1 Ιουλίου 2010

Ψεύτες και κράχτες των εφοπλιστών

Ωρυόταν, τη Δευτέρα το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Παπαδημητρίου, για εκείνους που συνδέουν το μεθοδευόμενο για τρία χρόνια «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, με τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με ΕΕ και ΔΝΤ. Ηταν τόσο το πάθος του να στηρίξει τα αντιλαϊκά μέτρα, αλλά και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, παραμονή απεργίας, που έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι σε κανένα σημείο του νόμου δεν υπάρχει παρόμοια πρόβλεψη, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι δε θα μπορούσε καν να υπάρξει.

Για την ιστορία, στο σχετικό κείμενο του νόμου, για το «μηχανισμό στήριξης», όπως δημοσιεύτηκε στις 6 του Μάη, στο ΦΕΚ με αριθμό 65, σημειώνεται:

Πρώτον, στη σελίδα 1367 όπου αναλύονται τα χρονοδιαγράμματα των ελέγχων που θα γίνουν, προκειμένου η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εκταμίευση των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ, αναφέρει ρητά ότι «η κυβέρνηση (...) θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται ότι οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια».


Δεύτερον, στη σελίδα 1379 όπου δημοσιεύονται οι πίνακες του τέταρτου μνημονίου για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, στον τομέα της «αγοράς εργασίας και των μισθών», αναφέρεται η ίδια ακριβώς δέσμευση, «οι τρέχοντες κατώτατοι μισθοί θα παραμείνουν σταθεροί σε ονομαστικούς όρους για τρία χρόνια», μια υποχρέωση που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2010.

Ας αφήσει, λοιπόν, ο Παπαδημητρίου τις ποταπές μεθόδους του, γιατί είναι απόλυτα βέβαιο πως γνωρίζει ότι λέει ψέματα. Αλλά θα πείτε, ένα τέτοιο ψέμα είναι πταίσμα, για ανθρώπους που επέλεξαν να γίνουν ένα με την εργοδοσία και ορκισμένοι εχθροί των εργατικών δικαιωμάτων.

«Η στάση του ΠΑΜΕ τους τελευταίους μήνες προκαλεί ζημιά στην πατρίδα», αποφάνθηκε χτες το πρωί ο Ν. Χατζηνικολάου, σε ένα ακόμα παραλήρημα κατά των ναυτεργατών και των ταξικών δυνάμεων και υπέρ των εφοπλιστών από το ραδιοσταθμό του («Real»). Δεν περίμενε βέβαια κανείς μια διαφορετική στάση από ένα δημοσιογράφο με συνέπεια και στοχοπροσήλωση στο σύστημα που έχει διαχρονικά υπηρετήσει τα συμφέροντά του.

Ωστόσο πάει πολύ να εμφανίζει ως «αντεθνικώς δρώντες» τους ναυτεργάτες που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα εναπομείναντα δικαιώματά τους και να μην ξεπέσουν στο «καθεστώς γαλέρας» που θέλουν να τους ρίξουν οι εφοπλιστές με τη βοήθεια της κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΝΔ. Χρειάζεται περίσσιο θράσος να κατηγορείς όσους δίνουν σκληρές μάχες στην κυριολεξία για την επιβίωσή τους και την ίδια στιγμή να «γλείφεις» τους εφοπλιστές, για τους οποίους ο δήθεν «αντικειμενικός» δημοσιογράφος ποτέ δεν έχει πει το παραμικρό.
Ποτέ δεν είδε πού «κτίζουν» τα πλοία τους, δεν είδε τα προκλητικά προνόμια που απολαμβάνουν (φοροαπαλλαγές, συνεχείς μειώσεις στην οργανική σύνθεση), ούτε βέβαια από την άλλη τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση της δουλειάς των ναυτεργατών κ.ο.κ. Ποτέ δεν είδε ότι οι «απελευθερωμένοι» ακτοπλόοι αύξησαν τα ναύλα κατά 400% τα τελευταία χρόνια, παρόλο που καρπώθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια από τις κρατικές επιδοτήσεις, ποτέ δεν είδε πως δένουν όποτε θέλουν τα πλοία τους, αφήνοντας τα νησιά στο έλεος του Θεού..., κ.ο.κ. Ολα αυτά, και πολλά ακόμα, ο Ν. Χατζηνικολάου ποτέ δεν τα είδε... Ομως τον ίδιο τον έχουν δει και κρίνει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.