25 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πλούσιοι (και στην κρίση) γίνονται πλουσιότεροι


Η συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση μπορεί να αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής, αυτό όμως δεν αλλάζει μια βασική αρχή του συστήματος που θέλει τους φτωχούς να γίνονται διαρκώς φτωχότεροι και τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έκθεση της οργάνωσης Wealth X Solutions, με τίτλο «Ultra High Net Worth Individuals», για τους πλουσιότερους ανθρώπους του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κατά τη διάρκεια του 2011 οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 0,7%, στα 2.160 άτομα.

Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ των δισεκατομμυριούχων υπολογίζεται στα 6,2 τρισ. δολάρια ή 4,7 τρισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη αύξηση σε περιουσιακά στοιχεία καταγράφεται στην περιοχή της Ωκεανίας και ειδικότερα της Αυστραλίας, αλλά η αφρόκρεμα των πλουσίων κατοικοεδρεύει στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια.
Ομως, από την έκθεση προκύπτει και ένα άλλο συμπέρασμα και αυτό αφορά στη διαπίστωση ότι η συγκεντροποίηση κεφαλαίου προϋποθέτει μια ανακατανομή του πλούτου και μεταξύ των πλουσίων. Ετσι από την έκθεση προκύπτει ότι μπορεί να αυξήθηκε ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων, μειώθηκε όμως ο αριθμός των εκατομμυριούχων, αναφερόμαστε σε εκείνους που δηλώνουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 30 εκατ. δολαρίων.

Οπως επισημαίνει στην έκθεσή της η Wealth X Solutions, ο συνολικός αριθμός των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, προσδιορίζεται στα 187.380 άτομα με συνολική περιουσία της τάξεως των 25,8 τρισ. δολαρίων ή 19,77 τρισ. ευρώ, μειωμένη κατά 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ετσι, ακόμα και στο χώρο των πλουσίων το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό.

ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ κατοικεί εδώ και χρόνια η πλειονότητα των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου (65.295 άτομα). Η συνολική περιουσία τους υπολογίζεται στα 8,8 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι κατά 2,8% μεγαλύτερη από το 2011. Στην Ωκεανία, οι πλέον ευκατάστατοι, με περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων, αυξήθηκαν κατά 5,9%, στις 3.870. Ταυτόχρονα, ο συνολικός τους πλούτος είναι κατά 4,4% μεγαλύτερος, στα 475 δισ. δολάρια. Στη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των πλουσίων αυξήθηκε κατά 2,2% στις 4.595, αλλά η περιουσία τους μειώθηκε κατά 1,4% στα 710 δισ. δολάρια.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ο αριθμός των πλουσίων μειώθηκε κατά 1,9% στα 53.440 άτομα, ενώ πτώση κατά 2,7% στα 5,33 δισ. ευρώ ή 6,950 δισ. δολάρια καταγράφηκε στην αξία της περιουσίας τους. Εξαίρεση του κανόνα αποτελεί, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung με στοιχεία της κυβέρνησης, η Γερμανία, όπου η περιουσία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Προκύπτει, ως εκ τούτου, ότι στο 10% των πλουσιότερων πολιτών ανήκει το ήμισυ του ιδιωτικού πλούτου. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν σε αξία κατά 800 δισ. ευρώ τη δεκαετία μέχρι το 2012, όταν η περιουσία των ιδιωτών διπλασιάστηκε στα 10 τρισ. ευρώ.

(πηγή:χρωματα και σκιες )

1 σχόλιο:

  1. "ο συνολικός αριθμός των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, προσδιορίζεται στα 187.380 άτομα με συνολική περιουσία της τάξεως των 25,8 τρισ. δολαρίων"
    Άρα, λιγότερο από το 0,003% του παγκόσμιου πληθυσμού(187.300/6,92δις) κατέχει σε πλούτο το 37% του παγκόσμιου ΑΕΠ!(70 τρις $ http://www.google.gr/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&tdim=true&dl=el&hl=el&q=%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF+%CE%B1%CE%B5%CF%80)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.