25 Μαΐου 2011

Κίνημα "αγανακτισμένων": παρατηρήσεις και αντιπρόταση

Από το Γλόμπινγκ

Κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα και την επιθυμία του κόσμου να κατέβει στους δρόμους. Η σημερινή κίνηση των “αγανακτισμένων”, έρχεται ως αντανάκλαση των εξ αντανακλάσεως πάλι των ισπανικών κινητοποιήσεων της 15 Μάη, όπως καθιερώθηκε πλέον.
Μολονότι η “αγανάκτιση” μπορεί κι αυτή να αποτελεί κίνητρο, το ερώτημα είναι: τόσα χρόνια, από τη δεκαετία του 90 που άρχισε ο βιοτικός κατήφορος των Ελλήνων πολιτών, αγανάκτιση δεν υπήρχε; τώρα δηλαδή κορυφώθηκε; Η μήπως ή “επανάσταση” έγινε ένα trend, ένα πανηγύρι αγανάκτισης χωρίς πραγματικό πολιτικό στόχο; γιατί όλα αυτά για τα οποία υποτίθεται ότι θα διαμαρτυρηθούν οι “αγανακτισμένοι” προϊόν πολιτικής είναι και επομένως το “κίνημα” πολιτικούς στόχους πρέπει να βάλει, η απλά μπορεί να μη βάλει τίποτα και να γίνει μια μόδα που θα ξεφουσκώσει χωρίς να ενοχληθεί ιδιαίτερα το σύστημα.

Πόσο “αυθόρμητo” είναι αυτό το κάλεσμα; μπορεί να αποδείξει κανείς ότι πίσω απ' αυτό δεν κρύβονται κάποιες πολιτικές δυνάμεις; Γνωρίζουν πολύ καλά, η κυβέρνηση και τα κέντρα αποφάσεων ότι η ραγδαία χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου όλων θα δημιουργήσει οργή και ξεσηκώματα. Λέτε να μην έχουν επεξεργασμένα σχέδια εκτόνωσης; καλούμε όλους όσους, καλόπιστους και πραγματικά οργισμένους πολίτες που θέλουν (και καλά κάνουν) να κατέβουν σήμερα στις κινητοποιήσεις αυτές, να δουν κατά πόσο “αυθόρμητο” είναι αυτό, από που ξεκίνησε και τι σκοπό έχει. Γιατί αν δεν έχει σκοπό είναι απλό πανηγύρι εκτόνωσης. Στην Ισπανία έγιναν κάποιες διεργασίες (καλώς έγιναν) άρχισαν κάποιοι προβληματισμοί και υπήρξε κάποια λίστα αιτημάτων την οποία, βλέποντάς την κανείς, σε αρκετά σημεία δεν διαφέρει από ορισμένα μέτρα που ήδη δρομολόγησαν οι κυβερνήσεις (οι indignados ζητάν σύνταξη στα... 65, τα ίδια λεν και οι κυβερνήσεις).
Και φυσικά, στις σημερινές κινητοποιήσεις υπερτονίζεται το “ακομμάτιστο” κλπ. Στην πραγματικότητα δηλαδή, βάζουν όρους στο ποιος θα'ρθει και ποιος όχι. Δηλαδή χιλιάδες κομμουνιστές, αριστεροί και άλλοι, που έχουν το θάρρος της πολιτικής τοποθέτησης, που διάλεξαν δρόμο εδώ και χρόνια, που δεν βολεύτηκαν πουθενά στο δημόσιο, που έχουν μια συγκεκριμένη προοπτική στο μυαλό τους, που πολλοί απ' αυτούς έχουν δεχτεί μια συγκεκριμένη πρόταση που έριξε το ΚΚΕ στο τραπέζι, της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας με συγκεκριμένη στόχευση, όλοι αυτοί δηλαδή για να κατέβουν σήμερα (όπως κι αυτοί έχουν δικαίωμα) να απαρνηθούν την ιδεολογία τους, την αγωνιστική τους πείρα που είναι μεγαλύτερη, να “ξεβαφτούν” για σήμερα και να γίνουν ένα με το “ακομμάτιστο” πλήθος; Όχι φίλοι μας. 
Εσείς βάζετε όρους τελικά, όχι εμείς!
Εμείς σας καλούμε ΟΛΟΥΣ στα συλλαλητήρια του Σαββάτου (11 η ώρα στην Ομόνοια για Αθήνα, Άγαλμα Βενιζέλου για Θεσσαλονίκη) που οργανώνουν οι συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ για τους εργαζόμενους, της ΠΑΣΥ για τους αγρότες, της ΠΑΣΕΒΕ για τους αυτοαπασχολούμενους – μικρούς επιχειρηματίες, του ΜΑΣ για τους φοιτητές και της ΟΓΕ από το κίνημα των γυναικών. Και πίσω απ' όλα αυτά, βρίσκεται (δεν κρύβεται) η αγωνιστική παράδοση και η πολιτική πείρα του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ σας λέει, δεν χρειάζεται να συμφωνείτε σε όλα μαζί μας. Κατεβείτε μαζί μας γιατί εμείς έχουμε να σας δώσουμε ένα σαφές αγωνιστικό πλαίσιο ( http://www.pamehellas.gr/fullstory.php?lang=1&wid=1325 ). Εμείς δεν μένουμε μόνο στην “αγανάκτιση”. Την κρατάμε μέσα μας και την μετατρέπουμε σε συνειδητή πολιτική πάλη, σε ψύχραιμο αγώνα με τελικό στόχο τη νίκη! Και η "λεπτή" ειρωνία "σιγά μην ξυπνήσουμε του Έλληνες" είναι ένα αστείο για να γελάσουμε. Μόνοι μας παραδεχόμαστε το χαμηλό αγωνιστικό επίπεδο του λαού μας και ξέρουμε τις αιτίες που "η πατρίδα κοιμάται". Το ξύπνημα θα έρθει αργά η γρήγορα, ελπίζουμε η σημερινές κινητοποιήσεις να συμβάλλουν θετικά στο "ξύπνημα". Αλλά παιδιά, προτάσεις υπάρχουν και διέξοδο για την κρίση. Ακούστε τες, κρίνετε και αξιοποιήστε τες θετικά, κι αν μας αρνηθείτε εμάς τους κουκουέδες σαν "κομματόσκυλα" (ενώ εμείς τίμια απευθυνόμαστε σε σας) εμείς πάλι θα σας καλούμε. 

11 σχόλια:

  1. Πάντως εγώ θα κατέβω, αν και λογαριασμό στο φατσοβιβλίο δεν έχω για λόγους αρχής. Θα κατέβω όμως περισσότερο από περιέργεια για να επιβεβαιώσω αυτό που σκέφτομαι από καιρό:
    - Αν τη συγκέντρωση την προμοτάρει απο το ραδιόφωνο, την tv και το site του ο (βρωμο)ΣΚΑΪ, το πράμα βρωμάει ακόμα περισσότερο!

    Και για του λόγου το αληθές: http://tinyurl.com/3fmz9f4

    spiral architect

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι λάθος για μενα να λείπουν από εκει οι κομμουνιστες και γενικά άνθρωποι με εμπιρία και να αφήσουν μια καλή ευκαιρία ζύμωσης απόψεων να πάει χαμένη. Ειναι τρομερή αυτη η καχυποψια προς το αυθόρμητο. Αυτοι που λέτε πως "προμοτάρουν΄" απλά προσπαθουν να ειναι κοντα για να το ελέγξουν γιατι το φοβούνται. Η αριστερτά και το ΚΚΕ (για μενα το ΚΚΕ ειναι η κυρια δυναμη της Αριστεράς αλλά υπάρχουν κι άλλοι στην Αριστερά) δεν εχει να φοβηθεί κατι. Ισα ισα. Αν σπασει ο διαολος το ποδαρι του και για όλους τους λάθος λόγους αυτο το fbκατι συσπειρώσει χιλιαδες ανένταχτους που για οποιοδήποτε σωστό η λάθος λογο δε γουσταρουν τα αριστερα κόμματα(η απο προπαγανδα η από άποψη-δικαιωμά τους ειναι) τοτε θα ειναι σωστό όλοι αυτοί να μείνουν μετεωροι ΄και έρμαια σε απόψεις που για σας είναι λάθος; Πως γίνεται αυτό; Το ΚΚΕ δεν χτυπάει πορτες ανένταχτων για να προτείνει πολιτικές; Τότε γιατί όχι τώρα, γιατί οχι εκεί; Σκεφτείτε το.
    Εγω παντως θα ειμαι καιτο Σαββατο εκει. Με αγαπη και εκτιμηση ειλικρινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλά τα λες σύντροφε.
    Με το Κ.Κ.Ε αντίσταση και πάλη. Μόνο με συγκεκριμένο στόχο και πλαίσιο πάλης θα έχουμε αποτελέσματα. Να μην εγκλωβίζεται ο κόσμος στα δήθεν ακομμάτιστα. Υπάρχει το Κόμμα που είναι δίπλα του και μπορεί να παλέψει για την ανατροπή και αυτό είναι το Κ.Κ.Ε.
    Το Σάββατο όλοι στα συλλαλητήρια με το Π.Α.ΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο λαός και η πατρίδα μας, η αριστερά πρέπει να αγκαλιάσει όλες τις μορφές αντίστασης.Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας απέναντι στη βάρβαρη πολιτική, είναι πολιτική πράξη.Η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων, έστω σε μία τέτοιου είδους συγκέντρωση, είναι ένα πρώτο βήμα, πολύ σημαντικό, για τους κοινωνικούς αγώνες.Και το ΚΚΕ, με την πείρα που έχει στην οργάνωση πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά, ώστε αυτό το κίνημα, να γίνει αποτελεσματικό.Πρέπει να δημιουργηθεί ένα καινούριο ΕΑΜ.Όσο για τους δημοσιογράφους, αυτοί αναγκαστικά έπρεπε να δείξουν το γεγονός, γιατί από το προηγούμενο βράδυ είχε βουήξει το facebook.Καλό αγώνα σύντροφοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ρωτήσω κάτι τους κατέχοντες την μια και μοναδική αλήθεια;
    Έχετε στ αλήθεια συννετάσχει σε διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ;
    Τι γίνεται μετά την περατζάδα παύλα λειτανεία παύλα επιτάφιο διαδήλωση του ΠΑΜΕ;
    Εγώ που δεν είμαι μέλος του κόμματος, τα τελευταία πολλά χρόνια, συμμετέχω.
    Και μπορώ να διαβεβαιώσω όλους τους συντρόφους, πως μετά, δεν μένει ρουθούνι καπιταλιστή.
    Αυτοκτονούν, αυτομαστιγώνονται, τους λούζει κρύος ιδρώτας, πουλάνε τις γυναίκες τους, μπαρκάρουν για άλλους καπιταλιστικούς παραδείσους.
    Είναι τόση η μαχητικότητα του εμπνευσμένου συνθήματος "φέ-ρτε, πί-σω, τααααα κλεεε-μεεε-ναααα" και τόση η επαναστατικότητα που εμπνέει "η Μαργαρίτα η Μαργαρώ" σαν παίζει στα μεγάφωνα, είναι τόση η αγανάκτηση των συμμετασχόντων απ την τόσο απροκάλυπτη συνοδεία του ενός και μοναδικού τροχονόμου που βαδίζει αυθάδικα δίπλα, που πάντα λέω, να όπου νάναι, τώρα, σε λίγο, στο τσακ και πήραμε τα χειμερινά ανάκτορα.
    Τελικά, φοβάμαι πως θα δικαιωθώ. Έχετε τόσο μα τόσο πολύ απογοητέψει χιλιάδες αριστερούς, που αναρρωτιέμαι μπας και επίτηδες πάτε να κατεβάσετε αυτό το έρμο το κόμμα στο 5%...
    Κάτι κάνανε κάποιοι. Ακόμα δεν ξέρουμε, δεν φάνηκε. Ίσως και νάναι απλά μια βαλβίδα εκτόνωσης.
    Σοβαρά;
    Και τι είναι οι πορείες του ΠΑΜΕ; Επανάσταση;

    mbiker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @mbiker
    Αν πράγματι έχεις να κάνεις κριτική στα πράγματα που αναφέρεις, μπορείς να το κάνεις σε κάποια σύσκεψη που θα οργανώσει η γραμματεία του ΠΑΜΕ της πόλης σου τις επόμενες μέρες εν όψει απεργίας στα μέσα Ιουνίου. Δεν θα σε εμποδίσει κανείς και είναι και το καλύτερο για το κίνημα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο εγωισμός της σύγχρονης αριστεράς, που -λες και σέρνει πίσω της μόνο τα κουσούρια του παρελθόντος- βλέπει παντού προβοκάτορες, την έχει οδηγήσει προ πολλού σε αδιέξοδο. Το κόμμα που ακολουθείτε θα μπορούσε να είναι η αφετηρία για πραγματικές και ουσιασιαστικές αλλαγές, όντας η πιο μεγάλη "δεξαμενή" υποψιασμένων ανθρώπων. Αντ' αυτού, η αντίσταση, η ανυπακοή και όλα αυτά τα όμορφα που επαγγέλλεται δυστυχώς δεν φαίνονται πουθενά. Αν πραγματικά θέλετε μπορείτε να ξεκινήσετε την αντίσταση με επ' αόριστον απεργίες, καταλήψεις και μαζικά μποϋκοτάζ των υπερτιμημένων προϊόντων του καπιταλιστικού καταναλωτισμού. Αντ' αυτού -και προσπαθώ να το θέσω όσο πιο μετριοπαθώς μπορώ γιατί δεν είναι πρόθεσή μου να προβοκάρω- στα μάτια μου το ΚΚ είναι εδώ και χρόνια ένας γραφικός κομπάρσος που αναπαράγει τους ίδιους βερμπαλισμούς ξανά και ξανά, σε τέτοιο βαθμό που έχουν πια χάσει το νόημά τους. Δράση κύριοι και όχι λόγια, όχι μεμονωμένες πορείες και μικροσεχταριστικά συμφέροντα, εδώ μιλάμε για τη ζωή και για το μέλλον μας, για τη μετάλλαξη του καπιταλισμού σε μεταμοντέρνο φεουδαλισμό. Όχι για κάποια αντιπαράθεση των θεωριών και των ερμηνειών τους. Δράση - πρόταση - όραμα! Όχι στείρα άρνηση κενή περιεχομένου...

    Με εκτίμηση,

    ένας εκ πεποιθήσεως απέχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. To Σάββατο θα είμαι όλη μέρα στους δρόμους, και το γουστάρω. Το πρωί θα πάω για πρώτη φορά μετά απο χρόνια με το ΠΑΜΕ(κυρίως για να στηρίξω την μεγαλύτερη ελπίδα μέσα στην κρίση), το απόγευμα στην αντιφασιστική που καλούν στα Πατήσια. Ελπίζω να μην είμαι ο μόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε ου υπογραφεις ως "ενας εκ πεποιθησεως απεχων"

    Καποια απο αυτα που λες ειναι σωστα, οπως
    ""Δράση κύριοι και όχι λόγια, όχι μεμονωμένες πορείες και μικροσεχταριστικά συμφέροντα, εδώ μιλάμε για τη ζωή και για το μέλλον μας, για τη μετάλλαξη του καπιταλισμού σε μεταμοντέρνο φεουδαλισμό. Όχι για κάποια αντιπαράθεση των θεωριών και των ερμηνειών τους. Δράση - πρόταση - όραμα! Όχι στείρα άρνηση κενή περιεχομένου...""

    Μα αφου εσυ απεχεις, πως μπορεις να εχεις την απαιτηση να δρασουν οι αλλοι για εσενα? Εκτος και αν δεν καταλαβα τι εννοεις, οποτε σου ζηταω συγγνωμη προκαταβολικα για την παρανοηση.
    Το ΚΚΕ δε θα κανει την οποια αντιδραση, επανασταση, για εμας. Αυτο που προσπαθει να κανει ειναι να βαλει ολους εμας σε μια διαδικασια να διεκδικησουμε οι ιδιοι τα δικαιωματα μας. Ετσι το αντιλαμβανομαι εγω που δεν ειμαι μελος του ΚΚΕ, αλλα συμμετεχω σε οτι καλει (απεργιες, πορειες συλλαλητηρια, πολιτιστικες εκδηλωσεις).
    Πηγα στη συγκεντρωση τον αγανακτισμενων αλλα θα παω και το Σαββατο στη συγκεντρωση που καλει το κκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριοι άμα θέλετε να ξεπεράσει ο κόσμος την προκατάληψη απέναντι σας μην είστε τόσο επικριτικοί. 30000 κοσμος στο Σύνταγμα χωρίς κανένα διεκδικητικό πλαίσιο δεν είναι ότι καλύτερο, αλλά σίγουρα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να ξυπνήσει ο κόσμος, από το να πίνει φραπέδες και να βλέπει ΣΚΑΙ. Όλοι στο Σύνταγμα λοιπόν απόψε και το Σάββατο πρωί όλοι στην Ομόνοια...
    ΚΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.