3 Μαρτίου 2012

Και μεσάζοντες Και πατατέμποροι !! - O λαός δε χρειάζεται ούτε μεσάζοντες, ούτε τους καπιταλιστές συνολικότερα.

Πηγη σκιτσου

Διαβαζουμε την θεση του ΚΚΕ για το "κινημα" της πατατας

«Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού με τον κωδικό «κίνημα της πατάτας». Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών.

Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα «παρατηρητήρια τιμών» και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού. 
Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια οφείλεται πρώτα και κύρια στην κατακρεούργηση των μισθών, στην ανεργία, στα εξοντωτικά χαράτσια και τη βαριά έμμεση και άμεση φορολογία.
Οφείλεται στα μονοπώλια και τα καρτέλ που δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η αισχρή ληστεία που κάνουν στη λαϊκή οικογένεια μαζί, κυβέρνηση μέσω φόρων και μονοπώλια εισαγωγής και επεξεργασίας του πετρελαίου, επαναλαμβάνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους τομείς.
Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές και θα καθορίζουν την ποιότητα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, της ενέργειας, και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας. Ακόμα και εκεί που βγάζουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες, το όφελος είναι γι αυτούς και όχι για το λαό που καταναλώνει. 

Ο στόχος προβολής του «κινήματος της φθηνής πατάτας» είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ.
Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων – καταναλωτών. 

Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά, τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Ότι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός.
Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.

Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους. Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει».


Είναι απόλυτα λογικό αυτό που λέει το ΚΚΕ .

1)Η πρωτοβουλία δείχνει τις δυνατότητες για φτηνά,μαζικά,ποιοτικά τρόφιμα

2)Η λύση αυτή (κινημα πατατας) δεν μπορεί να δώσει γενικευμένη λύση μέσα στον καπιταλισμό.
Γιατί ? Τι γιατί?
Αν γίνει το ίδιο στο γάλα , με την ΚΑΠ μας έχουν αναγκάσει να μην παράγουμε όσα μπορούμε.
Άρα και φτηνό γάλα να δώσουν δε θα φτάνει. Άσε που στον καπιταλισμό τα πάντα από το σπόρο ως το ράφι ελέγχονται από τα μονοπώλια.
Αν δηλαδή πάει ένας επιχειρηματίας και δώσει στον πατατοπαραγωγό του νευροκοπίου 1 cent παραπάνω ο πατατοπαραγωγός δε θα πουλήσει στον επιχειρηματία ? Φυσικά και θα το πουλήσει.
Και πάνε άκλαφτα τα κινήματα της πατάτας και η φτήνια και γιατί προφανώς ο επιχειρηματίας πουλάει όσο θέλει. Απλά μαθηματικά

3) Για να βγει κάτι καλό?
Κάτω η ΚΑΠ , τουτέστιν όξω από το μαντρί της ΕΕ, πανεθνικό σχέδιο και παραγωγικός συνεταιρισμός( οχι σαν τους πασοκονεοδημοκρατικούς τους σάπιους). Και κάνεις το εξής χωρίς δεσμεύσεις. Τι μπορώ να παράγω… τόσα κιλά πατάτα . Τα παράγω , σε όλη την Ελλάδα , και με το δημόσιο σύστημα μεταφορών και εμπορίου κατευθείαν τα κατευθύνω από την παραγωγή στην κατανάλωση. Χωρίς μονοπώλια και μεσάζοντες. Αν στην πατάτα δεν έχω αυτάρκεια κάνω συμφωνία και εισάγω την πιο συμφέρουσα από το εξωτερικό.
Αυτό λέει το ΚΚΕ. Και πάρτε το αυτό σε κάθε προιον . ΠΧ γάλα που εισάγουμε το γερμανικό ενώ μπορούμε να εξάγουμε εμείς οι ίδιοι.

19 σχόλια:

  1. Το κινημα αυτο το αγκαλιασανε τα καναλια για να το καπελωσουν και στη συνεχεια να το βουλιαξουν.Δεν το δημιουργήσαν αυτά. Γενικα ότι δεν είναι υπο τον ελεγχο σας σας βρωμάει γιαυτο θα είστε μια ζωη στο 8%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπραβο μεγαλε!αντε με τους δυνατους!
      30% ακουγεται οτι θα παρει ο αντωνης!!!

      πιασε ενα σακι πατατες και για μενα!

      Διαγραφή
    2. Φίλε Κώστα:μάλλον δεν έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά και επικεντρώνεσαι στο δέντρο και δεν βλέπεις το δάσος γύρω σου. Το ΚΚΕ, μέσα από αυτήν την δράση των παραγωγών, ανέδειξε αυτά που λέει τόσο καιρό. Ότι σε ένα αλλο σύστημα (σοσιαλισμό) τα προιοντα θα είναι φθηνά και κατά ενα πολύ μεγάλο μέρος δεν θα χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγή. Αντίθετα στον καπιταλισμό, το μόνο που μετράει, είναι το κέρδος. Αλλά είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Και αυτό γιατί, δεν γίνεται κεντρικά και οργανωμένα και επίσης οι έμποροι δεν μπορούν να ανεχτούν την κατάσταση αυτή για πολύ ακόμη. Θα δώσουνε στους παραγωγούς 1 ή 2 λεπτά παραπάνω και αυτοί με τη σειρά τους, θα δώσουν όλη την παραγωγή στους επμόρους.Δηλαδή, λύση μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει. Και δεν θέλω να ακούω, ότι "αυτό δεν το προτείνατε εσείς ή δεν το σκεφτήκατε, άρα βρομάει και ότι για αυτό είστε μονίμως στο 8%" (ασε να κρίνει συνολικότερα την πορεία του Κόμματος ο λαός. Όπως διάβασα σε αυτό το blog νομίζω, μπορεί να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα που έλεγε ο καπετάν Γιώτης (Φλωράκης), για 17%). Άρα πάει άκυρο αυτό το επιχείρημα σου. Όσο για αυτά που λέει το ΚΚΕ για προβολή της "πατάτας" από τα αστικά ΜΜΕ, έχει απόλυτο δίκιο. Πρώτον, γιατί το δίδυμο αγρότης-καταναλωτής, επαναπαύεται σε αυτή την κατάσταση και δεν κάνει το επόμενο βήμα, που θα είναι να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με λίγα λόγια, ανακόπτεται η αγωνιστική του διάθεση. Εξάλλου, ότι υπερπροβάλλεται απο τα συγκεκριμένα ΜΜΕ, είναι άκρως ύποπτο και κάπου αποσκοπεί. Αυτό, πιστεύω πως θα το έχεις καταλάβει εδώ και καιρό, ίσως και χρόνια (δεν ξέρω την ηλικία σου).
      Φιλικά, Βασίλης

      Διαγραφή
  2. Το θες υπο τον ελεγχο ΣΟΥ Κωστα ?

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μονο τον έλεγχο του εαυτου μου θέλω μεγάλε και ασε τις εξυπνάδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτος πρεπει ΕΣΥ να κοψεις τις εξυπναδες .

    Νικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Distixos re suntrofoi kai emena auth h anakoinwsh mou akoustike polu asxhma...
    Me auth thn logikh pou pernaei to komma, sthn kapitalistikh epoxh pou viwnoume oti kai na ginetai "vrwmaei". Mporei na einai kai etsi, alla o kosmakhs peinaei kai to na perimenoume na wrimasoun oi sunthikes, na epanastathsei o kosmos, na allaxoun oi sysxetismoi na na na... kai o kairos pernaei, kai tpta den ginetai. Opote den mporoume na ta aporiptoume ola etsi, elafra th kardia...
    Den kserw pws to vlepete eseis, alla nomizw oti olh h stash tou kommatos einai katwterh twn peristasewn... Den diafwnw oti h thewrhtikh analush tou kommatos, einai o monos tekmhriwmenos politikos logos pou akougetai smra, alla oi kairoi apaitoun nero sto krasi mas kai synergasies mhpws kai swsoume tpta!!!!
    Eyxaristw kai sygnwmh gia ta greeklish!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε "Ανώνυμε": αν άκουσες την Αλέκα στη ΝΕΤ, επικρότησε την κίνηση αυτή των παραγωγών, αλλά είπε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται για πάντα. Και αυτό γιατί, δεν γίνεται κεντρικά και οργανωμένα και επίσης οι έμποροι δεν μπορούν να ανεχτούν την κατάσταση αυτή για πολύ ακόμη. Θα δώσουνε στους παραγωγούς 1 ή 2 λεπτά παραπάνω και αυτοί με τη σειρά τους, θα δώσουν όλη την παραγωγή στους επμόρους.Δηλαδή, λύση μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει.

      Διαγραφή
    2. Και γιατι δεν το συνεχιζει επι μακρον το ΚΚΕ ?

      Διαγραφή
    3. Χρειάζεται ΕΜΑΣ, που καθόμαστε εδώ και αλληλοεκτοξεύουμε επιχειρήματα. Χρειάζεται άλλη κοινωνία, αλλο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας φίλε μου. Στον καπιταλισμό, ότι καλό και να κάνεις, δεν θα συνεχιστεί επι μακρόν, γιατί ζούμε στην εποχή της δικτατορίας των μονοπωλίων. Το "κίνημα" αυτό, (που προσωπικά πιστέυω ότι καταδυκνύει κάτι) δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Ακόμα και το ΚΚΕ, να μπορούσε να κάνει κάτι για την διαιώνιση αυτού του πράγματος, θα έρχονταν "πάλι τσούρμο οι μεσάζωντες" και θα αγόραζαν κατάτι περισσότερο. Και στο τέλος της γραφής, λαική αγορά το πέρασες το Κόμμα;

      Βασίλης

      Διαγραφή
  6. Διαφωνώ, αλλά δεν διαφωνώ κάθετα
    Από τη μία ισχύει ότι αυτή πρωτοβουλία ανακουφίζει κάπως τα έξοδα του νοικοκυριου (ειδικά αν γίνει και με άλλα προϊόντα) και είναι και θετική η δραστηριοποίηση του κόσμου.
    Γι αυτό και δεν θα πρεπε να ειμαστε εναντίων

    ΑΛΛΑ έχουν κι ένα δίκιο όταν λένε ότι μετατοπίζει τις ευθύνες απαλλάσοντας την κυβέρνηση και από την ευθύνη να καλυτερέψει την οικονομία μας αλλά και από την ενοχή της για την κατάσταση.
    Αν το σκεφτείς, κάνουμε κάτι που η κυβέρνηση όφειλε να κάνει και δεν την βλάπτουμε και καθόλου- εννοώ ότι δεν είναι επαναστατική κίνηση , κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι.

    Εννοείται ότι δεν πιστεύω πως πρέπει να το σαμποτάρουμε,
    αλλά να μην επαναπαυτούμε μόνο σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να δούμε τους πραγματικούς υπαίτιους της εξαθλίωσης μας και να τους χτυπήσουμε
    Εμεις είμαστε περισσότεροι
    Εμείς έχουμε δίκιο
    Και αν συντονιστούμε μπορούμε να καταφέρουμε πολλά
    όχι μόνο φθηνή πατάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η γνωστή αντιφατική λογική του ΚΚΕ :παλεύουμε εδώ και τώρα με σωστα κατά βάση αιτήματα αλλά αν παλεύουν κι άλλοι "ακαπέλωτοι" με αιτήματα παρόμοια, δημιουργούν αυταπάτες για τα όρια του συστήματος ή απλά προτείνουν διαχειριστικές λύσεις εντός του καπιταλισμού ή ...ή...
    Τελικά να απαιτούμε λύσεις στα προβλήματα εδώ και τώρα ή να τις παραπέμπουμε στο επέκεινα της Λαϊκής εξουσίας και της δικτατορίας του προλεταριάτου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αντίστοιχη κίνηση στη Δράμα πάντως είναι καπελωμένη από τη διοίκηση του ΟΥΚ Δράμας που είναι συμμαχία ΠΑΣΟΚ/ΣΥΡΙΖΑ και τη δημοτική παράταξη της ΝΔ !!!!
    Χίλιοι καλοί χωρανέ που λένε…
    Οι φίλοι που με ενημέρωσαν σχετικά, κάτι μου είπαν και για τον αδελφό του τοπικού αντιπεριφερειάρχη (ΠΑΣΟΚ) που είναι μεγαλοπαραγωγός και εισαγωγέας πατάτας , αλλά ΔΕ θέλω να καταλάβω αυτό που μου είπαν…
    Αυτά όμως για κάποιους είναι ψιλά καπέλα, όχι κομουνιστικές τραγιάσκες ε?


    Φαμφάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε.Υ.Κ. Δράμας gmt Ε.Υ.Κ Δράμας, όχι ΟΥΚ

    Φαμφάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχεις καποια σχεση με την δραμα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αφήκετε τη δικτατορία του προλεταριάτου. Έχει χαθεί κάπου. Όταν όμως λέμε Λαϊκή Εξουσία δεν σημαίνει ότι θα είναι κι άλλοι εκτός από κομμουνιστές; Όταν λέμε Παλλαϊκό Μέτωπο, Αγώνα κτλ δεν σημαίνει ότι θα είναι κι άλλοι εκτός από κομμουνιστές;
    Εγώ συμφωνώ με τη Λαϊκή Εξουσία έτσι όπως την οραματίζεται και την πρεσβεύει το ΚΚΕ. Από σήμερα μέχρι τότε πως θα πάμε; Στόχος, χάραξη δρόμου, τρόπου, αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν κτλ ποιός έχει κάνει; Είναι δυνατόν να μην έχεις προβλήματα πείνας του λαού; Πως θα τον προστατέψεις; Μέχρι να πάρεις την εξουσία θα πας μ' ένα λαό εξαθλιωμένο; Είναι δυνατόν να πατήσουμε ένα κουμπί και να πάμε στο σοσιαλισμό; Παίρνοντας την εξουσία το ΚΚΕ δεν θα πάρει άμεσα αστικοδημοκρατικά μέτρα να επιλύσει προβλήματα;
    Μερικά ερωτήματα από τα πολλά που υπάρχουν και αν κάποιος από εσάς γνωρίζει θα παρακαλούσα να τοποθετηθεί. Δεν είναι προβοκατόρικα ερωτήματα ή αντιπαράθεσης. Είναι ερωτήματα που με απασχολούν και οι απαντήσεις σας θα με βοηθήσουν.
    Ευχαριστώ
    Μήτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλα αυτά τα ερωτήματα που έχουν ανακύψει μέσα στο μυαλό σου, δεν θα βρεις καλύτερη απάντηση, από το "Κράτος και Επανάσταση" του Λένιν. Αν το έχεις διαβάσει, ξαναδιάβασε το...θα βρεις απαντήσεις γενικές, που σε κάθε κράτος βεβαίως αυτές θέλουν εξιδείκευση. Αν δεν το έχεις, αγόρασε το (εγώ είμαι οπαδός του βιβλίου και ότι διαβάζω, το προτιμώ σε έντυπη μορφή, παρά σε ηλεκτρονική). Πάντως, αν ενδιαφέρεσαι, δες αυτο: http://www.dokimio.com/node/53

      Βασίλης

      Διαγραφή
  12. @yiok-yiok:
    Η καταγωγή του πατέρα μου είναι από εκεί και ανεβαίνω 3-4 φορές το χρόνο, μπορώ να μαθαίνω πράγματα για την περιοχή. Δυστυχώς δε μπόρεσα να βρω το βίντεο που είδα, ο τοπικός σταθμός που το είχε προβάλει δεν το έχει ανεβάσει στη σελίδα του, θα το έχει ‘φάει’ το Σ/Κ . Θα είχε πλάκα να το δει κανένας και να βγάλει συμπεράσματα. Ειδικά ο τσαμπουκάς του προέδρου του τοπικού εργατικού κέντρου απέναντι στους ανθρώπους που είχαν μαζευτεί για 10 κιλά πατάτες και ο στόμφος του αρχηγού της δημοτικής παράταξης της ΝΔ που ισχυριζόταν πως τον έπαιρναν ψηφοφόροι στο τηλέφωνο και του έλεγαν ‘ Γρηγόρη σώσε μας, φέρε μας φτηνές πατάτες’ ή κάπως έτσι…

    Φαμφάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.