18 Νοεμβρίου 2011

Σύννεφα πολέμου πάνω απο την Μεσόγειο ?

Τελικά οι μόνοι λαοί των Αραβικών κρατών, που ήταν δυσαρεστημένοι με τις κυβερνήσεις τους και εξεγέρθηκαν ώστε να αλλάξουνε το πλάνο, ήταν οι μεσογειακοί (και οι πιο πλούσιοι). Αυτό μας δείχνει ο χάρτης των εξελίξεων, σε Τυνησία, Αίγυπτος, Λιβύη και Συρία. Στις δυο πρώτες αντικαταστάθηκαν με πολιτικές διαδικασίες οι κυβερνήσεις (στην Αίγυπτο βρίσκεται στην εξουσία ακόμα ο στρατός), στην τρίτη έγινε εισβολή και δολοφονήθηκε ο Καντάφι και στην τελευταία δεν έχουμε δει ακόμα τον τρόπο, με τον οποίο οι Αμερικάνοι θα καθορίσουν την εκπροσώπησή τους. Εικάζουμε πως στην Συρία, θα είχαν ήδη εισβάλλει, εαν δεν υπήρχε το φόβητρο του Ιράν στο βάθος. Ένα φόβητρο του οποίου η αντιμετώπιση ήδη ετοιμάζεται !

Τι έγινε άραγε με την Υεμένη ? Με τις κινητοποιήσεις του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας ? Οι απο σπόντα κινητοποιήσεις στις χώρες αυτές απλά πνίγηκαν στο αίμα και κανείς δεν αγχώθηκε περι αυτών. Εξάλλου η πρώτη είναι προς το παρόν χώρα δευτερευούσης σημασίας για τα αμερικάνικα συμφέροντα, ενώ το Μπαχρέιν και η Ιορδανία ήδη βρίσκονται υπο Αμερικάνικο (Σαουδαραβικό) έλεγχο.

.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, συνδυάζοντας τα γεγονότα των Αραβικών χωρών, με το (πιθανολογούμενου) σαμποτάζ της ναυτικής βάσης του Μαρί στην Κύπρο και την προσπάθεια ανατροπής του προέδρου Χριστόφια μέσω "πολιτικών" διαδικασιών, την γενικότερη πολιτική αστάθεια της Τουρκίας τα τελευταία 2 χρόνια και τις απειλές-εκβιασμούς της προς όλες τις χώρες με τις οποίες συγκρούονται τα συμφέροντά τους στην Μεσόγειο (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ), η ωμή πολιτική παρέμβαση της Γερμανο-γαλλικής λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων στην Ελλάδα, στα πλαίσια της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης και την παρόμοια εξέλιξη στην γειτονική Ιταλία. Εάν μάλιστα σε αυτές προσθέσουμε την μεσογειακή αμερικάνικη πολιτεία του Ισραήλ και τον Λίβανο, του οποίου η ισχύς είναι απολύτως περιορισμένη αλλά και ελεγχόμενη απο την Γαλλία, διαγράφουμε περίφημα την περίγυρο της Ανατολικής Μεσογείου ... της λεκάνης δηλαδή που πρόσφατα μας ενημέρωσαν πως υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου !

Ακούσαμε σήμερα την Αλ. Παπαρήγα στο Realfm να μιλά για σοβαρές πιθανότατες μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα να αντιμετωπίσει μία σοβαρή πολεμική εμπλοκή λόγω των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που συγκρούονται στην περιοχή με τους αγωγούς πετρελαίου και το φυσικό αέριο. Προέβλεψε μάλιστα ότι θα υπάρξουν δυο πόλοι: Ο γερμανικός και ο γαλλικός. Και η Ελλάδα θα εμπλακεί είτε ως «επιτιθέμενη δύναμη», είτε ως «θέατρο πολέμου».

Πολλά κομμάτια του καπιταλιστικού παζλ, μας είναι ακόμα άγνωστα αλλά μέρα με την μέρα, ανακοίνωση με την ανακοίνωση, αρχίζουν και γίνονται ορατά κάποια από τα γκρίζα σημεία των συμφερόντων που προωθούνται, απο διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης. Πολλοί μνηστήρες για τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου μαζεύτηκαν. Και οι λαοί της Μεσογείου στο περιθώριο, και προτιμούν προ το παρον να παρακολουθούν τις εξελίξεις ... αντι να τις οδηγούν οι ίδιοι.

7 σχόλια:

  1. Αυτό το "εξέγερση" για την Λιβύη, κάπως μου κάθεται...: http://www.youtube.com/watch?v=jWzNhk3zv4U&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά δεν το συζητάμε αναγνώστη.
    Ειναι δεδομένο πως στην Λιβύη ειδικά, δεν υπήρξαν ούτε καν σοβαρές κινητοποιήσεις ή συλλαλητήρια ... πόσο μάλλον εξέγερση.

    Βέβαια δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά, ούτε για τις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Ως γνωστόν, το μοντάζ και η κατασκευή οπτικοακουστικών "ντοκουμέντων", παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο πλέον στην ενημέρωση που μας πλασάρουν ...

    Παλιότερα αρκούσε μια χαλκευμένη φωτογραφία, ή ένα απλό "ρεπορτάζ" ... ενώ σήμερα γεμίζουν το διαδίκτυο και τους χώρους κοινωνικής δικτύωσης με κατασκευασμένα βίντεο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως θα έχεις καταλάβει redfly στο θέμα με την Λιβύη έχω ένα ιδιαίτερο κόλλημα. Το θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού, μια ωμή επέμβαση σε μια χώρα που το φοβερό είναι ότι ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΕΙ στις απαιτήσεις του, απλά δεν ήταν αυτό που λέμε "πιόνι" του.

    Τίποτε περισσότερο από δούλοι:
    Αυτή είναι η απόφαση του ιμπεριαλισμού για τους λαούς που δεν έχουν την τύχη να βρίσκονται στο σκληρό πυρήνα των ιμπεριαλιστικών κρατών που (ξανα)μοιράζουν τον κόσμο.

    Αυτή την στιγμή χιλιάδες κρατούμενοι (πάνω από 7000 όπως μαθαίνω) βρίσκονται στις φυλακές της Λιβύης και βασανίζονται. Κανείς δεν ασχολείται, κανείς δεν μαθαίνει τίποτε, κανείς δεν ευαισθητοποιείται αν γι αυτούς τους ανθρώπους ισχύουν, όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστω τα δικαιώματα των ζώων! Έχουν σοβαρότερα θέματα άλλωστε: Μοιράζουν τα πετρέλαια.
    Η αστική υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο.

    Αν και ομολογώ ότι με αυτούς που τα'χω πάρει περισσότερο απ' όλους είναι με τους "ευαισθητούληδες" ανθρωπιστές. Τους έχουν κοροϊδέψει με κορμοράνους, τους έχουν δουλέψει με Τιμισοάρες, ωμός εμπαιγμός με τα "όπλα μαζικής καταστροφής", τους έχουν κυριολεκτικά κατα-ξεφτυλίσει, αλλά αυτοί εκεί!
    Μόλις δουν καμιά φωτογραφία, μόλις ακούσουν καμιά δήλωση, μόλις υποψιαστούν αυταρχισμό μη εγκεκριμένο από την δύση, βγάζουν τα μαντήλια, κλαίνε, χτυπιούνται...ριγούν από συγκίνηση για τις βιασμένες αμαζόνες του Καντάφι, βγαίνουν απ' τα ρούχα τους με τους κομματιασμένους ανθρώπους που "διαδήλωναν άοπλοι", τρελαίνονται με τον αυταρχισμό του δικτάτορα.

    Κι όταν βλέπουν τους άλλους να σφάζουν, να βασανίζουν μικρά παιδάκια που έτυχε να είναι της άλλης φυλής, όταν βλέπουν να σκοτώνουν με σαδιστικό τρόπο εργάτες απλά επειδή...δούλευαν για το καθεστώς, όταν χτυπιούνται νοσοκομεία με όλμους, όταν βλέπουν το ρατσισμό και την γενοκτονία ωμή μπροστά στα μάτια τους, τι λένε;
    "Ε...τι να κάνεις, αυτά έχει ο πόλεμος. Είναι να μην ξεκινήσει η σφαγή..."

    Πλέον αυτούς δεν τους θεωρώ παραπλανημένους. Τους θεωρώ αλήτες. Ηλίθιους αλήτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε αυτούς λοιπόν τους τελευταίους, αφιερώνω αυτό το βιντεάκι για τα όπλα μαζικής καταστροφής που έψαχναν οι Αμερικάνοι στο ΙΡΑΚ:
    http://www.youtube.com/watch?v=mdDp_jlgC9M

    Ελπίζω να γελάσουν κι αυτοί με τα αστειάκια των αφεντικών τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ... αυτός ο πόλεμος στο θέατρο του αιγαίου θα είναι η μεγαλύτερη ιδεολογικά πρόκληση και του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας. Μπορεί να ωφελήσει μέσα από την αποδυνάμωση των γιγάντων αλλά είμαι βέβαιος ότι θα αλλάξει και το τοπίο της χώρας, τόσο εθνικά- χωρικά, και και κοινωνικοπολιτικά, κάτι σαν το προφητικό σενάριο του Ζαν Πιερ Μπαστίντ με τίτλο Η Παναγία των Νέγρων, όπου η κοινωνία της Ευρώπης χωρίζονταν στις εξαθλιωμένες "οικονομικές" αυτός τις ονομάζει κάπως αλλιώς ζώνες όπου είναι οι εξαθλιωμένοι, "οι νέγροι" της σύγχρονης κοινωνίας, και η, ελεύθερη ζώνη της Ελβετίας-Λουξεμβούργου- Βαυαρίας. Ιμπεριαλισμός!!
    Είδωμεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η ΕΛΛΑΣ

    επιτεθεμενη...

    ρε αλεκααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα

    αφου το κκε οι επιγονοι του ειναι που κατεστρεψαν τον στρατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ^^τρολ ακαθεκτος ετσι?
    θα ειχε περισσοτερη πλακα αν προσπαθουσες --εστω και μια φορα-- να επιχειρηματολογησεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.