25 Νοεμβρίου 2011

Διογκώνεται το κύμα αλληλεγγύης στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας

Από το Erodotos Weblog


Εμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργούς που συνεχίζουν τον αγώνα
Χιλιάδες εργάτες και εργάτριες από τα εργοστάσια του Θριασίου συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας
Ηχηρή εργατική φωνή αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών χαλυβουργών, που δίνουν εδώ και 25 ημέρες, στάλθηκε χτες έξω από το εργοστάσιο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, από χιλιάδες εργαζόμενους του Θριασίου. Εργάτες και εργάτριες από δεκάδες κλάδους και εργασιακούς χώρους του Θριασίου ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του εργοστασιακού σωματείου και των 400 απεργών χαλυβουργών και χτες σταμάτησαν για τρεις ώρες τη δουλειά τους (12 έως 3 μ.μ.) και κατευθύνθηκαν έξω από το εργοστάσιο, στήνοντας μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση αλληλεγγύης. Μαζί τους μαθητές της περιοχής, φοιτητές, γυναίκες και άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων, στάθηκαν δίπλα τους, ένωσαν τη φωνή και τα χέρια τους, γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτός ο αγώνας που δίνεται στο εργοστάσιο αφορά και τους ίδιους, ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας.

Αυτή ακριβώς τη μαζική έκφραση αλληλεγγύης στους απεργούς από τον εργατόκοσμο του Θριασίου και γενικότερα, ήθελαν από την αρχή να αποφύγουν και στη συνέχεια να καθυστερήσουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και στην Ομοσπονδία Μετάλλου. Ετσι άφησαν να περάσουν 25 ολόκληρες ημέρες απεργίας στην «Ελληνική Χαλυβουργία» για να προκηρυχτεί τελικά στάση εργασίας και αυτό δεν έγινε με δική τους πρωτοβουλία, αλλά μετά από παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Είναι πλέον ξεκάθαρο και το ξέρουν ότι είναι πλήρως εκτεθειμένοι στα μάτια της εργατικής τάξης της περιοχής, καθώς ξεγυμνώθηκαν και φανερώθηκε ο βρώμικος ρόλος που παίζουν στηρίζοντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων αντί των εργατών.


Οι εργάτες όμως είχαν άλλη άποψη. Χτες μαζικά, αποφασισμένοι, «νέκρωσαν» για τρεις ώρες τα εργοστάσια και τους χώρους εργασίας στο Θριάσιο, κατέβασαν τους διακόπτες των μηχανών, σταμάτησαν τις αλυσίδες παραγωγής και βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών συναδέλφων τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να αντιμετωπίσουν παρόμοιες εργοδοτικές επιθέσεις. Ενδεικτικά, στη στάση εργασίας συμμετείχαν εργαζόμενοι από: Τσιμέντα «Χάλυψ», «Μαλτέζος», ΒΙΒΕΧΡΩΜ, ΝΟΥΝΟΥ, «Χαλυβουργική», εργοτάξιο επέκτασης των ΕΛΠΕ, «Πετρογκάζ», ΠΥΡΚΑΛ, Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, Σούπερ Μάρκετ ΛΙΝΤΛ και ΝΤΙΑ, ΚΑΝΑΚΗ κ.ά. Στο πλευρό τους κατέφθασαν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ από τα Γιάννενα που εδώ και τρία χρόνια δίνουν το δικό τους αγώνα.

Παρούσα στη συγκέντρωση και πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

Στη ρότα του αγώνα ανοίγουμε δρόμους

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου, διάβασε την επιστολή των απεργών χαλυβουργών στους εργαζόμενους στα άλλα δύο εργοστάσια του ίδιου ιδιοκτήτη στο Βόλο, την οποία μετέφερε αντιπροσωπεία τους χτες για να μοιραστεί κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας. «Μετά από 25 ημέρες απεργίας, σήμερα δίνουμε μια ηχηρή απάντηση. Απαντάμε στους παρατρεχάμενους και τα τσιράκια του Μάνεση, που λένε ότι το σωματείο κρατάει αδιάλλακτη στάση. Είμαστε αδιάλλακτοι γιατί θέλουμε 8ωρο και ανάκληση των απολύσεων. Στόχος τους είναι η διάσπαση του αγώνα και της ενότητας των εργαζομένων. Δε θα τα καταφέρουν», τόνισε, ξεκινώντας την ομιλία. Κατήγγειλε στη συνέχεια τη στάση των εργατοπατέρων στο ΕΚ Ελευσίνας και την ΠΟΕΜ και διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους ότι «οι χαλυβουργοί είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι σαν μια γροθιά, είναι ένας για όλους και όλοι για έναν. Γιατί τα αντεργατικά σχέδια έχουν ήδη αρχίσει να προωθούνται όπως στην ΑΓΝΟ, στον ΚΑΤΣΕΛΗ. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από αυτόν της “Χαλυβουργίας”, της οργάνωσης στο χώρο δουλειάς. Το σωματείο δίνει τη μάχη συσπειρωμένο στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, το οποίο από την πρώτη στιγμή στήριξε τον αγώνα μας. Εχουμε στο πλευρό μας όλους τους εργάτες, μαθητές, απλό κόσμο, ανέργους για να αποκρούσουμε τα αντεργατικά μέτρα. Ο κάθε εργάτης να οργανωθεί στο χώρο και να απλωθεί αυτός ο αγώνας παντού. Και όπου δεν μπορούν, να ξετινάξουν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές. Ολοι στους δρόμους, να ανατρέψουμε την πολιτική των χαρατσιών, της φτώχειας, της εξαθλίωσης». 

Μαθήματα ζωής και αγώνα 

Εχω την τιμή να είμαι σύζυγος χαλυβουργού. Ενός απεργού χαλυβουργού που αγωνίζεται μαζί με τους συναδέλφους του, σαν μια γροθιά, 25 μέρες τώρα. Οι σύντροφοί μας ξέρουν ότι εμείς και τα παιδιά μας είμαστε στο πλάι τους, στηρίζουμε τον αγώνα τους και αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνια που οι δικοί μας σύντροφοι δεν έσκυψαν το κεφάλι στον εκβιασμό και στην τρομοκρατία του βιομήχανου. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνια που οι δικοί μας σύντροφοι επέλεξαν το δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας. Επέλεξαν τον ηρωικό εργατικό αγώνα για να υπερασπιστούν το ψωμί και το μέλλον των παιδιών μας. Είμαστε εδώ μαζί με τα παιδιά μας, συζητάμε με τα παιδιά μας, τους λέμε την αλήθεια. Με ζωντανό παράδειγμα τους πατεράδες τους. Κάνουμε κουρελόχαρτο μπροστά στα μάτια τους την αντίληψη, που τους περνάνε μέσα από τα βιβλία, ότι για την ανάπτυξη της κοινωνίας είναι απαραίτητο να υπάρχουν επιχειρηματίες. Ας έρθει ο Μάνεσης να βάλει μπροστά το εργοστάσιο! Τα παιδιά μας είναι περήφανα για τους πατεράδες τους. Παίρνουν μαθήματα ζωής και αγώνα από τους χαλυβουργούς. Μαθαίνουν τώρα ότι οι εργάτες πατεράδες τους δε σκύβουν το κεφάλι στην εκμετάλλευση και τα αφεντικά, δε ζητιανεύουν το δίκιο τους, αγωνίζονται γι’ αυτό, παλεύουν. Εχουμε χρέος όλες οι μανάδες σαν και μας, που μεγαλώνουμε την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, να μάθουμε στα παιδιά μας ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη! Να τους μάθουμε ότι η ζωή τους και το μέλλον τους θα κριθεί στους ταξικούς αγώνες, στην ενότητα και στην αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, της τάξης τους. Για μας δεν έχει γυρισμό. Συνεχίζουμε με όλους τους εργαζόμενους. Πιο δυνατά – πιο μαζικά – πιο συλλογικά – πιο οργανωμένα – πιο ταξικά. Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης (Αποσπάσματα της ομιλίας, στη χτεσινή συγκέντρωση στην Ελευσίνα, της Μαρίας Δελή).

Τα πλήρη στοιχεία του Λογαριασμού ενίσχυσης των Χαλυβουργών
 Αριθμός λογαριασμού για κατάθεση χρημάτων Αλληλεγγύης στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας
αριθμ. λογαριασμού Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος : 200/62330152
IBAN λογαριασμού : GR4001102000000020062330152 (7 μηδενικά)
BIC or Swift Code : ETHNGRAA ( Bank Identifier Code )
Κάτοχος : Λιάκος Δημήτρης ( μέλος Δ.Σ. Σωματείου )

5 σχόλια:

  1. Σύντροφοι υπάρχει τρόπος από ίντερνετ να στείλουμε τα λεφτά από εξωτερικό. Yπάρχει κάποιο ibank ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα παραπάνω στοιχεία δεν σου φτάνουν για την διαδικτυακή συναλλαγή ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύντροφοι, δεν αρκούν τα παραπάνω στοιχεία λογαριασμού. Όσοι έχετε πρόσβαση στο σωματείο, ζητήστε να βγάλει ανακοίνωση που να δημοσιεύει τον αριθμό του λογαριασμού. Και καλό είναι η ανακοίνωση αυτή να δημοσιευτεί σε Ριζοσπάστη και Αυγή για να έχουν κι αυτοί την ευθύνη του ελέγχου κι ότι δίνουν τα σωστά στοιχεία. Αρκετά έχουν δει τα μάτια μας. Το θέμα επείγει, για να μπορούμε από αύριο και να βάλουμε ό,τι μπορούμε και να γνωστοποιήσουμε το λογαριασμό στους φίλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. http://youtu.be/G72H25QnmFw
    http://youtu.be/SsgfpcHYtOs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ένα καλό άρθρο από Ελευθεροτυπία:
    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=328649

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.