13 Ιανουαρίου 2014

Εκδήλωση για τον «Ριζοσπάστη» από την ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟΑ

Στη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με όπλο τον «Ριζοσπάστη»


Εκδήλωση αφιερωμένη στη διαδρομή του «Ριζοσπάστη» στο πλευρό του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Γιάννη Μερεντίτη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, οργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΕ.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες από μια σειρά κλάδους της βιομηχανίας, από το μέταλλο, τα τρόφιμα, το φάρμακο, την κλωστοϋφαντουργία, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας δεν ήταν μόνο θεατές αλλά και πρωταγωνιστές της εκδήλωσης, αφού στα δικά τους προβλήματα, στη δική τους καθημερινότητα στους χώρους δουλειάς και κυρίως στους δικούς τους αγώνες είναι αφιερωμένες οι σελίδες της εφημερίδας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με βίντεο που ετοίμασε η ΤΟ Βιομηχανίας για την ιστορία του «Ριζοσπάστη»: Από την πρώτη κυκλοφορία του, το 1908, τη μετατροπή του σε όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το 1919, μετά από απόφαση του 2ου συνεδρίου του ΣΕΚΕ, και την εισαγωγή του σφυροδρέπανου δίπλα στον τίτλο του, το 1921, ο «Ριζοσπάστης» στάθηκε καθημερινός σύντροφος κάθε κομμουνιστή, όπλο στον ταξικό πόλεμο ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εκμεταλλευτές τους. Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και σήμερα, όπως αποτυπώνει το σύνθημα της εκδήλωσης: «Με το Ριζοσπάστη καθημερινά στο χέρι, δίνουμε τη μάχη για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος». (Δείτε εδώ το βίντεο αφιέρωμα στο Ριζοσπάστη)

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση αποσπασμάτων από δημοσιεύματα του «Ριζοσπάστη» πλαισιωμένα με μουσική και τραγούδια από τις Οργανώσεις Καλλιτεχνών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Από τις βαμμένες με το αίμα εργατών απεργίες στη Θεσσαλονίκη του Μάη του '36 μέχρι τον εννιάμηνο αγώνα των Χαλυβουργών και με όσους βρέθηκαν στην εκδήλωση να τραγουδούν: «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά...».

Στο χώρο λειτούργησε έκθεση με ιστορικό υλικό από την εφημερίδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Μερεντίτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Με τη σημερινή μας εκδήλωση, τιμάμε την εφημερίδα του Κόμματός μας, το συλλογικό καθοδηγητή, διαφωτιστή και οργανωτή μας, το “Ριζοσπάστη”. Τιμάμε τη μεγάλη συμβολή του στην 95χρονη επαναστατική δράση του Κόμματός μας, στην προβολή της ιδεολογίας της εργατικής τάξης, στην εκλαΐκευση της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις πολιτικές εξελίξεις.

Τιμάμε όλους τους ανώνυμους και επώνυμους που κυνηγήθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και βασανίστηκαν, στήθηκαν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα και έδωσαν τη ζωή τους. Αυτούς που κάτω απ' όλες τις συνθήκες συνέβαλαν στο να γράφεται, να τυπώνεται και να διαδίδεται ο “Ριζοσπάστης”. Να φτάνει εργοστάσιο το εργοστάσιο, πόρτα την πόρτα στον εργάτη, για να μαθαίνει τη φωνή του Κόμματός του, τη φωνή της αλήθειας».

Υπογράμμισε πως με την πρωτοβουλία αυτή η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας δε θέλει μόνο να περιγράψει και να τιμήσει την προσφορά της εφημερίδας: «Θέλουμε να δούμε και τις μεγάλες ευθύνες μας για το σήμερα, για το πως ο “Ριζοσπάστης” θα γίνεται καθημερινά καλύτερος, πιο απλός και διεισδυτικός, για το πως θα αξιοποιείται καλύτερα η αρθρογραφία του στην καθημερινή μας δράση», ανέφερε και συνέχισε: «Ο “Ριζοσπάστης” αποτελεί το βασικό μας όπλο στη μάχη που δίνουμε για την οικοδόμηση του Κόμματος στην εργατική τάξη και πριν απ' όλα στους κλάδους της βιομηχανίας».

Στάθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλουν οι δυνάμεις της ΤΟ Βιομηχανίας στη βελτίωση του «Ριζοσπάστη» και της αξιοποίησής του. Ανάμεσα σε άλλα ανέφερε τα παρακάτω:

«Να βοηθήσουμε να αναδείχνονται τα συμπεράσματα από τους αγώνες. Να αναδείχνεται η θετική και αρνητική πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης, οι δυσκολίες, να γίνονται κτήμα όλου του Κόμματος και του ταξικού κινήματος».

«Να συμβάλουμε στο να είναι η εφημερίδα μας πλουσιότερη σε ύλη από τη ζωή των εργατών. Να αποκαλύπτει όλα όσα γίνονται πίσω από τους τοίχους των εργοστασίων, αυτά που καμιά άλλη εφημερίδα δεν περιγράφει».

«Να παλέψουμε ώστε ο “Ρ” να έχει τον ανταποκριτή του στο κάθε εργοστάσιο, ώστε να μην μένει τίποτα κρυφό πίσω από τους τοίχους των εργοστασίων. Να ζει όλο το Κόμμα τον παλμό της πάλης των βιομηχανικών εργατών, να μην πιάνει η αστική προπαγάνδα “περί ανάπτυξης”, “περί καλού εργοδότη” κ.ά. Να αναδείχνεται ζωντανά πώς παράγεται ο πλούτος, ποιος τον παράγει και ποιος τον κλέβει και τον καρπώνεται».

Ακολουθεί βίντεο από την εκδήλωση:


Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.