19 Νοεμβρίου 2011

«Πυροτέχνημα» η Ιρλανδική ανάκαμψη - οργή του Δουβλίνου με τους Γερμανούς

Από iefimerida


Tην οργή της κυβέρνησης της Ιρλανδίας έχει προκαλέσει το Βερολίνο, μετά τη διαρροή από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ότι καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα.

Η διαρροή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Ιρλανδία, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Εντα Κένι να παραδέχεται χθες στην ιρλανδική Βουλή να ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης. Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Έντα Κένι τόνισε πως στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, νέες περικοπές δημοσίων εξόδων, αύξηση φόρων και περαιτέρω μείωση κοινωνικών παροχών.


Έτσι, φαίνεται να καταρρέει η εικόνα του «πειθήνιου παιδιού» που βάζει σε τάξη τα οικονομικά του και την οποία επικαλούνταν οι Βρυξέλλες κάθε φορά που συνέκριναν τις χώρες οι οποίες συγκατοικούν στον μηχανισμό στήριξης.

Αναλυτές εκτιμούν πως η ανάγκη λήψης νέων μέτρων καταδεικνύει ότι η περίφημη ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας ήταν πυροτέχνημα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν κατάρρευση του εμπορικού ισοζυγίου, μετά την ανάκαμψή του τον Σεπτέμβριο. Αιτία για αυτό η επιδεινούμενη κρίση στην ευρωζώνη, όπου εξάγεται το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακευτικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στα οποία εξειδικεύεται η Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η άνοδος του ΦΠΑ θα προκαλέσει κύμα φυγής των καταναλωτών προς τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ τα επιπλέον μέτρα θα οδηγήσουν σε νέο κύμα αστέγων μιας και η επίταξη κατοικιών έχει γίνει εθνικό σπορ.

Ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία από το Βερολίνο, χωρίς καμία συννενόηση με την Ιρλανδική πλευρά έχει προκαλέσει οργή σε ολόκληρη την Ιρλανδία. Η Irish Mirror κυκλοφόρησε με τον εμπρηστικό τίτλο «Η Γερμανία είναι ο νέος αφέντης» ενώ ο ηγέτης του Φιάνα Φόιλ της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «η Ευρώπη σέρνεται πλέον από τη Γερμανία».

3 σχόλια:

  1. Όχι που θα έβγαινε η Ιρλανδία απο το ΔΝΤ μέσα στο 2012.

    Τα ίδια αστικά ψέμματα που χρησιμοποιούνται και εδώ, αραδιάζουν οι ιρλανδικές κυβερνήσεις. Κάντε υπομονή, δεχτείτε τους μισθούς πείνας και κάπου στο βάθος ... πολύ βάθος ... φαίνεται η διέξοδος.

    Βέβαια το θέμα είναι πως καλλιεργείται παντού ένας ΑΝΤΙ-ΓΕΡΜΑΝΙΣΜΟΣ σε εθνικό επίπεδο και αποκρύπτεται ο ρόλος των μονοπωλίων (όχι μόνο γερμανικών), τα οποία έχουν τον πρώτο λόγο σε ότι αφορα την αντιλαϊκή λαίλαπα που σαρώνει την Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτος ειναι και ο λογος της αναδημοσιευσης.
    α) η ανακαμψη που μας λενε, δεν θα ειναι ανακαμψη. Αυτα ειναι καθρεπτακια για τους ιθαγενεις..

    β)δημιουργειται κλιμα σε εθνικο επιπεδο (οπως και προπολεμικα..) για να μην παει ο νους (ο συλλογικος των λαων) στο εγγενες προβλημα του καπιταλιστικου συστηματος..(και να μιλαμε για καλους και κακους και αλλες τετοιες μονοδιαστατες υπεραπλουστευτικες μλκιες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αισχροί λαικισμοί είναι όλα αυτά, η λιτότητα είναι αναγκαία, οι δημόσιοι υπάλληλοι φταίνε για όλα, μην ξεχνάμε το ποίημα, οι τεμπέληδες οι έλληνες, υπάρχουν τα πετυχημένα μοντέλα της πορτογαλία και της ιρλανδίας, χρειάζονται κι άλλα μέτρα, θα μας κάνουν κράτος οι ευρωπαίοιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.