24 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: «Ζυμώνουν» παράταση της συγκυβέρνησης

Από τον Ριζοσπάστη


Με την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου συνδέουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τις εσωκομματικές διεργασίες
Τα σχέδιά τους να βρουν «τοίχο». Σε κοινό μέτωπο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούν να εμποδίσουν την κυρίαρχη πολιτική, να την ανατρέψουν
Η επιτάχυνση στην εφαρμογή του βάρβαρου προγράμματος της κυβέρνησης τέθηκε επί τάπητος στις χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου, με τους Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με αποκλειστικό θέμα τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό του 2012.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια των συναντήσεων ο Λ. Παπαδήμος προέταξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τους αντιδραστικούς της σχεδιασμούς και ζήτησε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και τη διασφάλιση της «μέγιστης συνοχής» από τα στελέχη και των δύο κομμάτων.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τέθηκε επί τάπητος «ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου για τους επόμενους μήνες», με αιχμή του δόρατος την ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκέμβρη. Ο Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους αρχηγούς των εταίρων του δικομματισμού και για τις επαφές που είχε σε Λουξεμβούργο και Φρανκφούρτη με τους εκπροσώπους και τους τεχνοκράτες της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νέα δανειακή σύμβαση και το «κούρεμα» του χρέους.
Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν με δηλώσεις τους την παράταση της κυβερνητικής θητείας, ενώ ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να δρομολογεί τις εσωκομματικές διεργασίες με γνώμονα την ολοκλήρωση του βασικού όγκου του αντιλαϊκού προγράμματος της κυβέρνησης συνεργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απομακρύνει το αρχικό σχέδιο διενέργειας εκλογών στις 19 Φλεβάρη, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί από τα αστικά κόμματα και τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο. Χτες, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, στην επιστολή που έστειλε στην τρόικα απέφυγε να αναφερθεί στο χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ενώ στο κείμενό του εξάλειψε πλήρως τον όρο «μεταβατική κυβέρνηση» αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου.
Οι κινήσεις των ηγεσιών των δύο κομμάτων φανερώνουν ότι στρατηγική επιλογή τους είναι μέσα από τη συγκυβέρνηση να ψηφίσουν και να εφαρμόσουν από κοινού το νέο μνημόνιο που θα προκύψει από τη δανειακή σύμβαση, κλιμακώνοντας ενιαία τον ταξικό πόλεμο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Ετοιμάζουν τους επόμενους εκβιασμούς
Θέμα παραμονής της κυβέρνησης Παπαδήμου «έως ότου φανεί ότι μπορεί να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα» έθεσε, χτες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Real Fm». Η κυβέρνηση «χρειάζεται μία παράταση. Πρέπει να υπάρξει το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλιώς καήκαμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χρ. Πρωτόπαππας, ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές για τον επόμενο εκβιασμό.
Ο ίδιος μάλιστα με συνέντευξή του στο «Βήμα Fm» έσπευσε να συνδέσει τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ με το κυβερνητικό έργο. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση και δουλεύουμε γι' αυτήν (...) Η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ θα έχει εκ των πραγμάτων μια παράλληλη διαδρομή σε σχέση με την προσπάθεια που κάνουμε για τη χώρα», ανέφερε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, ο οποίος μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», τόνισε: «Η ατζέντα που έχει η κυβέρνηση μπροστά της είναι πολύ συγκεκριμένη. Και δεν αφορά μόνο τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους ξένους. Αφορά αυτά τα οποία λέγαμε πριν, τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτά τα πράγματα πρέπει να προχωρήσουν και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα (...) Αν μπορεί να τα τελειώσει μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, να το κάνει. Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να μπορούμε να έχουμε μία δυνατότητα αυτό το πράγμα να παραταθεί».
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, σε συνέντευξή του στο «Newpost.gr» χαρακτηρίζει επιζήμια τη συζήτηση για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και αναφέρει ότι ο Γ. Παπανδρέου θα είναι αυτός που θα το οδηγήσει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι «η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για την εξασφάλιση της 6ης δόσης, η ψήφιση του προϋπολογισμού και η πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου δεν αφήνουν περιθώρια» για συζητήσεις σχετικά με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

3 σχόλια:

  1. Πρέπει να τους ρίξουμε.
    Όσο κοιτάμε σα χάνοι ουσιαστικά μπας και τα σπάσουν μεταξύ τους, δεν υπάρχει καμιά ελπίδα. Το διακύβευμα είναι μεγάλο για όλους. Τα καραγκιοζιλίκια θα συνεχίζονται και μόλις βρουν και το βηματισμό τους θα μας σκίσουν κυριολεκτικά.

    Πρέπει να γίνουν νέοι γύροι συνελεύσεων σε όλα τα σωματεία και να παρθούν αποφάσεις για απεργίες και καταλήψεις. Να παραλύσουν τα πάντα, να βγει ο κόσμος στο δρόμο.

    Ούτε "αμυντικός" ούτε "επιθετικός" ούτε "για την τιμή των όπλων" αγώνας.
    Αγώνας για να τους σουτάρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι πηγαίναν να σχηματίσουν κυβέρνηση μέχρι τέλους της τετραετίας, ήταν εξαρχής φανερό από την επιχειρηματολογία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης αυτής. Αν η καταβολή της "6ης δόσης" είναι απαγορευτική προκειμένου για να γίνουν εκλογές, όπως μας είπαν, γιατί η καταβολή της 7ης, της 8ης κλπ, δεν είναι;
    Και εδώ μπαίνει και ένα άλλο ζήτημα. Μετά το τέλος της 4ετίας, θα γίνουν εκλογές;
    Γενικά, θα ξαναγίνουν εκλογές;
    Γιατί οι δόσεις, θα εξακολουθούν να τρέχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για την ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ μείωση στις αποδοχές των ΔΕΚΟ:
    "Κόβουν το 35% των αποδοχών. Ως εκ τούτου οι κάθε είδους μηνιαίες τακτικές και έκτακτες αποδοχές (συμπεριλαμβάνονται επιδόματα, αποζημιώσεις, δώρα, μισθοί εργαζομένων με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου κ.λπ.) περιορίζονται στο 65% του μέσου κατά κεφαλήν κόστους μισθοδοσίας, όπως είχε διαμορφωθεί στις 31.12.2009."

    ...και φυσικά το κερασάκι της πρόκλησης:
    "Το ανώτατο όριο αποδοχών για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον διοικητή ανέρχεται σε 5.856,05 ευρώ μηνιαίως. Και με απόφαση του υπουργού Οικονομικών επιτρέπεται υπέρβασή του μέχρι το διπλάσιο, δηλαδή έως και 11.712,10 ευρώ."
    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=328099
    Γιατί άλλο ο μισθός άλλο η μάσα...

    Πρέπει να πέσουν και να πέσουν μέσα στα σκατά.
    Εκεί απ' όπου βγήκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.