8 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στον «Τύπο της Κυριακής»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τύπο της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Γ. Κουβαρά παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρατίθεται ολόκληρη η συνέντευξη:

- Υπάρχει η αίσθηση ότι ξεκινάει ένα «καυτό» φθινόπωρο με πολλά ανοικτά μέτωπα, στην Οικονομία (φόροι, βιωσιμότητα χρέους), στην Κοινωνία (κινητικότητα, απολύσεις), αλλά και στη διεθνή σκηνή, στη γειτονιά μας, με την κρίση στη Συρία. Εκτιμάτε ότι αυτό το καυτό φθινόπωρο μπορεί να προοιωνίζεται πολιτικές εξελίξεις;
«Το ζητούμενο είναι ο λαός να βάλει τη σφραγίδα του στις όποιες πολιτικές εξελίξεις προκύψουν, ενοποιώντας την πάλη του ενάντια στη φοροληστεία, τις απολύσεις, την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, με την πάλη για ριζικές αλλαγές προς όφελός του. Χωρίς αναμονή και προσδοκία για δήθεν λύσεις "από τα πάνω", όπως αυτή που υπόσχεται η κυβέρνηση για μια ελάφρυνση του χρέους ή η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα κούρεμα του χρέους. Αποτελούν δύο όψεις του ίδιου αντιλαϊκού νομίσματος, που θα το ξαναπληρώσει πανάκριβα ο λαός».

- Ο κ. Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ξεκινά ανένδοτο αγώνα για να φύγουν η κυβέρνηση, τα μνημόνια και η τρόικα. Το ΚΚΕ θα μετάσχει σε αυτόν τον ανένδοτο αγώνα για να φύγουν η κυβέρνηση, τα μνημόνια και η τρόικα;
«Πώς θα κάνει τον ανένδοτο αγώνα ο ΣΥΡΙΖΑ; Με τα στελέχη του "εργατοπατερισμού" του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ ή με τους "υγιείς" επιχειρηματίες και το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων; Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας που απαντά σήμερα στην ανάγκη ο λαός μας να υπερασπίσει τα δικαιώματά του, αλλά κυρίως να βάλει πλώρη για τη δική του εξουσία, όχι εναλλάσσοντας "χαλίφηδες" του νέου διπολισμού στην κυβερνητική καρέκλα, αλλά ανατρέποντας συνολικά την εξουσία των μονοπωλίων που φέρνει τα διαρκή μνημόνια σε βάρος του λαού».

- Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει για μια στρατηγική συνεργασία με το ΚΚΕ. Επίσης, υπάρχουν κι άλλες δυνάμεις όπως το Σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου που μιλούν για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Με όλες αυτές τις δυνάμεις υπάρχει πιθανότητα οποιουδήποτε είδους προεκλογικής ή μετεκλογικής συνεργασίας του ΚΚΕ;«Αναφέρεστε σε δυνάμεις που είχαν στηρίξει την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ευρώ και τη νομιμοποίηση αυτού του αντιλαϊκού δρόμου στη συνείδηση του λαού. Το ότι σήμερα διαφοροποιούνται σε σχέση με το ευρώ -και μόνο-, αυτό δεν τις φέρνει κοντά στις θέσεις του ΚΚΕ. Τις φέρνει πιο κοντά σε τμήματα του κεφαλαίου που προβληματίζονται για τα δικά τους συμφέροντα σε σχέση με το νόμισμα και το διαχειριστικό μείγμα που θα χρησιμοποιηθεί. Κι αυτό υπάρχει σε όλη την ΕΕ. Αυτή η προοπτική δεν είναι φιλολαϊκή. Αν ήταν, τότε θα ήταν φιλολαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία που δεν έχει ευρώ, είναι όμως στην ΕΕ και ακολουθεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης με ό,τι αντιλαϊκό συνεπάγεται. Το ΚΚΕ μιλάει για αποδέσμευση από την ΕΕ, εννοείται και το ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και για άλλο, ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας».

- Εσχάτως ξεκίνησε -με ορίζοντα τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές- ένας δημόσιος διάλογος περί... «βλαχοδημάρχων». Ποια είναι η άποψή σας για αυτόν το χαρακτηρισμό και πως σκοπεύει να πορευθεί το ΚΚΕ στις αυτοδιοικητικές εκλογές; Θα επιδιώξετε συνεργασίες και με ποιους;«"Η καμήλα δεν βλέπει την καμπούρα της, βλέπει των άλλων και γελάει", λέει ο λαός μας. Έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για τους "βλαχοδήμαρχους" της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για να κρύψει ότι και οι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υλοποιούν. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ μ’ αυτές τις πολιτικές δυνάμεις στήριξε τους ίδιους δημάρχους απέναντι στους υποψήφιους του ΚΚΕ. Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ δεν είναι διαφορετική από το κεντρικό στο τοπικό επίπεδο, πολύ περισσότερο που οι δήμοι και οι περιφέρειες πλέον αποτελούν αιρετά μεν αλλά κρατικά όργανα».

- Οι εκπαιδευτικοί έχουν προαναγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Με δεδομένη τη διαφοροποίηση του ΚΚΕ σε κάποιες από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν αποφασισθεί εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, το ερώτημα είναι εάν στις επικείμενες κινητοποιήσεις θα υπάρξει κοινή γραμμή.«Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα από την κυβερνητική πολιτική και η αγωνιστική απάντηση είναι μονόδρομος. Το κύριο για το ΚΚΕ είναι η εργατική τάξη, όλος ο λαός, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση των παιδιών τους. Να απαντήσουν στους νέους φραγμούς που βάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο, με την ακόμη μεγαλύτερη προσαρμογή της παιδείας στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για φτηνό εργατικό δυναμικό. Αυτή η απάντηση δε χωράει σε εκλογικούς σχεδιασμούς δυνάμεων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που θέλουν να μετατρέψουν το κίνημα σε χειροκροτητή μιας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα κινείται -και αυτή- στο πλαίσιο της αντιεκπαιδευτικής ευρωενωσιακής και γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής».

- Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται στα γκάλοπ μια αξιοσημείωτη άνοδος του ΚΚΕ. Που οφείλεται, κατά τη γνώμη σας;«Ο λαός σήμερα μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα θέσεις του ΚΚΕ που, μέχρι πριν λίγο καιρό, αντιμετώπιζε με δισταγμό ή επιφύλαξη. Να βγάλει συμπεράσματα για τα όσα προειδοποιούσε το ΚΚΕ, για την πορεία σοσιαλδημοκρατικοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, τις συνεχείς αλλαγές θέσεων και διακηρύξεων, για το που οδηγεί η λογική της στήριξης κυβερνήσεων όπως κι αν ονομάζονται αυτές -αριστερές, προοδευτικές κλπ- εντός των τειχών της ΕΕ και των μονοπωλίων που κυριάρχησαν στις τελευταίες εκλογές. Η ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι βασική προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για φιλολαϊκές εξελίξεις».

- Η πώληση του 902 προκάλεσε έντονη κριτική για τους χειρισμούς του Περισσού. Η κριτική εστιάστηκε στο ότι δεν έγινε γνωστή η ταυτότητα του αγοραστή και το τι αποφασίστηκε για τους εργαζομένους, για τα δικαιώματά τους και το εργασιακό τους μέλλον. Θεωρείτε ότι κινηθήκατε όχι μόνο εντός νομιμότητας, αλλά και εντός του δεοντολογικού πολιτικού πλαισίου που αρμόζει στο ΚΚΕ;«Το δεοντολογικό πλαίσιο που καθόρισε την απόφαση του Κόμματος είναι η ανάγκη να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, έστω και αν αυτό σήμαινε την απώλεια ενός μέσου πολύτιμου για τη διάδοση της πολιτικής μας. Αυτό αρμόζει στο ΚΚΕ και αυτό έκανε. Και φυσικά τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες, όπως προβλέπουν οι νόμοι και όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα για δεκάδες μεταβιβάσεις εταιρειών μέσων ενημέρωσης.Όσοι χρησιμοποίησαν ψευτιές και συκοφαντίες νομίζοντας ότι βρήκαν ευκαιρία να πλήξουν το ΚΚΕ, δείχνει τόσο τη γύμνια τους, κυρίως όμως αποδεικνύει ότι έχουν μεγάλη ανάγκη να σκεπάσουν τη μπόχα και τη βρωμιά που βγαίνει από τα του οίκου τους. Κατά βάθος ξέρουν βέβαια ότι αυτό είναι αδύνατο…».

- Το ΚΚΕ είναι προφανώς αντίθετο σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Θεωρείτε ότι το καθεστώς του Άσαντ εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συριακού λαού; Τι αρνητικές συνέπειες βλέπετε για την Ελλάδα από μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία;«Δεν υποστηρίζουμε το καθεστώς Άσαντ, αλλά το δικαίωμα του λαού της Συρίας να καθορίσει ο ίδιος τις εξελίξεις στη χώρα του. Αλλά ας μη γελιόμαστε. Έπιασε ο πόνος τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Τουρκία, τα μοναρχικά κράτη του Κόλπου για τα δημοκρατικά και άλλα δικαιώματα του συριακού λαού; Άλλος είναι ο στόχος της επέμβασης και προκειμένου να δικαιολογηθεί αξιοποιούνται προσχήματα, γνωστά από το παρελθόν. Ο στόχος είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους. Σε αυτό το έδαφος οξύνονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών χωρών. Ο ελληνικός λαός θα οδηγηθεί σε μεγάλες περιπέτειες, με πιθανή εμπλοκή σε γενικευμένη σύρραξη, αλλά και μέσα από ένα ντόμινο εξελίξεων που κρύβει και αλλαγές συνόρων. Γι’ αυτό και πρέπει να εναντιωθεί και στην επέμβαση και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.