29 Μαρτίου 2012

Αριστερή κυβέρνηση ή αριστερή εξουσία;


Συζητείται έντονα, μας ρωτάτε στα social media, στο ραδιόφωνο, στο τηλέφωνο, γιατί δεν κατεβαίνουν μαζί τα κόμματα της Αριστεράς, ώστε να φτιάξουν μια κυβέρνηση για να λύσει τα  προβλήματα. Αρμόδια να απαντήσουν, βεβαίως, είναι τα κόμματα, αλλά αφού διαπιστώνουμε ότι το θέμα απασχολεί αρκετούς, θα δώσουμε την προσωπική οπτική μας.


Έχω την αίσθηση ότι ο κόσμος δεν θέλει να συμμετέχει πραγματικά, στα δημόσια πράγματα. 

Για άλλη μια φορά θέλει να εξουσιοδοτήσει, όχι να δράσει ο ίδιος. Θέλει τα προβλήματά του να λυθούν ,από τους εκπροσώπους του, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του ιδίου. (θυμηθείτε τον «αέρα ελπίδας», που έφερε η κυβέρνηση Παπαδήμου…). Λειτουργεί έτσι όπως έχει μάθει να λειτουργεί χρόνια τώρα και πριν την κρίση. «Ψηφίζω ότι με ιντριγκάρει επικοινωνιακά, και περιμένω απολαβή, αρκεί να μην με βγάλει κανείς από το βόλεμά μου και την κοσμάρα μου, αρκεί να με αφήνουν να πηγαίνω και εγώ που και που στο πάρτι, ή τουλάχιστον να κοιτάω από το τζάμι».

Άλλη μία τέτοια κυβέρνηση, δεν την θέλουμε. Άλλη μία τέτοια διαδικασία δεν την θέλουμε. Και άλλη μια τέτοια σωτηρία δεν την θέλουμε. Κυβερνήσεις μοιράσματος των καρεκλών, με επικοινωνιακά ξεσπάσματα. Κυβερνήσεις ενός καλύτερου και ηπιότερου μνημονίου ας την φτιάξουν άλλοι όχι αριστεροί. Δεν θέλουμε μία από τα ίδια, με άλλα χρώματα και πρόσωπα.

Και αυτό γιατί, δεν έχει νόημα η κυβέρνηση, αλλά η εξουσία. Για ποιόν και από ποιόν; Για τον λαό και από τον λαό. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να γίνει κοσμοχαλασιά στον τόπο, να μην μείνει τίποτε όρθιο. Πρέπει να σαρωθούν τα πάντα, θεσμοί, πρόσωπα, διαδικασίες, αντιλήψεις, συνήθειες, αυταπάτες, συμφέροντα. Αν δεν σαρωθούν αυτά, τότε θα σαρωθεί η κυβέρνηση και μαζί με αυτήν ο λαός.

Δεν γίνεται επί δεκαετίες να δέχεσαι να μολύνεσαι με τον ιό ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται πριν 3 χρόνια στις ευρωεκλογές να στηρίζεις την  μόδα της αποχής από τις εκλογές. Δεν γίνεται το προηγούμενο καλοκαίρι να φωνάζεις ρυθμικά έξω από την Βουλή «κλέφτες κλέφτες» και να ελπίζεις ότι μουντζώνοντας το κτίριο θα αλλάξει κάτι. Δεν γίνεται τόσα χρόνια να εκχωρείς τα δικαιώματα σου στα ΠΑΣΟΚ και τις ΝΔ και τώρα να θες να το κάνεις με τον ίδιο τρόπο στην Αριστερά. Δεν γίνεται, τώρα που σε κατακρεουργούν να απαιτείς από την αριστερά να σε σώσει όταν τόσα χρόνια την είχες συνολικά στο 12% , γιατί συναλλαζόσουνα με τους σάπιους. Δεν γίνεται να μην θες το μνημόνιο αλλά να θες την Ευρώπη.  Δεν γίνεται ξαφνικά να είσαι τόσο απαιτητικός με την αριστερά, όταν δεν ήσουν  απαιτητικός για οτιδήποτε άλλο. Και δεν είσαι ακόμη.
Δεν είναι δυνατόν να θέλεις να λυθεί ένα πρόβλημα, όταν δεν έχεις συνειδητοποιήσει το πρόβλημα. Τις αιτίες του, τις ρίζες του, τις προεκτάσεις του. Και δεν είναι δυνατόν να μην διακρίνεις τις διαφορές αυτών που ζητάς την ένωση. Γιατί έχουν διαφορές. Λυπάμαι, αλλά έτσι είναι. (δεν είναι της παρούσης αλλά έχουν τεράστιες διαφορές, τις είχαν από πριν και θα τις έχουν πάντα). Και δεν γίνεται να γεφυρωθούν αυτές οι διαφορές ούτε να παραμεριστούν, επειδή εσύ, τώρα κατάλαβες τι γίνεται και βιάζεσαι ως συνήθως,  να σωθείς, όπως όπως. Η πραγματική αριστερά δεν είναι ξωκλήσι, να το επισκέπτεσαι κάθε καλοκαίρι στις διακοπές, με σαγιονάρες και καπελάκι.

Η πραγματική αριστερή λύση, δεν θα είναι προϊόν βιασύνης, ούτε απόγνωσης, ούτε τύχης. Δεν θα γίνει με εξουσιοδότηση του Νόμου 105, με συμβολαιογραφική πράξη, ή με live  συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο. Δεν θα κριθεί στην κάλπη, αλλά θα αρχίσει από εκεί. Δεν θα είναι είδηση, αλλά γεγονός.

Η πραγματική αριστερή λύση ΔΥΣΤΥΧΩΣ, θα δοθεί από τους πολλούς. Από τους αποφασισμένους, για όλα πολλούς, από τους ξεκάθαρους πολλούς, από τους εξεγερμένους πολλούς. Πριν ξαναρωτήσετε γιατί δεν ενώνεται η αριστερά, ρωτήστε τον εαυτό σας, αν ξέρετε την αριστερά και αν την θέλετε. Αριστερά δεν είναι πάντα και μόνο αυτό που έχουμε στο κεφάλι μας. Αριστερά δεν μπορεί να είναι ένα καλύτερο ΠΑΣΟΚ, που θα μας χορτάσει ψωμί...

Όλα τα υπόλοιπα, που ζητάτε και συζητάτε, είναι για τα πάνελ της τηλεόρασης και τα πάνελ του μυαλού μας, Δεν είναι λύσεις ουσίας. Είναι αδιέξοδα. Το θέμα δεν είναι η αυριανή κυβέρνηση. Το θέμα είναι ο σημερινός λαός και η χτεσινή και σημερινή συμπεριφορά και σκέψη του.

Δεν θέλουμε  άλλη κυβέρνηση να φροντίσει τον λαό. Θέλουμε άλλο λαό να φροντίσει για την κυβέρνηση.


ΥΓ1. Σε πολλά σημεία αναφέρεται ο γενικευτικός όρος «αριστερά». Έγινε συνειδητά και εν γνώσει των ουσιωδών διαφορών, για την διευκόλυνση του αναγνώστη…
ΥΓ2. Χρειάζεται και ένα δεύτερο κείμενο, με θέμα τι θα μπορούσε να κάνει μια «αριστερή κυβέρνηση», σε μια τέτοια Ευρώπη…

16 σχόλια:

  1. όλα σωστά λοιπόν.
    Λαικη εξουσια, αυτο δεν λέμε στο λαό?
    Αυτό!.
    Ειναι έτοιμος ο λαός?
    Αν ναι
    τότε παμε για κει.!
    αν ο λαός δεν ειναι, σημαινει ότι απλά εμεις στραβα αρμενιζουμε!
    (και θα το πληρώσουμε) !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω ποιοί είστε εσείς, πάντως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε στον ελληνικό λαό, ποιά είναι η μοναδική του διέξοδος απο την σημερινή κατάσταση.

      Τι πάει να πει, "είναι έτοιμος ο λαός" ? Καθορίζεται η οικονομική σου ανάλυση και η μοναδική λύση την οποία βρίσκεις και εν τέλει προτείνεις, απο την ετοιμότητα ή όχι του ελληνικού λαού ? Εαν ναι, τότε είσαι τυχοδιώκτης. Εξάλλου με αυτήν την λογική, ΠΟΤΕ δεν θα είναι έτοιμος ο λαός, να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή.

      Εκτός εαν προτείνεις να περιμένουμε να γεμίσουν με τουμπανισμένα απο την πείνα, πτώματα, οι δρόμοι των ελληνικών πόλεων, ώστε να μιλήσουμε μετά για λαϊκή εξουσία ... μέχρι τότε ας ασχοληθούμε με καιροσκοπικές συνεργασίες και διαχειριστικές μεθόδους, οι οποίες δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα.

      Διαγραφή
    2. RedFly παρακαλώ μην σβήσεις το σχόλιό μου,μια ήρεμη συζήτηση θέλω να κάνουμε και δεν θέλω να προκαλέσω!

      Τί σας κάνει να νομίζετε ότι άμα κυβερνήσει το ΚΚΕ -μέσω του λαού όπως λέτε- θα πετύχει;Την προηγούμενη φορά απέτυχε παταγωδώς ο σοσιαλισμός!Ξέρω,ήρθε ο Χρουστσόφ και οι υπόλοιποι και τέλος ο Γκορμπατσόφ που την διέλυσε και μπλα μπλα.Μιλάω όμως για την σταλινική εποχή.Υποτίθεται ότι προστατεύετε την ελευθερία έκφρασης και την δημοκρατία.Πώς όμως όταν οι πολίτες συλλαμβάνονταν μόνο και μόνο επειδή ήταν αντίθετοι ιδεολογικά στο κράτος;Ή πώς ήταν ίσοι αφού δεν υπήρχε ίση αντιμετώπιση στο μισθό κλπ;Για να μην τα λέω έτσι ντούκου σε παραπέμπω στο βιβλίο του Αντρέ Ζιντ,"Επιστροφή από την Σοβιετική Ένωση",Γάλλος που έχει ζήσει στην ΕΣΣΔ την εποχή του Στάλιν!Συγκεκριμένα στην σελ.136 αναφέρεται:
      εργάτης 70-400 ρούβλια
      κατώτερος υπάλληλος 80-250 ρ.
      υπηρετικό προσωπικό 50-60 ρ.
      μεσαίοι υπάλληλοι και
      στελέχη,καθηγητές,συγγραφείς 1.500-10.000 ρ. και πάνω
      (Πίνακας του Υβόν.Καμία αμφισβήτηση για την γνησιότητα του πίνακα)

      Αναφέρονται και στην διπλανή σελίδα 5 ρούβλια/ημέρα και λιγότερα.Οι συντάξεις 20-60 ρούβλια κλπ.Ξεκάθαρα όσοι έχουν μια Α γνώση καταλαβαίνουν ότι οι μισθοί ήταν απαράδεκτοι.Και μην πω για τα σπίτια που ήταν 20 τμ το καθένα!!

      Για τις γνωστές δίκες της Μόσχας δεν θα πω,είναι μεγάλο κεφάλαιο πάντως την αλήθεια την ξέρουν όλοι-εκτός από τους κολλημένους-.

      Διαγραφή
    3. Συζήτηση πάνω σε ποιό θέμα θες να κάνεις ?

      Πάνω στις ανησυχίες του Αντρέ Ζιντ και των αστών εργοδοτών του περι Στάλιν ή πάνω στο πρόγραμμα του ΚΚΕ για την Λαϊκή Εξουσία ?

      Για πες μας, τι σε ενδιαφέρει περισσότερο ?

      Διαγραφή
    4. Όπως ανέφερα πιο πάνω ο σοσιαλισμός που θέλει το ΚΚΕ να φέρει απέτυχε την προηγούμενη φορά.Οπότε το δεύτερο συνεπάγεται του πρώτου.Αν βασίζεσαι σε λανθασμένα μοντέλα πώς να βγάλεις την Ελλάδα από την κρίση;

      Διαγραφή
    5. Γλυκέ μου, την εποχή που μεσουρανούσε ο Στάλιν, η Ελλάδα βίωνε την...4η αν θυμάμαι καλά πτώχευσή της. Ο κόσμος πέθαινε απ' την πείνα στον δρόμο, αυτοκτονούσε από απελπισία κλπ. Ακολούθησε η δικτατορία του Μεταξά στα φασιστικά/ναζιστικά πρότυπα, όπου η έννοια της "ελευθερίας και της δημοκρατίας" στην οποία αναφέρεσαι αποτελούσε το πιο ξεκαρδιστικό ανέκδοτο.

      Κι όμως:
      Κανείς δεν είπε ότι ο καπιταλισμός έχει αποτύχει. Κανείς δεν τολμά να το πει και σήμερα που η Ελλάδα βιώνει την...5η πτώχευσή της, και εν έτη 2012 τα παιδιά λιποθυμάνε στα σχολεία από την αδυναμία.

      Πως λοιπόν είσαι τόσο σίγουρος ότι ο σοσιαλισμός απέτυχε;
      Με τι συγκρίνεις την δεκαετία του 1920-30 στην Σοβιετική Ένωση; Με την Ελβετία του 2012 ή με αυτά που υπήρχαν στην εποχή της σε άλλες χώρες; Για την Ελλάδα τα είπαμε, αλλά ας πάμε και στις ΗΠΑ: 12.000.000 άνεργοι από το κράχ του 1929, ενώ σε μια χρονια σημειώθηκαν καμιά 25000 αυτοκτονίες. Και οι ΗΠΑ δεν καταστράφηκαν στον πρώτο παγκόσμιο, δεν είχαν εμφύλιο, ούτε πολέμησαν 10 χρόνια πριν με μόλις...14 χώρες.
      Για ποιά δημοκρατία μιλάς; Γνωρίζεις ότι δικαίωμα ψήφου στους μαύρους των ΗΠΑ, της πιο δημοκρατικής χώρας της δύσης, δόθηκε το 1965, δηλαδή 12 χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν;

      Πως σου προκύπτει λοιπόν η αποτυχία του σοσιαλισμού;
      Εγώ πάλι απορώ με την επιτυχία του, με βάση το τι είχε να αντιμετωπίσει...

      Τα των μισθών δεν μπορώ να τα ελέγξω αυτή την στιγμή γιατί η βιβλιογραφία μου είναι λίγο σκόρπια, αλλά σου υπόσχομαι να το κοιτάξω. Παρόλα αυτά ναι, υπήρχαν διαφορές στους μισθούς, αυτό δεν είναι τίποτε καινούριο. Γι αυτό που αμφιβάλλω πολύ είναι για τα εύρη των διαφορών που δίνεις. Νομίζω ότι δεν ήταν τόσο μεγάλες και σε κάθε περίπτωση δεν αφορούσαν τα στελέχη του κόμματος. Θα το κοιτάξω όμως για πιο συγκεκριμένα.
      Επίσης ξεχνάς λιγουλάκι και τις κατακτήσεις των σοβιετικών όπως π.χ. το 7ωρο που εν έτη 2012 η δύση δεν το έχει κατακτήσει ακόμη.
      Μάλιστα ήδη χάνεται και το 8ωρο...

      Διαγραφή
    6. Επειδή είναι σαν να δείχνεις σε έναν άνθρωπο τον ήλιο, που τον κοιτάει με γυμνό μάτι και έχει τυλωθεί, η ύπαρξη πληρωμένων κονδυλοφόρων, δεν θα επιχειρηματολογήσω πάνω σε αυτό. Όμως θα έπρεπε να ξέρεις ότι η εξέλιξη της κοινωνίας δεν είναι μια γραμμική εξέλιξη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πισωγυρίσματα και αποτυχίες, μέχρι να εδραιωθεί η νέα κοινωνία σε μία δοσμένη χρονική περίοδο. Ο καπιταλισμός όταν ήταν η πρόοδο της κοινωνίας, δεν επικράτησε μία και έξω, υπήρχαν πισωγυρίσματα και συγκρούσεις. Δεν υπάρχει ποιο αντιεπιστημονική θέση, από την θέση που βλέπει την νέα κοινωνία σαν σταθερό και ανεξέλικτο μοντέλο πειραματισμού που μένει αναλλοίωτο και συνεπαγογηκά κάθε επανάληψη του είναι ίδια, με πανομοιότυπα αποτελέσματα. Τίποτα στη ζωή δεν είναι αναλλοίωτο και σταθερό, τίποτα δεν είναι αιώνιο. Όλα υποβάλλονται σε μία αέναη κίνηση και μεταβολή. Άρα αν πιστεύεις ότι η νέα κοινωνία της λαϊκής εξουσίας, θα είναι ίδια με την «έφοδο στον ουρανό» των μπολσεβίκων, τότε πρέπει να ξαναμάθεις την Α-Β. Η παρισινή κομούνα ξεριζώθηκε πριν φυτρώσει, η εξουσία των σοβιέτ αδυνάτησε σχετικά γρήγορα, αλλά κοίταξε από τον ουρανό τα κατορθώματα των παρισινών κουμουνάρων, έτσι και ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα θα εκτοξεύσει την εργατική τάξη και των νέο άνθρωπο σε ύψη που θα βλέπει την εξουσία των σοβιέτ παρωχημένη, αλά που έχει παίξει τον ιστορικό της ρόλο και θα παραμένει μία ηρωική και υπεράνθρωπη προσπάθεια που στη θύμηση της θα συγκινεί κάθε άνθρωπο της νέας κοινονίας.

      Διαγραφή
    7. Έχω βαρεθεί να απολογούμαι για το Στάλιν. Θα πρέπει τώρα να αποδείξουμε ότι οι δυσκολίες να "αναστήσεις" μια κοινωνία από το επίπεδο της τσαρικής Ρωσίας έχοντας να αντιμετωπίσεις τόσους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς ήταν απίστευτες. Να αποδείξουμε ότι παρ' όλα αυτά σε σχέση με τις σύγχρονες της κοινωνίες η σοβιετική ήταν μακράν ανώτερη στις παροχές της. Να δείξουμε ότι δεν υπήρχαν βίλες, αλλά ούτε και παράγκες όπως εδώ. Ότι δεν είχαν ανεργία,ότι δε μετανάστευαν ρακένδυτοι όπως εδώ τότε. Ότι είχαν δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία υψηλού επιπέδου όταν εδώ δεν τολμούσαμε ούτε να τα φανταστούμε. Και τόσα ακόμη.
      Ας απολογηθούν και οι φίλοι του καπιταλισμού για τη φτώχεια, την αποικιοκρατία, τον τρίτο κόσμο, τους παγκόσμιους πολέμους, τους σύγχρονους πολέμους, την Ελλάδα του 2012 και τόσα άλλα απότοκα του καπιταλισμού και μετά ας διυλίσουμε το Στάλιν και τη Σοβιετική Ένωση.
      Αυτές οι κατηγορίες μου θυμίζουν την ατάκα "θέλουν να μας κάνουν Β. Κορέα". Ακόμη και αν ίσχυε, τι να πούμε για όσους θέλουν να μας κάνουν καπιταλιστικό Μπαγκλαντές (οι δικές τους έρευνες το λένε ότι βαδίζουμε προς τα εκεί)?
      Φαίδρα

      Διαγραφή
  2. Για τον συντάκτη του κειμένου αυτού : ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
    Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ενα λαό που πριν δέκα χρόνια ξημεροβραδιαζόμαστε στις τιμές των μετοχών, τρομάρα μας, την ίδια ώρα που ο Τζιμάκος και πεν' έξι "γραφικοί", τραγουδούσαν "κάγκελα παντού" και "ολη η Ελλάδα προσκυνά σώβρακα και φανέλες". Και για να δεις πόσο "Έλληνες" είμαστε, δες πόσοι σαράφηδες έχουν ανοίξει τα "μαγαζάκια" τους και περιμένουν τους εξαθλιβμένους που θα πουλούν τα δαχτυλίδια τους για ενα κομμάτι ψωμί. Αλήθεια, γιατί δεν ρωτάει κανείς ποιο είναι το κατά κεφαλή πνευματικό επίπεδο των νεοελλήνων; Άσχετο! θα πούν, γιασάν ρε μάγκα θα τους πω. Χέστα φίλε! Για να ρωτήσει κανείς τον εαυτό του, θα πρέπει να χει και κανά καθρεφτάκο έστω, να βλέπει τη ψυχούλα του για να την ρωτήσει. Ξέρεις πολλούς τέτοιους; Τώρα πια, μόνο ένας δρόμος υπάρχει : Ο καθρέφτης της πείνας. Τοτε μόνο θα καταλάβουμε οι πολλοί τι θέλει να πει ο ποιητής όταν λέει: "Πριν ξαναρωτήσετε γιατί δεν ενώνεται η αριστερά, ρωτήστε τον εαυτό σας, αν ξέρετε την αριστερά και αν την θέλετε."
    Πάντα γειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ τρεμούρα υπάρχει για τον Στάλιν.Ελεος.
    Οσο για τον Αντρέ Ζίντ ας μην τον σχολιάσω καλύτερα το σοι ήταν.
    Το ΚΚΕ μιλάει για λαική εξουσία - ανατροπή του καπιταλισμού - και κοινωνικοποίηση των βασικών μοχλών της οικονομίας.Μονομερής διαγραφή του χρέους.Εξοδος απο την λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.
    Εγκαθίδρυση της λαικής εξουσίας , ενός οικονομικού μοντέλου που δεν θα παράγει χρέη και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.
    Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και γενικότερα των βασικών μοχλών της οικονομίας.Ανασυγκρότηση της αγοτικής παραγωγής.
    Ολα πρέπει να τεθούν σε καθεστώς πλήρους κοινωνικοποιημένης ιδιοκτησίας, εργατικού ελέγχου και κεντρικού σχεδιασμού με τις διοκήσεις αυτών να είναι άμεσα μετακλητές.
    Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωση του εργαζόμενου λαού.
    Ολα αυτά συνιστούν σύγκρουση με τις δομές της καπιταλιστικής ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπου πρέπει να διακηρυχτεί οτι πλέον δεν δεσμέυουν την χώρα.
    Δεν τους χρωστάμε τίποτα.
    Μας χρωστάνε τον ιδρώτα και το αίμα του εργαζόμενου λαού - αυτών που παράγουν τον πλούτο.
    ΨΗΦΟΣ ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΟ Κ.Κ.Ε.

    GEOHEL153.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. GEOHEL..
    Αυτο που γράφεις ειναι η στρατηγική του ΚΚΕ. Υπάρχει όμως και το πρόγραμμά του, αυτο που γράφει κάτι για .. ΑΑΔΜ...
    το "Δ" ξέρεις τι εννοεί??

    ... Αυτο που λες, η Λαικη Εξουσια, δεν ειναι άλλο τι παρά η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ..!!
    Το ΑΑΔΜ δεν ειναι η δικτατορία του προλεταριάτου !! αλλά ΜΕΤΩΠΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ !!! εξ ου και το "Δημοκρατικό"
    αν..
    ηταν έτσι όπως τα λες θα λέγαμε ΑΑΣΜ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Τόσο εύκολο τόχεις να φέρεις τη Λαικη Εξουσια άμεσα?
    για ... ας μαθουμε το πρόγραμμα του Κόμματος πρώτα
    ΑΛΛΟ ΤΑΧΤΙΚΗ
    ΚΑΙ
    ΑΛΛΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ !!!!!
    έλεος!
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΞΕΧΝΑΣ ΟΜΩΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΑ 2 ΠΡΩΤΑ Α...ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ....ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ,ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ Σ΄ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μετωπο δεν θα κανεις μονο με τους Κομμουνιστες βρε φιλαρακι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέτωπα, συσπειρώσεις, συμμαχίες, συγκυβερνήσεις... Τί έγινε, όλοι (οι πολιτικοί χώροι, ξεκαθαρίζω) που λοιδορούν τόσα χρόνια το ΚΚΕ για απομονωτισμό θέλουν ξαφνικά να γίνουνε μπρατίμια; να χαράξουμε και τα μπράτσα, να γίνουμε αδελφοποιτοί! Πριν από λίγες μέρες ο Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος, στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ: "Μα, το ότι είμαστε στην ευρωζώνη, είναι το ισχυρό διαπραγματευτικό μας χαρτί..." Τα ίδια δε λέει κι ο Σαμαράς; κι η Ντόρα; Δεν είδα όμως κανέναν να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για σεχταρισμό, που δεν συνεργάζεται μαζί τους... Ακόμα κι οι αστοί δημοσιογράφοι, σε όλα τα πανελ, ό,που οθόνη στην Ελλάδα, ρωτάνε τους ΚΚΕέδες "γιατί δεν συνεργάζεται η αριστερά;". Τώρα, αν οι προπαγανδιστές των αντιπάλων σου θέλουν την αριστερά ενωμένη, βάλτε με το νου σας σε ποιανού το όφελος θα 'ναι!
    Θυμάστε εκείνο το παλιό συνθηματάκι "πέντε κόμματα, δύο πολιτικές"; Ε, λοιπόν, το δρόμο χάραξε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ- ΛΑΟΣ, εμπρός για τη μεγάλη συμμαχία της αστικής τάξης! Χωράνε κι η ΔΗΜΑΡ κι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κόπτονται τόσο για το "όραμα της ευρωπαΙκής ολοκλήρωσης"!
    Τί σχέση έχουν όλ' αυτά, φίλοι και σύντροφοι, με την ανάγκη συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους (ΕΒΕ κι αγρότες)για την κατάκτηση της εξουσίας, ας μου εξηγήσει κάποιος, γιατί εγώ η κοντόφθαλμη δεν το καταλαβαίνω... Οι συμμαχίες έχουν στόχο να προάγουν την ταξική συνείδηση κι η αποτελεσματικότητά τους κρίνεται απ' το αν υπηρετούν την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Αν θολώνουν τα νερά και συντηρούν τις αντιλήψεις περί ανθρώπινου καπιταλισμού, μάλλον "το χάσαμε το κορμί, πατριώτη"!
    Η ενότητα είναι πάντα απ' τα κάτω, πάντα στους χώρους δουλειάς και κατοικίας, η εργατική τάξη κατ' αρχήν συσπειρώνεται και παλεύει κι ακολουθούν τα σύμμαχα στρώματα (λίγο απλουστευτικό, αλλά για οικονομία χώρου και χρόνου, έτσι;). Πώς λοιπόν όλοι αυτοί οι υπερεπαναστάτες που σκίζονται για το αυθόρμητο των μαζών και των εξεγέρσεων τόσα χρόνια και τους φταίνε τα δήθεν "σομπρέρο' του ΚΚΕ, τώρα θέλουν απ' τα πάνω συνεργασίες και συμφωνίες; Δεν τους κρύβουμε τον ήλιο, βρε αδερφέ, με τη μικροαστίλα μας;
    Το (ΑΑΔ)Μέτωπο είναι μέτωπο του λαού, δηλ. της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, πάνω σε συγκεκριμένου άξονες πάλης: Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό και Δημοκρατικό. Δεν είναι μέτωπο πολιτικών φορέων και κομμάτων. Να 'στε σίγουροι πως όταν ο λαός αποφασίσει να παλέψει πάνω σ' αυτούς τους άξονες (κι εδώ επανέρχομαι στο Θύμιο:"ρωτήστε τον εαυτό σας, αν ξέρετε την αριστερά και αν την θέλετε")δε θα 'χουμε χρόνο να συζητάμε για συνεργασίες της "αριστεράς"...

    Ανώνυμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια διορθωσούλα: "Δεν είναι μέτωπο πολιτικών φορέων και κομμάτων.", τουλάχιστον όχι των σήμερα υπαρχόντων, γιατί μπορεί πάνω στη συσπείρωση σ' αυτούς τους άξονες να προκύψουν κι άλλα...

    Ανώνυμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θαμπς απ για την ανωνυμη.
    πραγματικα για ορισμενους αδυνατο να καταλαβω τον τροπο σκεψης.
    χρηστο πρεπει να επιστρεψεις στα θρανια και να φτασεις και στο 18ο.
    για το αρχικο τρολ. πλανασαι αγαπητε. ενα απο το "προβληματα" που ειχε το σοβιετικο κρατος ηταν οτι οι εργατες αμοιβοντουσαν με παραπανω χρηματα απο μηχανικους κτλ. και μεχρι ενα σημειο που τα χρηματα δεν ειχαν ουσιαστικο αντικρισμα δεν ειχε και νοημα. αλλα μετα το 56 υπηρχε ζητημα και μεγαλο.
    και για να καταλαβαινεις τι λες μικρε προβοκατορακο, η ΕΣΣΔ οταν εγινε η επανασταση ηταν ενα αγροτικο ημιφεουδαρχικο κρατος, να μην σου πω οταν τελειωσε το βασικο κομματι της ιμπεριαλιστικης επεμβασης που ειχε φτασει.
    οταν λοιπον ξεκιναγε ο Β παγκοσμιος η ΕΣΣΔ ηταν ενα κρατος που ειχε σχεδον ολο τον πληθυσμο της στεγασμενο σε σπιτια -εστω και 20τμ- συγκρινομενα τα στοιχεια με τις καπιταλιστικες χωρες δεν νομιζω να υπαρχει συγκριση. ειχε σχεδον εξαλειψει τον αναλφαβητισμο, ειχε εξασφαλισει δωρεαν υγεια και δεν υπηρχε ανεργεια. επισης η παραγωγη και διανομη αγαθων στον λαο που πειναγε (εξαληψη θνησιμοτητας) καθως και η παραγωγη μηχανων που εφιαχναν μηχανες ειχει χτυπησει κοκκινα. για ολα αυτα και αλλα πολλα αντε μου και στο γεροδιαολο επιτελους με τις μλκς καθε φορα, που διαβαζεται τον καθε καραγκιοζη αστο και τον κανετε σημαια, καραγκιοζηδες
    modesto

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.