25 Ιανουαρίου 2014

H Bayer και οι ναζί…

Τον Φεβρουάριο του 1941 ένας κορυφαίος διευθυντής του γερμανικού ομίλου χημικών IG Farben σκέφτηκε ότι είχε βρει την τέλεια θέση για ένα νέο εργοστάσιο συνθετικού καουτσούκ. Η περιοχή ήταν εκτός της εμβέλειας των συμμαχικών βομβαρδιστικών, εύκολα προσβάσιμη με σιδηροδρομικές γραμμές και είχε άφθονο νερό και άνθρακα. Το πιο σημαντικό ήταν ότι υπήρχε έτοιμη δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού. Η περιοχή ήταν κοντά σε μια πόλη στην κατεχόμενη Πολωνία που ονομαζόταν Oswiecim, που έμεινε, όμως, περισσότερο γνωστή στην ιστορία ως Auschwitz. Έτσι η IG Farben κατασκεύασε ένα τόσο ογκώδες εργοστάσιο στο Άουσβιτς που κατανάλωνε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ανά μέρα από όση κατανάλωνε όλο το Βερολίνο. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια ιδιωτική επιχείρηση- στρατοπέδου θανάτου όπου το προσδόκιμο ζωής των εργαζομένων αιχμαλώτων ήταν μόνο λίγους μήνες. Αυτό δεν ήταν η μοναδική δραστηριότητα της IG Farben που βρισκόταν στο επίκεντρο του ναζιστικού εφιάλτη. Μια θυγατρική της IG Farben παρήγαγε το Zyklon B, το παρασιτοκτόνο που είχε τροποποιηθεί από τα SS για χρήση στους θαλάμους αερίων. Αλλά και τα πειράματα-θηριωδίες του Mengele ήταν συνδεδεμένα με τον όμιλο (ειδικά με τη Bayer). Επίσης, η IG Farben ήταν κύριος προμηθευτής των αναγκαίων χημικών προϊόντων για τη ναζιστική πολεμική μηχανή. Η IG Farben περιελάμβανε τις BASF, Bayer, Hoechst καθώς και άλλες γερμανικές χημικές και φαρμακευτικές εταιρείες. Στο σύμπλεγμα στρατοπέδων του Άουσβιτς διατηρούσαν εργοστάσια που επωφελούνταν της καταναγκαστικής εργασίας και οι γερμανικοί κολοσσοί Siemens-Schuckert και Κrupp.

O Fritz ter Meer γεννήθηκε το 1884. Ήταν χημικός. Από το 1925 διετέλεσε μέλος του ΔΣ της IG Farben. Κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ υπηρέτησε τη ναζιστική κυβέρνηση της Γερμανίας από διάφορες θέσεις.
Ο Fritz ter Meer ήταν υπεύθυνος για το Άουσβιτς ΙΙΙ (Γνωστό ως Μόνοβιτς και Μπούνα), το εργοστάσιο της IG Farben, στο οποίο εργαζόντουσαν κυριολεκτικά μέχρι θανάτου, 85.000 κρατούμενοι του Άουσβιτς για παραγωγή τεχνητού καουτσούκ και συνθετικών καυσίμων. 

Ο Fritz ter Meer εκτός από υπεύθυνος στο Άουσβιτς, έκανε και πειράματα σε κρατούμενους. Μετά τον Β’ΠΠ καταδικάστηκε ως εγκληματίας πολέμου αλλά αποφυλακίστηκε λόγω καλής συμπεριφοράς το 1952. Το 1956 έγινε Πρόεδρος της Bayer AG. Tα επόμενα χρόνια επίσης, τον βρίσκουμε σε ΔΣ γερμανικών κολοσσών όπως οι Theodor Goldschmidt AG, Commerzbank AG, Bank Association, Duewag, VIAG και Union Bank AG της Δυτικής Γερμανίας.
Πέθανε το 1967. 

Ακόμα και σήμερα στη Γερμανία τιμούν την προσφορά του στην επιστήμη και υπάρχει ίδρυμα στο όνομά του, το Fritz-ter-Meer-Stiftung, μέσω του οποίου η Bayer χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές Χημείας.
To 2003, o κολοσσός της ναζιστικής χημικής βιομηχανίας IG Farben κήρυξε πτώχευση, για να αποφύγει να καταβάλει αποζημιώσεις σε σκλάβους-εργάτες, μετά από σχετικές προσφυγές επιζώντων.
Πηγη

2 σχόλια:

  1. Η φρίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η έκπτωση της επιστήμης σε "τσούλα των δήμιων" υπήρχαν και πριν το ναζισμό. Μικρό παράδειγμα ο βίος και τα έργα του νομπελίστα χημικού Fritz Haber, εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Fritz_Haber

    Haber defended gas warfare against accusations that it was inhumane, saying that death was death, by whatever means it was inflicted.

    gdmn1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν θελω να διαβασω τετοια εδω μεσα. μιλαμε για υγιείς επιχειρηματιες που κινουνταν στα πλαισια της νομιμοτητας.

    αντε εδω μεσα τα εχετε βαλει με ολους

    johngr1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.