22 Ιουλίου 2010

Ο Δούρειος Ίππος

Η συνυπογραφή συμφωνίας την 15η Ιουλίου 2010 μεταξύ (ΓΣΕΕ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ) για μείωση των μισθών και ημερομισθίων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα είναι πλέον γεγονός!   Και μάλιστα για τα επόμενα 3 χρόνια!

Χαιρετίστηκε ως θετική εξέλιξη (?) η υπογραφή της νέας Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) για τα προσεχή έτη 2010-12. Όλο το εργοδοτικό στερέωμα  (ΣΕΒ- ΓΣΕΒΕΕ- ΕΣΕΕ), κυβέρνηση και αντιπολίτευση εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για την συμφωνία.  Επιτέλους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων τα «βρήκαν ωραία και καλά» με τους εργοδότες, …και «όλα μέλι γάλα».

Είναι  η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση είχε επενδύσει τόσα πολλά σ’ αυτή την «υπογραφή», για να μην αναγκαστεί η ίδια να παγώσει τους μισθούς. (Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το 1985 είχε παγώσει τους  μισθούς για πρώτη και μοναδική φορά, προκειμένου να κάμψει τις τότε σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων και της ηγεσίας της τότε ΓΣΕΕ που δεν μπορούσε να ελέγξει). Για πάγωμα έκανε λόγω προ μηνός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και αφού άρχισαν να σημειώνονται οι αντιδράσεις των συνδικάτων ο πρωθυπουργός για να βγει απ’ τη δύσκολη θέση να παγώσει ο ίδιος τους μισθούς,  είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα δώσει χρόνο στους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν μεταξύ τους.

Έτσι, η  φιλοκυβερνητική ηγεσία της  ΓΣΕΕ «πιστή στο καθήκον της» προσυπέγραψε «αυξήσεις ψιχίων  ελεημοσύνης και πενίας» για τους εργαζόμενους που τόσο «περήφανα» εκπροσωπεί!... Να θυμίσουμε ότι το ίδιο ξαναέπραξε και πριν δύο χρόνια στη σύμβαση 2ετίας 2008-09.     


Με την νέα ΕΓΣΕΕ η εργοδοσία εξασφάλισε ανενόχλητη κερδοφορία.
·    Για ολόκληρο το 2010, πάγωμα σε μισθούς και ημερομίσθια στα επίπεδα του 2009. Δηλαδή 0% αυξήσεις!
·    Για το 2011, πάγωμα για το α’ εξάμηνο και «αύξηση» στο β’ εξάμηνο σύμφωνα με τον ευρωπληθωρισμό.
·    Για το 2012, πάγωμα (ξανά) το α’ εξάμηνο στα επίπεδα που θα έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2011 και «αύξηση» στο β’ εξάμηνο σύμφωνα με τον ευρωπληθωρισμό.


Σημαίνουν ότι ο πενιχρός μισθός των 740 ευρώ θα παραμείνει παγωμένος μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2011, για να διαμορφωθεί στα 751 ευρώ μεικτά και τον Ιούλιο του 2012  στα 763 ευρώ μεικτά.
Τα ημερομίσθια δε, θα λάβουν αύξηση μερικών λεπτών. Το κατώτερο μεροκάματο των 33,04 ευρώ σήμερα θα γίνει αντίστοιχα  33,5 ευρώ το 2011 και 34,1 ευρώ το 2012. Οι αριθμοί …μιλούν από μόνοι τους.

 Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) συμφώνησε με τον ΣΕΒ για τα επόμενα 3 χρόνια «αυξήσεις» όχι με βάση τις ανάγκες μας και τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, ούτε καν στο ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα που τρέχει τώρα με 6%, αλλά με βάση τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό που είναι 0,6%, με το γελοίο επιχείρημα ότι έτσι πλήττεται το μνημόνιο.

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη!!!

  Το μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με την «Τρόικα της τοκογλυφίας» προβλέπει: πάγωμα μισθών τουλάχιστον για μια 3ετία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αν μόνοι τους οι "κοινωνικοί" εταίροι δε συμμορφωθούν με το μνημόνιο, θα το έκανε η ίδια νομοθετώντας.

Η ΓΣΕΕ λοιπόν όχι  μόνο συμφώνησε το πάγωμα των μισθών, αλλά στην ουσία π α ρ α ι τ ή θ η κ ε από κάθε αγώνα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων χάριν της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την αύξηση των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Λειτούργησε μ’ άλλα λόγια η ΓΣΕΕ, ως  «Δ ο ύ ρ ε ι ο ς  Ί π π ο ς» των επιδιώξεων  κυβέρνησης και της εργοδοσίας  μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα!!!

Αλλά ας δούμε και τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να χαίρονται.
·    Ο Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε: «Οι κοινωνικοί εταίροι τίμησαν την παράδοση συνευθύνης και ωριμότητας που υπηρετούν εδώ και χρόνια...». Πράγματι, όλοι τίμησαν την κοινή γραμμή τους που θυσιάζει τα εργατικά συμφέροντα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.
·    Ο Δ. Ασημακόπουλος,  πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ χαρακτήρισε «Τη σημαντικότερη με ισχυρή σημειολογία  Σύμβαση Εργασίας των τελευταίων χρόνων» . Πράγματι, η σημειολογία της είναι ισχυρή, εκφράζει την απαίτηση της εργοδοσίας για μείωση των εργατικών μισθών.
·    Ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ «Τολμηρή και δίκαιη που περνάει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία», την αποτίμησε. Πράγματι, για τη μεγαλοεργοδοσία δίκαιο είναι η μείωση των μισθών και η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η αισιοδοξία της ηγεσίας της ΕΣΕΕ γίνεται κατανοητή, μόνο που δεν αφορά τους εργαζόμενους.

.... και Χαράς ευαγγέλια για Κυβέρνηση και  ΝΔ

«Εργαλείο» για την επίτευξη μιας μακροχρόνιας «κοινωνικής ειρήνης» θεωρεί η κυβέρνηση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε χτες από τους «κοινωνικούς εταίρους». Την επαίσχυντη σύμβαση, την παραπέρα απόλυτη μείωση δηλαδή της τιμής της εργατικής δύναμης, η κυβέρνηση πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ προκειμένου να προσελκύσει «επενδύσεις».
Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στην κυβέρνηση για την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε με δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου. «Κάθε πρωτοβουλία που συμβάλει στην αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. "στη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για να οδηγηθούμε στη βιώσιμη ανάπτυξη") και διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικής συνεννόησης, δεν μπορεί παρά να μας δίνει ικανοποίηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη στον τόπο μας», ήταν το σχόλιο που είχε κάνει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης της ντροπής έσπευσε να χαιρετίσει η ΝΔ. «Θεωρούμε το γεγονός αυτό, ως ένα πάρα πολύ σημαντικό δείγμα της ωριμότητας και της σοβαρότητας των κοινωνικών εταίρων», επισήμανε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Παναγόπουλος & Σία Ισχυρίζονται πως ...ακύρωσαν το μνημόνιο!

Ακόμα όμως πιο προκλητικοί από την εργοδοσία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι οποίοι με απύθμενο θράσος ισχυρίστηκαν ότι με αυτή τη σύμβαση «πήγαν κόντρα στη λογική του μνημονίου που ήθελε το πάγωμα»! Και ότι κατοχύρωσαν το 13ο και 14ο μισθό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι έτσι «διατηρήσαμε και περισώσαμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Όσο για τα ποσοστά των «αυξήσεων» υποστήριξε πως αυτά «αμφισβητούν το πνεύμα και το γράμμα του μνημονίου... Είναι ένα φως σε αυτό το τούνελ...». Στο ίδιο πνεύμα και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ε. Μπουζούλας, ισχυρίστηκε ότι ακυρώνεται το «πάγωμα» που έχει επιβάλει το μνημόνιο και μάλιστα προκαλεί «πολιτικό πλήγμα στην τρόικα»!

Καταρχήν, για τη «σωτηρία» του 13ου και 14ου μισθού επιχαίρουν (περιέργως) και οι εργοδότες. Αλλά αν έτσι έχουν τα πράγματα και όλοι θέλουν να αποδίδονται, τότε από ποιον κινδυνεύουν ο 13ος και ο 14ος μισθός; Και αν τελικά η κυβέρνηση είναι αυτή που τους επιβουλεύεται, τι εγγύηση υπάρχει ότι αυτό δε θα γίνει; Μήπως μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προτάξει τα στήθη του ο ΣΕΒ; Εδώ η κοροϊδία είναι απροκάλυπτη. Η υπόθεση με το 13ο και 14ο μισθό είναι άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να εκβιαστούν οι εργαζόμενοι για τα χειρότερα που δήθεν απέφυγαν, για να περάσει η απροκάλυπτη μείωση των μισθών για 3 χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν «έσωσε» τις συμβάσεις αλλά τις καταβαράθρωσε. Έβαλε την υπογραφή της σε σύμβαση που μειώνει τους μισθούς, πρωτοστάτησε ουσιαστικά στην κατάργησή της.

Υ.Γ.
…Και πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στη νέα Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., η κυβέρνηση «ξαναχτύπησε» πριν δύο μέρες δια του υπουργού Εργασίας Α. Λοβέρδου ο οποίος λιβάνισε (για άλλη μια φορά) τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και προανήγγειλε νόμο που θα απαγορεύει οποιαδήποτε «αύξηση» πάνω από την Εθνική ΣΣΕ.
Αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες των εργατοπατέρων, ο Α. Λοβέρδος είπε ότι η πολιτική κυβέρνησης - τρόικας «διαμορφώνεται από τους κοινωνικούς εταίρους και θέλω να τους συγχαρώ που συνδιαμόρφωσαν με τη νέα ΕΓΣΣΕ που υπέγραψαν πριν από λίγο καιρό όρους εργασίας για την επόμενη τριετία μισθολογικούς, που και μέσα στο πλαίσιο του μνημονίου είναι και έχουν σπέρματα κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι αξιέπαινοι γι' αυτό». Σε άλλο σημείο, είπε για τους εργατοπατέρες και τους βιομήχανους ότι «έχουμε αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στοιχιστεί, έχουν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους!».

Θα απαγορεύσουν και τη διαιτησία

Ταυτόχρονα, ο υπ. Εργασίας «ξεκαθάρισε»: ότι πέραν της νομοθετικής παρέμβασης που καταργεί οποιαδήποτε απόφαση για αυξήσεις πάνω απ' αυτές που ορίζει το μνημόνιο και προφανώς η ΕΓΣΣΕ, θα διαμορφώσει νέο Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα απαγορεύει την προσφυγή των συνδικάτων στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ). Με τον τρόπο αυτό κλείνει κάθε χαραμάδα πιθανής υπέρβασης των όσων επιτάσσουν η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και οι αξιώσεις του ΣΕΒ.
Η βαθιά αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης έρχεται να συμπληρώσει και να στηρίξει τις επιδιώξεις των εργοδοτών για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ακόμα και αυτών που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα.
Τελικά (γι’ αυτούς)  νόμος είναι… το δίκαιο του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και των Εργοδοτών.
                                                                                     
Είπε κανείς τίποτε; … μάλλον ΩΡΑ ΝΑ ΠΕΙ!

Κέρκυρα 22 Ιουλίου 2010
Άρθρο του ΒΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
(Μέλος της γραμματείας  του Π.Α.ΜΕ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αν. προέδρου του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ  Κέρκυρας
Μέλος της ΔΑΣ-ΟΤΑ στο σωματείο εργαζομένων ΟΤΑ ν. Κέρκυρας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.