19 Ιουνίου 2012

Ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί απο την μια, μανούβρες και προσαρμογές σε βάρος του λαού από την άλλη

Στην Ελλάδα  ασχολούμαστε με τις κόκκινες γραμμές του Ευάγγελου και του Φώτη.
Meanwhile, στον υπόλοιπο κόσμο ...

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες της συνόδου των G20 στο Μεξικό

Οι ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις του BRICS, χωρίς να παρακάμπτουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις, συγκροτούν το δικό τους μπλοκ στη Σύνοδο του G20

 Το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και η «κρίση στην Ευρωζώνη», είναι το πρώτο ζήτημα της ατζέντας της Συνόδου των G20 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία Γερμανία, Αυστραλία, Ιταλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία Αργεντινή, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Μεξικό,Ιαπωνία, Τουρκία, Νότια Κορέα και Γαλλία), που ξεκίνησε χτες στο θέρετρο Λος Κάμπος του Μεξικού. Ξεχωριστή σημασία έχει ότι στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί επίσης οι: Ισπανία, Κολομβία, Χιλή και Περού.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ δέχονται πιέσεις για δραστικότερη διαχείριση της κρίσης που βαθαίνει κύρια στις μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης δράσης του κεφαλαίου και της συγχρονισμένης κρίσης, οι G20 έχουν αποφασίσει να συνδράμουν την ΕΕ με δάνεια συνολικού ύψους 430 δισ. δολαρίων, μέσω του ΔΝΤ.


Σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιδρούν οι αναδυόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της λεγόμενης BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική) που διεκδικούν ανταλλάγματα και αναβάθμιση του ρόλο τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, μέσω και της πρότασης για άμεσο ανασχηματισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε ο «συσχετισμός να είναι αντιπροσωπευτικός». Η Βραζιλία ήδη έχει εδώ και μέρες εκδηλώσει ανοικτά την αντίθεσή της για αυτή τη συνεχιζόμενη «αιμορραγία» προς τις χώρες της ΕΕ, χωρίς να υπάρχει κανένα άμεσο αντάλλαγμα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ζήτησε οι κυβερνήσεις του G-20 να συμφωνήσουν ένα «αποδεκτό επίπεδο μέτρων προστατευτισμού», σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη μεξικανική εφημερίδα Ελ Ουνιβέρσαλ. Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «το 2009 το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε κατά 12%, τη μεγαλύτερη πτώση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό σε μεγάλο μέρος οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις τους, ορισμένες χώρες στην πραγματικότητα χρησιμοποίησαν μέτρα προστατευτισμού για να προασπίσουν τις αγορές τους».

Επαληθεύεται ότι οποιαδήποτε «επαναδιαπραγμάτευση» ή επέκταση του μνημονίου σημαίνει νέα δάνεια και μέτρα

Συνεχίζονται μετεκλογικά οι δηλώσεις για τη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα, άμεσα συνδεδεμένες με τις συνολικότερες εξελίξεις που πυροδοτεί η βαθιά καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη, οξύνοντας τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο εσωτερικό τους. Αυτό που γίνεται ολοένα και πιο σαφές, καθώς κατακάθεται ο εκλογικός κουρνιαχτός, είναι πως ετοιμάζονται νέα αντιλαϊκά «κοστούμια», στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης παράτασης στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, δήλωσε χτες από το Μεξικό ότι το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών αποτελεί μια «θετική προοπτική» για την επίλυση της κρίσης και προέτρεψε τους ηγέτες του G20 «να εργαστούν για τη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος». Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί οποιαδήποτε χαλάρωση των όρων του «ελληνικού προγράμματος διάσωσης» και πρόσθεσε ότι η τρόικα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στην Αθήνα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς τους διεθνείς δανειστές και ότι δεν βλέπει κάποιο λόγο να υπάρξει νέο «πακέτο βοήθειας» για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, έκανε χθες έκκληση στα «ελληνικά φιλοευρωπαϊκά κόμματα» να σχηματίσουν άμεσα κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αν είσαι ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα και θες την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και αποδέχεσαι τις συνέπειες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρέπει να συνεννοηθείς και να σχηματίσεις μια κυβέρνηση».

Ο Τζ. Ασμουνσεν της ΕΚΤ, αναφερόμενος στο ζήτημα της παράτασης του «ελληνικού προγράμματος προσαρμογής», που έχει αρχίσει να συζητιέται ως υποκατάστατο της «επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου, είπε ότι αυτό προϋποθέτει επιπρόσθετη χρηματοδότηση. «Μπορώ μόνο να πω σε γενικές γραμμές, ότι αν κάποιος πιέσει για αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων, θα πρέπει να είναι ειλικρινής και να παραδεχτεί ότι από τη στιγμή που υπάρχουν ελλείμματα, η επέκταση των στόχων σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη εξωτερική χρηματοδοτική βοήθεια», είπε, υπονοώντας ότι παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής σημαίνει νέα δάνεια και μέτρα.

Συγκρουόμενα συμφέροντα

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα WSJ, απαιτούνται 16 δισ. ευρώ για διετή παράταση του μνημονίου. Το αίτημα για επέκταση, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, θα κατατεθεί από την ελληνική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα σε συνάντηση του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη και θα εξεταστεί στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 28 με 29 Ιούνη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην WSJ ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από την ΕΕ και την καταβολή 6,6 δισ. ευρώ για να εξυπηρετηθούν οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί, ως μέρος του νέου «προγράμματος διάσωσης», αλλά προβλέπεται να καταβληθούν σταδιακά σε μικρές δόσεις μέσα στο 2012.

Η αμερικάνικη τράπεζα Morgan Stanley, σε χθεσινό της εσωτερικό ενημερωτικό δελτίο για τις ελληνικές εκλογές, ισχυρίζεται ότι αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ίσως επιτρέψουν κάποια ήπια αναδιαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής. Πιθανότατα αυτή, σημειώνεται, θα περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και παράταση του χρόνου αποπληρωμής των επίσημων δανείων. Επί της ουσίας, επιβεβαιώνεται ότι η «επαναδιαπραγμάτευση» και η επέκταση που τάζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου είναι μια από τα ίδια και χειρότερα για το λαό.

Ο οίκος Fitch, εκτιμά ότι θα είναι δύσκολη η χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας χωρίς νέα κεφάλαια, αν και, όπως διαπιστώνει, υπάρχει ένα περιθώριο για μανούβρες στο χρηματοοικονομικό προφίλ του υφιστάμενου προγράμματος. Στο ίδιο πλαίσιο της ψευδεπίγραφης «χαλάρωσης» των ελληνικού μνημονίου κινήθηκε με χθεσινές της δηλώσεις η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, η οποία είπε ότι δεν έχει νόημα μια αλλαγή ολόκληρου του ελληνικού προγράμματος και ότι θα πρέπει να εξεταστεί το πώς μπορεί να προχωρήσει κανείς εντός του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη την εσωτερική κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω οικονομική βοήθεια, απέκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, M. Σουλτς, μιλώντας χθες στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Γερμανίας ARD και τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης περισσότερου χρόνου για την αποπληρωμή των δανείων. «Ηδη το έχει αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Χρειάζονται όμως και επενδύσεις που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και απασχόληση. Σε αυτό το θέμα το μνημόνιο δεν είναι αρκετά σαφές και θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε πού μπορούν να γίνουν αυτές οι επενδύσεις», είπε.

Παρεμβαίνουν Ιαπωνία και Κίνα

Η Ιαπωνία κάλεσε χθες την Ευρώπη να στηρίξει επειγόντως τα τραπεζικά της ιδρύματα. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι «η χώρα μας ελπίζει πως μια σταθερή κυβέρνηση θα σχηματιστεί γρήγορα για να συμβάλει στη σταθεροποίηση των αγορών. Ελπίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τους τομέα». Η Ιαπωνία ήταν σημαντικός αγοραστής των κρατικών ομολόγων ευρωπαϊκών χωρών. Το 2011 αγόρασε μεταξύ 10% και 20% του συνόλου διαφόρων ομολόγων που είχε εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση των υπερχρεωμένων χωρών - μελών της Ευρωζώνης.

Από την Κίνα, τέλος, μεταδίδεται η εκτίμηση αξιωματούχου της κυβέρνησης του Πεκίνου, πως το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας και για το λόγο αυτό και οι ηγέτες της Κίνας χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την κρίση στην Ευρωζώνη ως μακροπρόθεσμο ζήτημα.




Ετοιμη να στείλει δύο αμφίβια πλοία στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, τη μοναδική ναυτική βάση που διαθέτει στη Μεσόγειο, φέρεται να είναι, σύμφωνα με πηγές του ρωσικού ναυτικού επιτελείου που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, η Μόσχα. Εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί θέτει σε νέο, πολύ πιο επικίνδυνο πλαίσιο για τους λαούς της περιοχής, τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο τη Συρία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, τα δύο πλοία (Nikola Filtschenkov - Cesar Kounikov) έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν «σημαντικό αριθμό πεζοναυτών», ετοιμάζονται για «έκτακτη αποστολή» και με την παρουσία τους μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή μετακίνηση, εφόσον χρειαστεί, Ρώσων πολιτών αλλά και την απομάκρυνση ρωσικού εξοπλισμού από τη βάση.

Παράλληλα, φέρονται να υπάρχουν και σχέδια για αποστολή αεροσκαφών που θα «καλύψουν» τα ρωσικά πλοία, αν αυτά αντιμετωπίσουν τον οποιονδήποτε κίνδυνο. Η πληροφορία που μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο δεν επιβεβαιώθηκε από επίσημα χείλη, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόταν να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ομπάμα στο περιθώριο της G20 στο Μεξικό, ακριβώς για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, αλλά και του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία το Συμβούλιο Ασφαλείας ο στρατιωτικός υπεύθυνος για την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ, Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ. Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο οι παρατηρητές «ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους», επικαλούμενοι την κλιμακούμενη βία που απειλεί τη ζωή τους, ενώ ο Μουντ επέρριψε ευθύνη και στις δύο πλευρές εκτιμώντας ότι δε δείχνουν καμία διάθεση για «ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος».

Αναμένοντας τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, εντός Συρίας συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ουατάν» έγραψε ότι «οι τρομοκράτες σκοτώνονται κατά εκατοντάδες στις εισόδους της Δαμασκού τις τελευταίες ημέρες», ενώ πηγές της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κλιμακώνεται ο βομβαρδισμός της Χομς, που πολιορκείται για πολλοστή ημέρα, ενώ είναι εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι άμαχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.