11 Σεπτεμβρίου 2013

«Γεωπολιτική ισχύ» για το κεφάλαιο

Tην ερχόμενη Τρίτη ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τους Μπαρόζο, Ρομπάι και Σουλτς, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, στο πρώτο εξάμηνο του 2014. Λίγες μέρες μετά, ο πρωθυπουργός, μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο, θα επισκεφτούν τις ΗΠΑ, με αφορμή τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, στις 23/9 στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ άλλων, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει επαφές με αρχηγούς κρατών και θα μιλήσει σε επιχειρηματίες, όπως έκανε και πριν από μερικές εβδομάδες, όταν βρέθηκε ξανά στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Μπ. Ομπάμα. Ο κύκλος αυτός των επαφών στο εξωτερικό, κλείνει τον Οκτώβρη, με την επίσκεψη Σαμαρά στο Ισραήλ, με τη συνοδεία έξι υπουργών και 100 Ελλήνων επιχειρηματιών.

Ολη αυτή η κινητικότητα προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν συμβολή στην αναβάθμιση της «γεωπολιτικής ισχύος», στην οποία αναφέρθηκε ο Αντ. Σαμαράς στα εγκαίνια της ΔΕΘ, σαν μια από τις προϋποθέσεις για να βγει η ελληνική καπιταλιστική οικονομία από την κρίση. Τι έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στους εταίρους της στην ΕΕ; Τη συνέπειά της στο πρόγραμμα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που έχουν στόχο να κάνουν φτηνότερους τους εργαζόμενους για το κεφάλαιο και να ανοίξουν νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για λογαριασμό του. Με την προεδρία της ΕΕ, η Ελλάδα φιλοδοξεί να προωθήσει θέματα που σχετίζονται άμεσα με τα συμφέροντα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως αυτό της ΑΟΖ, η διευθέτηση της οποίας υπό ευρωπαϊκή σκέπη είναι προϋπόθεση για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση θα πάει με τον αέρα του πρόθυμου εταίρου στην αμερικανονατοϊκή συμμαχία, που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέμβασης στη Συρία και οικοδομεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση Ομπάμα και το Ισραήλ. Οι επαφές με Αμερικανούς επενδυτές, στόχο έχουν να τονώσουν τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα σε τομείς που ενδιαφέρουν άμεσα τους μονοπωλιακούς ομίλους των ΗΠΑ, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, οι τράπεζες, η αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων. Ολα αυτά ανταγωνιστικά προς τα μονοπώλια της Ευρώπης και άλλων χωρών, που επίσης θέλουν να κάνουν κερδοφόρες δουλειές στην Ελλάδα, πατώντας στα ερείπια των εργασιακών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Στο Ισραήλ, το «διαβατήριο» είναι η αναβαθμισμένη σχέση, μετά το μνημόνιο για τα Ενεργειακά που υπέγραψαν οι δυο χώρες και η Κύπρος. Ο άξονας Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, που καλοβλέπουν και οι ΗΠΑ, ανακατέβει την τράπουλα των ενδοϊμπεριαλιστικών συμμαχιών στην περιοχή και δημιουργεί νέες τριβές με δυνάμεις της περιφέρειας, όπως η Τουρκία, οξύνοντας τους ανταγωνισμούς. Να λοιπόν ποιο είναι το «πανόραμα» της «γεωπολιτικής ισχύος» της Ελλάδας, ειδομένο μέσα από τα ταξίδια του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα. Απ' αυτά, τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός. Η κυβέρνηση παζαρεύει και συμμετέχει στους ανταγωνισμούς για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, όχι για δικό του συμφέρον. Η επιθετικότητα της αστικής τάξης στο εσωτερικό, πάει χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις περιφερειακά και παγκόσμια. Νέα δεινά προμηνύονται για το λαό, αν δεν οργανωθεί και δεν παλέψει για το δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τα συμφέροντά του και διακρατικές συνεργασίες στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.

Αναδημοσιεύεται από τη στήλη «Η 'Αποψή μας», Ριζοσπάστης, Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.