1 Φεβρουαρίου 2011

Τυνησία : Αντεγκλήσεις και διαμάχη για το επόμενο βήμα

Από τον Ριζοσπάστη

Κλαδικά συνδικάτα και συνδικάτα βάσης, όπως και το «Μέτωπο της 14ης Ιανουαρίου» πιέζουν για ολική εκκαθάριση του καθεστώτος Μπεν Αλι σε όλα τα επίπεδα

Ανυποχώτητοι οι διαδηλωτές
Στους κόλπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών έχει μεταφερθεί κατά κύριο λόγο, πλέον, η αντιπαράθεση μεταξύ όσων υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις μέχρις ότου απομακρυνθεί από την εξουσία και το τελευταίο πρόσωπο που σχετίζεται με το καθεστώς Μπεν Αλι (συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Γκανούσι) και όσων θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί μια «ευκαιρία» στη «μεταβατική κυβέρνηση» για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της περί «συνταγματικών μεταρρυθμίσεων» και άλλων μέτρων που θα οδηγήσουν τη χώρα σε «ελεύθερες εκλογές». Το θέμα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς κατά της κυβέρνησης τάχθηκαν και ολόκληρα κλαδικά σωματεία, όπως αυτό των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των εργαζομένων στον τομέα Υγείας, στα ταχυδρομεία, στις τηλεπικοινωνίες, ενώ διαφώνησαν τοπικές αντιπροσωπείες, όπως οι αντιπροσωπείες των συνδικάτων της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Σφαξ, και της Τζεντούμπα.


Ενώ συνεχίζονται οι, κατά τόπους, ψηφοφορίες στους κόλπους της Γενικής Ενωσης Τυνήσιων Εργατών, πληθαίνουν και οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι η «κάθαρση» θα πρέπει να εφαρμοστεί και εντός της ίδιας της Γενικής Ενωσης, καθώς μια σειρά από στελέχη της δεν είχαν προβλήματα συνεργασίας με το καθεστώς Μπεν Αλι. Παράλληλα, την εμφάνισή του έκανε και το «Μέτωπο της 14ης Ιανουαρίου», (ημέρα φυγής του Μπεν Αλι από τη χώρα), το οποίο απαρτίζεται από επτά δυνάμεις που, μέχρι πρότινος, ήταν παράνομες, και ζητά όχι μόνο τη διάλυση της «μεταβατικής κυβέρνησης», αλλά και της βουλής και της γερουσίας και όλων των θεσμικών οργάνων που έχουν στελεχωθεί επί καθεστώτος Μπεν Αλι.

Το Μέτωπο τάσσεται υπέρ της αντικατάστασής τους από μια επιτροπή που θα προκύψει από συνεννόηση των συνδικάτων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που δεν είχαν σχέση με το καθεστώς, αλλά και δυνάμεων που αναδείχθηκαν μέσα από τις διαδηλώσεις (π.χ. τις επιτροπές πολιτοφυλακής). Και προτείνει, εκτός των άλλων, και την άρση των όποιων συμφωνιών έχουν γίνει σε οικονομικό επίπεδο με συνέπεια ιδιωτικοποίηση και εκποίηση του δημοσίου πλούτου της χώρας και αναθεώρηση συνολικά της κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής.

Επιστροφή σε τεταμένο κλίμα
 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, επέστρεψε στην Τύνιδα, μετά από 22 χρόνια στο Λονδίνο, ο Ρασίντ Γανούσι, επικεφαλής του ισλαμικού κόμματος «Ennahdha»,ο οποίος έσπευσε, σε λεκτικό τουλάχιστον επίπεδο, να διαβεβαιώσει ότι το κόμμα του δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό Ισλάμ όπως το έχει γνωρίσει η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να αποδώσει τη διαμόρφωση του σχετικού κλίματος σε όσους «θέλουν να φρενάρουν τη διαδικασία αλλαγών στην Τυνησία με το φόβητρο του Ισλάμ». Υποστήριξε ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με κόμματα της αντιπολίτευσης, που ήταν εκτός νόμου και είναι άκρως κοσμικά, και ότι στόχος είναι η υιοθέτηση νέου συντάγματος και η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, αποδεχόμενος το αίτημα για «ολική και πλήρη κάθαρση από το καθεστώς Μπεν Αλι».

Κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει η Τυνησία να γίνει ισλαμικό κράτος επιμένοντας ότι «θέλουμε μόνο να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα του καθενός στην προσωπική έκφραση της πίστης». Παρομοίασε το «Ennahdha» με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στην Τουρκία και διευκρίνισε ότι δε θα συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, οπότε και αν γίνουν, αλλά στις βουλευτικές. Τη σημασία του έχει, πάντως, ότι ενώ εκατοντάδες υποστηρικτές του Γανούσι τον υποδέχονταν ενθουσιωδώς στο αεροδρόμιο, δίπλα πραγματοποιούνταν μια συμβολική, αλλά δυναμική διαδήλωση με κύρια συνθήματα «Οχι στη θεοκρατία, όχι στον ισλαμισμό, όχι στη σαρία»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.