21 Σεπτεμβρίου 2012

Το βλακόμετρο Σεπτεμβρίου

Public Issue: Πέφτουν όλοι, πλην Χρυσής Αυγής

Ο ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή. 
[Γι αυτό άλλωστε, επειδή του Έλληνος ο κάλος στον εγκέφαλο ζυγό δεν υπομένει, την Ελλάδα δεν την κυβερνούν κόμματα, αλλά συμβούλιο σοφών δημογερόντων].
Συγκεκριμένα το 20% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τη ΝΔ, το 12% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9% το ΠΑΣΟΚ, το 8% τη ΔΗΜΑΡ, το 5% τη Χρυσή Αυγή, το 4% τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το 3% το ΚΚΕ. 
[Είναι απόλυτα φυσικό να εμπιστεύεται λιγότερο από όλους το ΚΚΕ ο κοσμάκης -- λιγότερο, σαφώς, από μπράβους και μαχαιροβγάλτες. Ξέρει ο λαός ότι αν έρθει στα πράματα το ΚΚΕ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εγκαθιδρύσει καμιά δημοκρατία].
Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2012, το 39% δήλωνε ότι δεν εμπιστεύονταν κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα.
[Και αναδείκνυε στην εξουσία την συγκυβέρνηση που του τον φερμάρει σήμερα]
Από τον τρόπο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας, το 79% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και 85% από την αντιπολίτευση, ενώ ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 20% των ερωτηθέντων και από την αντιπολίτευση το 13%. 
[Ενώ το 100% είναι απόλυτα βέβαιο ότι μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση].
Αν γίνονταν αύριο εκλογές, το 38% εκτιμά ότι θα κέρδιζε η ΝΔ με μικρή διαφορά, το 31% ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, το 10% ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά και το 5% η ΝΔ με μεγάλη διαφορά. Συνολικά, στην παράσταση νίκης, το 43% εκτιμά ότι θα κέρδιζε η ΝΔ και το 41% ο ΣΥΡΙΖΑ.
[Όπου βλέπουμε πόση σχέση έχει η έκφραση δυσαρέσκειας σε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση με τον υπολογισμό του ποιος θα κερδίσει πάλι στις εκλογές, δηλαδή πόσο σοβαρά παίρνει ο Έλληνας τον εαυτό του ως συνεπή με τις δηλώσεις του ψηφοφόρο]
Αναφορικά με το κόμμα που μπορεί να κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 32% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 14%, η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΚΚΕ με 10% ενώ το 24% δεν επιλέγει κανένα από τα παραπάνω.
[Αυτό τη στιγμή που οι δυσαρεστημένοι με την αντιπολίτευση είναι περισσότεροι από ό,τι με την κυβέρνηση, έτσι];
Στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, προηγείται η ΔΗΜΑΡ με 47% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 42%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 40%, ΝΔ 38%, ΠΑΣΟΚ 23%, Χρυσή Αυγή 22% και ΚΚΕ 19%. 
[Όπου η δημοφιλία ουδεμία σχέση έχει με εμπιστοσύνη, ευαρέσκεια, ή παράσταση νίκης, είναι κάτι άλλο, κάτι που έχει να κάνει με το πώς προφέρει το "ν" ο Φώτης].
Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2012, η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει πτώση 15 μονάδων και η Χρυσή Αυγή αύξηση 10 μονάδων. 
[Είναι να μην απογοητευτεί ο ΔΗΜΑΡίτης]
Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Φώτης Κουβέλης με 52% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας 42%, ο Αντώνης Σαμαράς 39%, ο Πάνος Καμμένος 39%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 29%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος 22% και η Αλέκα Παπαρήγα 20%. 
[Με την έννοια ότι φαίνεται καλός συμβολαιογράφος άμα ήθελες να πας να κάνεις ένα προικοσύμφωνο ο Φώτης;]
Σε σύγκριση με τον Μάιο, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει ο Φώτης Κουβέλης με -15 μονάδες και τη μεγαλύτερη άνοδο ο Νίκος Μιχαλολιάκος με +8 μονάδες. 
[Μην διανοηθεί κανείς να πει ότι ο περήφανος και κυρίαρχος ελληνικός λαός μετεξελίχθη από το 1981 και μετά σε μια ορδή από πρώην νεόπλουτους και νυν νεόπτωχους ουραγκοτάγκους!]
Καταλληλότερος πρωθυπουργός ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Αντώνη Σαμαρά, είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 40% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 29%. Το 28% δεν προτιμά κανέναν από τους δύο.
[Αλλά το σύνολο διάλεξε το ένα και μετά θα διαλέξει και τον άλλο].
Ανάμεσα τους αρχηγούς και των επτά κομμάτων της Βουλής, καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο... κανένας με 30% 
[Άτσα και αναρχιάρης ο Έλληνας! Απ' την πολύ την αντιεξουσία που κουβαλά στράφηκε στην παραλλαγή και τ' άρβυλο, μη νομίζετε!]
και ακολουθούν: Α. Σαμαράς 22%, Αλ. Τσίπρας 17%, Ευ. Βενιζέλος 10%, Φ. Κουβέλης 8%, Π. Καμμένος 6%, Ν. Μιχαλολιάκος - Αλ. Παπαρήγα 3% . Τον περασμένο Μάιο ο κ. Τσίπρας είχε 22%, ο κ. Σαμαράς 20% ο κ. Βενιζέλος 16%, ενώ ο κανένας ελάμβανε 17%. 
[Πώς είναι έτσι αυτή η Παπαρήγα, δεν έχει λίγο πρεστίζ, λίγο ευρωπαϊκό αέρα].
Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει σήμερα η χώρα, το 29% εμπιστεύεται πολύ – αρκετά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το 64% λίγο - καθόλου. Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2011, το 21% εμπιστεύονταν πολύ – αρκετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το 78% λίγο - καθόλου.
[Και κάπως έτσι χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι, με το μπαρδόν κιόλα].
Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν, το 37% θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Το 23% προτιμά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 34% καμία από τις δύο. 
[Το 37% δηλαδή δηλώνει βλαξ, το 23% βλαξ, και το υπόλοιπο 34% βλαξ. 94%: κερδίζει η βλακεία με "σταλινικό ποσοστό." Κάπως έτσι φτάνουμε και στην εθνική ομοψυχία].
Το 68% αναμένει πρόωρες εκλογές και το 23% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μάλλον θα εξαντλήσει την τετραετία. Επίσης, το 74% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, έναντι του 66% που θεωρούσε το ίδιο τον Ιούλιο και του 86% τον Μάιο. Αντίθετα στη σωστή κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα για το19% των ερωτηθέντων τον Σεπτέμβριο, έναντι 23% τον Ιούλιο και 6% τον Μάιο.
[Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση πάνε "τα πράγματα" όπως πήγαιναν πάντα. Για το μυαλό σας δεν ξέρω σε τι ακριβώς κατεύθυσνη πάει...]
Το 9% κρίνει ότι σε σύγκριση μ’ έναν χρόνο πριν, η θέση της χώρας μας στον κόσμο έγινε πιο ισχυρή. 
[Έναντι των Πακιστανών μεταναστών;]
Το αντίστοιχο ποσοστό του Μαίου ήταν 5%. Αντίθετα, το 60% κρίνει ότι η θέση της χώρας μας έγινε πιο αδύνατη, ενώ για το 31% η θέση της χώρας μας έμεινε η ίδια. Ακόμα, το 46% θεωρεί απίθανο να χρεοκοπήσει το ελληνικό κράτος τους επόμενους 12 μήνες έναντι ποσοστού 47% Ιούλιο και 38% Μάιο. Πιθανή είναι η χρεοκοπία για το 38% των ερωτηθέντων (39% τον Ιούλιο και 49% τον Μάιο). Το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος έχει ήδη χρεοκοπήσει. 
[Στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα δηλαδή έχουν λίγο πάνω από τον ένα στους δέκα...]
Από τους ψηφοφόρους των τριών πρώτων κομμάτων (βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών), χρεοκοπία βλέπουν το 25% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 23% του ΠΑΣΟΚ. Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) θεωρεί ότι τους επόμενους δύο – τρεις μήνες αναμένονται αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις. Επίσης, το 85% εκτιμά ότι τα νέα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η Κυβέρνηση αφορούν τους ίδιους προσωπικά ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ το 11% κρίνει ότι δεν τους αφορούν. 
[Ώπα, κυριλέ το 11%!]
 Όσον αφορά στο μνημόνιο, το 68% τάσσεται κατά του μνημονίου και το 21% υπέρ.
[Απλά, κανείς δεν τάσσεται υπέρ του κόμματος που τάχθηκε έμπρακτα κατά του μνημονίου, και η πλειοψηφία υποστηρίζει τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του μνημονίου. Εντελώς λογικό].
Από τους ψηφοφόρους των τριών πρώτων κομμάτων (βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών), περισσότερο υπέρ είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (46%) και ακολουθούν της ΝΔ (38%). Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του μνημονίου είναι μόλις το 4% των ψηφοφόρων του. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 52% την κρίνει θετικά και το 44% αρνητικά.
[52% θετικές ψήφους η ΕΕ. Είδες τι κάνει η Eurovision;]
Από τους ψηφοφόρους των τριών πρώτων κομμάτων, το 67% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνει την ΕΕ θετικά. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ είναι 63% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 39%.
[Δικτατορία στον ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη πλειοψηφία δεν γουστάρει ΕΕ, ο Αλέξης καπελώνει τη βάση. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή υπάρχει αναντιστοιχία της πολιτικής της ηγεσίας και της βούλησης της βάσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μεγαλώνει τα ποσοστά του, όπως κάνει από τότε που ο Τσίπρας άρχισε να πρωτοκαπελώνει τη βούληση της βάσης].
Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για το ευρώ, έναντι 72% τον Ιούλιο και 77% τον Μάιο.
[Αυτά βλέπει ο Σαμαράς και είπε αυτή τη φορά να μη σας βάλει ούτε βαζελίνη...]
Αντίθετα αυξήθηκαν οι αρνητικές γνώμες για το κοινό νόμισμα, στο 31% τον Σεπτέμβριο, από 26% τον Ιούλιο και 22% τον Μάιο. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, θετική γνώμη για το ευρώ έχουν το 90%, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 81% της ΝΔ και το 52% του ΣΥΡΙΖΑ.
[Το καπέλωμα του Αλέξη που λέγαμε...]
Τέλος, το 53% θεωρεί ότι η Ευρωζώνη έχει μέλλον, αντίθετα με το 41% που κρίνει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον.
[Δε βαριέσαι, μήπως έχει η Ελλάδα;]
Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 6-11 Σεπτεμβρίου 2012. 
[Join us για το βλακόμετρο Οκτωβρίου!]
 Πηγή:

4 σχόλια:

  1. δεν καταλαβαινω τι προσφερουν στο κινημα και στοςυ προβληματισμους μας τετοιου ειδοςυ "βαρομετρα" του ΣΚΑΥ παραγγελιες.Ας ειναι για μας βαρομετρο στις 26 η συμμετοχη του κοσμου στην απεργια και τις συγκεντρωσεις των ταξικων δυναμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Tassos:
    Προσφέρει στο να μπορούμε να κατανοήσουμε με καλύτερο τρόπο, εν μέσω ποιας κοινωνίας δρούμε και κινούμαστε.
    Η απεργία θα δώσει πραγματικά κάποια δείγματα για τόσο μεγάλος είναι ο βαθμός συνθηκολόγησης της ελληνικής κοινωνίας. Μία σχετική επιτυχία θα είναι μέτρο του ξυπνήματος αλλά και της διάθεσης αντίστασης της εργατικής τάξης. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν διαφωνω με οτι λες, αλλα εχω τις επιφυλαξεις μου για οτι προερχεται κατ εντολη του ΣΚΑΥ και γενικοτερα των χαφιεδοκαναλων, εν μεσω ραγδαιων εξελιξεων και συσωρευεμνης λαικης οργης παλι παιζουν το παιγνιδι τους, και δυστυχως το Αλαφουζοκαναλο εχει πολυ ακροαματικοτητα, απο την αλλη μερια τετοια γκαλοποειδη μετρηματα μου μυριζουν πολυ "φτιαξιμο" με συγκεκριμενους στοχους.Οψομεθα...

      Διαγραφή
    2. @Tassos:
      Δεν θα έδινα καμμία σημασία στα γκάλοπ, ειδικά του Αλαφουζέικου, αν δεν έβλεπα να επιβεβαιώνονται από τους ανθρώπους γύρω μου, και αυτά που ακούω καθημερινά. Ούτως ή άλλως καμμία λογική ανάλυση των καταστάσεων δεν μπορούσε να μας δώσει ούτε κατα προσέγγιση τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιούνη. Οπότε τώρα φυσάω και το γιαούρτι, και τους λαμβάνω υπόψην...

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.