28 Αυγούστου 2012

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Σε εξέλιξη η απεργία.

Οι εξελίξεις στη Νότια Αφρική

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο απεργιακός αγώνας χιλιάδων εργατών μεταλλωρύχων του ορυχείου Μαρικάνα της εταιρείας Λόνμιν στη Ν. Αφρική καθώς η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε και χτες να πιάσει δουλειά, περίπου 10 μέρες μετά το λουτρό αίματος απεργών συναδέλφων τους από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η διοίκηση του ορυχείου, για δουλειά προσήλθε μόλις το 13% των περίπου 3.000 εργαζομένων.
Την ώρα που η εργοδοσία συνεχίζει την ανένδοτη στάση της απέναντι στα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων του ορυχείου, προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες για τη συνεχιζόμενη ένταση και συνεχίζει τις προκλήσεις κατηγορώντας απεργούς και συνδικαλιστές ότι «εμποδίζουν οργανωμένα» την είσοδο συναδέλφων τους στο ορυχείο.

Οι αστυνομικοί επιχείρησαν το πρωί να διαλύσουν πλήθος εκατοντάδων εργατών-απεργών με το πρόσχημα της «παράνομης» συγκέντρωσης. Ωστόσο, η έντονη αντίδραση των εργατών, τους ανάγκασε σε οπισθοχώρηση. Ηλεκτρισμένα ήταν τα πνεύματα, αργότερα το απόγευμα, και έξω από δικαστήριο της Πρετόριας, όπου ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στη δίκη κατά των περίπου 250 απεργών που συνελήφθησαν στη διάρκεια του αιματοκυλίσματος της 16ης Αυγούστου. Οι συλληφθέντες εργάτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείας, οπλοκατοχής και διατάραξης της δημόσιας τάξης... Εξω από τα δικαστήρια, δεκάδες διαδηλωτές εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς και κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Οι πραγματικοί εγκληματίες είναι οι αστυνομικοί και η εταιρεία Lonmin».
Ο αντιπρόσωπος της εισαγγελίας ζήτησε εκ νέου αναβολή της δίκης για μια βδομάδα, τονίζοντας «πως δεν έχει επαρκείς πληροφορίες και αποδεικτικό υλικό». Η υπεράσπιση ζήτησε την υπό όρους αποφυλάκιση των εργατών.


6 σχόλια:

  1. Αν κάτι πρέπει να προσθέσουμε είναι ότι το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (SACP)μετά την σφαγή από τους μπάτσους 44 εργατών στο ορυχείο λευκόχρυσου της Lonmin έβγαλε μια άθλια, ανατριχιαστική ανακοίνωση, που όχι μόνο αθωώνει την κυβέρνηση για την μαζική δολοφονία εργατών που έκανε αλλά συντάσσεται απόλυτα με την εργοδοσία των ορυχείων. Χαρακτηριστικό το φινάλε της κατάπτυστης αυτής ανακοίνωσης: «Η αστυνομία πρέπει να δράσει γρήγορα και να οδηγήσει στην δικαιοσύνη τους χούλιγκαν που αντικατέστησαν την λογική και το διάλογο με σφαίρες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τον ορυκτό πλούτο συνολικά της Αφρικής βρίσκεται σε εξέλιξη μια κούρσα σκληρών ανταγωνισμών και σε αυτή πρωτοστατούν η προπορευόμενη στη Νότια Αφρική (όπως και συνολικότερα στην Αφρική) Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Οχι τυχαία άλλωστε τους τελευταίους μήνες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον έχει πραγματοποιήσει 2 πολυήμερες περιοδείες στην Αφρική για να διασφαλίσει και να διευρύνει τα αμερικάνικα συμφέροντα σε οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, ενισχύονται στη Ν. Αφρική οι φωνές μερίδων της αστικής τάξης της που διεκδικούν ρόλο ηγέτη στην μαύρη ήπειρο, πότε σε συμμαχία με καπιταλιστικά κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα ή η Βρετανία και πότε σε ανταγωνισμό με αυτά. Ολα τα παραπάνω εξηγούν σε σημαντικό βαθμό τη λύσσα των κεφαλαιοκρατών και την επιστράτευση του κρατικού μηχανισμού να συντρίψουν κάθε εργατική αντίσταση ιδιαίτερα στην καρδιά της παραγωγής ορυκτού πλούτου, στα ορυχεία.
    Αντίστοιχα, διεργασίες λαμβάνουν χώρα σε πολιτικό επίπεδο στη Νότια Αφρική με νέες αστικές πολιτικές δυνάμεις να προσπαθούν να εκφράσουν πολιτικά αυτούς τους ανταγωνισμούς σε αντίθεση με την κυβέρνηση. Ανάλογη επίδραση ασκούν αυτοί οι ανταγωνισμοί και σε δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που εντείνουν τη διαπάλη στις γραμμές του, κάνοντας επιτακτική την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων που δρουν μέσα στα COSATU.
    Στην κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής συμμετέχουν το Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο ANC, το Νοτιοαφρικάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα και τα συνδικάτα COSATU. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κομμουνιστές και τα ταξικά συνδικάτα για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης, σε κάθε σοβαρή εξέλιξη προβάλλει το πραγματικό πρόβλημα. Οτι στην εξουσία παραμένει η αστική τάξη, τα μέσα παραγωγής είναι στα χέρια των καπιταλιστών, κριτήριο της ανάπτυξης είναι το κέρδος. Το κράτος είναι αστικό, ταξικό κι αυτό καθορίζει και το ρόλο των δυνάμεων καταστολής.
    Η συζήτηση, η διαπάλη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα για την πείρα αυτή, δηλαδή τη συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση, επιβάλλεται να συνεχιστεί. Η θέση του ΚΚΕ έχει τεθεί τεκμηριωμένα στα Κομμουνιστικά Κόμματα. Η επίλυση του προβλήματος της εξουσίας και η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής εκφράζουν αναμφισβήτητη αναγκαιότητα που καταγράφεται στην καθημερινή πάλη της εργατικής τάξης, σε όλο τον κόσμο. Τώρα δικαιώνει το ΚΚΕ αυτή η εξέλιξη ή όχι; Γιατί καλά κάνουν κριτική στο Ν.Α.Κ.Κ., αλλά για να κάνουμε το ίδιο στη χώρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο καθένας μπορεί να κάνει άνετα κριτική σε άλλα κόμματα, όταν αναφερόμαστε σε άλλες χώρες. Η ειλικρίνεια και η συνέπεια του καθενός, όμως, κρίνεται στο τι κάνει στην ίδια του τη χώρα. Δηλαδή, όταν υπάρχει συνέπεια λόγων και έργων καθημερινά στην πολιτική γραμμή κάθε κόμματος αξιοποιώντας στην πράξη τα συμπεράσματα που βγαίνουν και από άλλες χώρες. Οι βαρύγδουπες κριτικές για τους άλλους εύκολα γίνονται. Και τέλος πάντων ας αφήσουν κάποιοι τα κόλπα με τους συνειδησιακούς συνειρμούς, όταν αναφέρονται σε Κ.Κ. για να αφήνουν υπονοούμενα για το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ειναι συνειδησιακοι οι συνειρμοι. Το ΚΚΝΑ οπως το κκ κινας και το κκ κορεας ειναι αναμεσα στους καλεσμενους του ΚΚΕ στα συνεδρια του.
    Μη με μπερδευεις με αυτους που σε καλουν να μπεις στην κυβερνηση της αριστερας... Υπαρχει και η αριστερη κριτικη εξω αλλα και μεσα στο κομμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φένεται αγαπητέ να ξεχνάς ότι το ΚΚΕ δεν κάλεσε το "κ"κ κινάς στο συνέδριο των κομμουνιστικών κομμάτων, επίσης τις ενστάνσεις του και τις θέσεις του για το "εργατκό" κόμμα κορέας, όπως και για το "Κ" κόμμα νοτίου αφρικής που οι θέσεις του κόμματος αυτού είναι οπορτουνιστικές και ομοιάζουν με αυτές του ανταρσύα(κυβέρνηση αριστεράς) άν σου λέει κάτι.
      Απο όλα αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν είσαι μέλος του κόμματος(ΚΚΕ) και δεν γνωρίζεις τις θέσεις του.Οπότε σταμάτα να το παίζεις κάποιος που δεν είσαι και αποκαλύψου να τελιώνουμε.
      Τα συνέδρια όπως τα λές που γίνονται μεταξύ κομμουνιστικών κομμάτων γίνονται με πολλά κόμματα που έχουν μόνο το όνομα αλλά όχι την χάρη να είναι κομμουνιστικά λόγω του διεθνιστικού χαρακτήρα του κόμματος καλούνται πολλά αλλιώς θα ερχόντουσαν κάπου 15-20 κόμματα.
      Στόχος αυτών των συνεδρίων είναι η χάραξη κοινής πολιτικής εναντίον του καπιταλισμού χωρίς διαχειριστικές λύσεις.

      Διαγραφή
  5. Να ξέρω ποιά έναι η "αριστερή" κριτική:κατακεραυνώνουμε το ΚΚΕ, αλλά χωρίς να μιλάμε επί της ουσίας για την στρατηγική του και τις θέσεις του. Μετά την "αριστερή" κριτική ακολουθούν οι κραυγές γιατί δεν συμμετέχει ή δεν προβάλλει το ΚΚΕ μια "αριστερή" κυβέρνηση ή μια "εργατική", "λαϊκή" κυβέρνηση που θα πάρει "μέτρα ανακούφισης" του λαού και θα ανοίξει το δρόμο στο σοσιαλισμό που δεν είναι άμεσο ζήτημα αλλά για το μακρινό μέλλον...Με λίγα λόγια συμμετοχή του ΚΚΕ σε αστική διακυβέρνηση, ό,τι όνομα κι αν παίρνει αυτή. Όλη αυτή η συλλογιστική είναι ακριβώς η ουσία του οπορτουνισμού, κι ας συνοδεύεται με μπόλικες "αντικαπιταλιστικές" φανφάρες. Και άσε τα ψόφια και τα προβοκατόρικα για το ΚΚΕ. Η κριτική σου είναι οπορτουνιστική. Αντί λοιπόν να μιλάς καθαρά, αρχίζεις τα υπονοούμενα και τις ανέξοδες κριτικές στα πλαίσια της πίεσης να εγκαταλείψει το ΚΚΕ την στρατηγική του και να υιοθετήσει πρόγραμμα "μεταρρύθμισης" του καπιταλισμού. Και τέλος πάντων το κείμενο που έβαλα είναι σχεδόν ολόκληρο ένα απόσπασμα από άρθρο του "Ρ". Μόνο που αυτά τα οποία θέτει η τελευταία παράγραφος, δεν είδα κανέναν από εσάς που δήθεν κάνετε κριτική "από τα αριστερά" να τα αναδεικνύετε και πολύ περισσότερο να κάνετε κριτική στις οργανώσεις που στηρίζετε για αυτά που λένε οι θέσεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.