30 Νοεμβρίου 2011

Η ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!


Αναδημοσιευση απο ISKRA

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ (7,89% ΓΙΑ ΤΑ 3ΤΗ ΚΑΙ 7.56% ΓΙΑ ΤΑ 10ΕΤΗ ΟΜΟΛΟΓΑ) ΣΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΙΤΑΛΙΑ!
ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟΙ ΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΘΡΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!
Τελεσίγραφο διάλυσης της ευρωζώνης έστειλε η σημερινή δημοπρασία ιταλικών κρατικών ομολόγων συνολικής αξίας €7,5 δις.
Και αυτό το τελεσίγραφο, ήρθε την ίδια στιγμή όπου οι κυρίαρχοι ευρωπαίκοί κύκλοι, επεξεργάζονται μέσα στον πανικό τους, "στο γόνατο" και επί ματαίω διάφορα σενάρια (βλ. παρακάτω) για τη διάσωση της ευρωζώνης ή έστω την αποτροπή ολοκληρωτικής και απολύτως ανεξέλεγκτης διάλυσης της ευρωζώνης!
Αναλυτικά, τα επιτόκια δανεισμού της ουσιαστικά πτωχευμένης Ιταλίας, έφτασαν το 7,89% για τα 3τη ομόλογα (από 6,06% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία) και το 7,56% για τα 10ετη ομόλογα (από 4,93% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία).


Το μήνυμα της συγκεκριμένης δημοπρασίας είναι σαφές: δεν υπάρχει αύριο ούτε για την Ιταλία ούτε φυσικά για την ίδια την ευρωζώνη. Η επερχόμενη κατάρρευση της χώρας με το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος χρέος στην ευρωζώνη (€1,9 τρις) είναι σίγουρο ότι θα συμπαρασύρει το σύνολο της νομισματικής ένωσης, στέλνοντας το ευρώ στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Είναι πλέον δεδομένο, πως το ιταλικό χρέος δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές, καθώς τέτοια επιτόκια δανεισμού καθιστούν απολύτως αδύνατη την οποιαδήποτε δημοσιονομική διαχείριση.
Συγχρόνως, είναι αδύνατη και η τροϊκανή αναχρηματοδότηση του ιταλικού χρέους, στα "πρότυπα" δηλαδή της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας! Μόνο για το 2012, η Ιταλία έχει να αναχρηματοδοτήσει κρατικά αξιόγραφα (ομόλογα και έντοκα γραμμάτια) συνολικής €440 δις, ένα ποσό το οποίο δεν μπορεί να διατεθεί από EFSF και ΔΝΤ, δεδομένων των "αναγκών διασωλήνωσης" Ελλάδας - Ιρλανδίας - Πορτογαλίας (και αύριο της Ισπανίας)!
Την ίδια βέβαια στιγμή, που η Ιταλία καταρρέει, όλοι στην ΕΕ ετοιμάζουν και διαπραγματεύονται σχέδια ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 8-9 Δεκεμβρίου.
Η μεν Γερμανία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλει την πλήρη "γερμανοποίηση" της ευρωζώνης, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται τη μικρότερη ή μεγαλύτερη διάσπασή της. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο προωθεί σχέδιο για τη δημιουργία μιας "Ένωσης Σταθερότητας", όπου θα συμμετέχουν όσα κράτη μπορούν να ακολουθήσουν τους γερμανικούς κανόνες και στην οποία θα κυριαρχούν τα "μηδενικά" ελλείμματα, η αέναη λιτότητα και φυσικά η έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών από τους υπαλλήλους Κομισιόν (βλ. ρεπορτάζ της ISKRA μαζί με δηλώσεις Σόιμπλε πατώντας εδώ).
Στην προοπτική αυτή όμως αντιδρούν τόσο η Γαλλία όσο και η Κομισιόν, οι οποίες φαίνεται ότι ζητούν τη μη διάσπαση της ζώνης του ευρώ.  Ενδεικτικά, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές δήλωσε ότι "Όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα 'μηδενικό έλλειμμα'" ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η Ευρωζώνη είναι πιθανόν να βρεθεί χωρισμένη στα δύο, η κ. Πεκρές τόνισε πως η Γαλλία δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Στα πλαίσια αυτά, η ένωση γερμανών εξαγωγέων (η Γερμανία είναι πρώτη εξαγωγική δύναμη διεθνώς), απήυθυνε (sic) συστάσεις (!) σε Ελλάδα και Πορτογαλία ώστε να αποχωρήσουν από το ευρώ ενώ ως προϋπόθεση παραμονής της Ιταλίας "μπαίνει" η εφαρμογή σκληρών μεταρρυθμίσεων!
Την ίδια στιγμή, η ικανοποίηση των γερμανικών απαιτήσεων, τίθεται ως προϋπόθεση ώστε να συζητηθεί η εφαρμογή ημιμέτρων όπως το τύπωμα χρήματος (πχ απευθείας δανεισμός κρατών από την ΕΚΤ) και η έκδοση ευρωμολόγων τα οποία όμως στην καλύτερη περίπτωση θα δώσουν μόνο πρόσκαιρες ανάσες στο θνησιγενές μόρφωμα της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.