξεχνάει με τις τελευταίες θέσεις σας."

      Άλλο ενότητα των ηγεσιών και άλλο ενότητα της εργατικής τάξης κ.Σανιτόπουλε

      Θα πούμε μερικά παραδείγματα αν δεν τα ξέρετε ήδη

      Σε επίπεδο εργατικής τάξης γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Σανιτόπουλε δεν σαμποτάρει, δεν υπονομεύει και δεν απαξιώνει απεργίες;

      Ποιος δεν θυμάται την προτροπή να μην απεργούμε αλλά να μαζευόμαστε στις πλατείες τα απογεύματα που έλεγε τον Σεπτέμβριο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Αυτό δεν είναι έμμεση υπονόμευση απεργιών;
      Αυτό δεν θυμίζει τους γιαπονέζους εργάτες που έγραφαν "απεργώ" στο μανίκι τους αλλά εκτελούσαν κανονικά στις εργασίες τους;

      Πως δικαιολογείται συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παλαιά του ΠΑΣΟΚ(Κολλάς) να λέει σην ΓΣΕΕ πως είναι ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ;(Έχει γίνει καταγγελία από το ΠΑΜΕ).

      Πως δικαιολογούνται "συννενοήσεις" των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που φτάνουν στο κατέβασμα κοινού ψηφοδελτίου σε σωματεία;

      Γιατί εφόσον ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η γνώμη των εργαζομένων αντιτίθεται σε γενικές συνελεύσεις εργαζομένων με αντικείμενο η διεκδικήσεις ή ψήφισμα για απεργία; Γιατί -ως κόμμα της αριστεράς- επιμένει σε συσκέψεις συνδικαλιστικών κορυφών αλλά όχι σε γενικές συνελεύσεις των απλών εργατών;

      Γιατί κάποιοι συνδικαλιστές προέτρεπαν τον κόσμο να χτυπά την κάρτα του για να μην χάνει μεροκάματο. Με αποτέλεσμα να βγαίνει η κυβέρνηση και να λέει πως ο κόσμος εγκρίνει τα μέτρα αφού π.χ. σε κάποιες ΔΕΚΟ το ποσοστό απεργίας ήταν 9%(ναι εννέα στα εκατό); Πως ανέχεστε "μαϊμού απεργούς";

      Γιατί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής εργατικού δικαίου Μητρόπουλος προέτρεπε τους εργαζόμενους στην Χαλυβουργεία να σταματήσουν την απεργία; "Nα σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις", (που βγάζουν για άλλη μία φορά μία απεργία παράνομη και καταχρηστική);

      Ποια ερμηνεία έχετε που το ΠΑΜΕ κατεβάζει στις απεργίες τον διπλάσιο και πολλές φορές τον τριπλάσιο κόσμο από όλους τους άλλους μαζί (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-πρωτοβάθμια);

      Και όταν λέτε ενότητα της αριστεράς μήπως εννοείτε την Αριστερά σε Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Αργεντινή, Βραζιλία;

      Αφού λένε πως είναι "αριστερές" κυβερνήσεις, γιατί ανησυχούν τόσο για τον καπιταλισμό αν τα πάει (που δεν τα πάει) καλά και δεν βάζουν ζήτημα αλλαγής τάξης στην εξουσία;
      Και αντί για αυτό αριστερές κυβερνήσεις διαχειρίζονται τον καπιταλισμό, ψηφίζουν μνημόνια που φέρνουν επιπλέον φτώχια στον φτωχό κόσμο, και παρέχουν στήριξη ή συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις; Ιlief

      Διαγραφή
  4. αυτό επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν "σοσιαλιστικές" επιχειρήσεις στο βάρβαρο καπιταλισμό!
    Μάλιστα το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που κατέθεσε ν/σ για την προστασία των ανέργων πέρυσι 3 φορές και καταψηφίστηκε από όλους! ( και το ΣΥΡΙΖΑ φυσικά ).
    Σε πείσμα πολλών ο Ριζοσπάστης θα βγαίνει σε οποιεσδήποτε συνθήκες......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κ. Θ. Σιαντόπουλε, θα κάνω μια αφαίρεση και θα αναφερθώ μόνο σε ένα ζήτημα. Το λέω αυτό για να μην παρεξηγηθώ ότι γενικά υπερασπίζομαι απολύσεις κλπ. Σε ένα μέσο πολιτικής-ιδεολογικής προπαγάνδας κόμματος, οργάνωσης, ακόμα και συνδικάτου αξιοποιείται κάποιο προσωπικό. Στις περισσότερες φορές στελέχη και μέλη τους με καταμερισμό. Είναι σωστό και "ηθικό" να αντιμετωπίζεται αυτή η πολιτική δραστηριότητα σαν μέσο βιοπορισμού και καριέρας ή ακόμα να εξασφαλίζεται προνομιακή θέση σε αυτά τα μέλη των μηχανισμών τους σε σύγκριση με το σύνολο των εργαζομένων; Εδώ όλοι ξιφουλκείτε ενάντια στα κόμματα που τα "παίρνουν" και κάνετε επίθεση στο ΚΚΕ ότι είναι γεμάτο με επαγγελματικά στελέχη! Επίσης δεν είδα κανένα να υπερασπίζεται το "Ρ", όταν σε χρόνια "παχιών αγελάδων" έδινε μεγαλύτερες αυξήσεις, τηρούσε τα πάντα στο ακέραιο, εξασφάλιζε ζηλευτά εργασιακά δικαιώματα κλπ. Ούτε η ΕΣΗΕΑ το αξιοποιούσε σαν παράδειγμα για να στηρίζει τα μέλη της. Γιατί"ηθικό" είναι να λέμε όλη την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μην ξεχάσουμε την μόνιμη επωδό της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ
      "Να εξαιρεθεί, ο κλάδος των δημοσιογράφων, το ταμείο των δημοσιογράφων από τα μέτρα".

      Αν αυτό δεν λέγεται συντεχνιασμός(μόνο για την πάρτη μας και στους άλλους ας γίνει) χειρίστου είδους τότε πως λέγεται; Μάλλον για να βγει μία εφημερίδα δεν χρειάζονται τεχνικό προσωπικό, λογιστές, πιεστήρια κλπ. Βγαίνει "άυλη" εφημερίδα, κάτι σαν τις ιδέες που μας πλάσαρε για χρόνια η "Ελευθεροτυπία"

      Διαγραφή
  6. Συγνώμη, δηλαδή ο κ. Σανιτόπουλος τι μας λέει; Οτι το κόνσεπτ εργασίας στην Αυγή και στο Κόκκινο είναι μιας τυπικής επιχείρησης; Οτι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό υπόβαθρο; Καμμία έννοια αγώνα; Οτι υπάρχουν κέρδη που τα οικειοποιείται κάποιος;

    Γιατί αν υπάρχουν αυτά, τότε όχι, ούτε για τις συνθήκες στην Αυγή και στο Κόκκινο θα μιλήσουμε. Αλλά αν δεν υπάρχουν...


    metalorixos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.