22 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ;

Βοιμηχανικό συγκρότημα στην ΕΣΣΔ
Η συζήτηση για την κρίση και τη δημιουργία σύγχρονων μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων (που συνεπάγεται και εκτοπισμό των μικρομεσαίων) για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ανάπτυξη…

_________
Πρόεδρος: …εγώ υπερασπίζω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτή είναι η αποστολή μου αλλά (σε πειρακτικό τόνο) δεν είμαι εχθρός των μεγάλων επιχειρήσεων όπως είναι το ΚΚΕ που θέλει να τις καταργήσει...
Ste: δεν είναι και δεν θέλει…
Πρόεδρος: μπα δεν είναι; Δηλαδή είστε υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων;
Ste: σαφώς κύριε πρόεδρε! Αν ήταν δυνατόν ένα κομμουνιστικό κόμμα να είναι από θέση αρχών υπέρ των μικρών και κατά των μεγάλων επιχειρήσεων.

Παύση, αλαλούμ, αμηχανία σε όλους….
Πρόεδρος: μα συνεχώς κατά των μεγάλων επιχειρήσεων μιλάει το ΚΚΕ. Να τις ξεσκίσει θέλει.
Ste: κάνετε λάθος κύριε πρόεδρε αν και δεν εκπροσωπώ το ΚΚΕ. Ποτέ δεν μίλησε επακριβώς κατά των μεγάλων επιχειρήσεων και με την έννοια των παραγωγικών μονάδων που το λέτε. Κάνετε λάθος.

Κάνει πως δεν καταλαβαίνει.
Πρόεδρος: Θα με τρελάνεις τώρα;
Ste: όχι κ. πρόεδρε εσείς θα μας τρελάνετε που πάτε να βγάλετε το ΚΚΕ κατά των μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων. Κατά των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου είναι όχι κατά των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτό τον μπερδεύει τελείως!

Πρόεδρος: δεν πάς καλά. Ή είστε ή δεν είστε κατά των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν μπορεί και να είστε και να μην είστε.

Ste: μα το είπαμε αυτό, είμαστε υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων. Και εξήγησα ότι είμαστε μόνο κατά των μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου όχι κατά των μεγάλων επιχειρήσεων.
Πρόεδρος: τα έχεις «παίξει» τελείως!
Ste: εσείς τα έχετε «παίξει» γιατί ταυτίζετε τις παραγωγικές δυνάμεις με τις παραγωγικές σχέσεις.
Πρόεδρος: τι είναι πάλι αυτό, κομμουνιστικό μάθημα θα μας κάνεις τώρα;
Ste: το θέλετε γιατί δεν ξέρετε τι λέτε και συκοφαντείτε αυθαίρετα. Ακούστε κι εσείς μια φορά και μη κάνετε τον πολύξερο.

Παύση αμηχανίας. Απορεί πως μπορώ να συμβιβάσω μια ασυμβίβαστη, κατ αυτόν, αντίφαση χωρίς να γελοιοποιηθώ. Με αφήνει να… γελοιοποιηθώ και με περιμένει στη γωνιά!


Ste: ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ είναι μια επιχείρηση καλά οργανωμένη με σύγχρονα τεχνικά παραγωγικά μέσα, με χιλιάδες εργαζόμενους, με άκρως κοινωνικοποιημένη τεχνική παραγωγική διαδικασία και τεράστιο όγκο και παραγωγικότητα της εργασίας. Πώς είναι δυνατόν να είμαστε κατά των μηχανών, των επιστημονικών μεθόδων παραγωγής, της παραγωγικότητας, των αυτοματισμών, των νέων τεχνολογιών, των τραίνων, των φορτηγών, των γερανών, των τρακτέρ, των μεγάλων μάρκετ, των σύγχρονων μεγάλων κτηρίων και υποδομών κλπ; Αυτή η επιχείρηση είναι ακριβώς η προϋπόθεση κάθε σοσιαλισμού. Είναι αδύνατο να κάνουμε σοσιαλισμό με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με μπακάλικα, τσαγκαράδικα, μικροκαφενεία, κοπτοράπτες, αργαλειούς, κάρρα, μπαξέδες κλπ που το είδος των παραγωγικών δυνάμεων παραπέμπουν για σχέσεις στην αυγή και όχι στην παρακμή του καπιταλισμού στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Με αυτές σοσιαλισμός δεν γίνεται.

ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ή ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ είναι οι σχέσεις παραγωγής (ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, κατανομή του παραγόμενου πλούτου) μεταξύ των ανθρώπων (τάξεων) της παραγωγής με τις οποίες τίθενται σε παραγωγική λειτουργία οι μεγάλες επιχειρήσεις στον καπιταλισμό. Κι επειδή αντί να τις αναπτύσσουν ανεμπόδιστα τις πνίγουν στα στενά πλαίσιά τους με αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές τον κόσμο της εργασίας και στους λαούς (κρίσεις, πείνα, ανεργία, πόλεμοι…. τα έχουμε δει όλα τόσες φορές…) το μόνο που μένει είναι να καταργηθεί το μονοπώλιο και το μεγάλο κεφάλαιο ως παραγωγική σχέση και να μείνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις και να μετατραπούν σε κοινωνικοποιημένες (κοινωνικής ιδιοκτησίας) μεγάλες σοσιαλιστικές επιχειρήσεις. Άρα οι κομμουνιστές είναι υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και κατά του μεγάλου κεφαλαίου και δεν αντιφάσκουν γιατί θέλουν τις μεγάλες επιχειρήσεις για να κτίσουν το σοσιαλισμό. Είδατε κανένα ΚΚ να καταργεί και να τεμαχίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις στο σοσιαλισμό και να τις κάνει μικρές; Τρελοί δεν είναι. Το ακριβώς αντίθετο έκαναν. Άρα μη μας τρελαίνετε εσείς, ξέρουμε τι λέμε, εσείς μπερδέψατε το σώβρακο με τη γραβάτα! Δεν καταλαβαίνετε ότι Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑ, ΜΕΣΟ (ύλη με εμπράγματη αποκρυσταλλωμένη εργασία) και ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ (τάξεων) ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.
Δεν ξέρω τι κατάλαβε αν και δεν έχω πολλές ελπίδες γιατί μετά, τα δελτία ειδήσεων θα τον επαναφέρουν στον κόσμο της πλάνης, μπερδεύοντάς τον με βαρύγδουπες αρλούμπες δήθεν πολιτικής οικονομίας…
………….
ΡS: Στην καθομιλουμένη οι κομμουνιστές πολλές φορές χρησιμοποιούν για λόγους κατανόησης αντί της λέξης «μεγάλο κεφάλαιο» ή «μονοπώλιο» τη λέξη «μεγάλη επιχείρηση» υπονοώντας την παραγωγική σχέση και όχι την εμπράγματη επιχείρηση ως μέσο παραγωγής. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατά κυριολεξία κατά των μεγάλων μέσων παραγωγής αλλά αυτονόητα είναι κατά των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων στο ιμπεριαλιστικό τους στάδιο.

Η δε στήριξη που παρέχουν στις μικρές επιχειρήσεις δεν αφορούν τις παραγωγικές σχέσεις ή αυτά τα μέσα παραγωγής αλλά την ανθρώπινη και κοινωνική πλευρά ενός στρώματος που η καταστροφή του από τα μονοπώλια έχει μεγάλες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες ενώ στον σοσιαλισμό σταδιακά θα απορροφηθούν ή θα συγχωνευθούν σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Πηγή: Αριστερά και πολιτική

9 σχόλια:

 1. καλα ... αν ισχύει αυτό , δε ξερουν που τους παν τα 4 εκει στο κκε .

  μεγαλη επιχείρηση = μονοπώλειο . τελεια και παυλα .
  βελτίωση τεχνολογίας / αυτοματισμοι κτλ = λιγότερες θεσεις εργασιας . τελεια κ παυλα.

  και μην πει κανεις για μεγαλη κρατική επιχείρηση, που να πηγαίνει και καλά γιατί γελάω.
  μιλάμε για το 2014 και για τον κανονα φυσικά .
  ελαχιστες εξαιρεσεις παντα θα υπαρχουν και ειναι και θεμιτο να υπαρχουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εξαιρεση μαλλον και η Βιομηχανική Σοβιετικη Ενωση...... Βελτίωση της τεχνολογίας = λιγότερες ωρες εργασίας...οχι θεσεις!! Τα καλα και συμφέροντα μου φαίνεται...

   Το που παν τα 4,ισως σου το δείξει καποιο βιβλιο..
   Σταματης Ι. Σολανακης

   Διαγραφή
  2. @Κεφαλαιο:
   Είναι ολοφάνερο πως δεν πρέπει απλά να ανοίξεις κανένα βιβλίο, αλλά να πιείς και κανέναν καφέ για να ξέρεις τι διαβάζεις.
   ξαναδιάβασε ΟΛΟ το κείμενο από την αρχή και προσεκτικά.
   Για αστοιχείωτους σαν εσένα γράφτηκε εξάλλου. Τελεία και παύλα

   Διαγραφή
  3. γραφω ΕΝ ΕΤΗ 2014 . μετα μου λες εμενα να διαβαζω σωστα .
   καλα λεω εγω πεστε για υπνο και οτι εχετε το ακαταλλογιστο .
   απανταμε κλασικα οτι μας συμφερει .
   η γνωστη πιπιλα η σωβ. ενωση και η σωβ. ενωση και τα @ του καραμπελα.

   τελειωσε η σωβ. ενωση παρτε το χαμπαρι μαγκες . τα μυαλα σας ειναι 50 χρονια πισω.
   πατε να ζεισετε σε κομμουνιστικη χωρα αν δε σας αρεσει .
   μετακομιση στην κουβα και τελειωσε η ιστορια .

   εμεις θα κατσουμε εδω σαν καλα καπιταλοσκυλα που ειμαστε .
   το δρομο μας εμεις το δρομο σας κ εσεις να δουμε ποιος θα παει μπροστα .

   μοναχα μη μας τα ζαλιζετε με κατι που εγινε πριν 50 χρονια . δε μας ενδιαφερει .
   ακουτε κανενα καπιταλιστη να μιλαει για πριν 50 και 100 χρονια ? κκεδιστικη καραμελα ειναι αυτο .

   παμε μπροστα παιδια . κοιταξτε το μελλον . αν οραματιζεστε αλλο μελλον , πατε αλλου δε κανει για σας εδω. πως να το κανουμε .
   μονο μιρλα μιρλα μιρλα και πραξη 0 . αιντε λοιπον αλλαγη χωρας να ειναι ολοι ευχαριστημενοι .

   Διαγραφή
  4. ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΣ ΤΩΡΑ; ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!!! ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΠ ΑΛΛΟΣ! Τι λέμε τώρα!!! Έχετε όλα τα συν, τα πλην, τα δια, τα επί, τα ατού, τα τουτου, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τα αποκτήματα, τα κληρονομημένα κτήματα, του άσους, τους βαλέδες, τους ρηγάδες, τους μπαλαντέρ... ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΧΕΤΕ!!! ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ!!!! ΚΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΑΙ ΑΚΟΜΑ;;;;;;;;;;;;

   Σημασία έχει: Είσαι εντάξει τώρα; Ξεδωσες;

   Αυτό έχει σημασία. Ολα τ΄άλλα μη σε ανησυχούνε. Θα γίνουν όλα όπως θες και όπως πρέπει και θα ΄στε και μπροστά!

   Αλίμονο σε ΄μας! Μια ζωη στην κόλαση θα ΄μαστε!

   ΤΥΧΕΡΟΙ!!!

   ΑΛΗΣ

   Υ. Γ. Είπα να προσπαθήσω να απαντήσω με σοβαρότητα... αλλά δε μου βγαίνει με τπτ, γαμώτο!

   http://www.youtube.com/watch?v=ZAOlQqfJZEc

   Διαγραφή
 2. όταν βάζεις τελεία και παύλα σε μία έκφραση σημειολογική, που εμπεριέχει μία ολόκληρη διαλεκτική ανάλυση για το πως προσδιορίζεται η μεγάλη επιχείρηση που από ένα ποιοτικό επίπεδο και πάνω μετατρέπεται σε μονοπώλιο, για το πως σε καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής -και μόνο σε αυτές- ο αυτοματισμός ενός προτσες παραγωγής μετατρέπεται σε αύξηση της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου, άρα σε απολύσεις εργατικού δυναμικού που αντικαθίσταται από μέσα παραγωγής, τότε σίγουρα άλλος δεν ξέρει που παν τα τέσσερα. Κι αυτός ο κάποιος το ξέρει πολύ καλά, για αυτό και προσθέτει αυθαίρετα το "τελεία και παύλα",

  Είναι μάλιστα τόσο βέβαιος αυτός ο κάποιος ότι δεν ξέρει τίποτα άλλο παρά να συκοφαντεί το ΚΚΕ, που φτάνει να ονομάζει μεγάλη κοινωνικοποιημένη μονάδα που ανήκει στην εργατική τάξη, μία καπιταλιστική επιχείρηση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του καπιταλιστικού κρατικού μηχανισμού.

  Αγαπητό κεφάλαιο μπορείς να γελάς όσο θες. Αλλά το τι υποστηρίζει το ΚΚΕ δεν έχει καμία σχέση με τα γέλια του κάθε άσχετου.

  α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. @α.:
   Παρόλα αυτά όμως ο χρήστης με το nick "κεφάλαιο" αποκαλύπτει (χωρίς να το συνειδητοποιεί) και μια τεράστια αλήθεια.
   Μας λέει (μιλώντας για τον καπιταλισμό πάντα-δεν μπορεί να διανοηθεί κάτι άλλο):
   "βελτίωση τεχνολογίας / αυτοματισμοι κτλ = λιγότερες θεσεις εργασιας . τελεια κ παυλα."

   Έρχεται λοιπόν να δικαιώσει απόλυτα του Μαρξιστές στο κομμάτι που λένε πως οι παραγωγικές σχέσεις (καπιταλισμός) καταστρέφουν τις παραγωγικές δυνάμεις.
   Και μάλιστα το λέει και χύμα, αφού ως υπεύθηνη για την ανεργία κατονομάζει την τεχνολική εξέλιξη και τους αυτοματισμούς!

   Σαν να λέμε να ξαναγυρίσουμε στον μεσαίωνα που δεν υπήρχαν άνεργοι!
   Και το λέει στα σοβαρά αυτό!

   Δικαιώνει ακόμη τους μαρξιστές όταν λένε πως ο μικροαστός κοιτάζει την λύση πάντα στο παρελθόν. Ποτέ στο μέλλον...

   Διαγραφή
  2. Γιατί σας φαίνονται παράξενα αυτά που γράφει ο Κεφάλαιο ;
   Ό,τι και να τους πείς, το μόνο που έχουν να σου απαντήσουν είναι για τα μονοπώλια και τις κρατικές επιχειρήσεις στον καπιταλισμό. Λές και οι κρατικές επιχειρήσεις στον καπιταλισμό υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες!!! Τι να καταλάβουν από μεγάλη παραγωγή...ο καπιταλισμός καταστρέφει ολόκληρους παραγωγικούς κλάδους διαχρονικά στο όνομα του κέρδους και αυτοί φλυαρούν για το ΚΚΕ!!! Μιλούν για τις σοσιαλιστικές χώρες με το στύλ κάτι γεροξεκούτηδων και σκερμπελέδων σε καφενεία χωριών που σου έλεγαν με ύφος εκατό καρδιναλίων ότι αυτόι ξέρουν για την "κατάντια" αυτών των χωρών και την έχουν δεί, ενώ ζήτημα ήταν αν είχαν ταξιδέψει μια-δυο φορές να πάνε στην Αθήνα...Και μετά σου έλεγαν για τις γυναίκες των ανατολικών χωρών προφανώς γιατί οι ίδιοι ξημεροβράζονταν στα στριπτιτζάδικα. Καλό όμως είναι όλοι αυτοί οι άσχετοι που μιλούν για τεχνολογία, να μελέτησουν ορισμένα πράγματα καλύτερα για τις σοσιαλιστικές χώρες και τις θέσιες του ΚΚΕ, πρίν επιδείξουν την ασχετοσύνη και την άγνοια τους!
   kk-1

   Διαγραφή
 3. ετσι τους εμαθαν ετσι σκεφτονται παιρνη δεδομενο οτι θα υπαρχει καπιταλιστης που θα βγαζει κερ δοος λες και ειναι φυσικο φαινομενο και ερχεται να γραψει την αρλουμπα του. ας κατση να διαβαση μερικα πραγματα και μετα να ερθη να μιλησουμε για κομμουνισμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά