23 Νοεμβρίου 2011

Ευρωζώνη: Ποιός χρωστάει τι σε ποιόν;


ΕικόναΜε ένα εντυπωσιακό διαδραστικό γράφημα η ιστοσελίδα του BBC επιδιώκει να φωτίσει μια πολύπλοκη εικόνα, ποιός χρωστάει, πόσα και σε ποιόν. Τα δεδομένα αντλήθηκαν από τη Bank for International Settlements data και για κάθε χώρα αναφέρεται το συνολικό χρέος της χώρας (δημόσιο και ιδιωτικό).

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα που είναι η μοναδική χώρα στο «κόκκινο», αφού η κατάσταση της οικονομίας της θεωρείτε υψηλής επικινδυνότητας, το συνολικό χρέος είναι 0.4 τρις ευρώ που αντιστοιχεί σε περίπου 40 χιλιάδες ευρώ χρέος ανά κάτοικο. Το μεγαλύτερο μερίδιο χρέους είναι προς τη Γαλλία (40 δις ευρώ) και ενώ το ελληνικό δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) είναι 166%, το συνολικό ελληνικό εξωτερικό χρέος είναι 252% προς το ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρόλο που η ελληνική οικονομία είναι σχετικά μικρή για τα δεδομένα της ευρωζώνης ο μεγαλύτερος φόβος όλων άμα καταρρεύσει είναι η «μετάδοση» δηλαδή ότι μπορεί να συμπαρρασύρει μαζί της μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Ιταλική.

Παρόλο που το γράφημα περιλαμβάνει την Αμερική και την Ιαπωνία δεν περιέχει την Κίνα λόγω του ότι τα στοιχεία για αυτή τη χώρα δεν ήταν επαρκή και επαληθεύσιμα, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του BBC.

Εντύπωση επίσης προκαλούν τα δεδομένα για την Ιρλανδία. Λόγω του χρεωμένου Ιρλανδικού τραπεζικού τομέα το συνολικό χρέος της χώρας φτάνει τα 1,7 τρις ευρώ που αντιστοιχούν σε 400 χιλιάδες χρέος ανά κάτοικο. Με παρόμοιο ΑΕΠ με το ελληνικό (0.2 τρις ευρώ) έχει 110% δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ αλλά 1100% συνολκό χρέος προς το ΑΕΠ. Η Ιρλανδία χρωστάει 105 δις ευρώ προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
http://www.koutipandoras.gr/?p=12290
Δείτε το διαδραστικό γράφημα και πειραματιστείτε με τα δεδομένα κάθε χώρας εδώ:
http://www.bbc.co.uk/news/business-15748696

4 σχόλια:

  1. Ακολουθωντας το γραφημα και πειραματιζομενος με τα χρεη, διαπισωσα οτι μονο σε εμας δε χρωσταει κανεις... πως γινεται αυτο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεγοντας εμας εννοεις σαν ΕΛΛΑΔΑ η σαν εργαζομενους ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιχαίνομαι αυτήν την "εθνικοποίηση" των χρεών ... Δεν χρωστούν κράτη σε κράτη, αλλά κράτη, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις σε Τράπεζες. Και φυσικά οι Ελληνικές Τράπεζες κρατούν στα χέρια τους και ομόλογα άλλων κρατών !

    Εξάλλου δεν είναι αυτό το πρόβλημα της Ευρώπης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως Redfly δεν νομίζω ότι ο καπιταλισμός έχει χάσει τον κρατικομονοπωλιακό χαρακτήρα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.