22 Ιουνίου 2012

Μερικές σκέψεις για κουβέντα...

Από το Fadomduck2

Νομίζω πως οι περισσότερες συζητήσεις που κάνουμε τις τελευταίες μέρες, και με αφορμή τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους κάποια αντικειμενικά στοιχεία. 
 
-Την πολιτική του ΚΚΕ για μη-ενδιάμεσα στάδια προς τον σοσιαλισμό, ή λύσεις "ανακούφισης" εντός του καπιταλιστικού πλαίσιου, δεν την υπαγορεύει κάποιος "σεχταρισμός" ή "αριστερισμός", αλλά μία ανάλυση του σημερινού καπιταλισμού εν μέσω κρίσης (που παρεμπιπτόντως δεν την έχει αμφισβητήσει κανείς με σοβαρά επιχειρήματα), που λέει πως ακόμη και αν οι αστοί ήθελαν να προσφέρουν μία ανακούφιση στα Λαϊκά στρώματα, απλά δεν μπορούν να το κάνουν λόγω των σιδερένιων νομοτελειών του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Για αυτόν τον λόγο το άμεσο πέρασμα στον σοσιαλισμό είναι ιστορική αναγκαιότητα, και όχι γιατί ξύπνησε ένα πρωί στραβά ο Μαΐλης... 
 
Αυτή η αναγκαιότητα βέβαια έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το επίπεδο ωρίμανσης των πλατιών λαϊκών μαζών που αδυνατούν να δουν πέρα από τον ορίζοντα της κρατικής παρέμβασης εντός του καπιταλιστικού πλαίσιου που αναγκαστικά οδηγεί στην επιλογή της σοσιαλδημοκρατίας ή του φασισμού. 
 
Αυτήν την αντίφαση πληρώνει το ΚΚΕ, και λίγα πράγματα μπορεί να κάνει για αυτό. Πολύ περισσότερο που η πρόταση για λαϊκή εξουσία-οικονομία συκοφαντήθηκε, διαστρεβλώθηκε και λιδωρήθηκε σε πρωτοφανή βαθμό, από εκείνο ακριβώς τον πολιτικό χώρο που αυτοαποκαλείται "αριστερά"ή ακόμη και "αντικαπιταλιστική αριστερά", επιτείνοντας την ήδη μεγάλη λαϊκή σύγχυση στον μέγιστο βαθμό, αφού έπαιξε με τα συναισθήματα απελπισίας του, την ίδια στιγμή που το ΚΚ προσπαθούσε να απευθυνθεί στην λογική του. -Υπάρχει μία συνολικά δεξιά στροφή της ελληνικής κοινωνίας, και όποιος δεν το βλέπει είναι τυφλός. 
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ΠΑΣΟΚ του 1981 αλλά του 2009, αφού δεν αμφισβητεί ούτε καν την παραμονή της χώρας, όχι στην ΕΕ αλλά ακόμη και σε αυτό, το ΝΑΤΟ! Για το οικονομικό του πρόγραμμα (πάση θυσία παραμονή σε ΕΕ*) και τις δεσμεύσεις περί "υπεύθυνης αντιπολίτευσης", καλύτερα να μην μιλήσουμε καθόλου... Η ΝΔ έχει πλέον μία καθαρά ακροδεξιά ατζέντα όσο και φρασεολογία, και αν αθροίσουμε τα ποσοστά της με αυτά της εθνικιστικής δεξιάς του Καμμένου και των ναζί που έχουν εκτοξευτεί ήδη στα ύψη, η άκρα δεξιά είναι κοινωνική πλειοψηφία.
 
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της φασιστικοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας θα ήταν παράλογο να περιμένει κάποιος να μην συρρικνωθεί η κοινωνική (και κατά συνέπεια η εκλογική), επιρροή του ΚΚ. 
 
-Τα παραπάνω επιβεβαιβεώνονται από το γεγονός πως παράλληλη πορεία με το ΚΚΕ, είχαν και όσες άλλες δυνάμεις έχουν κομμουνιστική αναφορά.  
 
Η συνεργασία των μ-λ έχασε και αυτή την μισή εκλογική της δύναμη, ενώ οι απώλειες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έφτασαν στο ιλιγγιώδες 70%!
 
Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω πως μπορεί να γίνει μία πιο πλατιά και ουσιαστική συζήτηση που να αφορά όχι τα στενά εκλογικά ποσοστά του ΚΚΕ, αλλά την συνολική ήττα των ιδεών που σχετίζονται με το πρόταγμα χειραφέτησης της εργατικής τάξης.

*"Nous, nous voulons sauver l'euro." [Εμείς; Εμείς θέλουμε να σώσουμε το ευρώ].
Rena Dourou, Libération, 17 Juin, 2012

28 σχόλια:

  1. Και τι κάνουμε ρε σύντροφοι γι αυτό το φαινόμενο της φασιστοποίησης της κοινωνίας??Πολύ σωστά τα συμπεράσματα αλλά δεν αρκούν.Πρέπει να επιστρέψουμε στις γειτονιές και να παλέψουμε εκεί τον φασισμό.Προβάλλοντας ταξικά επιχειρήματα.Πολλές φορές μπορεί να πάμε και χωρίς κομματική ταυτότητα σημασία έχει να μπει στην κουβέντα ταξικές τοποθετήσεις.Πρέπει να παράγουμε έργο στην νεολαία και στα σχολεία που κάνει πάρτι η χ.α.Ακόμα και σε γειτονιές όπως α.Παντελεήμονας.Φοβάμαι ότι θα αρκεστούμε στα συμπεράσματα και την δικαιολογία για την συρρίκνωση ποσοστών και δεν θα αναλάβουμε δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κομμα εκρινε οτι στη σημερινη συγκυρια που το σαπιο πολιτικο συστημα του καπιταλισμου ειναι υπο αμφισβητηση διεθνως υπηρχε προσφορο εδαφος για την προταση της Λαικης εξουσιας.Θεωρησε οτι ο λαος ειχε την ιστορικη ευκαιρια απαλλαγμενος απ τις αυταπατες του παρελθοντος να εκτιμησει αυτη τη προταση.Τελικα νικησαν οι αυταπατες?Ο συριζα που καλλιεργησε την αυταπατη οτι μπορει να υπαρξουν φιλολαικες λυσεις και ανακουφιση του λαου χωρις ρηξη με την κυριαρχη πολιτικη της ΕΕ θα αναλαβει το βαρυ φορτιο της επομενης μερας?Ποσο και τι κοστος θα εχει για το λαικο κινημα η απογοητευση ενος κοσμου που εγκλωβιστηκε σ αυτη τη λογικη.Το επομενο διαστημα πρεπει να επιμεινουμε στις θεσεις μας και να προβαλλουμε με μεγαλυτερο θαρρος και αποφασιστικοτητα τη προταση της λαικης εξουσιας-οικονομιας.Οι εξελιξεις που αντικειμενικα θα ειναι δυσμενεις θα ενισχυσουν το ρεαλισμο της προτασης μας.Και σ αυτο θελω να βαλω ενα ζητημα.Δεν μπορεις να προσπαθεις με επιχειρηματα να πεισεις ενα κοσμο εστω μη χειραφετημενο με τη λογικη του ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ.Πιστευω οτι ειναι λαθος και ιδεολογικο πισωγυρισμα αυτη η τακτικη.
    Σιγουρα η χειραφετηση των λαικων στρωματων γινεται στους χωρους δουλειας,στο εργοστασιο και στη γειτονια αλλα τι να κανουμε?Πρεπει να παιξουμε καλυτερη μπαλα και στο επικοινωνιακο κομματι.Ειναι αδικο για τη σκληρη δουλεια που κανουμε να χανουμε σ αυτον τον τομεα απο τα αποδυτηρια...
    ΥΓ.Δε θα θελα σε καμια περιπτωση να βρεθω ατιμετωπος με το συντροφο Μακη και να χει ξυπνησει στραβα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστές οι σκέψεις σου , έχω υποστηρίξει και εγώ τα αντίστοιχα και σε αλλά σχόλια μου εδώ αλλά και σε άλλο blog , αλλά…. Υπάρχει ένα αλλά που πρέπει να σταθούμε .

    Το ότι η κοινωνία φασιστικοποίησης είναι ηλίου φαεινότερο , ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα νέο είδους ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ρόλος του είναι εξίσου βρώμικος με του ΠΑΣΟΚ του 81 μιας και έρχεται σε μια εποχή που οι αντιθέσεις οξύνονται να εγκλωβίσει το κόσμο μέσα σε ένα νεφέλωμα οπορτουνισμού και ποιο λαϊκά μέσα στην ψευτιά , στο βούρκο και στις φρούδες ελπίδες.

    Θα σταθώ λοιπόν στην φράση (Αυτήν την αντίφαση πληρώνει το ΚΚΕ, και λίγα πράγματα μπορεί να κάνει για αυτό) και θα συμφωνήσω στο πρώτο μέρος της πρότασης ΑΛΛΑ θα διαφωνήσω στο δεύτερο μέρος. Αν πιστέψουμε πως το ΚΚΕ μπορεί να κάνει λίγα πράγματα για αυτό τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι , στρουθοκαμηλίζουμε και φορτώνουμε όλες τις αδυναμίες και τα λάθη σε άλλους και όχι σε εμάς . Αυτό το πράγμα δυστυχώς το έχει κάνει πολλές φορές το ΚΚΕ αν και στην πορεία το διόρθωσε πρέπει στην συγκεκριμένη περίπτωση να μην πέσει πάλι σε αυτό το λάθος.

    Δεν είμαι μέλος του κόμματος για να μπορώ να μιλήσω μέσα στα όργανα και να πω την άποψη μου , την λέω όμως εδώ που είναι σίγουρο πως την διαβάζουν πολλά μελή του κόμματος και μπορούν να την μεταφέρουν στις οργανώσεις και να κατανοήσουν πως βλέπουν τα πράγματα και οι σύντροφοι κομμουνιστές που είναι διπλά στο ΚΚΕ .

    Εξηγώ λοιπόν πως το να ρίξουμε απλά τα βάρη στην κοινωνία που έχει κάνει μια στροφή προς τα δεξιά είναι σαν παραδεχόμαστε πως ο ρόλος των κομμουνιστών και κυρίως το κόμμα που μας εκφράζει το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα και ο ρόλος του είναι απλά να υπάρχει. Αυτό είναι μεγάλο λάθος και θα πρέπει το ΚΚΕ που δεν του λυπεί ούτε η ιδεολογική κατάρτιση αλλά ούτε η ιστορική κατάρτιση να δει και να μελετήσει και μάλιστα ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ σε αυτήν την συγκύρια και για να πούμε και τα πράγματα με το όνομα τους θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένο για μια τέτοια κατάσταση γιατί είναι γνωστό ότι σε όλη την ιστορία όταν ο καπιταλισμός έμπαινε σε βαθειά κρίση όπως είμαστε τώρα η κοινωνία πάντα στρέφετε προς την συντήρηση.

    Δεν ζητώ από το ΚΚΕ να κάνει μαγικά και να αποτρέψει την δεξιά στροφή της κοινωνίας αλλά θα έπρεπε να βρει καινούριους τρόπους να κρατά τις δυνάμεις του σταθερές και να τις αυξάνει στο βαθμό που είναι εφικτό.
    Οι απώλειες ήταν μεγάλες εκλογικά αλλά αυτό δεν είναι η ουσία , η ουσία είναι ότι το ΚΚΕ δεν κατάφερε να κάνει κατανοητές τις θέσεις του σε ένα κόσμο που τον είχε κοντά του για αρκετά χρόνια ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΙ ασχέτως των υπολοίπων παραγόντων της κοινωνίας.

    Το ΚΚΕ οφείλει να βρει τους τρόπους επικοινωνίας του σήμερα και να περάσει τις θέσεις και απόψεις του στον κόσμο χωρίς να φοβηθεί το νέο που έρχεται αλλά να το εκμεταλλευτεί και να το στρέψει προς όφελος του και μην βιαστείτε να μιλήσετε για οπορτουνιστική ματιά , ούτε μιλώ για ξύλινη γλωσσά και άλλες τέτοιες αηδίες , μιλώ για νέους τρόπους επικοινωνίας που ΟΦΙΛΕΙ το ΚΚΕ να κάνει , κάτι που θα έπρεπε να έχει κάνει ήδη γιατί όπως και να το κάνουμε οι κομμουνιστές ήταν και θα πρέπει να είναι ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΤΩΠΟΡΟΙ μες την κοινωνία σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ .

    συνεχίζεται.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα θα σταθώ στην στάση του ΚΚΕ σε διάφορα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα 2 τελευταία χρόνια μιας και τώρα έχει περάσει ο καιρός και πιστεύω πως οδήγησαν στην απώλεια τόσων φίλων του κόμματος και δεν μπόρεσαν να σταθούν με σοβαρότητα σε αυτά που έλεγε το ΚΚΕ και εξηγώ , για παράδειγμα όταν οι πλατείες γέμισαν από «αγανακτισμένους» πιστεύω πως θα έπρεπε να κατεβούμε και να διεκδικήσουμε τον ρόλο μας μέσα σε αυτές τις συγκύριες και ας μας κατηργούσαν για άλλη μια φορά ότι προσπαθούμε να καπελώσουμε , στην τελική αυτός είναι ο ρόλος ενός κομμουνιστικού κόμματος ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ του κινήματος , θα έπρεπε να κατεβαίνουμε στις συγκεντρώσεις για παράδειγμα της ΓΕΣΣΕ και να πήζει ο τόπος στις κόκκινες σημαίες με το σφυροδρέπανο και να φτάνει η εικόνα και ποιο περά και όχι να δείχνουν μια συγκέντρωση μερικών εκατοντάδων της ΓΕΣΣΕ και να αγνοούν μια συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
    Αυτό θα ήταν και ένα μήνυμα παραπέρα για το κόσμο ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που κατεβαίνει στο δρόμο , να βλέπει τις κόκκινες σημαίες , να παίρνει κουράγιο , να αποτρέπεις να επικρατεί η μαυρίλα που οδηγεί στην φασιστικοποίησης της κοινωνίας.

    Κλείνοντας θα πω πως πρέπει το ΚΚΕ να εκμεταλλευτεί κάθε μέσο που υπάρχει όπως κάνει με την συμμέτοχη τους στις εκλογές , την συμμέτοχη του στην ΓΕΣΣΕ , την συμμέτοχη του σε όλα τα συνδικαλιστικά όργανα και κυρίως επειδή το ΚΚΕ είναι ένα ατόφιο κομμουνιστικό κόμμα ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΙΚΙΣΕΙ γιατί απλά έχει το ιδεολογικό και ιστορικό υπόβαθρο που δεν το έχει κάνεις άλλος όπως τα αλλά κόμματα με κομμουνιστική αναφορά που ανέφερε ο φίλος μας .

    Είμαι σίγουρος πως για άλλη μια φορά το ΚΚΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων , απλά τώρα πρέπει να το κάνει ΜΕ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ !

    ΚακοΓιώργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλα μια διευκρινηση.Δε χρειαζεται να εισαι μελος του κομματος για να φτασει η αποψη σου στα οργανα.Καλλιστα μπορεις να το κανεις σε μια συζητηση με καποιο συντροφο που ειναι μελος του ΚΚΕ ή της ΚΝΕ ή σε καποια μαζωξη.Επισης υπαρχουν λαικες επιτροπες το φεστιβαλ της ΚΝΕ διαφορες κινητοποιησεις του ΠΑΜΕ κλπ.
      Στο λεω γιατι και εγω εδω και καποια χρονια που για αντικειμενικους λογους δεν ειμαι μελος της ΚΝΕ δεν εχασα την επαφη μου με συντροφους.Βεβαια ισως να πρεπει να γινει και εκει περισσοτερη δουλεια για εναν κοσμο που θελει να συμμετεχει να συζητησει και να βοηθησει και ειτε δισταζει ειτε πιστευει οτι δεν του δινεται η ευκαιρια.

      Διαγραφή
    2. Μακάρι να κάνει αυτή τη στροφή το ΚΚΕ στην κοινωνία και ποιός δεν τι θέλει; Ας είναι απαρχή η Χαλυβουργεία να συναντηθούν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις τις αριστεράς και να φτιαχτεί ενιαίο συντονιστικό όργανο για τη σωτηρία αυτού του κορυφαίου αγώνα. Ιδού η Ρόδος...

      Διαγραφή
    3. Ερώτηση προς marmaras: θεωρείς ότι η "συνάντηση" του ΠΑΜΕ με τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις θα έχει κάποια ειδοποιό διαφορά στην συμμετοχή του κόσμου που έτσι κι αλλιώς δεν συμμετέχει εώς τώρα;
      Η ερώτηση δεν είναι παγίδα για "κράξιμο". Είναι πραγματική απορία και με ενδιαφέρουν οι απόψεις όλων.

      Διαγραφή
  5. αντι σχολιου:
    http://stokalokaistodiaolo.blogspot.gr/2012/06/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η εκλογική πτώση του ΚΚΕ, δεν αποτελεί θετικό γεγονός για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Είναι, ωστόσο, αποτέλεσμα, τόσο της στρατηγικής του φυσιογνωμίας, όσο και της πολιτικής του. Η ταχτική του σεχταρισμού και της καταγγελίας κομματιών του κινήματος, η παραπομπή των αναγκαίων αντικαπιταλιστικών στόχων ανατροπής της αντεργατικής επίθεσης, στο ακαθόριστο μέλλον της «λαϊκής εξουσίας», η αντίληψη ότι όλα τα ζητήματα που δίχασαν την κοινωνία (μνημόνιο, ευρώ) είναι «ψευτοδιλήμματα» χωρίς να «σηκώνει το γάντι» της ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τον αντίπαλο στο σήμερα – μια ηττοπαθής ουσιαστικά πολιτική, η επιλογή μιας διασπαστικής τακτικής σε κρίσιμους αγώνες, η άρνηση της κοινής δράσης της Αριστεράς, η εχθρική του στάση απέναντι σε μεγάλες στιγμές του λαϊκού ξεσηκωμού συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Σήμερα το ζητούμενο για όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και για το ΚΚΕ είναι η συμβολή τους στους μεγάλους ενωτικούς αγώνες του λαϊκού κινήματος και το αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα που απαιτεί η εποχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι "αντικαπιταλιστικο" προγραμμα και παραμυθια της χαλιμας, ή θα ειναι σοσιαλιστικο ή καπιταλιστικο μεση οδος δεν υπαρχει φιλαρακο. Τωρα για τις "μεγαλες στιγμές του λαϊκού ξεσηκωμού" θα τις ειδες μαλλον στην ουρα της ΔΕΗ που πληρωνες το χαραρτσι . . .

      Διαγραφή
    2. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τα Μ-Λ που δεν ακολούθησαν αυτόν αλλά τον το δρόμο που προτείνεις γιατί η μεν πρώτη απώλεσε το 70% της δύναμης της τα δε δεύτερα (σοβαρά μου έκανε εντύπωση αυτό επειδή πίστευα ότι είχαν πάρει το μπετό τους στις πρώτες εκλογές) χάσαν και αυτοί το μισό της δύναμης τους; Γιατί έχω την εντύπωση ότι τα πράγματα για το ΚΚΕ θα ήταν χειρότερα ακόμα με μια τέτοια τακτική;

      Διαγραφή
    3. λοιπον φουντακο.
      συμφωνα με την τετραγωνη λογικη σου, οτι ψηφιζει ο λαος ειναι σωστο.
      επομενως το ΚΚΕ αφου γενικος εχοντας μια αυξητικη ταση αυτα τα χρονια φτανοντας στο 8,5 πεφτοντας στο 4,5 σε αυτες τις συνθηκες ειναι ολα αυτα που περιγραφεις αφου εχασε το 45% των ψηφοφορων του συμφωνα με αυτη την λογικη η ανταρσυα που εχασε το 70% των ψηφοφορων της τα κανει σωστα ή λαθος; συμφωνα με την λογικη σου τα κανει χειροτερα και αυτος που τα κανει σωστα αφου πειρε 27% και μαλιστα 10 παραπανω σε ενα μηνα ειναι το ΣΕΚΜ. σκεψη μαγικη και μην μου πεις οτι ειναι δικο μου συμπερασμα, δικα σου λεγομενα ειναι.
      το θεωρω πλεον περιτο να σου απαντησω για την δευτερα παρουσια και λυσεις τωρα αλλα με τρωει. εμεις λοιπον πως καταλαβαινουμε το λυσεις τωρα: επαναπροσληψεις, υπογραφες συμβασεων με αυξησεις κτλ. εσεις (που ουτε απεργια δεν κανετε) μαλλον πιστευετε οτι θα τα λυσετε κανοντας κυβερνηση με το ΣΕΚΜ, ή συμφωνα με την δηλωση σας αφου συναντηθηκατε στα πλαισια της διερευνητικης του τσιπρα τον μαη "θα συναντιομαστε στο κινημα".
      Ε ΛΟΙΠΟΝ ΕΜΕΙΣ ΚΟΛΕΓΙΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ. ΚΟΦΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΠΡΕΜΙ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΣΤΟΥ ΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΤΟΤΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ.
      οσο για την ενοτητα. ισχυει οτι εγραψα ποιο πριν

      Διαγραφή
    4. Σαφως και υπαρχει προβλημα και θεμα συζητησης και για το ποσοστο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σιγουρα το προβλημα δεν το εχει ο λαος ωστε να διορθώσει την ψηφο του (ή να την ξαναδιορθωσει....) Μιας και το ανεφερες να σου θυμησω οτι κολεγιες κανατε με ολους αυτους μεχρι το 91 και μονο ο Γραψας σηκωσε το αναστημα του ακι ειπε φυσικα και δεν θα πειθαρχήσω!
      Οσο για το ''φουντακο'' να σου θυμισω ότι εδω δεν ειναι ΟΒα της ΚΝΕ ΑΠΛΑ ΜΙΛΑ ΚΑΛΎΤΕΡΑ

      Διαγραφή
    5. Αξιότιμε κύριε Φούντα
      Δεν αφήνετε την πλάκα; Από τη δεξαμενή του ΚΚΕ θέλετε ν αντλήσετε., Η τακτική σας στα συνδικαλιστικά όργανα όλων των βαθμίδων είναι γνωστή, κτά της "επαναστατικής γυμναστικής του ΠΑΜΕ" "έξω η πολιτική από το συνδικαλισμό", κοινά ψηφοδέλτια με τους "ανεξάρτητους("ΠΑΣΚΕ ΔΑΚΕ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).
      Αυτό που σας σώζει, όπως και τους εταίρους σας γι αυτό και το παλεύετε λυσσαλέα είναι η καθολική συμμετοχή και οργάνωση των εργαζομένων και της εργατικής τάξης στα σωματεία.
      Πιθανώς να έχετε βρεί πρόθυμα αυτιά στις "πλατείες" όπου δεν σας ξέρουν αλλά υπάρχουν και όρια.
      Τέλος πια στην κοροιδία σας!

      Διαγραφή
  7. Σύντροφοι, το κόμμα δηλ τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι, υστερούμε στην ικανότητα διαφώτισης.Αντίθετα το εργαλείο της μαριστικής-λενινιστικής ανάλυσης μας δίνει τρομερές δυνατότητες κατανόησης της πραγματικότητας και έγκαιρης πρόβλεψης. Αυτή η αδιαμφισβήτητη ικανότητα, μας φέρνει πολύ πιο γρήγορα από τους αντιπάλους μας, σε κατάσταση ετοιμότητας για αυτό που έρχεται. Όμως από τα γραφεία, τα ακτίφ και τα επίσημα κείμενα, δεν κερδίζονται συνειδήσεις. Θα μου επιτραπεί να πω ούτε από το μοίρασμα Ριζοσπάστη και την οικονομική δουλειά, ειδικά όταν αυτά γίνονται με ρουτινιάρικο τρόπο σαν αναγκαστικά καθήκοντα. Εκεί που έγινε σωστά η εκλαίκευση ήταν στο ΠΑΜΕ. Ήταν εκεί που ανοίξαμε λίγο τις πόρτες επικοινωνίας και συμμετοχής και πρωταγωνιστήσαμε σε αγώνες ενίοτε νικηφόρους που τους ευχαριστήθηκαν ευρύτατες λαϊκές μάζες. Τα άλλα μέτωπα όμως δεν πήγαν καλά κι αυτό πρέπει να προσεχθεί, γιατί συσπειρώνουμε μόνο τα κομματικά μέλη και ελάχιστες πολύ κοντινές επιροές. Ιδιαίτερη προσοχή στη νεολαία, της οποίας η τάση για ριζοσπαστικοποίηση και ακτιβισμό, την στρέφουν στην αγκαλιά της αναρχίας, των "κινημάτων της μιας χρήσης" αλλά και της σωβινιστικής άκρας δεξιάς.
    Δεν έχω καταλάβει γιατί πια δεν γράφουμε στους τοίχους. Έστω τους δημοσίας χρήσης... εκλαϊκεύοντας όπως πάντα κάναμε την πρωτοπόρα ιδεολογία μας, με τρόπους άλλοτε έξυπνους, άλλοτε ποιητικούς κι άλλοτε επιθετικους μα πάντα και σταθερά από ταξική σκοπιά. Σήμερα όλα τα συνθήματα που κατακλύζουν τις γειτονιές τα εργοστάσια και τα σχολειά, είναι γεμάτα από ρατσιστικό μίσος, αναρχοχαρούμενη αφέλεια και ποδοσφαιρογενή μισαλλοδοξία. Τα ελάχιστα ταξικά συνθήματα δεν φέρουν πια την υπογραφή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
    Στο διαδίκτυο τα ίδια. Το ίντερνετ βρίθει από σάϊτ φασιστών, στρατόκαβλων, μικροαστικών ρευμάτων σκέψης, μέϊνστρίμ βλακείας, μεταφυσικής, προγονολατρείας κλπ. Οι κομμουνιστές απουσιάζουν σχεδόν παντελώς. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Ριζοσπάστης ήταν η πρώτη ηλεκτρονική εφημερίδα. Αρχίσαμε πρώτοι γεμάτοι ενθουσιασμό και ξαφνικά κάναμε πίσω. Γνώμη μου είναι ότι το κόμμα δεν πρέπει να φοβάται καν το φέισμπουκ κι άλλες μορφές κοινωνικής δικτύωσης. Εμείς έτσι κι αλλιώς πάντα με τη μούρη μας φανερή παλεύαμε στη κοινωνία. Ότι χρειάζεται περιφρούρηση ας το περιφρουρούμε. Όμως δεν ξέρω γιατί αν μιλάμε στη παρέα, στη δουλειά ή στα ΜΜΕ, μπορούμε να το κάνουμε μεταβιβάζοντας επαρκώς τη πολιτική του κόμματος και όταν μιλάμε στο διαδίκτυο... αρχίζουν τα προβλήματα. Δεν ξέρω γιατί δεν θα πρεπε να υπάρχει ένα κινηματικό φόρουμ, όπου σύντροφοι και φίλοι από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να ανταλλάσουν σκεψεις, ιδέες, εμπειρίες που έχουν να κάνουν με κινηματική δουλειά. Ας υπάρχουν και μερικοί διαχειριστές που θα πετάνε εκτός τις προβοκάτσιες, τις τρολιές και τους φασίστες, μέσω ενός προελέγχου δημοσιοποίησης. Εκεί μπορούν να ανεβαίνουν και βίντεο με δράσεις, μουσικές προτάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αρχείο μαρξιστικής λενινιστικής σκέψης, κείμενα και ντοκουμέντα της ιστορίας μας. Με λίγα λόγια μια ΚΟΜΕΠ του διαδικτύου που θα είναι ανοιχτή στο κάθε ένα μας και που θα καταδεικνύει το ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο των στελεχών και των μελών μας. Με ένα τέτοιο εργαλείο σύγχρονης διαλεκτικής σκέψης, θα μπορούσε και το επίπεδο των μελών μας να ανέβει γιατί είναι αλλιώς να σκέφτονται 15 σύντροφοι σε μια ΚΟΒα, κι αλλώς να ανταλλάσσονται σκέψεις μεταξύ δεκάδων χιλιάδων μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.Είναι αυτό που λέμε ότι η συσσώρευση της ποσότητας νομοτελειακά οδηγεί σε ανώτερες ποιότητες. Ο ίδιος αυτός δυκτιακός τόπος θα μπορούσε επίσης να είναι η πηγή της διαδικτυακής μας ενημέρωσης. Ένας διαδυκτιακός 902.
    Συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σύντροφοι είμαι πολλά χρόνια εκτός κόμματος. Ποτέ δεν πούλησα την ιδεολογία μας, ποτέ δεν βρέθηκα απέναντι από το κόμμα. Εκτιμώ ότι και χιλιάδες άλλοι που μπορεί να διαφωνήσαμε σε επιμέρους ζητήματα, θα είμαστε το επόμενο δύσκολο διάστημα εξαιρετικά χρήσιμοι για το κόμμα. Ας δημιουργηθούν λοιπόν σύνδεσμοι υποστηρικτών του ΚΚΕ, που θα τους ανατίθενται καθήκοντα, θα ενημερώνονται για την πολιτική του κόμματος, θα λένε την άποψή τους και θα είναι προθάλαμος για κομματική επανένταξη. Φυσικά έμπειρα στελέχη του κόμματος θα πρέπει να παρακολουθούν αυτούς τους συνδέσμους.
    Σύντροφοι. Για να είμαστε ειλικρινείς, μερικοί από μας δεν έχουν το χάρισμα της εκλαΐκευσης που απαιτείται για τη διαφώτιση του λαού. Άλλοι δεν μπορούν να ελέγχουν τα νεύρα τους κι άλλοι γίνονται υπερφίαλοι και υποτιμητικοί για τους συνομιλητές, τους δημοσιογράφους ή ακόμα χειρότερα το ακροατήριό τους. Τώρα που η επικοινωνία μας στα ΜΜΕ θα πέσει σε χρόνο, πιο κάτω κι από το χρόνο της Χ.Α.... θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα περισσότερο τις ανακοινώσεις μας. Θα πρέπει να βγαίνουν στο γυαλί αυτοί που έχουν το ταλέντο της επικοινωνίας. Χρειάζεται και χιούμορ και ανατρεπτικός λόγος αλλά πάντα με επιχειρήματα και σαφήνεια.
    Αυτά τα ολίγα για τη κουβέντα που πρέπει να γίνει χωρίς φόβο αλλά πάντα με γνώμονα την ενίσχυση κι όχι την υπονόμευση του ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν θα υπήρχε λόγος να ξανασχολιάσω αλλά μάλλον κάποιοι παρεξήγησαν τα γραφόμενα μου.

    Φιλέ marmaras δεν ανέφερα πουθενά ότι το ΚΚΕ χρειάζεται να κάνει κάποια στροφή, αν θέλει κάποιος να συναντηθεί με το ΠΑΜΕ η το ΚΚΕ μπορούν ελευθέρα να το κάνουν , δεν χρειάζεται να πάρει κάποια πρωτοβουλία το ΚΚΕ η το ΠΑΜΕ.
    Εγώ είπα ότι πρέπει το ΚΚΕ να κάνει μια ενδοσκόπηση και να βρει διαφορετικούς διαύλους επικοινωνίας , αν δεν έγινα κατανοητός μπορεί να φταίω και εγώ .

    Όσο για τον φίλο Theodor Foudas , οφείλω να σου πω φίλε μου ότι το μικρό σου σχόλιο είναι γεμάτο δηλητήριο και μίσος όχι για το ΚΚΕ αλλά κατ ουσία στην εργατική τάξη , κατηγορείς το ΚΚΕ Για σεχταρισμό και από την άλλη ζητάς την συμβολή του στους μεγάλους ενωτικούς αγώνες.
    Θα μπορούσα να πω πως με αηδιάζουν τέτοιου είδους σχόλια , γεμάτα υποκρισία και με ρηχό ιδεολογικό ύφος.
    Κλασική τακτική όλων αυτών των οπορτουνιστών που στην πρώτη δυσκολία λακίζουν αμολάς ένα σωρό δηλητηριώδης κατηγορίες και μετά έρχεσαι και λες για ενωτικούς αγώνες και λαϊκούς αγώνες.
    Δεν μπορώ να κρίνω το ποιος είσαι μπορώ να καταλάβω όμως το τι είσαι , είσαι λοιπόν αυτό το είδος που σε μια επανάσταση θα λειτουργήσεις καιροσκοπικά και σίγουρα στην πορεία αντεπαναστατικά αν δεν μπορείς να το εκμεταλλευτείς .
    Είσαι το είδος που διαβρώνει το κόσμο και τον σπρώχνει στα χεριά του καπιταλιστή , κλασικό παράδειγμα κατ ουσία αντικομουνιστή, το είδος που ένας κομμουνιστής πρέπει να ξεμπροστιάζει και να πολεμά όπως τον καρκίνο από ένα οργανισμό.
    Έρχεσαι σε μια κουβέντα προβληματισμού να χύσεις την μαύρη προπαγάνδα σου με αυτό το ύφος του μισοκακόμοιρου αγνού δήθεν «αριστερού» εκμεταλλευόμενος τον γνήσιο προβληματισμό κάποιων κομμουνιστών που ανησυχούν για το μελών του λαϊκού κινήματος. Όταν θα σε αφήσει ο αρχηγός σου να κατεβείς στο δρόμο τότε να δοκιμάσεις τις φρούδες ιδεοληψίες και αν αυτές οι απόψεις σου δεν είναι από άγνοια τότε σίγουρα έχουν κάποιο σκοπό , να κάνουν κακό στο λαϊκό κίνημα.

    Αυτά τα λίγα και ελπίζω να ξεκαθάρισα την θέση μου και να μην γίνει άλλη παρανόηση.

    ΚακοΓιώργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε συντροφε ΚακοΓιώργη εγω καταρχην μιλαω επωνυμα. Ειμαι μελος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οσο και να ριχνεις λασπη θελω να σου πω οτι ο διαλογος με τους συντροφους της αριστερας θα γινει το θελει η δεν το θελει ο περισσος. Λυπαμαι που δεν ειδα ουτε ενα πολιτικο επιχειρημα στο σχολιο σου. Ακριβως το ιδιο λιβελογραφημα εχει εκτοξευθει πολλες φορες στο παρελθον απο το ΚΚΕ. Η αυτοκριτικη εχει νοημα να γινεται αμεσα και οχι μετα απο 60 χρονια...

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου αν δεν θεωρείς αυτό το σχόλιο (κατηγορείς το ΚΚΕ Για σεχταρισμό και από την άλλη ζητάς την συμβολή του στους μεγάλους ενωτικούς αγώνες.) δεν το θεωρείς πολιτικό δεν θα μου φαίνετε παράξενο .
      Όταν ζητάς αυτοκριτική καλό είναι να την έχεις κάνει πρώτα εσύ . ποια η αυτοκριτική στης ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ για τις συνεχείς κωλοτουμπες της και κυρίως μετά τις δεύτερες εκλογές ?
      Κατά τα άλλα ο διάλογος δεν σταμάτησε ποτέ με τους κομμουνιστές , αν εσείς θέλετε να διαβρώσετε ακόμα και την έννοια του διαλόγου βαφτίζοντας τα εκβιαστικά διλλήματα ούτε και αυτό θα μου φαίνετε παράξενο για εσάς.
      Τον όρο αριστερά τον βρωμίσατε και τον σπιλώσατε όσο δεν παίρνει όποτε αφήστε αυτά περί αριστεράς.

      Διαγραφή
    3. ΥΓ. αυτά τα παπατζιλίκια ότι μιλάς επώνυμα φίλε μου είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΛΠΟ στο Ιντερνέτ και εγώ το ξέρω πολύ καλά, τους εντυπωσιασμούς σου πούλα τους εκεί που μπορείς .

      Διαγραφή
  10. Πιστευω οτι δινουμε υπερβολικη σημασια στο εκλογικο αποτελεσμα εμεις που σαν μαρξιστες πρεπει να εχουμε κατα νου οτι οι εκλογες δεν αλλαζουν τον κοσμο. Και δεν αλλαζουν τον κοσμο οχι μονο σαν το αποτελεσμα προπαγανδα και τρομοκροτιας αλλα γιατι απλουστατα οι εκλογες ειναι ο μηχανισμος εναλλαγης αστικων κομματων στην εξουσια και οχι μηχανισμος ανατροπης ή εστω προσωρινης ανακουφισης του λαου. Ειναι ενα γηπεδο εχθρικο για τους κομμουνιστες γιατι και 40% αν επαιρναν απλως θα τους μακελευε ο κατασταλτικος μηχανισμος του κρατους (ή δεν θα ηταν κομμουνιστες). Αυτο το γνωριζει ασυνειδητα η συντριπτικη πλειοψηφια του εκλογικου σωματος γι αυτο και η επιλογη της ειναι (εκτος απο την αποχη οταν δεν περιμενει τιποτε και απο κανεναν) να ψηφισει καποιον που (οπως το τζοκερ και το λοττο) ισως κατι τους δωσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ..αφού θα "τους πετάμε εξω" βρε "βυσσινόκηπε"... τι τα θελουμε τα ιντερνετικα?

    να τα "λέμε μεταξύ μας" και να "φχαριστιομαστε" όπως λες?

    αστα... ο Λένιν ειναι εκεί..
    ..αλλά εμεις ..δεν τον βλέπουμε
    ουτε τον ακούμε !!!!
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω να εννοούσε να αποκλείσει κάθε τι διαφορετικό.Αλλά σε φασιστοειδή που βρίζουν συνεχώς και τρολάρουν όπως λένε στην γλώσσα του ίντερνετ...
      Εάν θέλουν και μπορούν να μιλήσουν με επιχειρήματα τότε δεχτή.Η ιδεολογική πάλη δεν μας φοβίζει αντίθετα μας δίνει και πλεονεκτήματα.

      Διαγραφή
  12. Όποιος έχει κάνει διαχειριστής μπλογκ, θα έχουν δει πολλά τα μάτια του και με καταλαβαίνει καλύτερα. Προφανώς όλοι οι διαχειριστές που δεν επιλέγουν τη διαδικασία προέγκρισης σχολίων, έχουν σβήσει αρκετά σχόλια. Νομίζω christos04 ότι ήμουν αρκετά συγκεκριμένος. Ούτε το πολιτικό καφενείο ούτε το ιντιμίντια αφήνουν τον οποιοδήποτε να χαλάσει μια κουβέντα ιδεολογική, βρίζοντας, τρολάροντας, προβοκάροντας κλπ.
    Θα θελα όμως να μου πεις, πως ο Λένιν που επικαλείσαι, χειριζόταν τη Πράβντα. Αν έχεις κάποια πληροφόρηση παρακαλώ να μας ενημερώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. http://tvxs.gr/news/blogarontas/syntomo-kalokairi-tis-oligarxias-toy-petroy-papakonstantinoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ρε φουντα βαζεις αρθρο ενος ελεεινου ψευττη και συκοφαντη αντικομμουνιστη; και προς επικυρωση των λεγομενων μου ακουστε την εκπομπη της ελληνοφρενειας πριν τις 6 μαη που τον ειχε καλεσμενο.
    ο ανθρωπος σε οτι εχει σχεση με το ΚΚΕ ειναι αρωστημενος ψευτης, με αποκορυφωμα ψευτιας οτι συμπαρασταθηκε στην δολοφονια του κοτζαριδη. αυτος ο αρθρογραφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ειναι καποιος που τον επικαλεισαι γιατι; για αξιοποιστο; για "αριστερο";...να μην εκφραστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.