6 Ιουλίου 2010

Νέα αύξηση του ΦΠΑ απο την 1.1.2011..... δια της πλαγίας οδού ... !!!!

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι στις πιο πρόσφατες αντιλαϊκές υπουργικές αποφάσεις και νόμους και ενώ παίρνει νέες εκρηκτικές διαστάσεις το φορολογικό ξεζούμισμα από τους έμμεσους φόρους και η ακρίβεια, το υπουργείο προαναγγέλλει από τώρα τις νέες «προγραμματισμένες» - και προβλεπόμενες από το μνημόνιο - ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές ΦΠΑ.

Με το νέο προϋπολογισμό και αρχής γενομένης από την 1η Γενάρη του 2011, έρχονται και οι μετατάξεις εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης από το λεγόμενο «χαμηλό» (σήμερα 11%») στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, για την ώρα στο 23%. Δηλαδή, με παραπέρα αύξηση κατά 12 στρογγυλές ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το μέτρο περιλαμβάνεται ρητά και κατηγορηματικά στο μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας.


Στο λεγόμενο «χαμηλό» συντελεστή ΦΠΑ, υπάγονται σήμερα τα απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, όπως τα τρόφιμα, η κατανάλωση νερού, τα φάρμακα κ.ά. Παρά τη νέα κραυγαλέα ληστεία στο λαϊκό εισόδημα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν νέα μέτρα» και την ίδια ώρα ανήγγειλε αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, που επίσης θα μπουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2011!

Στις βλέψεις της κυβέρνησης είναι ακόμα η παραπέρα συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στόχος είναι η «συγκράτηση» των μισθών, με τον επίσημο πληθωρισμό να έχει ήδη σπάσει «ρεκόρ» για τα τελευταία 13 χρόνια....

Απόλυτα ενδεικτικό για το πού το πάνε, είναι και τα «μη καθοριζόμενα μέτρα» (για τα έτη από το 2012 μέχρι 2014), που όμως τα έχουν ποσοτικοποιήσει με χειρουργική ακρίβεια στο αστρονομικό ύψος των 10,85 δισ. ευρώ, δηλαδή σε περισσότερα από το ένα τρίτο του συνολικού πακέτου (εδώ όλα τα οικονομικά στοιχεία του Μνημονίου) . Σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι «αν μπορούσαμε να τα προσδιορίσουμε με απόλυτη βεβαιότητα θα το είχαμε ήδη κάνει στο μνημόνιο», συμπληρώνοντας δημαγωγικά ότι η «κατεύθυνση» δεν είναι «σε νέες αυξήσεις σε φόρους, σε νέες μειώσεις σε μισθούς».

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ακόμα το ενδεχόμενο «διορθωτικών παρεμβάσεων» στο σύστημα συλλογής των αποδείξεων, με βάση το οποίο έχει προχωρήσει η ουσιαστική καρατόμηση στο αφορολόγητο όριο των λαϊκών νοικοκυριών. Μέσα στη βδομάδα και για το θεαθήναι θα ανακοινώσουν και ορισμένα λουκέτα σε «μεγάλα καταστήματα» λόγω φοροπαραβάσεων.

Και η κοροϊδία πάει σύννεφο
Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται τις μέρες αυτές στο υπουργείο Οικονομικών. Στόχος η παροχή τεχνογνωσίας στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θα καταλήξει σε νέο νομοσχέδιο για την «αναμόρφωση των υπηρεσιών». Το πάνω χέρι σε νευραλγικούς τομείς του υπουργείου (ληξιπρόθεσμα χρέη κ.ά.) θα δοθεί σε μονοπώλια, λογιστικές - ελεγκτικές επιχειρήσεις, που από τη φύση έχουν αποκτήσει δεσμούς αίματος με μεγαλοπελάτες, ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Εντείνοντας, τέλος, τον κυβερνητικό εμπαιγμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ισχυρίστηκε χτες προκλητικά ότι «στην πορεία αυτής της διαδρομής, χρέος μας είναι να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας, διασφαλίζοντάς τους ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης», για να συμπληρώσει ο υπουργός Οικονομικών ότι πρόκειται για «βελτιώσεις με τους υπάρχοντες πόρους». Με άλλα λόγια, για το απόλυτο τίποτα.

Και όλα αυτά, στο φόντο των ανακοινώσεων ότι το έλλειμμα που άφησε για το α' εξάμηνο η εφαρμοζόμενη πολιτική φτάνει στα 11,45 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα κονδύλια για αποπληρωμές κεφαλαίου στους μεγαλοπιστωτές του δημοσίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφηκε υποχώρηση 41,8%.

http://www1.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.