9 Απριλίου 2013

Μερικές σύντομες παρατηρήσεις για τη Θάτσερ (και όχι μόνο)

Δε θα σας κουράσω με αναλυτικές λίστες και παρουσιάσεις για το τι έκανε ή δεν έκανε η Θάτσερ. Αυτά μπορείτε να τα βρείτε σε ένα σωρό άρθρα που κυκλοφορούν ή θα κυκλοφορήσουν αυτές τις ημέρες, και θα μας θυμίζουν τον ανελέητο πόλεμο της Θάτσερ απέναντι στους ανθρακωρύχους, τα συνδικάτα και γενικά κατά της εργατικής τάξης στην Αγγλία, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη στήριξη της προς τον χουντικό Πινοσέτ, την τυφλή προσήλωση στις πολιτικές της αγοράς (νεοφιλελευθερισμός), και ένα σωρό άλλα τέτοια "κατορθώματα".

Αντίθετα, θα επικεντρωθώ στο ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια μεγάλος αντίπαλος, που πέθανε νικήτρια, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της, λόγω...γηρατειών. Δεν πέθανε δηλαδή από μια σφαίρα ή από μια λεπίδα της αριστεράς, η οποία μπόρεσε να "γιορτάσει" [sic] το θάνατο της μόνο όταν η Θάτσερ γέρασε και πέθανε..."από φυσικά αίτια" και έχοντας κάνει όλα αυτά που έκανε εναντίον μας χωρίς να μπορέσουμε να την ανατρέψουμε και χωρίς κανένας να ανταποδώσει επαρκώς τα πυρά.

Είναι τυχαίο που υπάρχουν ένα σωρό φερέφωνα της άρχουσας τάξης που τώρα την δοξολογούν και γράφουν παιάνες για χατήρι της; (Μέχρι και ταινία στην οποία την αγιογραφούν έχουν βγάλει, και εννοείται ότι έχουν βραβεύσει κιόλας την ταινία αυτή, που αναμφίβολα θα διαπλάσει τις "νέες Θάτσερ" της εποχής μας!).

Οι καπιταλιστές βέβαια και οι διάφοροι παρατρεχάμενοι τους (δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, και διάφοροι άλλοι "αναλυτές" του συστήματος) λογικό είναι να υμνούν τη Θάτσερ, διότι ήταν μια μεγάλη πολιτική ηγέτης για αυτούς:


Στο πρόσωπο της Θάτσερ βρήκαν μια ηγετική φυσιογνωμία που είχε τις θεωρητικές γνώσεις, το πολιτικό σχέδιο, και τη θέληση να το εφαρμόσει, ώστε να βγάλει τον καπιταλισμό στην Αγγλία από την κρίση της δεκαετίας του 1970 που τον είχε καθηλώσει, και να αποτελέσει μάλιστα και "πρότυπο" για τον καπιταλιστές σε διεθνές επίπεδο (δεν είναι τυχαίο που οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές συχνά ονομάζονται και "θατσερισμός" προς τιμήν της).

Μη ξεχνάμε ότι η Θάτσερ πήρε την εξουσία σε μια περίοδο όπου η Αγγλία, αλλά και ολόκληρη η Δύση προσπαθούσε να ανακάμψει από την πετρελαϊκή κρίση του 1973. Και όταν ο καπιταλισμός περνά κρίση, έχει την ανάγκη να απαλλαχτεί από το "ανθρώπινο πρόσωπο του", και να χτυπήσει άγρια την εργατική τάξη (όπως βλέπουμε και σήμερα, σε ακόμα πιο μεγάλη κλίμακα μάλιστα).

Αυτό ακριβώς κατάφερε να κάνει η Θάτσερ, με τεράστια επιτυχία: Χτύπησε τα συνδικάτα, ειδικά τους ανθρακωρύχους, μέχρι τέλους, και η εργατική τάξη υπέφερε (γι' αυτό και τώρα πανηγυρίζουν που πέθανε). Παρά τη μαχητικότητα τους όμως, παρά τις συγκρούσεις στους δρόμους, παρά τα τραγούδια των Clash και των Sex Pistols, στο τέλος η Θάτσερ νίκησε, διότι είχε καλύτερη ιδεολογική συγκρότηση (άρα και πιο ξεκάθαρο στόχο), καλύτερη οργάνωση και ήταν πιο προσηλωμένη στο στόχο. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια, όσο και αν δεν μας αρέσει.

Γνωστό είναι και το εξής περιστατικό από τις πρώτες συσκέψεις του κόμματος της, όταν είχε φρεσκοεκλεγεί στην ηγεσία: Πήγε λοιπόν στη σύσκεψη, έβγαλε από την τσάντα της το βιβλίο του Χάγιεκ "Το Σύνταγμα της Ελευθερίας", και είπε στους υπόλοιπους ότι "Αυτά κύριοι πιστεύουμε".

Ο Χάγιεκ, για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι ένας μεγάλος "γκουρού" των νεοφιλελεύθερων (σχολή του Σικάγο, κτλ), που τότε ξεκίνησαν την άνοδο τους. Ως τότε, κυριαρχούσε το λεγόμενο "κράτος δικαίου", ο "καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο", και όλα αυτά τέλος πάντων.

Όμως, ο καπιταλισμός, τόσο στην Αγγλία όσο και διεθνώς, αντιμετώπιζε πρόβλημα (δηλαδή οι καπιταλιστές ήθελαν περισσότερα κέρδη από αυτά που έβγαζαν ως τότε). Βγήκε λοιπόν η Θάτσερ και έφερε στο προσκήνιο τους νεοφιλελεύθερους, εφαρμόζοντας με θρησκευτική ευλάβεια τη "Βίβλο" του Χάγιεκ:

Ιδιωτικοποίησε τα πάντα, μείωσε το εργατικό κόστος, χτύπησε με ωμή αστυνομική βία τους απεργούς και όσους τις αντιστέκονταν, παραμέρισε ακόμα και τους αστούς πολιτικούς αντιπάλους της που ήταν "αδύναμοι" (δηλαδή ακόμα υποστήριζαν το "κράτος δικαίου", που πλέον δεν απέδιδε ικανοποιητικά κέρδη στους καπιταλιστές, άρα δεν το δέχονταν, άρα δεν επένδυαν και άρα δεν υπήρχε καπιταλιστική ανάπτυξη). Επίσης, ως "αντίδοτο" (=υποκατάστατο) στην αποβιομηχάνιση της Αγγλίας έφερε τον τραπεζικό δανεισμό, κάτι που εφαρμόστηκε βέβαια σε παγκόσμια κλίμακα εδώ και 3 δεκαετίες, και για αυτά τα 30 χρόνια έδωσε στους καπιταλίστες μεγάλα κέρδη. Βέβαια, αυτές οι πολιτικές δεν έλυσαν το πρόβλημα, ίσα-ίσα που τελικά οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερο σάπισμα και σε μεγέθυνση της κρίσης όταν τελικά αυτή ξέσπασε. Αυτό όμως δεν το βλέπει ένας καπιταλιστής (διότι δε θέλει να το δει, δεν τον συμφέρει, και προτιμά κάθε φορά που επιστρέφει η κρίση να ξαναεφαρμόζει "θατσερισμό' ή κάτι αντίστοιχο τέλος πάντων).

Όπως είχε πει άλλωστε και η Θάτσερ, "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση" ("there is no alternative"). Ίσως να σας φαίνεται περίεργο, αλλά (σχεδόν) συμφωνώ μαζί της: Αν κάποιος ήθελε τότε ο καπιταλισμός να ξεπεράσει την κρίση του, και να αναπτυχθεί, έπρεπε να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές, ώστε να γίνει πιο φτηνή, πειθαρχημένη και με λιγότερα δικαιώματα η εργατική τάξη, και παράλληλα να δωθούν στους καπιταλιστές τα "ασημικά του κράτους", να δωθούν τραπεζικά δάνεια για να υποκατασταθεί η βιομηχανική παραγωγή που δεν απέδιδε πολλά κέρδη, κτλ, κτλ, κτλ. Αν βέβαια κάποιος ήθελε κάτι άλλο, τότε θα έπρεπε να πάψει να αναζητά το "κράτος δικαίου" και τον "καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο", και να αναζητήσει την εναλλακτική σε ένα άλλο σύστημα. 

Η Θάτσερ είχε δηλαδή άδικο, υπήρχε εναλλακτική λύση, και αυτή η εναλλακτική λύση ήταν ο κομμουνισμός. Αλλά το κομμουνιστικό κίνημα ήταν -και είναι- αδύναμο, και σχεδόν κανένας δεν κάθισε να οργανώσει τους εργάτες πάνω σε μια τέτοια βάση. Σχεδόν όλοι διεκδικούσαν την παραμονή-επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση, κάτι που όμως δεν ήταν πλέον εφικτό. Η εποχή του "κράτους δικαίου" είχε περάσει, και η Θάτσερ το είχε καταλάβει αυτό, γι' αυτό και κράδαινε με τόση μανία τα όπλα της (είτε αυτά ήταν τα γκλομπ των ΜΑΤ, είτε ήταν το βιβλίο του Χάγιεκ). Οι εργάτες είχαν και αυτοί τα καδρόνια τους βέβαια, αλλά από ιδεολογικής και πολιτικής-οργανωτικής σκοπιάς, δεν κράδαιναν το βιβλίο του Μαρξ, ούτε είχαν την πολιτική οργάνωση των Μπολσεβίκων.

Η κατάσταση ήταν αυτό που η αριστερά κάποτε χαρακτήριζε ως "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα". Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι εργάτες να βρίζουν όλη μέρα κι όλη νύχτα τη Θάτσερ, να συγκρούονται με τα ΜΑΤ στους δρόμους, να εκτονώνονται με εκρήξεις "τυφλής και ανοργάνωτης βίας" χωρίς σκοπό και στόχο, και τελικά...να ηττούνται και να "σκύβουν το κεφάλι" - διότι, αφού δεν οργανώθηκαν ιδεολογικά και πολιτικά για να παλέψουν για μια άλλη κοινωνία ("σοσιαλισμός"), τελικά...ηττήθηκαν και ξέμειναν με τη βαρβαρότητα ("νεοφιλελευθερισμός").

Όλα αυτά τα λέω διότι βλέπω την ιστορία να επαναλαμβάνεται: Ο καπιταλισμός περνά μια ακόμα πιο βαθιά κρίση, η αριστερά είναι ακόμα ιδεολογικά αδύναμη και πολιτικά ανοργάνωτη, και οι "νέες Θάτσερ" της εποχής μας βαδίζουν προς μία ακόμα μεγάλη και ιστορική νίκη εναντίον μας (μάλιστα τυχαίνει η Μέρκελ στη Γερμανία να εφαρμόζει και αυτή με φανατική προσήλωση σκληρές πολιτικές θατσερικού τύπου, και να της μοιάζει ακόμα και εμφανισιακά (αντισεξουαλική), με αποτέλεσμα οι ιστορικές συγκρίσεις να είναι αναπόφευκτες).

Το θέμα είναι όμως ότι η Θάτσερ έκανε ότι έκανε εναντίον μας, συνταξιοδοτήθηκε, παροπλίστηκε και πέθανε στο κρεββατάκι της ήσυχα κι ωραία, λόγω γηρατειών. Δεν καταφέραμε δηλαδή να ανατρέψουμε τις πολιτικές της, ούτε και να την τιμωρήσουμε αυτή και τους συνεργούς της για τα όσα έκαναν. Λογικό είναι να χαίρεται ο κόσμος που πέθανε, αλλά θα ήταν καλύτερο να φροντίσουμε να μη γίνει το ίδιο με τη Μέρκελ (και όχι μόνο με τη Μέρκελ βέβαια, δεν είναι προσωπικό το θέμα, αλλά και με τον Ομπάμα, τον Πούτιν, τους Κινέζους, τους Γιαπωνέζους αλλά και με τους δικούς μας ντόπιους αφεντάδες και -κυρίως- τις πολιτικές που εφαρμόζουν).

Ο "απλός εργάτης" χρειάζεται ιδεολογική διαφώτιση και πολιτική οργάνωση, αλλιώς θα έχουμε όλοι τη μοίρα των Άγγλων ανθρακωρύχων, που πάλεψαν γενναία ίσως, αλλά ηττήθηκαν, και την ίδια ώρα οι ηγέτες που μας διαλύουν θα πεθάνουν αργότερα λόγω γηρατειών, με ένα σωρό αυλικούς να τους δοξολογούν μέρα-νύχτα. Συγνώμη κιόλας, αλλά επιτρέψτε μου να μη γιορτάσω και τόοοοσο πολύ. Θα γιορτάσω περισσότερο όταν οι Θάτσερ αυτού του κόσμου αρχίσουν να πεθαίνουν από τη λεπίδα της αριστεράς και όχι λόγω γηρατειών στη ζεστασιά του σπιτιού τους.

Κάτι τελευταίο μιας και δεν έχω και πολύ χρόνο: Η Θάτσερ ήταν μια μεγάλη αντίπαλος, και θα πρέπει να παραδεχόμαστε την αξία του αντιπάλου διότι " η αξία του ηττημένου είναι αυτή που δίνει δόξα στο νικητή". Αυτό το λέω για να βγάλω 2 χρήσιμα συμπεράσματα:

  • Γενικά, αν θέλουμε να πετύχουμε μεγάλες νίκες και να προχωρήσουμε, πρέπει κάποια στιγμή να παλέψουμε και να νικήσουμε απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους, όχι μόνο απέναντι σε μικρούς. Για παράδειγμα, αν η αριστερά επιλέγει συνεχώς να ασχολείται με την κάθε πιθανή ή απίθανη ατάκα του Άδωνη ή του υπεύθυνου τύπου της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, τότε δε θα πάει και πολύ μπροστά. Αυτοί είναι πολιτικάντηδες Β' και Γ' διαλογής, και άρα ακόμα και αν τους νικήσεις, δεν θα πρόκειται και για μεγάλη νίκη (διότι αφού "η αξία του ηττημένου" είναι αυτή που δίνει "δόξα" στο νικητή, πόση "δόξα" μπορεί να σου δώσει αν καταφέρεις να την πεις πχ...στον Άδωνη; Αν θέλεις μεγάλη "δόξα", πρέπει να τα βάλεις με με όσα λένε και -κυρίως- με όσα κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι κυβερνήσεις αλλά και οι ιδεολογικοί "φιλόσοφοι" της άρχουσας τάξης. Το λέω αυτό διότι παρατηρώ μια τάση να επικεντρώνονται πολλοί στις ατάκες του Αδωνη ή τους υπεύθυνου τύπου της κυβέρνησης, και να χάνουν τα μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους).
  • Με το να βρίζουμε και να γκρινιάζουμε για τη Θάτσερ και την κάθε Θάτσερ δε θα πάμε και πολύ μπροστά. Ειδικά για όσους υποτίθεται ότι είναι και στην 'πρωτοπορία" του αγώνα, καλό θα ήταν να μπορέσουν και αυτοί να φέρουν ένα βιβλίο (όχι του Χάγιεκ βέβαια, αλλά του Μαρξ), να το διαβάσουν, να το καταλάβουν και με βάση αυτό να οργανώσουν πολιτικά την εργατική τάξη ώστε να δώσει τον αγώνα για μια άλλη κοινωνία, γιατί όντως "δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική", εκτός και αν θέλουμε μια επανάληψη της Θάτσερ ξανά και ξανά και ξανά...
Από το ciaoant1

21 σχόλια:

  1. Αν δεν ελεγε τοσες φορες τη λεξη αριστερα θα ελεγα τελειο αρθρο, τωρα απλα λεω πολυ καλο, τις ιδιες σκεψεις εκανα και εγω ακριβως μετα την πρωτη αυθορμητη χαρα οταν εμαθα οτι ψοφησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. When maggie thatcher dies, when maggie thatcher dies we're gonna have a paaaaarty we're gonna have a paaaaarty we're gonna have a paaaaartyyyyyyyyy when maggie thatcher dies ... bitch

    https://www.youtube.com/watch?v=ZJh0m0E7Ozg

    http://www.youtube.com/watch?v=wcXi-VYy_Yw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά πολύ καλή ανάλυση και συγχαρητήρια στον συγγραφέα του κειμένου.

    Κάνει την διαφορα σε σχέση με άλλους επικήδειους γιατί, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος αναλύει τα σωστά και τα λάθη της κάθε πλευράς, επικεντρώνοντας σε αυτό που πρέπει να επιμένουμε: ένας αριστερός πρέπει να διαβάζει, να κατανοεί, να σφυρηλατεί τα ηθικά και πολιτικά επιχειρήματα έναντι των αντιπάλων του και ύστερα να παλέψει στους δρόμους και στις συγκεντρώσεις με σταθερές απόψεις, ακλόνητες τοποθετήσεις, ισχυρή πυγμή.
    Η δύναμη να πείθεις τους άλλους για ποια στάση είναι η σωστή, να συνειδητοποιήσει την ταξική του κατάσταση, να ακολουθει την τακτική δεν είναι απλό πράγμα. Είναι βασικότατο να γνωρίζουμε γιατί πολεμάμε, ποια στρατηγική έχουμε και ότι όλα αυτά θέλουν κόπο, χρόνο, αγώνα, ιδρώτα και μερικές φορές και αίμα. Αλλιώς, αν κάποιοι νομίζουν ότι έγιναν αριστεροί επειδή συμμετείχαν σε 1-2 πορείες και έσπασαν και μια βιτρίνα, μάλλον βρίσκονται σε εντελώς λάθος πολιτικό χώρο.
    Το άρθρο αυτό είναι το πρώτο συγκροτημένο κειμενο που διαβάζω και που προσωπικά με ωφέλησε. Τα σχόλια τύπου 'ψόφησε η γριά, 'στο διάολο’ κτλ που συνοδεύουν αντίστοιχα άρθρα δεν έχουν σχέση με σοβαρούς ανθρώπους και δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση, κυρίως όταν, όπως λέει και το κείμενο, η Θάτσερ πέθανε ήσυχη και νικήτρια, ο Θατσερισμός είναι ζωντανός ενώ αντιθέτως οι ανθρακωρύχοι, αν εξαιρέσουμε μια στιγμή χαράς που θα έχουν , στο τέλος είναι απολύτως ηττημένοι, το ίδιο φτωχοί, το ίδιο εξαθλιωμένοι.
    Η ιστορία το φωνάζει- χωρίς αλληλεγγύη χωρίς οργάνωση και κοινό στόχο θα είμαστε οι ανθρακωρύχοι αυτού του κόσμου, περήφανοι για τους αγώνες, με αξιοπρέπεια αλλά τελικά ηττημένοι.

    Μεχρι ποτε;
    Είναι καιρός να αλλάξει αυτό επιτέλους, δεν χρειαζόμαστε μονο ηθική δικαίωση, θέλουμε πολιτικούς θριάμβους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ κάποιες ανάλογες σκέψεις τις συνόψισα σε ένα μικρό σχολιάκι πως πέθανε "δικαιωμένη", εφόσον το μίσος των εχθρών σου αποτελεί δικαίωση για την ζωή σου, και το μίσος της εργατικής τάξης θα την ακολουθεί για χρόνια μετά....
      Από την άλλη, συγνώμη ρε συντρόφια, αλλά το "κακό ψόφο σκύλα!" δεν μπόρεσα να μην το ξεστωμίσω....

      Διαγραφή
  4. Τα ανώνυμα σχόλια διαγράφονται. Παρακαλείται ο Θατσερικός που έστειλε το τελέυταίο, να το αποστείλει ξανά με ένα ψευδώνυμο προκειμένου να λάβει τις κατάλληλες απαντήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σεχτάρ ο Τρομερός9 Απριλίου 2013 στις 10:58 μ.μ.

    Δε θάλεγα, πως με ενθουσιάζει το άρθρο, παρόλο, που είναι σίγουρα ένα επίπεδο παραπάνω από τους τζάμπα πανηγυρισμούς και τις ανέξοδες κατάρες.
    Μια "τζάμπα μάγκισσα" ήταν και η ασυγχώρητη, δεν άνοιξε δα και σπουδαίους δρόμους στον Καπιταλισμό, ούτε είχε κανένα όραμα. Μια τυχερή λόγω συγκυρίας, βγήκε την κατάλληλη στιγμή να θερίσει ό,τι είχε σπείρει για λογαριασμό του Καπιταλισμού ο Κευνσιανισμός σε όλη την Ευρώπη και την Β. Αμερική: Μια εξαγορασμένη εργατική τάξη, ένα εκφυλισμένο εργατικό κίνημα, ένα σοσιαλιστικό σύστημα, που παραπατούσε, ένα απελευθερωτικό κίνημα στα χέρια "αδεσμεύτων" καιροσκόπων και απατεώνων, τύπου Καντάφι η Τίτο.
    Δε θάλεγα πως είχε μια δύσκολη δουλειά. Εναν βραχίονα χωρίς εγκέφαλο από πάνω του, αυτό ήταν που χρειαζόταν η εποχή του Καπιταλισμού τότε, χωρίς καμιά πρόνοια, καμία ανησυχία για το "μετά". Η εποχή της απίστευτης δογματίλας του τύπου "η αγορά λύνει κάθε πρόβλημα". Αυτή ήταν η βαθειά οικονομική σκέψη των μονεταριστών, που παπαγάλιζε και η ανεγκέφαλη κυρά. Στο επίπεδο της πολιτικής: Η λογική της ανεμπόδιστης δύναμης, της υποταγής του αντιπάλου άνευ όρων, που βέβαια προϋπέθετε αντίπαλο διατεθειμένο να υποταχτεί, και αυτό ακριβώς συνέβαινε...
    Ηταν η εποχή, που το κάρο πήγαινε μόνο του, δε χρειαζόταν καροτσιέρη. Η εποχή της ανεξέλεγκτης χρέωσης, της μετάθεσης των προβλημάτων στο μέλλον, του "θα δούμε"! Αυτό προσέφερε στον Καπιταλισμό η κυράτσα: Ενα μυαλό-στόκος, το ΤΙΠΟΤΑ, που ακριβώς χρειαζόταν!

    Ο θαυμασμός και η "αξιοποίηση" της Θάτσερ είναι ο φετιχισμός της δικής μας ανεπάρκειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Όταν οι αστοί είχαν ηγέτιδα την Θάτσερ, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος ηγούνταν κάποιοι άνθρωποι σαν τον Μπρέζνιεφ (ή ότι είχε απομείνει από αυτόν), τον Αντρόπωφ, τον Τσερνιένκο, για να μας έρθουν μετά οι Γκόρμπι και οι Γιέλτσιν...
      Κάποια κάρα δεν πηγαιναν μόνα τους τελικά...

      Διαγραφή
    2. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Εννοείται πως αυτό, όχι απλά δεν αναιρεί αλλά επιβεβαιώνει την κατακλείδα σου

      Διαγραφή
  6. So we'll dance yes we'll dance, I'll dance on your graaaaave Mrs Thatcheeeeer...

    http://www.youtube.com/watch?v=1bJbeeKBPCU

    Thatcher Fucked The Kids

    http://www.youtube.com/watch?v=B1NyWbhCxZE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλό. Συμφωνώ.

    Μια μικρή παρατήρηση. To κράτος δικαίου (rule of law) δεν πρέπει να ταυτίζεται με το "καπιταλισμός με ανθρώπινο" πρόσωπο πολύ περισσότερο με τη "δημοκρατία".
    Κράτος δικαίου θα μπορούσε να είναι -και πράγματι είναι- και ένα πολύ αυταρχικό καθεστώς με ελάχιστα κοινωνικά κι εργασιακά δικαιώματα.

    gsku

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. σεχτάρ τρομερέ επδ είπες για τον τίτο να θυμίσουμε ότι σε αντίθεση με τα μετέπειτα χρόνια της σοβιετικής ένωσης τα γιουγκοσλαβικά ζαντρούγκας έπαιζαν πολύ μεγαλύτερο ρόλο (άν και περιορισμένο και αυτά όσον αφορά στην άσκηση εξουσίας) απο τα σοβιετικά κολχόζ κ τα σοβιέτ που κανένα ρόλο δεν έπαιζαν και κατέληξαν βιτρίνα..ο τίτο ήτανε ένας άλλος κομμουνισμός, ένα ιδιόρρυθμο κομμουνιστικό σύστημα, εκτός και άν συγκρίνεται και αυτός με την ΄΄αλάνθαστη΄΄ μητέρα ρωσία τάσσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Τάσσος:
      Ε όχι και ...κομμουνιστική η Γιουγκοσλαβία ρε παιδιά!
      Μιλάμε για χώρα που μπήκε αολο την δεκαετία του '40(!) στο σχέδιο Μάρσαλ, που για να μπει σε αυτό χτύπησε πισώπλατα τον ΔΣΕ (το γνωστό "στιλέτο του Τίτο", για την μόνη χώρα που ως ΛΔ είχε ανεργία και ...μετανάστευση(!!!)
      Για την εξωτερική της πολιτική δε, καλύτερα να μην μιλήσουμε καθόλου καθώς ο ΔΣΕ δεν ήταν το μόνο της θύμα. Οι Αλβανοί κάτι παραπάνω γνωρίζουν επ'αυτού...

      Διαγραφή
    2. καλά όσον αφορά στο δσε άλλοι ήτανε οι λόγοι, ήθελε να κρατήσει μια ισορροπία με τη δύση και το κανα σε ένδειξη καλής συμπεριφοράς ας πούμε (βέβαια αυτό είναι τραγικό για εμάς) αλλά ήδη τότε παρουσιάστηκε σαν αναγκαίο κακό καθώς ήδη τα χε σπάσει με το στάλιν και ήτανε απομονωμένη τελείως..δεν ξέρω για ανεργία και μετανάστευση ξέρω για κάποια ανοίγματα στην αγορά αλλά ντάξει αυτό το κανε και η κούβα για παράδειγμα προκειμένου να πάρει ανταλακτικά και αυτοκίνητα που χε μείνει απο το 1950 και δεν μπορεί να τα φτιάξει..κάποια βήματα για καλυτέρευση μιας σοσιαλιστικής οικονομίας με περιορισμένα ανοίγματα στην αγορά άν είναι ελεγχόμενα δεν νομίζω ότι βλάπτουν..επίσης όσον αφορά στο δσε ναι μεν ο τίτο αλλά όχι ότι και η θέση του στάλιν τότε ήτανε υποδειγματική και ότι βοήθησε..και επίσης ο κομμουνισμός σε κάθε χώρα έχουμε δει ότι προσαρμόζεται αναλόγως κάποιες καταστάσεις..ο τίτο ήτανε κάτι άλλο ας πούμε δεν σημαίνει ότι είναι και κατακριτέο εκτός και δούμε την περίπτωση του δσε απο μέρους μας όμως..άν και τότε πιο πολύ επισπεύθηκαν οι δυσάρεστες εξελίξεις παρά θα υπήρχε ουσιαστική ανατροπή θαρρώ..τεσπα

      Διαγραφή
    3. σε οτι εχει σχεση με την γιουγκοσλαβια εισαι πολυ λαθος. ο τιτο δεν τα εκανε αυτα για λογους αναπτυξης του σοσσιαλισμου στην χωρα του.
      στην ομονοια διπλα απο το μαγαζι με τα οπλα εχει ενα μαγαζι που πουλαει βιβλια και ξενα περιοδικα. εχει στην βιτρινα το βιβλιο του κρις γουντχαουζ για την ελλαδα την εποχη εκεινη, δεν εχει πολλα για τον τιτο αλλα ειναι αποκαλυπτικα.
      ο γουντχαουζ ηταν ο αρχηγος της εγγλεζικης αποστολης στους ανταρτες στην κατοχη

      Διαγραφή
    4. @XRS:
      Κάνεις ένα λαθάκι νομίζω. Δεν πήρε τα λεφτά από το Μαρσαλ ο Τίτο γιατί τον κατείγγειλε η Κομιντερν (και όχι ο Στάλιν φυσικά). Η Κομιντέρν τον κατείγγειλε όταν πήρε τα λεφτά από το Μάρσαλ.
      Η σύγκριση της διεθνώς απομονωμένης μετά το '90 και δίπλα στην Αμερική, Κούβας, με την τοπική υπερδύναμη και συνορεύουσα με 3 σοσιαλιστικές χώρες Γιουγκοσλαβίας του '48, είναι τουλάχιστον άτοπη...

      Διαγραφή
  9. Πέρα από τις χαρές και τα πανηγύρια για τον ψόφο της, το άρθρο τα λέει καλά. Ηγέτες του κομμουνιστικού κινήματος ήταν αυτοί που έθεσαν τις βάσεις για την ανατροπή του σοσιαλισμού...

    Και δυστυχώς, αν και ο IRA προσπάθησε, δεν την έστειλε στο διάολο νωρίς νωρίς.

    Rossa Salonica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι απόψεις της Θατσερ υπήρχαν αρκετά πιο πριν από την ιδια, απλά δεν τολμούσαν να τις θέσουν στο προσκήνιο ως πολιτική επιλογη. Εκείνη την περίοδο, ο υπαρκτος σοσιαλισμός είχε παρει την κάτω βόλτα- και οι αστοί το ξέρανε- ενω παράλληλα, απόψεις διαλυτικές κυριαρχούσαν στην εργατική τάξη. Μην ξεχνάμε ότι το προπύργιο του τροτσκυσμού είναι στην Αγγλία. Ήταν μάλλον ένα πείραμα που πέτυχε. Εάν δηλαδή 'ετρωγε τα μούτρα της η Θάτσερ, ο νεοφιλελευθερισμός θα ξαναπήγαινε για λίγο στο ντουλάπι. Κέρδισε όμως, έδειξε την αδυναμία της εργατικής τάξης να ανταπαρατεθεί και έγινε σημαία για όλους τους αστούς του κόσμου.
    Ας ελπίσουμε όταν φύγει ο ντόπιος εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμου και του δοσιλογισμού (Επίτιμος), να μην στείλουν οι κομμουνιστές συλληπητήρια, και παραστούν στην κηδεία του. Να αναδείξουν με τη στάση τπυς ότι δεν έχουμε τίποτα κοινο με δαύτους.

    Φανης/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=x-4FJcnX0i8

    στρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το παρτυ της προλεταριακης Αγγλιας ειναι εκφραση ταξικου μισους. Οι εργατες δεν ξεχασαν, παρ'οτι περασαν 26 χρονια. Αυτο ειναι ενα πραγμα, που πρεπει και το δικο μας προλεταριατο να το μαθει. Να ξερει δηλαδη τι ειναι. Ολες οι αλλες παρατηρησεις ειναι σωστες, αλλα η συναισθηση ταξης ειναι το βασικο για ενα μαζικο προλεταριακο, επαναστατικο κινημα. Γιορταζουμε σ/φοι! Who is next ! AA
    Υ.Γ. Νεοφιλελευθερισμος δεν υπαρχει... Αυτα ειναι κοροιδιες των "αριστερων" μικροαστων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς ανώνυμο 4:45, η έκφραση μίσους για την Θάτσερ στην Αγγλία νομίζω πως έχει ελάχιστα να κάνει με έκφραση ταξικού μίσους (με την πολιτική έννοια που φαντάζομαι το γράφεις). Η Αγγλική κοινωνία είναι άκρως ταξική αλλά η ταξική συνείδηση είναι σε εμβρυακό επίπεδο. Είναι ίσως δύσκολο να το εξηγήσω αυτό (όπως το καταλαβαίνω τουλάχιστον).

      Διαγραφή
  13. Προς ανώνυμο 4:45, η έκφραση μίσους για την Θάτσερ στην Αγγλία νομίζω πως έχει ελάχιστα να κάνει με έκφραση ταξικού μίσους (με την πολιτική έννοια που φαντάζομαι το γράφεις). Η Αγγλική κοινωνία είναι άκρως ταξική αλλά η ταξική συνείδηση είναι σε εμβρυακό επίπεδο. Είναι ίσως δύσκολο να το εξηγήσω αυτό (όπως το καταλαβαίνω τουλάχιστον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.