25 Νοεμβρίου 2011

Η κριση φτανει ΚΑΙ στην ΚΙΝΑ - Απεργίες διαρκείας !


Τα επακόλουθα της κρίσης
Η πτώση των εξαγωγών έφερε περικοπές μισθών και απεργίες στην Κίνα


Τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις από το καλοκαίρι του 2010 αντιμετωπίζει η Κίνα, καθώς χιλιάδες εργάτες σε μονάδες παραγωγής απέχουν εδώ και μία εβδομάδα από τα καθήκοντά τους, αντιδρώντας στις μειώσεις μισθών.

Πολλά εργοστάσια έχουν προχωρήσει σε περικοπές, καθώς λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί και ο τζίρος τους έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με το CNN, περισσότεροι από 10.000 εργάτες στις περιοχές Σενζέν και Ντονγκουάν στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ -καρδιά της βιομηχανικής παραγωγής στη νότια Κίνα- απεργούν εδώ και μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας, τον Οκτώβριο οι εξαγωγές παρουσίασαν πτώση της τάξεως του 9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην σταματήσει η καταβολή υπερωριών, καθώς χάρη σε αυτά τα χρήματα λάμβαναν έναν αξιοπρεπή μισθό. Με το πάγωμα των υπερωριών που προωθούν πολλά εργοστάσια, ο μισθός τους θα μειωθεί κατακόρυφα.

Απεργίες πραγματοποιήθηκαν και την περασμένη εβδομάδα σε ταϊβανέζικο εργοστάσιο παπουτσιών που προμηθεύει δύο πολύ γνωστές εταιρείες αθλητικών ειδών.

Περίπου 7.000 εργαζόμενοι απήργησαν, ζητώντας να μην κοπούν οι υπερωρίες και να μην μετατεθούν συνάδελφοί τους σε άλλα εργοστάσια στην ενδοχώρα και στο Βιετνάμ, όπου το κόστος εργασίας είναι πολύ χαμηλό.
Η ειδηση απο εδω


Στο Γκουάνγκντονγκ συγκεκριμένα κυβερνήτης είναι ένας της πολύ δεξιάς πτέρυγας, φιλελεύθερος.
Να τι γνώμη έχουν οι εργάτες.

2 σχόλια:

  1. Ζήτω η κινέζικη εργατική τάξη.
    Εμπρός σύντροφοι φάτε τους!
    (καπιταλιστές και ντεμέκ κομμουνιστές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κακό είναι ότι με την πορεία που έχει πάρει η ιστορία εκεί, οι εργάτες έχουν στερηθεί ένα από τα πιο βασικά τους όπλα: Το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Και η ύπαρξη κόμματος που να παλεύει (ΟΝΤΩΣ...) για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης δεν είναι κάτι δευτερεύον δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.