26 Φεβρουαρίου 2011

Κρίσιμες μέρες για τη ζωή των μεταναστών απεργών πείνας

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, που επιμένει να μην ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους
Phasma
Την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλαν χθες εκπρόσωποι των 50 μεταναστών απεργών πείνας που στεγάζονται στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης για 33η μέρα σήμερα. Ακόμα, κατήγγειλαν την προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους, αλλά και όσων τους συμπαραστέκονται. Και στην Αθήνα οι απεργοί πείνας συνεχίζουν τον αγώνα τους, ενώ τέσσερις από αυτούς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
 
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Η κυβέρνηση παίζει με τη ζωή μας και θα έχει όλη την ευθύνη για ό,τι γίνει. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι τη νίκη. `Η θα πάρουμε άδειες παραμονής ή θα πεθάνουμε εδώ», είπε ο 29χρονος Τζεγουέτ. Ο Γάνι, ένας από τους συνοδούς τους, σημείωσε ότι «ο αγώνας των 300 απεργών πείνας είναι αγώνας για όλους τους μετανάστες, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και δεν μπορεί να σταματήσει. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην καταλαβαίνει ότι τα χέρια της μπορεί να βαφούν σύντομα με αίμα».


Οι 50 απεργοί πείνας συμπλήρωσαν χθες την 32η μέρα απεργίας. Είναι φανερά καταβεβλημένοι και καταφέρνουν να στέκονται όρθιοι μόνο υποβασταζόμενοι. Παλικάρια που μέχρι πριν δούλευαν σε δύσκολες εργασίες, στις οικοδομές και στις αγροτικές δουλειές, σήμερα ζυγίζουν 44 - 45 κιλά. Η υγεία τους πλέον απειλείται από μη αναστρέψιμες βλάβες, ενώ καθημερινά «ο ίσκιος του θανάτου είναι πάνω από τα κεφάλια τους», όπως είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της ιατρικής ομάδας υποστήριξής τους. Και πρόσθεσε ότι αν δοθεί λύση σήμερα από την κυβέρνηση, μπορεί να γλιτώσουν το θάνατο, όμως θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με μόνιμες αναπηρίες, καθώς ήδη εκδηλώνονται βλάβες σε νεφρά, συκώτι, καρδιά, νευρικό σύστημα, κ.λπ.

Χθες, άλλοι δύο διακομίστηκαν στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο σε προκωματώδη κατάσταση, ενώ συνολικά τις τελευταίες μέρες 13 απεργοί χρειάστηκε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία της πόλης. Τρεις από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» όπου μεταφέρθηκαν την Τρίτη. Οπως καταγγέλθηκε από συνοδούς των τριών απεργών πείνας, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής έδωσε εντολή να τους παρέχουν φαγητό και να παραμείνει το φαγητό τουλάχιστον για μισή ώρα στο τραπεζάκι του κρεβατιού τους. Χαρακτήρισαν αυτή την πρακτική ως ψυχολογικό βασανιστήριο και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς, όπως είπαν, οι συνοδοί τους είχαν ενημερώσει τους αρμόδιους του νοσοκομείου ότι δε θέλουν να τους παρασχεθεί φαγητό. Η ιατρική ομάδα υποστήριξης των μεταναστών ανέφερε ότι θα καταγγείλει στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος». Επίσης, ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν επιστολή προς τους διοικητές όλων των νοσοκομείων, κείμενο με το οποίο θα ζητούν να εξασφαλιστεί προς τους μετανάστες απόλυτος σεβασμός, ανθρώπινη συμπεριφορά και αλληλεγγύη.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.