18 Ιουλίου 2010

Αϊτή - Εξι μήνες μετά το σεισμό

  • Η Αϊτή με πληθυσμό περίπου 10 εκατομμύρια κατοίκους ήταν και παραμένει η φτωχότερη χώρα του Δυτικού ημισφαιρίου.
  • Εκτιμώμενος αριθμός Αϊτινών που παραμένουν άστεγοι μετά το σεισμό: 1.500.000. Επιπροσθέτως 232.130 εκτιμάται ότι δεν έχουν ούτε σκηνή ή τεντόπανο για να μείνουν.
  • Μετά το σεισμό ο αριθμός ΜΚΟ που δρούσαν στην Αϊτή μέχρι τις 30 Μαΐου έφτασε τις 822 επιβεβαιώνοντας το τίτλο που της έχουν προσδώσει: «Δημοκρατία των ΜΚΟ».
  • Ποσό που έχουν δεσμευθεί να χορηγήσουν οι διεθνείς δωρητές για την ανοικοδόμηση της Αϊτής μέσα σε 18 μήνες στη διάσκεψη του ΟΗΕ την 31η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη: 5,3 δισ. δολάρια. Ποσοστό των χρημάτων που έχει καταβληθεί: 1,9%.
  • Ποσό από την υπεσχημένη βοήθεια για έρευνα και διάσωση που υποσχέθηκαν διμερώς οι ΗΠΑ στην Αϊτή αμέσως μετά το σεισμό κι έχει καταβληθεί: 0 δολάρια. Αξία του συμβολαίου που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέθεσε χωρίς μειοδοτικό διαγωνισμό στον επιχειρηματικό όμιλο που λειτουργεί ιδιωτικές φυλακές GEO μέσα σε ένα μήνα από το σεισμό: 260.589 δολάρια.
  • Αναλογία των δεσμεύσεων των ΗΠΑ για βοήθεια προς την Αϊτή σε σύγκριση με εκείνες της Βενεζουέλας: 1 προς 2. Ακόμη και η εφημερίδα «Μαϊάμι Χέραλντ» αναγκαστικά διαπιστώνει ότι έξι μήνες μετά η Βενεζουέλα ηγείται της προσπάθειας ανοικοδόμησης.
  • Ποσό που συγκεντρώθηκε για την ανακούφιση της Αϊτής από φιλανθρωπικές οργανώσεις των ΗΠΑ: 1,3 δισ. δολάρια. Ποσό που θα διοχετευθεί μέσω της USAID, η οποία όπως μας πληροφορεί στην ιστοσελίδα της: «η βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ πάντα έχει το διττό στόχο της διεύρυνσης και προάσπισης των συμφερόντων των ΗΠΑ μέσω της προώθησης της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς». Αξία ενός τρέχοντος συμβολαίου της USAID με μια θυγατρική της εταιρείας American Rice Inc., η οποία θεωρείται ότι ωφελήθηκε περισσότερο από την εξάλειψη της παραγωγής ρυζιού στην Αϊτή: 126 εκατ. δολάρια.
  • Αναλογία του ρυζιού που παραγόταν στην Αϊτή προς το εισαγόμενο από τις ΗΠΑ ρύζι το 1985: 22 προς 1. Το 2000, πέντε χρόνια μετά από ένα πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων του ΔΝΤ που μεταξύ άλλων μείωσε τους δασμούς στο ρύζι, η αναλογία αυτή έγινε 1 προς 2!
  • Αξία της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας της Γαλλίας στην Αϊτή μετά το σεισμό: 35.956.408 δολάρια. Εκτιμώμενη αξία σήμερα των αποζημιώσεων που κατέβαλε η Αϊτή στη Γαλλία για τα απολεσθέντα κέρδη από το εμπόριο σκλάβων μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας, πρώην αποικίας σκλάβων: 40 δισ. δολάρια.
  • Αξία της βοήθειας που η γαλλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στην Αϊτή: 180 εκατ. δολάρια. Δεν έχει δοθεί ούτε ένα δολάριο.
(Πηγές: Reuters, CNN, LA Times, Huffington Post,BBC, IPS).

http://www2.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.