28 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Τσιπρανδρέου και το σχέδιο διάσωσης του κεφαλαίου


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑΕΚΜ) συνάντησε τον σοσιαλδημοκράτη Σούλτς, (που σημειωτέων δεν είναι σαν τους άλλους που δεν τον είχαν δεχτεί προεκλογικά).

Σύμφωνα με την Αυγή:
 «Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε λοιπόν, μιλώντας και με τη γλώσσα των αριθμών, ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου είναι αδιέξοδο και βυθίζει την ίδια ώρα τη χώρα στον φαύλο κύκλο ύφεση - ελλείμματα - χρέος. “Είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, για πρώτη φορά μια χώρα που δεν είναι σε πόλεμο διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης”, είπε, για να σημειώσει ότι αυτή είναι μια πραγματικότητα που “οι τεχνοκράτες της τρόικας δεν μπορούν να κρύψουν”.» 

Δεν μας λέει αδιέξοδο για ποιόν; Γιατί για το κεφάλαιο, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους του τραπεζίτες είναι η καλύτερη δυνατή διέξοδος που μπορεί να υπάρξει δεδομένου ότι η καπιταλιστική κρίση είναι βαθιά και καταστρέφει και μέρος του κεφαλαίου. Μάλιστα επειδή το κεφάλαιο δεν είναι χρήμα άλλα σχέση εκμετάλλευσης, το μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί  όχι μόνο δεν αποτελούν αδιέξοδο για το κεφάλαιο αλλά νομοθέτησαν ένα αντεργατικό οδοστρωτήρα που τον έχει απόλυτη ανάγκη και για τη φάση της ανάπτυξης. Για την πιο μεγάλη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης εντός και εκτός ΕΟΖ.


Το κεφάλαιο δεν είναι χαζό να μην ξέρει τα συμφέροντά του. Φυσικά οι κρίσεις είναι στο DNA του καπιταλισμού (και του άγριου και του εξανθρωπισμένου που παραμυθιάζει ο Τσίπρας). Και είναι αποπροσανατολισμός ότι η ύφεση (βλέπε κρίση) έρχεται ως αποτέλεσμα πολέμου, αντίθετα οι πόλεμοι ήρθαν ως αποτέλεσμα κρίσης, για παράδειγμα η κρίση που ξεκίνησε το 1929 είχε ως έξοδο τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Σύμφωνα με την Αυγή:
«έβαλε και πάλι στο τραπέζι την πρόταση για την διοργάνωση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το χρέος, "που θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του με τους όρους που συνέβη και στη Γερμανία του 1953" Με μέτωπο στην πολιτική λιτότητας, υποστήριξε την ανάγκη ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την ανάπτυξη».

Τέτοιες λύσεις ο καπιταλισμός επέλεξε αρκετές φορές για να δώσει διέξοδο στην κερδοφορία του  και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη και πιο βαριά εκμετάλλευση των εργατών.

Άραγε τι έγινε με το σχέδιο Μάρσαλ; Ήταν φιλεργατική πολιτική; Φυσικά όχι - ήταν τρόπος για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα κεφάλαια των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Παράλληλα να ενισχυθεί η στρατιωτικοπολιτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, να σταθεροποιήσουν τον καπιταλισμό ενάντια στο εργατικό κίνημα των καπιταλιστικών χωρών και οπωσδήποτε ενάντια στην ΕΣΣΔ και το σύστημα των σοσιαλιστικών κρατών.

Η Γερμανία του 1953 δεν ήταν μια οποιδήποτε χώρα αλλά αποτελούσε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ και σύνορο σοσιαλισμού καπιταλισμού, αφού χρέη δεν χαρίστηκαν γενικώς στη Γερμανία, αλλά στην Δυτική Γερμανία για να τη θωρακίσουν, μην ξεχνάμε το ανατολικό της κομμάτι από το 1949 αποτελούσε τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας (Ανατολική Γερμανια). Άρα τέτοια σχέδια που προτείνει ο Τσίπρας δεν γίνονται χωρίς λόγο. Άλλωστε και στο χάρισμα χρεών στην ΟΔΓ σιωπηρά συναίνεσαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις μη διεκδικώντας το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις, υπερασπιζόμενες και το γενικότερο καπιταλιστικό συμφέρον – έτσι γίνονται οι δουλειές. Φυσικά προηγούμενο χαρίσματος χρεών και οφειλών πολεμικών αποζημιώσεων στη Γερμανία είχαμε και με το σχέδιο Ντωζ το 1924  (για παραπλήσιους ή σχεδόν ταυτόσημους λόγους).

Και φυσικά για τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ξανά στεναχώρια μην πάθει τίποτα το οικοδόμημα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Σύμφωνα με την Αυγούλα: «… τα παιχνίδια με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, …είναι παιχνίδια όχι με τη συμμετοχή της χώρας μας, αλλά με την ίδια την Ευρωζώνη…».

Άρθρο του αναγνώστη μας, 
Σ.Σ.

12 σχόλια:

  1. και μια ευγενικη χορηγια απο μας http://www.youtube.com/watch?v=sLrFS_Po3y8

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανεξάρτητα από το πόσο παρεκκλίνει η τακτική του Σύριζα από αυτή που θεωρεί το ΚΚΕ ορθή, η ταύτισή τους έτσι ωμά και επιθετικά ως οπορτουνιστικό κίνημα, θα έλεγα ότι είναι, κατά τη γνώμη μου επιπόλαιη, επικίνδυνη και άδικη.

    Περισσότερο θυμίζει κομματικό σεχταρισμό, παρά πολιτική κριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Ε όχι και « επιπόλαιη, επικίνδυνη και άδικη.» … ε όχι και «κομματικός σεχταρισμός» …. Εδώ δεν μιλάμε για πολιτική τακτική κτλ, εδώ μιλάμε για ξεκάθαρες πολιτικές και ιδεολογικές θέσης, φίλο ευρωπαϊκές, μιας Ευρώπης όχι των λαών … αλλά των καπιταλιστών και οικονομικής τους πολιτικής … θα μπορούσε αντί να ζητήσει νέο σχέδιο Μάρσαλ από τον κύριο Σούλτς , να κάνει λόγο, απευθυνόμενος προς λαό, τουλάχιστον για μια αναίμακτη «λαϊκή» επανάσταση … αλλά πλέον απ ότι φαίνετε δεν του έχει μείνει ούτε αριστερή τσίπα, του κυρίου ΤΣΙΠΡΑ, μετά την «επιτυχία» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές … ούτε οπορτουνιστή δεν τον λες … αστός πολιτικάντης πλέον

      Διαγραφή
  3. Σχέδιο για την διάσωση του κεφαλιού μας υπάρχει ….
    Η το σχέδιό σας είναι ….
    Να κατηγοράτε όσους έχουν το κεφάλι στην θέση του ….
    Λίγο κούνημα δεν βλάπτει ….
    Προσπάθεια χρειάζεται ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προφανως απο το πολυ "κουνημα" της κεφαλης εχεις ζαλιστει παραυτα....

      Διαγραφή
    2. Κουράκη! Άσε τα ψευδώνυμα ΧΡΗΣΤΟΣ και αποκαλύψου!

      Διαγραφή
    3. ΧΑΧΑΧΑΧΑ πολυ καλο!(αν και μπορει να ειναι και αλήθεια)

      Διαγραφή
    4. Ζαλισμένος Κουράκης δεν ξέρω !!!!
      Κοράκι όμως σίγουρα όχι …. Της αριστεράς εννοώ ….
      Δεν είμαι της λογικής δηλαδή …. Του ….
      Που θα πάνε ???? θα ψοφήσουν από την πείνα και θα μας ψηφίσουν ….
      Κάποιος κοινός μας φίλος είχε πει κάτι για το λούμπεν προλεταριάτο ….
      Ότι τα κουρέλια μπορεί να τραγουδάν ακόμα αλλά πάντα λυπητερά ….
      Αλλά μάλλον πρέπει να το κουνήσετε λίγο το κεφάλαιο ….
      Μην φοβάστε δεν του φεύγει η σκόνη …. Έχει ξεραθεί ….

      Διαγραφή
  4. Μετά το παράδειγμα της «Αργεντινής» επαναφέρουν το αίτημα να ισχύσει και για την Ελλάδα η συμφωνία που έγινε το 1953 με την Γερμανία, όταν αυτή βρέθηκε σε αδυναμία να ξεπληρώσει τα οριζόμενα από την Διεθνή Συνθήκη για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Πολέμου. Τότε αποφασίσθηκε (και με την ψήφο της Ελλάδας) αποπληρωμή χρεών, αλλά με «ρήτρα ανάπτυξης», που σημαίνει εφόσον θα είχε άνοδο του ΑΕΠ μόνον τότε θα πλήρωνε δόσεις των χρεών της!
    Κατ΄αρχήν κάνουν μια απίστευτη λαθροχειρία γιατί δεν μπορεί να γίνεται καμιά σύγκριση με την Ελλάδα σήμερα. Η ανασυγκρότηση της καπιταλιστικής οικονομίας της Ο.Δ.Γερμανίας (που έγινε σε βάρος του Γερμανικού λαού) προχώρησε γρήγορα μετά το 1945 πάνω στις στάχτες από τις τεράστιες καταστροφές του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, με το περιβόητο Σχέδιο Μάρσαλ από το οποίο ωφελήθηκαν με τεράστια κέρδη οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Γερμανίας. Και όλα αυτά υπό την κατοχική διοίκηση-κηδεμονία των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-Βρετανίας-Γαλλίας.
    Η Γερμανία ήταν και τότε μια από τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες του κόσμου και έπρεπε να ενισχυθεί αποφασιστικά για να γίνει το ισχυρό αντίβαρο στις χώρες του σοσιαλισμού. Οι ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία είχαν ανασυγκροτήσει μέχρι το 1950 τον αστικό κρατικό μηχανισμό στη Δυτική Γερμανία σε αντιλαϊκή κατεύθυνση αξιοποιώντας στελέχη ή συνεργάτες των ΝΑΖΙ και παραβιάζοντας τη Διεθνή Συνθήκη που υπογράφτηκε το 1945.
    Τι έγινε λοιπόν την περίοδο που αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Στις 18/4/1951 η Ο.Δ.Γ. γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Άνθρακα και Χάλυβα, προάγγελο της κατοπινής Ε.Ο.Κ.-E.E. Το 1952 αρχίζει η επαναστρατικοποιήση της Γερμανίας με τη λεγόμενη Γενική Συνθήκη και τη Συνθήκη του Παρισιού για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα, που επικυρώθηκαν από την Ο.Δ.Γερμανίας το Μάιο του 1953.
    Τι ακολούθησε; Την περίοδο 1954-55 έγιναν μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις θέτοντας μεταξύ άλλων το αίτημα να καταργηθούν οι παραπάνω συνθήκες. Το 1955 η Ο.Δ.Γ. εντάχθηκε πανηγυρικά στο ΝΑΤΟ. Η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας της Ο.Δ.Γ. στα χρόνια 1955-1960 συνοδεύτηκε από άνοδο της ταξικής πάλης, απεργιών και διαδηλώσεων λόγω της αύξησης των τιμών και των φόρων, την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τον Γερμανικό Στρατό.
    Την περίοδο 1951-1958 απαγορεύτηκαν στην Ο.Δ.Γ. 200 λαϊκές οργανώσεις. Το 1956 τέθηκε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας. Αναπτύχθηκε μια εκτεταμένη καταστολή ενάντια στο εργατικό κίνημα.
    Η αναφερόμενη ανάπτυξη της Ο.Δ.Γερμανίας στηρίχτηκε στην πιο βάρβαρη εκμετάλλευση εκατοντάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών εργατών από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Τουρκία κ.α. που εργάζονταν χωρίς πολιτικά δικαιώματα και αντιμετώπιζαν χυδαίο ρατσισμό.
    Και κάτι τελευταίο. Για να γίνει όλο αυτό το Γερμανικό «θαύμα» επέτρεψαν στην Ο.Δ.Γ. να μην πληρώσει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία στον πόλεμο, σε αντίθεση με τη Γ.Λ.Δ. που πλήρωσε τις υποχρεώσεις της μέχρι τελευταίας δεκάρας. Μεταξύ αυτών είναι η μη καταβολή των Γερμανικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προσέξτε αυτό το "εφόσον έχει άνοδο το ΑΕΠ". Δηλαδή θα βάζουν τους εργαζόμενους σαν εθνικό καθήκον να δουλεύουν και να κάνουν θυσίες για να υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη. Όλοι μαζί μονοπώλια και λαός για τον "κοινό σκοπό",με κοινωνική ειρήνη και συνεργασία. Δηλαδή υποταγή των εργαζομένων στην καπιταλιστική βαρβαρότητα για να αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Γιατί αυτό σημαίνει "άνοδος του ΑΕΠ"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.