17 Ιουλίου 2010

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική τους δύναμη στην Λατινική Αμερική

Καθώς η Λατινική Αμερική ζει τα τελευταία δέκα χρόνια μια διαδικασία αλλαγών και οι αγώνες  για την κυριαρχία της, τα δικαιώματα και την ευημερία των λαών της, δυναμώνουν ..... ταυτόχρονα παρατηρούμε τον βορειοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του να εντείνουν τις απειλές ενάντια στους λαούς και πυροδοτούν μια ακραία και συντηρητική αντίδραση απέναντι στις πολιτικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη....

Θα λέγαμε με σιγουριά, πως ένα ευρύ σχέδιο "περικύκλωσης και ανακατάληψης" των χωρών της Λατινικής Αμερικής από τις ΗΠΑ, ξετυλίγεται τα τελευταία χρόνια, καθώς οι συμφωνίες για νέες κομβικές στρατιωτικές βάσεις και αύξηση του στρατιωτικού δυναμικού των αμερικάνων σε διάφορες περιοχές της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής καθώς και της Καραϊβικής, συνεχίζονται με ολοένα και αυξανόμενη ένταση .....


Μέσα στα πλαίσια αυτά παρατηρούμε πως ..... :

- Απο το 2005 οι ΗΠΑ ανανέωσαν την συμφωνία τους με την ολλανδική κυβέρνηση, για την χρήση και την περεταίρω ανάπτυξη των στρατιωτικών βάσεων των νήσων Αρούμπα και Κουρασάο (που βρίσκονται στα ανοιχτά της Βενεζουέλας).

- Επανασυστάθηκε το 2008 (μετά απο 58 χρόνια), ο 4ος στόλος του αμερικάνικου ναυτικού (ο οποίος είχε δημιουργηθεί το 1943 για την καταπολέμηση των ναζιστικών υποβρυχίων και διαλύθηκε το 1950 !!!), ο οποίος φέρει πυρηνικό εξοπλισμό, και είναι σχεδιασμένος για πλεύση στα ύδατα των ωκεανών και τα ποτάμια της Νοτίου Αμερικής και της Καραϊβικής.

- Τον Αύγουστο του 2009, αποφασίστηκε η δημιουργία 7 νέων στρατιωτικών βάσεων στην Κολομβία με αντάλλαγμα την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας της Κολομβίας , στα 630 εκατ. $ ετησίως !

- Τον Οκτώβριο του 2009, βγήκε στην δημοσιότητα η υπογραφή συμφώνου, μεταξύ της κυβέρνησης του Παναμά και των ΗΠΑ, για την εγκατάσταση 11 νέων στρατιωτικών βάσεων στην χώρα.

- Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα σε προχωρημένες συνομιλίες με το Περού για την εγκατάσταση αμερικάνικων βάσεων και εκεί.......


- Σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν την περασμένη δεκαετία, δεκάδες σχέδια αποσταθεροποίησης χωρών, όπως στην Βενεζουέλα, την Βολιβία και την Παραγουάη.

- Βοήθησαν πέρυσι στο στρατιωτικό πραξικόπημα της Ονδούρας, μέσω της αεροπορικής βάσης του Soto Cano (γνωστή και ως Παλμερόλα) που ήδη κατείχαν.

Στρατιωτική επέμβαση στο όνομα της ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή.

- Εγκρίθηκε πριν απο 2 εβδομάδες, απο την Κόστα Ρίκα, η "Επιχείρηση Κοινή Περιπολία", η οποία τοποθετεί στην εδαφική επικράτεια της Κόστα Ρίκα (η οποία δεν διαθέτει καν Ενοπλες Δυνάμεις) 46 αμερικάνικα πλοία της Ακτοφυλακής, 122 ελικόπτερα, 10 πολεμικά αεροσκάφη, δύο υποβρύχια και 13.000 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων, 7.000 πεζοναύτες, 1.278 αξιωματικοί και 338 πολιτικό προσωπικό ....... τάχα μου για την απορρύπανση του Κόλπου του Μεξικού και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των συμμοριών ........

- Ένταση των παρενοχλήσεων και συνέχιση του εμπάργκο εναντίον της Κούβας.

- Την προηγούμενη εβδομάδα με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της δικτατορίας στην Ονδούρα, Μάριο Καναχουάτι, δήλωσε πως με «χρηματοδότηση των ΗΠΑ θα οικοδομηθεί μία ακόμη επιπρόσθετη βάση στην Καραϊβική», διευκρινίζοντας πως πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ της Ονδούρας και των ΗΠΑ, για τη δημιουργία δύο ακόμη βάσεων στήριξης της τεράστιας βάσης των Αμερικανών στην Παλμερόλα οι οποίες θα οικοδομηθούν στην περιοχή Γκουανάχα.

Η επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή στοχεύει ξεκάθαρα, εκτός από την άσκηση τρομοκρατίας απέναντι στις πολιτικές διαδικασίες μετασχηματισμού, ..... να εγκαταστήσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις σε στρατηγικές περιοχές, απο τις οποίες θα ελέγχει και τον φυσικό πλούτο του Νότιου Ατλαντικού και του Αμαζονίου, αλλά και τα κράτη που δείχνουν μια έντονη αντι-ιμπεριαλιστική διάθεση..... όπως η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Νικαράγουα, ο Ισημερινός .... και φυσικά η Κούβα.

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και ασφαλώς πρόκειται ανοιχτά, για μια επίθεση ενάντια στην ειρήνη, την ασφάλεια και την κυριαρχία όλων των χωρών της περιοχής......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.