29 Νοεμβρίου 2011

Για την στάση του Λάκη Λαζόπουλου


 Εχουμε μια απορία η οποία θα μας λυθεί σε λίγες ώρες. Συγκεκριμένα απ’ ότι γνωρίζουμε ο Λάκης Λαζόπουλος έχει δεχθεί δεκάδες, πιθανόν και εκατοντάδες, ηλεκτρονικά μηνύματα τηλεθεατών του που διαμαρτυρήθηκαν γιατί στην περασμένη εκπομπή του δεν είχε την παραμικρή αναφορά στους ηρωικούς χαλυβουργούς απεργούς που σήμερα συμπληρώνουν 30 μέρες δυναμικού αγώνα.
Κάποια από τα e-mail αυτά τον προτρέπουν όχι απλώς να κάνει αναφορά στην απεργία αλλά να έχει και ζωντανή σύνδεση με τους απεργούς.

Εδώ να συμπληρώσουμε κάποια πράγματα ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα που θα έχει αυτή η παρέμβαση των τηλεθεατών.  Όπως έλεγε ο Λένιν, «οι καπιταλιστές είναι ικανοί να σου πουλήσουν και το σκοινί με το οποίο θα τους κρεμάσεις» αρκεί να κερδίζουν. Και ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης πουλάει γι’ αυτό έχει και την δυνατότητα να εκφράζετε αρκετές φορές με τρόπο «αντισυμβατικό» που δεν συναντάει κανείς συχνά στα αστικά ΜΜΕ. Ακόμα και αν δεν τον λογοκρίνουν ο ίδιος έχει την εξυπνάδα να αυτολογοκρίνεται και να γνωρίζει τα «επιτρεπτά» πλαίσια στα οποία θα κινηθεί η εκπομπή του.

Με δυο λόγια, οι εργοδότες του και φυσικά το αστικό κράτος δεν έχει κανένα πρόβλημα να ακούγονται και δημόσια αυτά που ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά. Δεν δημιουργεί σε κανέναν πρόβλημα δηλαδή ο Λαζόπουλος με το να αφήνει υπονοούμενα για «λαδιάρηδες» εθνοπατέρες, δεν προκαλεί κανέναν με το να καυτηριάζει την συμπεριφορά μπάτσων και κατασταλτικών μηχανισμών. Ολες οι γενικότερες πολιτικές τοποθετήσεις του –το ψυχαγωγικό μέρος της εκπομπής του είναι μια άλλη ιστορία που πέρα από κάποιες επιτυχημένες ατάκες του δεν θα λέγαμε ότι μας ενθουσιάζει, αλλά αυτό είναι κάτι το υποκειμενικό- δεν ξεφεύγουν ούτε κατά κεραία απ’ αυτά που θα έλεγε ένας «προοδευτικός» αστός πολιτικός αναλυτής. 

Σε όλες του τις τοποθετήσεις, ο Λάκης Λαζόπουλος, επικαλείται την θεσμολαγνεία σαν διέξοδο για όλα τα δεινά που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός από την καπιταλιστική επέλαση. 

Σύμφωνα λοιπόν με τον Λάκη δεν ευθύνεται ο καπιταλισμός, η πλουτοκρατία για όσα αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός, αλλά μόνο κάποιες μαριονέτες που συχνάζουν στο κοινοβούλιο.
Τις αλλάζουμε με «νέους ανθρώπους στην πολιτική» και εξαλείφονται όλα τα προβλήματά μας.
Διαλέξτε καλούς εθνονταβατζήδες δηλαδή, καθώς ψηφίζετε κάθε τέσσερα χρόνια.

Δεν θα συναντήσει δηλαδή κανείς τον Λαζόπουλο να αναφέρει ούτε μια φορά τις λέξεις: καπιταλισμός, εργατικό κίνημα, λαϊκοί αγώνες ….
Πολύ δύσκολα το σύστημα θα έβρισκε καλύτερο αμορτισέρ για να εκτονώνει την λαϊκή δυσαρέσκεια –έστω σε κάποιο βαθμό- απ’ τον "εθνικό μας διασκεδαστή".

Και για να επανέλθουμε από εκεί που ξεκινήσαμε. Πιθανόν η παρέμβαση των τηλεθεατών να έχει αποτέλεσμα και να τον ακούσουμε σήμερα να αναφέρεται στην απεργία των χαλυβουργών. Όμως ο αγώνας αυτός είναι ένας ταξικός αγώνας εργατών ενάντια στα αφεντικά τους. Υπάρχει περίπτωση ο ακριβοπληρωμένος καλλιτέχνης Λαζόπουλος να δώσει το καθαρό περιεχόμενο που έχει αυτή η εργατική κινητοποίηση; Εμείς το αποκλείουμε. Όπως και να είναι όμως θα παρακολουθήσουμε την εκπομπή του και θα επανέλθουμε.



22 σχόλια:

  1. Δεν το είδα όλο, αλλά στο τελευταίο ημίωρο, το μόνο αξιοσημείωτο ήταν η συνηθισμένη μπηχτή για το ΚΚΕ, "που το '89 έκανε την Οικουμενική με τη Δεξιά, αλλά σήμερα δεν μπορεί να τα βρεί με τον Συνασπισμό.." η, κάπως έτσι....
    Οι πασοκο-αναθεωρητο-αγαναχτισμένοι "αριστερούληδες", δε μπορούν να χωνέψουν με τίποτε την ταξική πολιτική.
    Για Χαλυβουργία δεν άκουσα τίποτε, εκτός αν είχε κάτι πιό νωρίς.
    Για μένα είναι σαφές: Οταν σκληρύνουν τα πράγματα αυτοί οι "επιφανείς" θα είναι απέναντι.
    Το θέμα είναι να μην τους ακολουθήσει ο κόσμος, που τώρα χειροκροτάει τη φτήνεια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. p lazopoulos ine komounistis ke apetoume na kani politiko ikonomikes marxistikes analisis? malista i ekpobi tou den ine ke tetia, edo ala programata den dixnoun tpt o lazopoulos tha diksi? sto kato kato de ine enimerotiki i ekpobi oute idisis ine, exi mia ekpobi xioumor stand upp afto ine ke telos

    giati exo di poles fores na anafereste apo ta foroum se afton, giati se afton ke se kanenan alo?? aftos toulaiston anaferi ke kana dio pragmata, ke ego tha ithela na lei afta pou leme, ala eleos o lazopoulos ine to provlima?, sto kato kato lei ke kana dio pragmata oxi isos opos tha thelame ala lei, ke sto kato kato ine kan marxistis??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε:
    Ο Λαζόπουλος πουλάει "αντιεξουσιασμό" (και από αυτό ζει), ο Λαζόπουλος προσπαθεί να περάσει για τον εαυτό του, την εικόνα της φωνής του φτωχού και του κατατρεγμένου λαού. Οπότε ανάλογη είναι και η κριτική που δέχεται, όχι γιατί θα ελπίζαμε ή θα είχαμε το δικαίωμα να απαιτήσουμε από αυτόν κάτι παραπάνω, αλλά για να ξεσκεπάζουμε τον ρόλο και τα όρια τέτοιων "φωνών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωπάτε...
    Το επόμενο "Τσαντήρι" θα το κάνει απ' τη ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ με τους απεργούς χαλυβουργούς.

    Ε, να τραγουδήσει λίγο και "τα μουτζουρωμένα χέρια" του Καζαντζίδη!

    ...Ελάτε, τέρμα το αστείο πλάκα κάνω!!!

    Δεν είναι για τέτοια ο Λαζόπουλος. Μην του βάζετε δύσκολα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάθισα να το δω κι εγώ μόνο από περιέργεια.

    Δεν είπε απολύτως τίποτα περί απεργιών κλπ, πέρα από την "μπιχτή" περί συνεργασίας της Αριστεράς!
    (που και αυτή την έριξε η Χρύσα Ρώπα μάλλον εκτός διαλόγων σεναρίου)

    Θεωρώ ότι έχει περιέλθει (καλλιτεχνικά τουλάχιστον) σε χιούμορ επιπέδου Δελφινάριου και Σεφερλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω δεν αξίζει καν να ασχολούμαστε με τον συγκεκριμένο γελωτοποιό. Ο ρόλος του είναι ξεκάθαρος εδω και πολύ καιρό κι ας μην εχουμε αυταπάτες, οι σκοποί του είναι πονηροί κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Είναι βέβαια εξοργιστικό ο συγκεκριμένος να διαμορφώνει πολιτική άποψη, αλλά μην ξεχνάμε ότι αποτελεί κι αυτός ένα όπλο του συστήματος ενάντια στο λαό. Ας μην περιμένουμε κάτι καλύτερο από τον κύριο....

    Ω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με αφορμή το σχόλιο κάποιου ποιο επάνω ότι ο Λ.Λ. είναι κομμουνιστής.. απλά ένα θα απαντήσω ότι μόνο κομμουνιστής δεν είναι παρά ένα καλό εργαλείο του αστικού συστήματος.. μπορεί σαν καλλιτέχνης να είναι αυτό που είναι στον επαγγελματικό του τομέα όμως για κάποιον μυημένο επάνω στην σχέση καλλιτέχνη και πολιτικής σάτιρας και έκφρασης η κατάταξη του στο να τον αποκαλέσουμε προβοκάτορα και λίγο του πέφτει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. είναι καιρός να βελτιώσουμε τα εκφραστικά μας μέσα και το πού αλλά κυρίως πως στοχέύουμε την όποια κριτική μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ απλά τα πράγματα: Αν ο ΛΛ ήταν κομμουνιστής δεν θα ήταν εκεί που είναι τώρα. Ανήκει στη γενιά και στην κάστα εκείνη των ανθρώπων που προτίμησαν την προσωπική επιτυχία και όχι την αφιέρωση σε συλλογικούς στόχους. Οι κομμουνιστές καλλιτέχνες είναι άνθρωποι με μεγαλύτερο αυτοσεβασμό, αλλά και πιο σεμνοί απέναντι στο κοινό. Ο ΛΛ σε κάθε εκπομπή δακρίζει για κάποιον που έφυγε, αλλά στην πραγματικότητα θέλει να "δειχτεί" μέσα από αυτό.
    Το πρόβλημα με το ΛΛ δεν είναι ότι δεν είναι κομμουνιστής, ή ότι δεν κάνει ταξικά προσανατολισμένες αναλύσεις. Το πραγματικό του πρόβλημα είναι ότι τα καλύτερα αστεία που λέει έιναι κλεμμένα, τραγουδάει-εκτελώντας στην κυριολεξία τραγούδια, το περιεχόμενο των αστείων του είναι συνήθως κλανιές και γριές (δύο βασικά συστατικά των standup comedies στις ΗΠΑ) και βάζει στο σπίτι μας (έστω και με τη μορφή της σάτιρας προσωπικότητες όπως τα παρατράγουδα και τέτοιους) δηλαδή αναπαράγει ότι πιο τρας υπάρχει στην τηλεόραση.
    Απο εκεί και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος περιμένει απο τον ΛΛ να πάρει θέση σε έναν ταξικό πόλεμο; Οι καλλιτέχνες συνηθίζουν να βγάζουν την ουρά τους απ' έξω. Αλλά ακόμα κι έτσι να μην είναι ποιος μπορεί να έχει εμπιστοσύνη απο έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι "Το ΠΑΣΟΚ θα μας σώσει απο το ΠΑΣΟΚ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @spiral architect
    Νομίζω ότι η Χρύσα Ρώπα άφησε μπηχτή ότι αναγκάστηκε να το πει αυτό περί συνεργασίας λόγω του ότι ήταν γραμμένο στο σενάριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H Ρωπα δεν αναγκαστηκε καθολου ειναι δηλωμενη Συριζαια και κανει πολιτικη μεσω του επισης καθαρα Συριζαιου ΛΛ.Ο ρολος του ΛΛ ειναι να κρατησει το λαο μακρια απο την πραγματικη αριστερα κατευθηνοντας τον στον Συριζα πραγμα που φυσικα βολευει και την τσεπη του ΛΛ που ειναι ζαμπλουτος και δεν θα ηθελε φυσικα λαικη εξουσια στην Ελλαδα.Απο την μερια του καλα κανει και πολεμα με υπουλο τροπο το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ οσο μπορει και οσο τον παιρνει ωστε να μην γινει και τελειως φανερος.Το θεμα ειναι εμεις τι κανουμε για να αντιμετωπισουμε αυτην την υπουλη επιθεση φιλιας και ενοτητας του καπιταλιστικου μορφωματος που προσπαθει να παρασυρει ενα τμημα των αγνων αριστερων η καινουργιων δυναμεων που απεγκλωβιζοντε απο τον δικοματισμο στην λυση που το συστημα επιθυμει.Πιστευω συντροφοι πως παμε καλα για αυτο λυσσανε ολο και περισοτερο τα παπαγαλακια τυπου ΛΛ που δηθεν ενδιαφεροντε για την αριστερα.Ο λαος βλεπει σιγα σιγα πως η κριση ειναι καπιταλιστικη και πως μεσα στην ΕΕ δεν υπαρχει καμια προοπτικη για να αλλαξουν τα πραγματα σε φιλολαικη κατευθηνση.Αυτα που προτεινουν οι ευρωκουβελοτσιπραιοι ειναι ανεκδοτα μεσα στην ΕΕ και το ξερουν πολυ καλα και οι ιδιοι πως τιποτα απο αυτα η ΕΕ δεν προκειται να επιτρεψει να γινουν στους κολπους της.Οπλο της προπαγανδας μας ειναι η αληθεια της θεωριας μας,ποτε δεν ειπαμε ψεματα στο λαο και αυτο το αναγνωριζει ολο και περρισοτερο.Το ΠΑΜΕ εχει ανεβασει κι αλλο την δραση του και ειναι συμπαραστατης των εργατων οπου εχει μεγαλη δυναμη και ανεβαινει.Η δημιουργια του ΜΑΣ στα ΤΕΙ ΑΕΙ δεν εχει ακομα τα αναμενομενα αποτελεσματα στους φοιτητες αλλα πιστευω πως και εκει η στρατηγικη του κομματος για συμπλευση μετωπου ολων των λαικων στρωματων εργατες αγροτες φοιτητες αυτοαπασχολουμενους θα αποδωσει καρπους και στο φοιτητικο κινημα που με την τριβη του με την εργατικη πρωτοπορια θα δειξει στους φοιτητες οτι τωρα πια δεν υπαρχουν απλες και ευκολες λυσεις μονο αγωνας αγωνας αγωνας μεχρι την ανατροπη της εξουσιας των μονοπωλιων.Πιστευω συντροφοι πως ειμαστε σε καλο δρομο και πως στην Ελλαδα θα γινει η αποπειρα να γυρισει ο ηλιος.....σε 5 με 10 χρονια θα τεθει επιτακτικα θεμα ανατροπης του καπιταλισμου στην χωρα μας και εκει ολοι πρεπει να διαλεξουν στρατοπεδο.Εκει δεν υπαρχει αερολογια και να χαμε να λεγαμε τυπου ΛΛ,Η ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Λαζόπουλος είναι ηθοποιός. Δεν είναι πολιτικός. Το να απαιτεί κανείς απ' αυτόν να τοποθετείται πολιτικά και μάλιστα με "ορθό τρόπο" είναι σα να τον δέχεται με την ιδιότητα του πολιτικού αναλυτή. Κάτι δηλαδή που δεν είναι. Δεν νομιμοποιήται δηλαδή να κάνει πολιτική ανάλυση σε ένα σόου παρα μόνο αν εμείς ζητάμε απ' αυτόν να το κάνει σα να εκφράζει ένα σύνολο ανθρώπων με κοινή ιδεολογία. Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών αρχηγών και όχι των ηθοποιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι τόσα σχόλια δίνουν πολύ αξία στο Λαζόπουλο, ο οποίος τελευταία δεν είναι καν τόσο αστείος. Ναι, κάνει επιφανειακή κριτική, συχνά φιλοαστική και φαινομενικά μόνο αντιεξουσιαστική Ενίοτε και ανόητη. Αλλά όντως δεν είναι πολιτικός αναλυτής και για αυτό φέρουν μεγάλη ευθύνη και οι άνθρωποι που ξεθυμαίνουν και μετά επαναπαύονται βλέποντας τον, επιλέγοντας τον άκοπο δρόμο. Και τους φαίνεται και ριζοσπάστης... Φαίδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μου αρεσει που προσπαθειτε να αναλυσετε τον λαζοπουλο και πολυ απο εσας ειναι προσεχτικοι μεχρι κεραιας.η δικη μου αποψη ειναι πως προκειται για το ποιο χυδαιο υποκειμενο.ενας βρωμιαρης που η μποχα και η δυσοσμια του δεν καμουφλαρεται με τιποτα.ενας σκατας και στην προσωπικη του ζωη αλλα και στην δημοσια παρουσια του.μακαρι να μπορουσα καποια στιγμη να εχω ενα τετ α τετ μαζι του.εμετο και αηδια μου προκαλει ο φουστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ο λαζόπουλος όπως και οι αρβυλα είναι μέσα χειραγώγησης του κοινού....
    αυτοί κατευνάζουν την οργή του μεγάλου ( είναι αλήθεια) κοινού τους..
    και καθορίζουν την σκέψη και αργότερα ίσως και την ψήφο των αμνών τους...δηλαδή ποσο μυαλό θέλουμε να καταλάβουμε ότι στο γερμανοκαναλο ο λάκης ο γλυκούλης λέει και κάνει όσα αυτοί επιτρέπουν??
    φυσικά συμφωνώ με τον red...
    ένας μαλάκας πουθενάς είναι που το παίζει γελωτοποιός και ψευτοεπαναστατης..
    που κρίνει τους πάντες αλλα ξεχνάει τα κότερα και τα p..στριλικια του....
    έλεος είπαμε έχουμε ανάγκη από πρότυπα στην σημερινή κοινωνία αλλα όχι τον λάζο και τον βολεμένο κανάκh...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χαλυβουργοι και Λαζοπουλος;;;;

    Πατε καλα σφοι;;.....ή εχετε αυταπατες;;;;;
    ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ Ή ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

    ...κι ο Λακης εχει διαλεξει...
    εξαπανανεκαθεν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ε όχι πρώτο θέμα ο Λαζόπουλος ρε παιδιά!

    Να λογοκριθεί αμέσως η στήλη "δημοφιλείς αναρτήσεις". Να αντιμετωπιστεί ως Τροτσκιστής. Και για να μη σας πουν ότι παραποιείτε την σειρά των θεμάτων, βάλτε στην πρώτη θέση κινούμενα σχέδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακόμη πρώτη είναι αυτή η ντροπή του Blog???

    Αμ καλά κάνει και είναι μικροαστός μέχρι το κόκκαλο...αφού τον κοιτάμε στο στόμα ό,τι μαλακία και να πει! Αύριο έχει κι εκπομπή μου φαίνεται, οπότε τον βλέπω να σκαρφαλώνει πάνω από τον τίτλο του blog...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελεος ... αυτό λέω και εγω.
    Μάλλον θα το εξαφανίσω δια μέσω άλλων μεθόδων ...

    μπουάχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να, σου 'χω ένα εκπαιδευτικό να βάλεις στην θέση του:
    http://www.snotr.com/video/128/Simpsons_evolution_intro

    Υγ1: Αλλά αυτά είναι σταλινικές μέθοδοι redfly...
    Υγ2: Αφιέρωση: "Deals ή κανόνια στα σούπερ μάρκετ"
    (Από τις οικονομικές σελίδες του επενδυτή)
    Κόκαλα έχει αλήθεια αυτό το εφιέρωμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξέρεις, εκτός απο την γκαντεμιά του να ζούμε σε αυτήν την εποχή με αυτό το γαμημένο σύστημα που λέγεται Καπιταλισμός, είμαστε διπλά καταραμένοι που την καπιταλιστική μας περίοδο την περνάμε στην Ελλάδα. Καμία οργάνωση στα στοιχεία και όλα πρέπει να τα αναζητάς μόνος σου.

    Ευτυχώς βέβαια βρέθηκαν και οι τελευταίοι ισολογισμοί που έλειπαν ... και αυτήν την εβδομάδα προχωράμε (δηλαδή εγώ) στην ψηφιοποίηση των αποτελεσμάτων με στόχο την επόμενη βδομάδα να μπει το αφιέρωμα για την συγκεντροποίηση στον κλάδο των Σ/Μ.

    Λίγο υπομονή ...

    ΥΓ
    Εαν συνεχίσουμε να μπαινουμε σε αυτο το θέμα, δεν θα πέσει απο την πρώτη θέση, να το ξέρεις !
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.