20 Σεπτεμβρίου 2012

Υπαρχουν ΚΑΙ αυτοι οι Παπαδες -" Σιωπηρή συνενοχή ή αντίδραση στον φασισμό; "


Tου παπα Δημήτρη Θεοφίλου*

Σιωπηρή συνενοχή ή αντίδραση στον φασισμό; 

«Η τόλμη, η ειλικρίνεια και το νοιάξιμο για τον αδιάκριτα πλησίον,
μας καθιστούν αυθεντικούς ανθρώπους,
φορείς ελπίδας και πολιτισμού για ένα ξάστερο αύριο»

Θα περίμενε κανείς η «καθεύδουσα και αυτοαπασχολούμενη» ελλαδική εκκλησία, να τολμήσει, να ρισκάρει, να διακινδυνεύσει να βρεθεί απέναντι από το σκοτάδι, το νεοφασισμό και το νεοναζισμό που εκκολάπτεται ξανά σαν το αυγό του φιδιού, και μας απειλεί σαν κοινωνία, σαν πολιτισμό, σαν δημοκρατία. Σιωπά όμως ενοχικά, όπως έκανε το 1936-1940 με τη φασιστική-ναζιστική μεταξική δικτατορία, αλλά και πολύ πιο πρόσφατα με την αμερικανοκίνητη δικτατορία 1967-1974 των συνταγματαρχών.

Η ιστορία πώς να ξεπλύνει τόση αδιάντροπη ενοχή και συνεργασία. Ακόμη μέχρι σήμερα βγαίνουν νοσταλγοί «δεσποτάδες» (θα ήταν προσβολή για τον επισκοπικό θεσμό να τους ονοματίσουμε αλλιώτικα) και λιβανίζουν ξεδιάντροπα τους βρικόλακες και εμπόρους εθνικοφροσύνης του λαού και των ιερών και οσίων της ιστορίας μας.

Χείλη λοιπόν ερμητικά κλειστά, βρισκόμενα σε ουδέτερη σιωπή, αλλά ουδέτερη σιωπή δεν υπάρχει, παρά μόνο σιωπηρή συνενοχή. Γόνοι, παιδιά και εγγόνια συνεργατών κατακτητών, δοσίλογων και ταγματασφαλιτών σηκώσανε κεφάλι και έχουν άποψη για τα πάντα χρησιμοποιώντας τη δημοκρατία στης οποίας το σώμα έχουν ασελγήσει επανειλημμένως. Πριν αρκετούς αιώνες κάποιοι πρόγονοί μας θα αναφωνούσαν λίγη «ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ».

Ντρέπομαι ειλικρινά σαν πολίτης αλλά και σαν κληρικός αυτού του τόπου, να ανέχομαι και να συνεχίζω να καλύπτω με τη σιωπή και ανανδρία μου, όλο αυτό το συμφερτό δήθεν αγανακτισμένων φασιστοειδών που επαγγέλλονται μια νέα ναζιστική κοινωνία με «καθαρούς φυλετικά άρειους με βάση το DNA», έτσι αποφάσισα να σπάσω τη σιωπή μου και σε αυτό προσκαλώ και άλλους.
Αν τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα δεν ήταν τόσο ανατριχιαστικά, ίσως να περιοριζόταν το όλο ζήτημα στο χώρο της ψυχιατρικής, αλλά δυστυχώς η κατάσταση «ξεφεύγει» εχθές χτύπησαν και τραυμάτισαν κάποιους που είχαν διαφορετική άποψη, σήμερα χτύπησαν γυναίκες μέλη του κοινοβουλίου αύριο θα κάνουν πογκρόμ όπου και όποιον στοχοποιήσουν. Είναι μια επικίνδυνη μειοψηφία, θα τους αφήσουμε «αδέσποτους» να μας «υπερασπίζονται» ή να μας «κακοποιούν» ανάλογα με τις αρρωστημένες διαθέσεις τους;

Είμαστε οι πολλοί, ας βάλουμε τα όρια ανοχής και αντοχής, σαν συντεταγμένη κοινωνία, σαν πολιτισμός, σαν θρησκευτικό ή ιδεολογικό «πιστεύω» απέναντι στη βία, στο φασισμό και το σκοτάδι. Λυπάμαι πολύ γιατί τούτες εδώ οι σκέψεις αρθρώνονται από κάποιον χαμηλά στην εκκλησιαστική και κοινωνική ιεραρχία με οικογένεια και βαριές υποχρεώσεις και όχι από εκείνους που θα έπρεπε ως πνευματικοί ταγοί να αφήσουν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και τις αξόδευτες «ευσεβείς» προθέσεις και να εκτεθούν, να διακριθούν, να τοποθετηθούν, να τολμήσουν, αφήνοντας πίσω Mercedes, μίτρες, αυτοκρατορικούς μανδύες, πατερίτσες και αυτό-ικανοποιητικά κιτς συλλείτουργα που προκαλούν τόσο με τη χλιδή τους όσο και με τον αρχοντο-χωριατισμό τους, τον αναξιοπαθούντα αδελφό.
Στο πρόσωπο του καθενός χωριστά και όλων μαζί η εκκλησία, θα έπρεπε να αναγνωρίζει το πρόσωπο του Χριστού. Στο βαθμό λοιπόν και στην έλλειψη αναγνωρισιμότητας αυτού του ίδιου του Χριστού αναδεικνύεται περίτρανα το ξαστόχισμα του ουρανού και της Βασιλείας Εκείνου που τα έδωσε όλα δίχως να προσδοκά τίποτε.
Ξέρω πως με τα λόγια τούτα πολλοί ξεβολεύονται και ενοχλούνται, αλλά τι να κάνουμε ο Χριστός και η διδασκαλία του ποτέ δεν υπήρξαν, βολικά εργαλεία, στα χέρια τυράννων, δημοκόπων και άπραγων θεατών της ιστορίας.
Αν η σύγχρονη ελλαδική εκκλησία δεν τολμήσει να αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό της και δεν ανταποκριθεί με εμπειρικό και βιωματικό τρόπο (και όχι με αδάπανες φανφάρες από τους άμβωνες) - στις ανάγκες των καιρών και του λαού της, που σίγουρα δεν περιορίζονται μόνο σε προσφορά τροφής αλλά σε δόσιμο νοήματος ζωής, με σταυρικό παράδειγμα που δείχνει και μαρτυρά την επερχόμενη φαεσφόρα ανάσταση - είναι καταδικασμένη τόσο ενδοϊστορικά όσο και μεταφυσικά σε μη αναγνωρισιμότητα, ως φορέα αληθινού νοήματος της όντως ζωής και κιβωτού της σωτηρίας, από τον μοναδικό Κύριο και Δεσπότη της.


* O παπα-Δημήτρης Θεοφίλου είναι εφημέριος στη Φωκίδα. Είναι έγγαμος, πατέρας 3 παιδιών, Πτυχ. Θεολογίας, Πτυχ. Ψυχολογίας, Μaster Θεολογίας, Πτυχ. βυζαντινής μουσικής.

30 σχόλια:

  1. Οι παπάδες και η θρησκεία πρέπει να καταστρεφούν ολοσχερώς. Δεν νομίζω ότι χρειαζεται να μπω σε λεπτομέρειες και επιχειρήματα. Κομμουνιστές είστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύντροφοι,εκτιμώ πως υπάρχει ένα αγνό κομμάτι ανθρώπων που βρίσκονται στις γραμμές του χριστιανισμού και της εκκλησίας που μας βλέπουν πολύ φιλικά,μην σας πω οτι μας βλέπουν με πολύ μεγάλη εκτίμηση,ακόμα και κληρικοί,δυστηχώς την συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα να καταστραφεί η εκκλησία και η θρησκεία γιατί εχει φωλιάσει βαθιά στα κεφάλια της πλειοψηφίας της μάζας,το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε με ενα αγνό κομμάτι αυτών που έχουν διάθεση να αγωνιστούν στο πλάϊ του ταξικού κινήματος και να προσπαθήσουμε να αφυπνίσουμε οσο γίνεται περισσότερους.Βλέπετε η άρχουσα τάξη έχει την δυνατότητα να κοιμίζει τον λαό και με την θρησκεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δε θα μπορουσα να το εκφρασω καλυτερα : ]

      χαρηκα με την τοποθετηση του παπα και ας διαφερουμε πολυ ως προς το πως αντιλαμβανομαστε την προελευση του ανθρωπου και του συμπαντος. Αν τον συγκρινεις με το βιντεο καποιου αλλου κληρικου (αυτου που συμμετειχε ενεργα στην συγκεντρωση των ΝΑΖΙ στο βιτσι) που κυκλοφορησε ευρεως κατανοεις απο που προκυπτει αυτη η χαρα μου.

      Η κατανοηση του συμπαντος, της προελευσης μας, αλλα και η εξοικειωση με την ιδεα του θανατου (γτ εκει πατανε ολες οι θρησκιες) ειναι μια διαδικασια που πιστευω οτι θα ειναι μακρα. Μπορει να χρειαστει να περασουν καμποσες γενιες. Και το κλειδι ειναι η παιδεια, η μορφωση αλλα και η επιστημονικη ερευνα ετσι ωστε να καταφερουμε να δοσουμε ικανοποιητικες απαντησεις σε μια σειρα απο ζητηματα.

      Για να το παω ενα βημα παραπερα, προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι την θρησκεια δε μπορεις να τη απαγορευσεις σε εναν ανθρωπο. Γενικα δε μου αρεσουν οι απαγορευσεις. Τον ανθρωπο πρεπει να τον πεισεις, να του εξηγησεις κτλ

      Διαγραφή
  3. και πριν εμφανιστούν και αλλοι να διαρρήξουν τα ιματια τους, ριξτε μια ματια στο πινακακι παιδες

    http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_atheism

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενταξει τωρα μην δινετε και πολυ βαση στο πινακακι αυτο. οχι οτι οι αθεοι ειναι στο 40%.
    το θεμα της θρησκειας ειναι πολυ περιπλοκο (για το πως θα το αντιμετωπισουμε)
    μιλαμε για κατι που ειναι ποτισμενο στον λαο.
    ειναι μια διαδικασια που απο παιδια μπαινουμε και ειναι πολυ δυσκολο να αλλαξει. ακομα και αν καποιος τελικα δεν πιστευει, μονο και μονο απο την "συνηθεια" τραβιεται. ακομα και απο το "τραβηγμα" της οικογενειας στην ανασταση, η πιεση για θρησκευτικο γαμο/βαφτιση κτλ.
    για αυτο λοιπον θελει βαθια γνωση της κοσμοθεωριας και γνωση στο πως αντιπαρατιθεσαι σε κοσμο που πιστευει γιατι καποιος τον εμαθε ετσι.
    ειμαι σιγουρος οτι αν αντικαταστησεις την χριστιανικη θρησκεια και την βιβλο με το σιλμαριλιον θα πιστευει ο κοσμος στην μορντορ και στον γκανταλφ.
    δλδ δεν αντιπαρατηθεσαι με γνωση και αποψη, αλλα με προκαταληψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ε βαλε λιγο παραπανω απο 3% : ]
      Παντως γενικα το 3% αυτο αναφερεται σε ανθρωπους που ειναι αυτο που λεμε αθεοι. Θα ηταν πιο σωστη η ερευνα αν ειχε και ξεχωριστο χωριο για τους αγνωστικιστες (αυτους τους εχουν χωσει στη δευτερη κατηγορια υποθετω, μιας και πολυ απο αυτους απαντους γενικα και αοριστα)
      Μην νομιζεις οτι ειναι πολυ μεγαλυτερο. Υπαρχει και παλιοτερη ερευνα που μας εδινε μαζι με τους αμερικανους. Γενικα τα βαλκανια (αν εξαιρεσεις την αλβανια) ειναι απο τις πιο θρησκευομενες περιοχες του κοσμου. Αυτο φυσικα εξηγειται αλλα υποθετω οτι κατανοεις τους λογους (ιστορικοι και φυσικα πολιτικοι)

      Διαγραφή
    2. βασικα πιο κατατοπιστικοι ειναι οι χαρτες στο πλαι

      Διαγραφή
  5. μπραβο στο yiok yiok για την αναδημοσιευση του αρθρου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λέω ότι οι θρησκεία και επιστήμη, πόσο μάλλον και κομμουνισμός δεν πάνε μαζί. Εσύ πες ό,ρι θες. Μήπως είσαι και χριστιανός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πρόβλημα παιδιά είναι ότι η θρησκεία και κάθε θρησκεία είναι από την φύση της καταπιεστική και φασιστική. Ως ιδέα, νοοτροπία, άποψη αν θέλετε είναι αντιδραστική και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Λέω για την θρησκεία όχι για τους χριστιανούς ή τα άτομα που πιστεύουν στην θρησκεία. Είμαι φανατικά άθεος ως κομμουνιστής γιατί καταρχάς θεωρώ ότι δεν μπορεί να είσαι κομμουνιστής και να πιστεύεις σε μια θρησκεία αυτό απλά δεν γίνεται. Μπορεί κάποιος να είναι φιλοκομμουνιστής ή φιλοαριστερός και να πιστεύει δεν είναι κακό αυτό όταν όμως δηλώνεις κομμουνιστής δεν μπορεί να πλασάρεσαι και ως θρησκευόμενος. Γιατί η θρησκεία δεν τίποτα άλλο από ένα δόγμα, ένα αντιδραστικό δόγμα που το επιβάλλει το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης μαζί με τα τσιράκια του την Εκκλησία και όλους αυτούς τους Σκοταδιστές Μητροπολίτες, Επισκόπους και άλλους για να υπνωτίζουν το κόσμο ώστε να μην ριζοσπαστικοποιείται η σκέψη του και να μην αγωνίζεται. Θυμίζω τη φράση του Μαρξ "Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού".

    Αν λάβουμε υπόψη μας αυτά καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ-ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ είναι έννοιες ταυτόσημες και συγκοινωνούντα δοχεία από τη στιγμή που η θρησκεία φέρει το στοιχείο της υποταγής (και μάλιστα της τυφλής) σε ένα πλαίσιο δογματικών κανόνων και στο θέλημα ένός αόρατου Πνέυματος όπως υποστηρίζει. Για να μην αναφέρω παραδείγματα από τη χριστιανική πίστη που το αποδεικνύουν αυτό. Θυμίζω το Η Δε Γυνή Να Φοβήται Τον Άντρα (μεγάλη φασιστική αρλούμπα), ή αυτό που λέει ότι όταν σε χτυπάνε γύρνα και το άλλο μάγουλο μπορώ να πω και άλλα δεν θα τελειώνω ούτε αύριο. Για να μην πω για τις βαφτίσεις, άλλος φασισμός και αυτός, γίνεσαι χριστιανός χωρίς καν μπορείς να αρθρώσεις λόγο. Υπάρχουν και κάποια προοδευτικά στοιχεία ναι οκ είναι όμως απλά για να πλασάρεται καλύτερα όλο αυτό το έκτρωμα, αλλά η ουσία παραμένει. Κάνε αυτά, ακολούθα το δρόμο του Κυρίου και θα ανταμειφθείς στην άλλη ζωή (και έτσι ο άλλος δεν αγωνίζεται) ή αν το κάνεις αυτό η ζωή σου θα γίνει καλύτερη. Χωρίς αγώνα, χωρίς τίποτα.

    Συνεπώς η θρησκεία ιδεολογικά πρέπει να καταπολεμηθεί και να χτυπηθεί από εμάς που εναντιωνόμαστε στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση γιατί είναι όπλο του συστήματος και να πολεμήσουμε ιδεολογικά και πολιτικά αυτούς που την επιβάλλουν δηλαδή Εκκλησία και όλους αυτούς του αντιδραστικούς ρασοφόρους (αναφέρομαι σε μητροπολίτες, αρχιεπισκόπους την ελίτ της εκκλησίας δηλαδή που έιναι μέσα στο σύστημα και όσους έχουν αυτή την νοοτροπία δεν αναφέρομαι σε απλούς πιστούς ή αν θέλετε και σε ιερείς και παπάδες που όντως υπάρχουν πολλοί που είναι προοδευτικοί ως άτομα).

    Επανέρχομαι.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν διαφωνει κανεις νομιζω. Εξ αλλου οι προοδευτικοι παπαδες ειναι σιγουρο οτι ανηκουν χαμηλα στην ιεραρχια και ελαχιστα μπορουν να επηρεασουν τεκταινομενα και αποφασεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΚ συνεχίζουμε. Μπορεί να με ρωτήσουν κάποιοι. Μα αφού οι άνθρωποι καλώς κακώς (κακώς βέβαια) πιστεύουν τι να κάνουμε να εναντιωνόμαστε στη θρησκεία; Μα δεν θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον απλό κόσμο ,τον νοικοκυραίο, το συντηριτικό; Ναι ας έρθουμε. Καμιά φορά πρέπει να μην φοβάσαι ακόμα και με τον κόσμο να έρχεσαι σε αντιπαράθεση. Στο κάτω κάτω για το καλό του είναι. Μόνο έτσι θα προσπαθήσει να προβληματιστεί, να αμφιβάλλει, να κριτικάρει, να αρχίσει να σκέφτεται. Αυτά πρέπει να τα εξηγήσουμε στον κόσμο και ας μην μας πιστεύει και δεν μας ακολουθεί, εμείς το καθήκον ως κομμουνιστές πρέπει να το κάνουμε. Είναι όπως το θέμα με την ΕΕ. Αν πεις στον κόσμο ότι πρέπει να φύγουμε από την ΕΕ θα σε απορρίψει. Εσύ όμως δεν μπορείς να εγκαταλείψεις την θέση σου αυτή. Αγωνίζεσαι για αυτή την πρόταση σου και την προβάλλεις στον κόσμο για να υπάρχει τουλάχιστον σκέψη από τη μεριά του.

    Κάπως έτσι και με τη θρησκεία. Παιδιά να σας πω εγώ ειλικρινά λυπάμαι όταν βλέπω περιπτώσεις όπου βγαίνουν φασισταριά τύπου Άνθιμου και μιλάνε ρατσιστικά ή εθνικιστικά και δεν υπάρχει αντίδραση από το ΚΚΕ ή το Σύριζα ή άλλους αριστερούς. Καμιά καταδίκη δηλαδή τίποτα; Το αφήνουμε να περνά έτσι; Έτσι θα προσπαθήσεις να πολεμήσεις τη θρησκεία. Αν βγαίνει πχ ο Άνθιμος και μιλά για τους μετανάστες ή για το Σκοπιανό ή τους Τούρκους ή ό,τι άλλο πρέπει να απαντήσεις και εσύ και να τον πεις Κύριε είστε φασίστας και ρατσιστής και καταδικάζουμε τις απόψεις σας είναι επικίνδυνες και αντιδραστικές και να τα πεις στον κόσμο αυτά.

    Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που η Αριστερά όχι μόνο σιωπά αλλά τάσσεται και στο πλευρό της αντίδρασης. Πχ τότε με το θέμα των ομοφυλόφιλων το ΚΚΕ αντί να υποστηρίξει αυτό το αστικό μεν αλλά προοδευτικό αίτημα τάχθηκε εναντίον και ταυτίστηκε έτσι με δεξιούς, ακροδεξιούς και χριστιανοφασίστες φοβούμενο μάλλον δεν ξέρω οτι θα αντιμετωπιστεί από τους συντηριτικούς εχθρικά; Δεν ξέρω πάντως σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη μια τέτοια στάση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος όπως θέλει να λέγεται. Το ίδιο ισχύει και για άλλους αριστερούς χώρους που σιωπούν σε τέτοια θέματα και δεν αντιδρούν ανοιχτά και δέιχνουν ανοχή. Έτσι όμως δεν αντιμετωπίζεις την κατάσταση.

    Πιστεύω λοιπόν ότι σε τέτοια ζητήματα πρέπει να έχουμε άποψη και να πολεμάμε αυτές τις αντιλήψεις, ιδεολογικά και πολιτικά πάντα, σε κάθε τέτοια περίπτωση. Και φυσικά να τα εξηγούμε και στον ίδιο τον κόσμο όλα αυτά και να τα προβάλλουμε όλα αυτά το τι είναι η θρησκεία, τι πιστεύουμε εμείς αυτά να τα λέμε συνέχεια και συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Leo, τα κάνεις όλα ίσωμα. Βεβαίως η θρησκεία έχει αντιδραστικό περιεχόμενο, όπως γενικότερα ο ιδεαλισμός ως φιλοσοφικό ρεύμα, ακόμα και ο χυδαίος υλισμός. Και φυσικά οι κομμουνιστές πρέπει να έχουν ιδεολογικό μέτωπο.
    Από εκεί και πέρα όμως η ταύτιση τους ειδικά με το φασισμό είναι τουλάχιστον ατυχής. Η ιδεολογική πάλη με τη θρησκεία που γίνεται με επιχειρήματα δεν είναι ακριβώς η ίδια με τη διαπάλη με τους θρησκευτικούς οργανισμούς που είναι μηχανισμοί του εποικοδομήματος στις ταξικές κοινωνίες, στήριγμα της άρχουσας τάξης και σε πολλές περιπτώσεις αναπόσπαστο τμήμα του εκάστοτε κρατικού μηχανισμού. Από εκεί και πέρα , όμως, το να γίνεται η διαπάλη αυτή (που είναι σημαντική για την ταξική χειραφέτηση) σε κύριο ζήτημα, μάλλον για αποπροσανατολισμό μιλάμε και όχι για ανησυχία για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης. Δεν μπορούμε να αποσπόμαστε από το κύριο: όσο θα κυριαρχεί η ταξική εκμετάλλευση δεν θα έχουν δημιουργηθεί και οι υλικοί όροι ώστε να πάψει να υπάρχει και η ανάγκη της θρησκείας. Επομένως ας μην χάνουμε το κύριο που είναι το τράβηγμα της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης στην ταξική πάλη. Και τα εμπόδια εδώ δεν τα βάζει κύρια ή αποκλειστικά η θρησκεία. Ούτε και εμείς μπορούμε να βάζουμε τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων, μόνο και μόνο γιατί εξακολουθούν να πιστεύουν σε κάποια θρησκεία. Ακόμα και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού δεν το λύνεις με μέτρα επιβολής, αναγνωρίζεις την ανεξιθρησκεία και τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, δηλαδή δέχεσαι την ελευθερία του καθενός να πιστεύει σε όποια θρησκεία νομίζει. Ακόμα και για να συσπειρώσεις εργαζόμενους στην πάλη για το σοσιαλισμό δεν βάζεις σαν βασική προϋπόθεση την απαλλαγή από κάθε θρησκευτική πίστη. Τώρα όλα τα άλλα που θέτεις για το ΚΚΕ και τους αρχιεπισκόπους, πέρα ότι διαστρεβλώνεις τις θέσεις και τη στάση του ΚΚΕ, χάνεις και το κύριο. Δηλαδή να χτυπάμε το σαμάρι και όχι το γάιδαρο...αυτή είναι η λογική σου! Και επειδή είπες για το "σκοπιανό", δηλαδή για τον Κύρκο και τον ΣΥΝ τι θα έπρεπε να τους σούρουμε;
    Τέλος, τι αλαμπουρνέζικα είναι αυτά που λές για τους γάμους; Τι είναι αυτά τα "προοδευτικά αιτήματα" για τα οποία μιλάς; Όσοι τα λένε αυτά μας έχουν πρήξει ότι ο γάμος είναι συμβόλαιο και καταπίεση για τη γυναίκα. Δηλαδή θεωρούνν σαν μη προοδευτικό να παντρεύεται ένα ανδρόγυνο...Σε αυτό εξαντλείς την "προοδευτικότητα" σου; Πρόοδος είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, η ανατροπή του καπιταλισμό και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Όχι να κάνεις και συμβόλαιο συναλλαγής για το τι θα κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του και να τον διαχωρίζεις από την υπόλοιπη κοινωνία σαν κάτι ξεχωριστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ναι civil ειμαι κ χριστιανος ορθοδοξος κ κομμουνιστης.προσωπικα θεωρω πως κ οι δυο κοσμοθεωριες(υπερβατικος κ υλιστικος λογισμος)προωθουν ενα νεο ανθρωπο,απαλλαγμενο απο τα ενστικτα του κ γιατι επισης πιστευω πως ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. kk είναι σωστό ότι το κύριο ζήτημα είναι βέβαια η ταξική πάλη και η πάλη για την ανατροπή του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης ένα σύστημα που γεννά αυτές τις αντιλήψεις, τις αναπαράγει και τις επιβάλλει. Άλλωστε και στα κείμενά μου έκανα κατανοητό ότι η θρησκεία επιβάλλεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και είναι ένας ακόμα μηχανισμός του και εργαλείο προπαγάνδας. Ακριβώς όμως επειδή αποτελεί έναν ισχυρό μηχανισμό προπαγάνδας του συστήματος δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο ή να υποτιμάται και να υποβαθμίζεται η πάλη εναντίον του.

    Λες ότι όσο θα κυριαρχεί η ταξική εκμετάλλευση δεν θα έχουν δημιουργηθεί και οι υλικοί όροι ώστε να πάψει να υπάρχει και η ανάγκη της θρησκείας. Ναι έτσι είναι αλλά για να δημιουργηθούν οι όροι για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης και την ανατροπή της ταξικης εκμετάλλευσης πρέπει να υποδείξουμε στο λαό το ρόλο της θρησκείας, να την ξεσκεπάσουμε ως ιδέα καθώς και τους εκπροσώπους της ώστε ο κόσμος να προσπαθήσει σιγά σιγά να απαγκιστρωθεί από τέτοιες ιδέες τύπου Μεσσία, Σωτήρα κλπ και να ριζοσπαστικοποιηθεί κάπως η σκέψη του. Είναι και αυτό ένα βήμα και πρέπει να το προβάλλεις. Ναι το κύριο ζήτημα μας είναι το τράβηγμα της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης στην ταξική πάλη και η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού γι'αυτό λέω να διεξάγουμε ιδεολογικό αγώνα ενάντια σε έναν μηχανισμό του συστήματος που μας εμποδίζει να φτάσουμε στο σκοπό μας και κρατά εγκλωβισμένη τη σκέψη του κόσμου.

    Λες επίσης ότι δεν μπορούμε να βάζουμε τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων, επειδή πιστεύουν κάπου. Απόλυτα σωστό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα ξεσκεπάζουμε το ρόλο της πίστης και της θρησκείας όταν πρέπει. Και εδώ έρχομαι σε αυτά που είπες περί σαμαριού και γαϊδάρου. Δηλαδή να αφήνουμε στο απυρόβλητο απόψεις τύπου Μαύρισε ο τόπος και αυτούς που τις εκφράζουν; Πως το βλέπεις; Αυτούς οι άνθρωποι ακούγονται στο λαό και ο λαός δυστυχώς παγιδεύεται στα λόγια τους. Δεν πρέπει να τους ξεσκεπάζουμε; Τι πρέπει να πούμε α ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα και να μην ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα; Μα για να χτυπήσεις το καπιταλισμό πρέπει να εναντιώνεσαι και σε αυτούς που τον υπηρετούν και δουλεύουν για αυτόν. Πρέπει να τα κάνεις και τα δύο και να συνδέεις το ένα με το άλλο.

    Τέλος αν θέλουν να παντρευτούν δύο ομοφυλόφιλοι πρέπει να τους δίνεται το δικαίωμα κατά τη γνώμη μου. Γιατί όχι; Εμείς γιατί να μην το υποστηρίζουμε αυτό δεν καταλαβαίνω πραγματικά. Αυτό δεν είναι προοδευτικό; Και στον καπιταλισμό ακόμα πρέπει να αγωνίζεσαι για ορισμένα αστικά δικαιώματα. Δηλαδή σταμάτησα να θέλω την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού επειδή υποστηρίζω ένα απλό δικαίωμα; Μην τρελαθούμε κιόλας. Εγώ θέλω πχ να καταργηθεί η θρησκευτική προσευχή στα σχολεία. Αυτό δεν είναι προοδευτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. kk είναι σωστό ότι το κύριο ζήτημα είναι βέβαια η ταξική πάλη και η πάλη για την ανατροπή του συστήματος της ταξικής εκμετάλλευσης ένα σύστημα που γεννά αυτές τις αντιλήψεις, τις αναπαράγει και τις επιβάλλει. Άλλωστε και στα κείμενά μου έκανα κατανοητό ότι η θρησκεία επιβάλλεται από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και είναι ένας ακόμα μηχανισμός του και εργαλείο προπαγάνδας. Ακριβώς όμως επειδή αποτελεί έναν ισχυρό μηχανισμό προπαγάνδας του συστήματος δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο ή να υποτιμάται και να υποβαθμίζεται η πάλη εναντίον του.

    Λες ότι όσο θα κυριαρχεί η ταξική εκμετάλλευση δεν θα έχουν δημιουργηθεί και οι υλικοί όροι ώστε να πάψει να υπάρχει και η ανάγκη της θρησκείας. Ναι έτσι είναι αλλά για να δημιουργηθούν οι όροι για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης και την ανατροπή της ταξικης εκμετάλλευσης πρέπει να υποδείξουμε στο λαό το ρόλο της θρησκείας, να την ξεσκεπάσουμε ως ιδέα καθώς και τους εκπροσώπους της ώστε ο κόσμος να προσπαθήσει σιγά σιγά να απαγκιστρωθεί από τέτοιες ιδέες τύπου Μεσσία, Σωτήρα κλπ και να ριζοσπαστικοποιηθεί κάπως η σκέψη του. Είναι και αυτό ένα βήμα και πρέπει να το προβάλλεις. Ναι το κύριο ζήτημα μας είναι το τράβηγμα της πλειοψηφίας της εργατικής τάξης στην ταξική πάλη και η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού γι'αυτό λέω να διεξάγουμε ιδεολογικό αγώνα ενάντια σε έναν μηχανισμό του συστήματος που μας εμποδίζει να φτάσουμε στο σκοπό μας και κρατά εγκλωβισμένη τη σκέψη του κόσμου.

    Λες επίσης ότι δεν μπορούμε να βάζουμε τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ των εργαζομένων, επειδή πιστεύουν κάπου. Απόλυτα σωστό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα ξεσκεπάζουμε το ρόλο της πίστης και της θρησκείας όταν πρέπει. Και εδώ έρχομαι σε αυτά που είπες περί σαμαριού και γαϊδάρου. Δηλαδή να αφήνουμε στο απυρόβλητο απόψεις τύπου Μαύρισε ο τόπος και αυτούς που τις εκφράζουν; Πως το βλέπεις; Αυτούς οι άνθρωποι ακούγονται στο λαό και ο λαός δυστυχώς παγιδεύεται στα λόγια τους. Δεν πρέπει να τους ξεσκεπάζουμε; Τι πρέπει να πούμε α ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα και να μην ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα; Μα για να χτυπήσεις το καπιταλισμό πρέπει να εναντιώνεσαι και σε αυτούς που τον υπηρετούν και δουλεύουν για αυτόν. Πρέπει να τα κάνεις και τα δύο και να συνδέεις το ένα με το άλλο.

    Τέλος αν θέλουν να παντρευτούν δύο ομοφυλόφιλοι πρέπει να τους δίνεται το δικαίωμα κατά τη γνώμη μου. Γιατί όχι; Εμείς γιατί να μην το υποστηρίζουμε αυτό δεν καταλαβαίνω πραγματικά. Αυτό δεν είναι προοδευτικό; Και στον καπιταλισμό ακόμα πρέπει να αγωνίζεσαι για ορισμένα αστικά δικαιώματα. Δηλαδή σταμάτησα να θέλω την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού επειδή υποστηρίζω ένα απλό δικαίωμα; Μην τρελαθούμε κιόλας. Εγώ θέλω πχ να καταργηθεί η θρησκευτική προσευχή στα σχολεία. Αυτό δεν είναι προοδευτικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. λεο...αντε αγορινα μου να βρεις τη χαρα σου στο ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. burner φίλε μου εσύ που λες ότι είσαι κ χριστιανος ορθοδοξος κ κομμουνιστης δεν ανοίγεις κανά Μαρξ κανά Λένιν κανά Στάλιν λέω εγώ να δεις τι λένε για την θρησκεία, τι λένε για τον υλισμό (διάβασε και το βιβλίο του Στάλιν Διαλεκτικός και Υστορικός Υλισμός επίσης σε παραπέμπω στο βιβλίο του Λένιν Υλισμός και Εμπειριοκριτισμός να δεις τι λέει για την υλιστική επιστημονική κοσμοθεωρία για τον ιδεαλισμό και για όλα αυτά). Ξαναθυμίζω αυτό που είπε ο Μαρξ "Η θρησκεία είναι το όπιο του λαού".

    Οι κομμουνιστές είναι εχθροί κάθε θρησκείας ,δεν πιστεύουν σε αντιδραστικά και οπισθοδρομικά δόγματα και δεν τα ακολουθούν πως να το κάνουμε είναι αθεϊστές και υλιστές πάρτο χαμπάρι. Οπότε μην τα λες αυτά γιατί ιδεαλισμός-μεταφυσική-θρησκεία και επιστήμη-υλισμός είναι έννοιες αντίθετες και σε σύγκρουση μεταξύ τους και οι κομμουνιστές τάσσονται με την επιστήμη και τον υλισμό.

    Δεν υπάρχουν Θεοί, Μεσσίες και τέτοια ξυπνήστε μόνο εμείς υπάρχουμε και μόνο στο χέρι μας είναι να σωθούμε και θα σωθούμε μόνο από τον αγώνα μας ενάντια στο καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό για το σοσιαλισμό. Δεν υπάρχει άλλη ζωή μόνο αυτή υπάρχει και γι'αυτή πρέπει να αγωνιστούμε για να την αλλάξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Leo, όσον αφορά τον γάμο, αυτός συνδέεται με το ζήτημα της οικογένειας που στα πλαίσια της ατομικής ιδιοκτησίας και των εκμεταλλευτικών κοινωνιών πραγματικά είναι ένα "συμβόλαιο", που συνδέεται με την κληρονομιά, την ανατροφή των παιδιών, τον οικογενειακό καταμερισμό που έχει επιβάλει η ίδια η ταξική κοινωνία (βεβαίως αυτά συνδέονται και με παραδόσεις, έθιμα και λοιπά). Όλα αυτά απλά δεν υπάρχουν στους ανθρώπους που αναφέρεις. Στο κάτω κάτω αν θέλουν να μοιράσουν κάποιο σπίτι μπορούν να υπογράψουν συμβόλαια συνιδιοκτησίας. Ο γάμος εκφράζει άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με δικαιώματα. Και μη στεναχωριέσαι, σήμερα ο καπιταλισμός που σαπίζει μόνο τέτοια "δικαιώματα"σαν αυτά που αναφέρεις εξασφαλίζει.
    Δεν είναι σωστό επίσης ότι στον καπιταλισμό πρέπει να παλεύουμε για κάποια "αστικά δικαιώματα". Αν η εργατική τάξη και ο λαός παλεύουν με διεκδικήσεις που "κοιτούν προς τα πίσω" και όχι "προς τα εμπρός", τότε έχουν χαμένο το παιχνίδι.
    Για τη θρησκεία το βάζεις κάπως με δογματικό τρόπο και θέλει μια προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ότι και να πω είναι λίγο. Το να είσαι και χριστιανός και κομμουνιστής δυστυχώς είναι άτοπο. Τι να πρωτοπώ δεν ξέρω σαν επιχείρημα. Βασικά, το να μπω απλά στη διαδικασία να το εξηγήσω ειλικρινά με πάει πολύ πίσω... Και η θρησκεία δεν επιβάλλεται από τον καπιταλισμό όπως ακούστηκε. Η "πνευματικότητα" άρα και η "θρησκευτικότητα" συνδέονται με συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και ουσιαστικά η εμμονή στην πίστη οποιοδήποτε θεού η λατρείας ή τελετών συνδέονται με εγγενή συστήματα συμπερασμών και άλλα πολλά. Τα πάντα ξεκίνησαν όταν ο άνρρωπος έγινε το πρώτο ον που συνειδητοποίησε το αναπόφευκτο του θανάτου του. Το στρες που επωμίστηκε από κει και πέρα ο άντρας κυρίως κυνηγός που κοιτούσε τον θάνατο κατάματα κάθε μέρα για να εξασφαλίσει απλά λίγη τροφή τον έκανε αδύναμο. Κατά πάσα πιθανότητα κάποια μετάλλαξη δημιούργησε ένα νέο άτομο που είχε εγγενώς την τάση να πιστεύει στην ιδέα του "μετά" τον θάνατο. Έτσι ξεκίνησαν όλα και από εκεί και πέρα πολύπλοκες διεργασιες στον εγκέφαλο συνάμα με την εξέλιξη των κοινωνιών οδήγησαν στην ισχυροποίηση των θρησκειών σαν οργανωμένα δόγματα με κοσμική ακόμα και πολιτική εξουσία. Προτείνω να διαβάσετε Μάθιου Άλπερτ "Ο Θεός στον Εγκέφαλο" και Pascal Boyer "και ο άνθρωπος έπλασε τους θεούς" καθώς και Richard Dawkins "Η περί θεού αυταπάτη". Μετά απ' αυτά διαβάζεις και λίγο Μαρξ. Ε αν μετά απο αυτά ακόμα κάποιος είναι χριστιανός ή οτιδήποτε αλλο σε θρησκεία και κάνει δηλώσεις του τύπου "ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ" μάλλον αυτός πρέπει να πάει στοπν Σύριζα και όχι ο Leo. Και τέλος πάντων ρε παιδιά με ποια κριτήρια την λέτε σε κάποιον και όχι σε κάποιον άλλον? Με το αν είναι μέλος του κόμματος ή όχι? Διαβάζετε καθόλου τι γράφουμε ή κατευθείαν σκέφτεστε πώς να στηρίξετε τον "σύντροφο" που λέει γενικολογίες και ασυναρτησίες και εμφανώς λάθος πράγματα (χριστιανός και κομμουνιστής τι άλλο θα ακούσω) και να βγάλουμε συριζαίους τους άλλους και προβοκάτορες? Δηλαδή άμα γραφτώ στο κόμμα (που το σκέφτομαι σοβαρά) θα είναι ξαφνικά πιο αξιόπιστη η άποψή μου?????? Γιατί άμα ο Leo πρέπει να πάει στον Σύριζα τότε ο Burner πρέπει να πάει στο ΕΠΑΜ με τον Καζάκη και τον Παπαθεμελή... Εγώ λέω να μείνουμε όλοι στο ΚΚΕ αλλά να μιλάμε ως ισότιμοι και με επιχειρήματα και όχι σαν να είμαστε στον στρατό όπου παίζει ιεραρχία ανάλογα με το πότε μπήκες... Χριστιανός και κομμουνιστή.... ΜΠουυυαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ. Σόρυ μου φαίνεται τραγικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ρε παιδες για χαλαρωστε λιγο. Το αν καποιος πιστευει ή οχι ειναι δικαιωμα του. Με το να τον προσβαλουμε δεν κανουμε τιποτα.

    Η γιαγια μου που λες Civil μεχρι που πεθανε ηταν στο πλευρο του κκε. Τον χριστο απο το μυαλο δεν της τον εβγαζες ομως ουτε με χειρουργικη επεμβαση. Ωστοσο ειχε ταξικο ενστικτο και ηξερε με ποιους πρεπει να ειναι.

    Οπως ειπα και πριν, δεν ειναι τοσο απλο το πραμα. Θελει αλλη προσεγγιση, χωρις ωστοσο να παραλειπουμε να εξηγουμε τα του διαλεκτικου υλισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επισης, επειδη βλεπω και αλλα ομορφα σχολια, ειναι τοσο δυσκολο να κουβεντιασουμε ενα θεμα χωρις μπινελικια και προσβολες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Manny προφανώς δεν θα διαφωνήσω με τον ίδιο τόνο και με τα ίδια επιχειρήματα με γιαγιάδες και παππούδες, το ίδιο ίσχυε και για την δικιά μου γιαγιά. Αλλά άτομα υποθέτω συνομήλικα και βασικά μικρότερα μάλλον από μένα και κατά πάσα πιθανότητα μορφωμένα με πρόσβαση σε ίντερνετ και και και..., δεν θα τ' αφήσω σε χλωρό κλαρί. Οι χειρότεροι πάντα είναι οι μετριοπαθείς, αυτοί που προσπαθούν να τά 'χουν καλά με όλους, να μην κοντραριστούν με κανέναν από τον περίγυρό τους, να μην κάνουν επανάσταση ούτε απέναντι σε αυτά που τους μάθαιναν στο σχολείο, να συγκεράσουν με επιχειρήματα διάτρητα σε βαθμό αρλουμπολογίας χριστιανισμό με κομμουνισμό!!!! Επειδή δηλαδή υπήρχε κοινοκτημοσύνη στις πρωτοχριστιανικές κοινότητες που καμία σχέση δεν έχουν με τις τωρινές αλλά έτσι κι αλλιώς βασίζονται στον ερχομό του Μεσσία (@@##%!%#), στη μεταφυσική, στην ανελευθερία δηλαδή θα λέμε ότι νά 'ναι... Για να μην πω για την ανακοίνωση για τον Παστίτσιο του κόμματος... Απολογείται στην πρώτη φράση μην χάσει ψήφους από τις χαμηλές τάξεις που είναι θρήσκοι "Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων...". Σώπα ρε! Στην σοβιετική ένωση τις εκκλησίες και τους παπάδες τους σεβάστηκαν πολύ... Πούτσα μπάλα και καράτε και καλά τους έκαναν! Και μού ρχεται και ο Παφίλης και μου λεει στη Βουλη να κάνουμε όχι ένα αλλά πολλά τζαμιά... Τέσπα. Είναι σημαντικό θέμα, αλλά έχει πορεία αύριο και σταματάω. Άντε να θαυμάσουμε τους αγανακτισμένους πάλι να κάνουν το κομμάτι τους στις κάμερες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ειναι πολυ προσεκτικη η διατυπωση της ανακοινωσης. Δεν απολογειται σε κανεναν. Αλλο η προσβολη των πεποιθησεων και αλλο ο αγωνας για το ξεριζωμα αυτον απο τις συνειδησεις του κοσμου. Εξ αλλου η ανεξιθρησκεια και το δικαιωμα του αυτοπροσδιορισμου ειναι κατεκτημενα δικαιωματα με αγωνες. Η προσβολη στο θρησκευτικο συναισθημα, συνηθως εχει συγκεκριμενη στοχευση και αξιοποιειται πολιτικα (φυσικα δεν αναφερομαι στο παιδι εδω, αλλα στις απιστευτες αντιδρασεις των φονταμενταλιστων μουσουλμανων καθε φορα που καποιος σατιριζει τον μωαμεθ. Το τελευταιο περιστατικο βρωμαει απο χιλιομετρα).

      Σε ατομα που ειναι κοντα μας, που μπορεις να τους πει πεντε πραματα για την οικονομια, την πορεια του καπιταλισμου, αλλα και για το πως οραματιζομαστε τον νεο κοσμο (τον σοσιαλισμο--που λεει και το συνθημα)
      αν αρχισεις με προσβολη ο αλλος σταματαει να σε ακουει. Τοσο απλα.
      Το θεμα ειναι οτι πλεον οι περισσοτεροι που πιστευουν σε κατι, εχουν ηδη απαξιωσει την οργανωμενη θρησκεια, οποτε επιχειρηματα του στυλ σταυροφοριες μπλα μπλα, ιερα εξεταση μπλα μπλα, δεν πιανουν τοπο.

      Δεν ξερω τι κανουν οι υπολοιποι, αλλα εγω το θεμα αυτο το ανοιγω τελευταιο σε μια συζητηση. Οχι γτ δεν το θεωρω σημαντικο, αλλα θεωρω οτι δεν ειναι της παρουσης. Εξ αλλου η πορεια προς την αθεια ειναι μακρα και δεν θα φτασει καποιος ετσι απλα, επειδη εσυ του το ειπες. Δεν εχει βρει η επιστημη τα ατρανταχτα εκεινα επιχειρηματα, που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε για να πεισουμε τον οποιοδηποτε. Και τωρα σου μιλαω και ως συναδελφος αλλα και ως ερασιτεχνης αστρονομος.

      Αυτα και chill out dude : ]]

      Διαγραφή
    2. και ενα τελευταιο στα της θρησκειας η ηλικια δεν παιζει τοσο μεγαλο ρολο, οσο το περιβαλλον που μεγαλωσε καποιος (ενταξει και το μορφωτικο επιπεδο, αλλα οχι παντα). Εχω γνωρισει μορφωμενη συνομιλικη που πιστευει αυτα που πιστευουν οι creationists στην αμερικη (γη ηλικια 6.000 χρονων, δεινοσαυροι = δημιουργιες του σατανα για να δοκιμασει την πιστη μας κ.α)
      Ουτε η εξοικειωση με την τεχνολογια λεει κατι. Δες ποσα θρησκευτια blog υπαρχουν. Ποσες θρησκευτικες σελιδες στο νετ, ομαδες στο φβ. Μεχρι και On line καταστηματα υπαρχουν. Μια χαρα εξοικειωμενοι με την τεχνολογια ειναι ολοι αυτοι. Μην ξεχνας και τους τιβι preachers στο αμερικα που πλεον ειναι cyber preachers.

      Διαγραφή
  21. Φυσικά και δεν είναι θέμα μόνο ηλικίας απλά προφανώς για μένα είναι ένα θέμα που θα παραλλάξει τον τρόπο που θα συζητήσω με κάποιον. Εδώ στο μπλογκ αυτό όμως νιώθω ότι κάνουμε μια σχεδόν "εσωτερική" συζήτηση με άτομα που δεν ξεκινούν από το μηδέν, αλλά εχουν κάποια standards. Θεμιτή η κουβέντα για το αν είναι το κυρίαρχο ζήτημα ή όχι η θρησκεία, καθώς και ο τρόπος επικοινωνίας με τους άλλους, αλλά μία κουβέντα για το αν ο κομμουνισμός είναι συμβατός με τον χριστιανισμό πόσο πίσω μας πάει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μερικοί βλέπουν χριστιανούς να γράφουν σωστά πράγματα, και μάλλον ταράζεται η μαλακία που τους δέρνει. Να καταστραφεί η θρησκεία λέει ο άλλος. Κι αυτό, κάτω από ένα κείμενο, που ως κομμουνιστής θα έπρεπε να του βγάζει το καπέλο. ΔΕΝ ΓΑΜΙΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΡΟΖ (ΣΥΡΙΖΑ) ΛΕΩ ΕΓΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.