28 Νοεμβρίου 2011

Οι κινέζικες πόλεις - φαντάσματα


Στις διάφορες περιηγήσεις μου στο διαδίκτυο  (γνωστές και ως κάψιμο) έχω πέσει εδώ και πολύ καιρό πάνω σε ένα θέμα, το οποίο το έχουν αναδείξει κυρίως αμερικάνικα και γενικά αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης (καθόλου τυχαίο αυτό).

Απ ότι φαίνεται οι Κινέζοι κατασκευάζουν εδώ και αρκετά χρόνια πόλεις ολόκληρες οι οποίες παραμένουν στην πλειοψηφία τους ακατοίκητες. Μεγάλες πόλεις, σύγχρονες, με ουρανοξύστες  και ολοκαίνουριες κατοικίες, κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής, εμπορικά κέντρα, ολοκληρωμένο και σύγχρονο οδικό δίκτυο, κτίρια κοινής ωφέλειας, πάρκα, με λίγα λόγια τα πάντα! Ο,τι χρειάζεται μια σύγχρονη πόλη.

Δείτε μερικά από τα σχετικά links (υπάρχουν πολλά εκεί έξω).


http://www.bbc.co.uk/news/10163801

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1339536/Ghost-towns-China-Satellite-images-cities-lying-completely-deserted.html

http://www.time.com/time/photogallery/0,29307,1975397_2094492,00.html

Σε κάνει να σκέφτεσαι: "που είναι τα ζόμπι"??
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσεις τους οικονομικούς δείκτες και να παρουσιάσεις υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ένας από αυτούς είναι να χτίζεις σαν να μην υπάρχει αύριο. Επίσης με αυτόν τον τρόπο ανθίζει ο κατασκευαστικός κλάδος και εξασφαλίζεις πολλές θέσεις εργασίας (σκεφτείτε πόσες δραστηριότητες επωφελούνται από αυτό. Από τη βαριά βιομηχανία χάλυβα και τσιμέντου μέχρι τα απλά εμπορικά καταστήματα).
Ωστόσο στο διαδίκτυο (αυτό το μαγικό εργαλείο) η συνομωσιολογία δίνει και παίρνει για τους λόγους για τους οποίους έχουν κατασκευαστεί αυτές οι πόλεις. Μερικές από τις θεωρίες έχουν όντως πλάκα

Οι κατοικίες αυτές παραμένουν στην πλειοψηφία τους απούλητες (εξ ου και "κινέζικες πόλεις - φαντάσματα) διότι είναι πολύ ακριβές σε σχέση με τις απολαβές του μέσου Κινέζου. Αποτελούν ωστόσο ελκυστική επένδυση για τους έχοντες της χώρας.
Το αποτέλεσμα είναι: πόλεις σχεδόν άδειες και κτίρια σε πολλές περιπτώσεις, με εμφανή τα σημάδια φθοράς.

Πολλές απούλητες κατοικίες. Εδώ θα μου πείτε στη μικρή Ελλάδα είναι κοντά 200.000 ενώ υπάρχουν τόσοι και τόσοι άνθρωποι που μένουν στο ενοίκιο, για να μη μιλήσουμε για τους άστεγους.
Βασανίστηκα για το αν έπρεπε να βάλω το παρακάτω βίντεο, διότι τόσο το ύφος του δημοσιογράφου όσο και του ανταποκριτή δεν μου άρεσε. Επίσης είναι αρκετά μονομερής η κάλυψη. Μπορείτε να το δείτε για τα ωραία πλάνα του και να παραβλέψετε τον προπαγανδιστικό του ρόλο (ως γνωστόν στο δυτικό κόσμο υπάρχει μία προσπάθεια να δαιμονοποιηθεί η Κίνα και οι λόγοι είναι φυσικά οικονομικοί, λόγω ανταγωνισμών κτλ).

11 σχόλια:

  1. Αν άκουσα καλά μιλά για 64.000.000 άδεια διαμερίσματα. Αν είναι αλήθεια τότε, με 4 άτομα έκαστο εγώ σου βάζω, μιλάμε για στέγαση 256.000.000 εκατομμυρίων ανθρώπων!

    Αν όντως αυτά υπάρχουν και μένουν άδεια, τότε ο παραλογισμός έχει φτάσει σε όρια που δεν μπορώ να τα συλλάβω. Εναλλακτικά βέβαια...απλά μας δουλεύουν.
    Το κακό είναι ότι στην εποχή μας είναι πολύ πιθανά και τα δύο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το βρίσκω καθόλου απίθανο Αναγνώστη. Καθώς και στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 περίπου, απούλητες κατοικίες, οι οποίες σε συνθήκες λαϊκής εξουσίας-οικονομίας απλά θα διαμοιράζονταν σε "άστεγες" λαϊκές οικογένειες ... δηλαδή περίπου 800.000 άνθρωποι, το 7-8% του ελληνικού πληθυσμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι τοσα λεει.
    Αναρωτιεμαι αν μας δουλευουν, οντως. Υπαρχει τοσο υλικο ομως απο σχετικα "αξιοπιστα" sites. Δεν θα δμιουργουσαν θεμα απο το πουθενα
    Το προβλημα για μενα ειναι στην παρουσιαση.

    παρουσιαζουν το θεμα λες και στις χωρες τους ειναι ολα αυτα λυμενα (εχουν ολοι σπιτι, δεν υπαρχουν αστεγοι, φτωχοι κτλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιός ξέρει...μπορεί. Δεν το αμφισβητώ, απλά δεν ξέρω.

    Κοιτάξτε όμως κι αυτό:
    http://goo.gl/zFszv
    Και μιλάμε για το 20% της κόκκινης γραμμής ε;

    Πάντως επείγει να έρθει ο σοσιαλισμός στην Κίνα... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Aντιγράφω ένα σχόλιο ενός Ελληνα μετανάστη στην Αυστραλία, (όπου έχει εκτός απο Ελληνες και πολλούς Κινέζους) απο το techiechan.com:

    σχετικά με τις τρομακτικές Κινέζικες επενδύσεις που γίνονται τοπικά:

    http://www.youtube.com/watch?v=pbDeS_mXMnM

    Δες το, αξίζει. Μιλάμε για νεόδμητες πόλεις (πληθυντικός-πόλεις) 10-12 εκατομμυριών κατοίκων, ακατοίκητες. Δεν πρόκειται για μύθο, έχω δύο συνάδερφους Κινέζους και έχουν πάει και τις έχουν δει. Φυσικά και ούτε πρόκειται ποτέ να κατοικηθούν, γιατί μιλάμε για διαμερίσματα $200k-$300k, ενώ ο μέσος εργαζόμενος Κινέζος έχει ίσα ίσα χρήματα να νοικιάσει μία τρύπα με άλλους 9. Μιλάμε για ανθρώπους (εργαζόμενους) που μοιράζονται όχι σπίτι, όχι δωμάτιο, αλλά κρεβάτι με κάποιον άγνωστο.

    Για τις τυχόν εισαγωγές των Κινέζων: γύρισε χτες ο κολλητός μου απ’το Πόρτ Χέντλαντ (βόρεια αυστραλία), στο οποίο είναι οδηγός τρένων. 12ωρη βάρδια ορυχείο-λιμάνι, στο μεγαλύτερο τρένο του κόσμου. 6 χιλιόμετρα τρένο, αν μπορείς να φανταστείς τέτοιο πράγμα, αν δεν μπορείς ορίστε το βίντεο:

    http://www.youtube.com/watch?v=9LsuNWjRaAo

    Τί έχει μέσα; Σιδηρομετάλλευμα. Που πάει; Κίνα. Πόσο κάνει; Κάθε φορτωμένο τρένο έχει εμπόρευμα αξίας $15εκ-$40εκ ανάλογα πόσο το έχουνε φορτώσει. Ο μισθός του οδηγού είναι $210k το χρόνο + σπίτι και όλα τα έξοδα (γιατί δε βρίσκουνε ανθρώπους, όποιος έχει άδεια ντιζελομηχανής να μου στείλει βιογραφικό )

    Είναι μια τεράστια φουσκάρα η Κίνα φίλε, κι όταν σκάσει θα πάρει πολύ κόσμο ο διάολος…

    Ναι σύμφωνοι είναι 34% η κατανάλωση, ενώ στις “ανεπτυγμένες” χώρες είναι 70%, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί αυτό να ανέβει χωρίς να χάσει η Κίνα το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, ή αν θα το αφήσουν η μανταρίνοι να συμβεί, γιατί σημαίνει απλά ότι θα πρέπει να πληρώσουν μισθούς της προκοπής.

    Χώρια το αν θα πρέπει να θεωρούμε την κατανάλωση ανάπτυξη και ΑΕΠ, αλλά άλλη κουβέντα αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. spiral!! Το βιντεο ειναι 8 λεπτα και επι 8 λεπτα περναει το τρενο!! Τι τερας ειναι αυτο?!?!
    (θα μπορουσε να το βαλει ο Αντονιονι σε ταινια. Χωρις περικοπες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρε παιδιά ακριβώς το ίδιο, αλλά σε μικρότερη κλίμακα λόγω πληθυσμού, έγινε στην Ιρλανδία. Έκτισαν αν δεν κάνω λάθος 600000 νέες κατοικίες και σε ένα ντοκυμαντέρ της ΝΕΤ σχετικό ένας Ιρλανδός εργαζόμενος έλεγε:"Πόσο βλάκες ήμασταν να πιστεύουμε ότι θα έρθει τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων να τις κατοικήσει" την ίδια ώρα που η εικόνα έδειχνε μια αντίστοιχη περιοχή με άδειες κατοικίες όμοια προς τις κινεζικές πόλεις φαντάσματα. Ή μήπως αυτό που συνέβη και συμβαίνει στις ΗΠΑ στον ίδιο τομέα είναι διαφορετικό; Είναι ακριβώς το ίδιο αλλά απλώς δεν γίνεται με το συγκεντρωτισμό που εμφανίζεται στην Κίνα, ώστε να παίρνει τη μορφή πόλεων φαντασμάτων. Βλέπετε εκεί ο κεντρικός σοσιαλιστικός σχεδιασμός μετατράπηκε σε κεντρική καπιταλιστική διαχείριση. Η μόνη θεωρία συνωμοσίας είναι ο απάνθρωπος καπιταλισμός όπου η υπερπαραγωγή αγαθών δεν μπορεί να απορροφηθεί από αυτούς ακριβώς που τα έχουν ανάγκη. Εξάλλου το ομολογούν και οι "αντικειμενικοί" δημοσιογράφοι του ρεπορτάζ ότι πρόκειται για φούσκα. Απλώς δεν προσθέτουν ότι πρόκειται για άλλη μια φούσκα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής η οποία κυκλοφορεί με τη μη συγκεντρωτική μορφή στις χώρες τους κάτω από τη μύτη τους αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Το ανατριχιαστικό δεν είναι αυτό. Με ανησυχεί πολύ περισσότερο ότι αυτά είναι σημάδια ενός πιθανού πολέμου. Διότι όταν ο καπιταλισμός αγγίζει και ξεπερνά αυτά τα όρια του παραλογισμού συνήθως οδηγείται στην πιο βίαιη μορφή καταστροφής κεφαλαίου για να ξαναβάλει πάλι τον κύκλο της παραγωγής σε κίνηση πάνω στα πτώματα των νεκρών ενός πολέμου και στη δυστυχία και αθλιότητα όσων επιβίωσαν.
    ΧιΟμικρον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Xιομικρον:
    για την Ιρλανδια δεν το ηξερα. Στις ΗΠΑ οντως εγινε κατι αντιστοιχο σε μικροτερη κλιμακα (αλλα ειπαμε και στην Ελλαδα εχουμε 200.000 απουλητες)

    Τωρα για τους δημοσιογραφους..τα ειπα και στο θεμα, σιγα μην βγαλουν και μαντιλακι να κλαψουν για τα κινεζακια που ζουν στιβαγμενα και δε μπορουν να παρουν σπιτι. Αυτο που δεν μας λενε ειναι πως ζει ο κοσμος στη χωρα τους (ειδικα τα αμερικανακια) και ποσο ευκολο ειναι να παρει ενα σπιτι εκει. Ποσοι ζουν κατω απο γεφυρες..

    Συμφωνω απολυτα με τις τελευταιες γραμμες του σχολιου σου. Αυτο φοβαμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για τα αμερικανικά δεδομένα το παρακάτω βίντεο είναι επανάσταση:

    Το Αμερικάνικο (και Ελληνικό;) όνειρο

    Ο μηχανισμός "γένεσης" χρήματος και πως τον γκρεμίζουμε!
    (Manny θα σού αρέσει!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οντως για αμερικανικο βιντεο ειναι καλο (το εχω δει παλιοτερα)
    ευχαριστω : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ο παραλογισμός του καπιταλισμού σε νέα επίπεδα τρέλας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.