19 Μαΐου 2011

Βιβλιοπροτάσεις - μέρος 1ο

Σύμφωνα με κάποια έρευνα (την οποία μπορεί και να έβγαλα από το μυαλό μου) οι Έλληνες διαβάζουμε πιο πολύ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (θες γιατί τότε έχουμε πιο πολύ ελεύθερο χρόνο -αν και αυτό σαν δικαιολογία μου φαίνεται, όποιος θέλει βρίσκει πάντα χρόνο για διάβασμα- θες γιατί ξεχυνόμαστε κοπαδιαστά στις αναρίθμητες παραλίες της χώρας μας και μας αρέσει να διαβάζουμε κάτι αραχτοί στις ξαπλώστρες ενώ απολαμβάνουμε τον ήλιο). Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και με το καλοκαίρι προ των πυλών, είπαμε να προτείνουμε κανένα βιβλίο (καλύτερο -όσο σχετικό και να ακούγεται αυτό-από αυτά που βρίσκονται στις λίστες ευπώλητων στα διάφορα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία).
Τα περισσότερα από τα παρακάτω βιβλία συνδυάζουν ποιότητα (και κάποια από αυτά και ποσότητα) και σχετική απλότητα (υπό την έννοια ότι διαβάζονται αρκετά εύκολα, όχι δηλαδή απλοϊκότητα). Επίσης είναι διαχρονικά τα αγαπημένα βιβλία του αρθρογράφου.


1. Σφαγείο Νο 5 - Kurt Vonnegut

Ένα λατρεμένο βιβλίο του Manny. Το έχει προτείνει σε όλους όσους γνωρίζει και το έχει δωρίσει αρκετές φορές. Μια σουρεαλιστική δοσμένη με υπέροχο χιούμορ και ευαισθησία ως προς τη ζωή, την κάθε ζωή, εκδοχή μίας αληθινής πολεμικής ιστορίας, με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και όχι μόνο. Τον κεντρικό χαρακτήρα του βιβλίου θα τον αγαπήσετε πολύ. Το βιβλίο είναι σε ένα βαθμό αυτοβιογραφικό και αναφέρεται στο βομβαρδισμό της Δρέσδης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Δεν θα σας πω άλλα, παρά μόνο ότι ο Vonnegut πέθανε πρόσφατα και αυτό ήταν μια μεγάλη απώλεια για την ανθρωπότητα. So it goes.


2. Ο άρχοντας των μυγών - William Golding


Αυτό είναι ένα απο τα πιο πολυδιαβασμένα βρετανικά βιβλία. Ο νομπελίστας William Golding με μεγάλη αμεσότητα και απλότητα έκφρασης (που δεν χαρακτηρίζει πολλούς από τους ένδοξους συμπατριώτες του) διηγείται την ιστορία μιας ομάδας παιδιών και εφήβων που βρίσκονται ναυαγοί σε ένα νησί και μετά από το αρχικό σοκ προσπαθούν να οργανωθούν για να επιβιώσουν. Το βιβλίο αυτό διδάσκεται στα περισσότερα αγγλικά σχολεία και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μηνύματα που περνάει (ασχέτως αν ο αναγνώστης συμφωνεί με αυτά). Κυκλοφορεί στα ελληνικά σε μία ιδιαίτερα οικονομική έκδοση από τις εκδόσεις γράμματα. (Παρενθετικά, ο Manny ταυτίστηκε με έναν από τους χαρακτήρες του βιβλίου και θα ήθελε να πιάσει τον Golding από το γιακά και να του ζητήσει να λογοδοτήσει).

3. Ο φύλακας στη σίκαλης - J. D Salinger


Άλλη σημαντική απώλεια για την ανθρωπότητα - κατά Manny, ήταν ο θάνατος πέρυσι του συγγραφέα αυτού του υπέροχου βιβλίου. Αν ακόμα κρύβετε έναν εκνευρισμένο άτσαλο, ανασφαλή έφηβο μέσα σας μπορεί και να ταυτιστείτε με τον Holden αλλά και πάλι αν αυτό δεν ισχύει πιστεύω ότι το βιβλίο αξίζει τον κόπο (αν και υπάρχει ο φόβος να βιώσετε την όλη εμπειρία σαν να έχετε ένα έφηβο να σας γκρινιάζει στο αυτί από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα). Επίσης ένα βιβλίο που διδάσκεται σε σχολεία, αποτελεί αγαπημένο πολλών celebrities (δεν φταίει το βιβλίο γι'αυτό) και φημολογείται ότι ήτο και το αγαπημένο του δολοφόνου του John Lennon. Κάτι άλλο ενδιαφέρον γύρω από το βιβλίο είναι η σθεναρή άρνηση του συγγραφέα όσο ζούσε να παραχωρήσει τα δικαιώματα για να γυριστεί το βιβλίο στο σινεμά ή στην τηλεόραση (η οποία προέκυψε από προηγούμενη άσχημη εμπειρία που είχε ο συγγραφέας από μεταφορά διηγήματός του).

4. Ο Μαίτρ και η Μαργαρίτα - Mikhail Bulgakov

Ένα απολαυστικό από κάθε άποψη βιβλίο που εναλλάσσεται ανάμεσα σε δύο σκηνικά. Τη Μόσχα της δεκαετίας του 30' την οποία επισκέπτεται ο σατανάς και το επιτελείο του και την Ιερουσαλήμ του Πόντιου Πιλάτου.
Μία καλοπροαίρετη κριτική στη Σοβιετική Ένωση από έναν άνθρωπο που έζησε και δημιούργησε σε αυτήν. Αν θυμάμαι καλά ο Bulgakov έχαιρε εκτίμησης από τον Στάλιν αλλά κάποια στιγμή έπεσε σε δυσμένεια. Επειδή πάνε αρκετά χρόνια που διάβασα τα γεγονότα που αφορούν το βιβλίο και την αποδοχή που είχε, διορθώσεις ευπρόσδεκτ
ες.

5. A prayer for Owen Meany - John Irving

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο Irving είναι ένας από τους καλύτερους εν ζωή συγγραφείς. Είναι ένας φυσικός παραμυθάς (όπως ήταν και ο Ντίκενς). Οι ιστορίες του έχουν πληθώρα ενδιαφερόντων/ περίεργων/ μοναδικών χαρακτήρων που μπλέκουν σε αληθοφανή και σουρεαλιστικά γεγονότα. Δεν είναι σίγουρο αν το συγκεκριμένο βιβλίο έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Προτείνω επίσης το "με θέα στον ωκεανό" που σίγουρα έχει μεταφραστεί και έχει γυριστεί και ταινία (πολύ καλή).
Στο "A prayer for Owen Meany" παρακολουθούμε τη ζωή του κεντρικού χαρακτήρα με την ιδιόμορφη ένρινη φωνή από τη στιγμή της γέννησης του μέχρι την ενηλικίωση και μαζί με τα διάφορα τραγελαφικά γεγονότα παίρνουμε μία πολύ καλή ιδέα για την Αμερική του πολέμου του Βιετνάμ, του Κένεντι κτλ

6. The crying of lot 49 - Thomas Pynchon

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο "η συλλογή 49 στο σφυρί" που αποδίδει πολύ καλά το νόημα του αγγλικού (και καταφέρνει να διατηρήσει κάτι από την αινιγματικότητα του τίτλου).

Είναι σχεδόν αδύνατον να δώσει κανείς μια αξιοπρεπή σύνοψη γι΄αυτό το βιβλίο χωρίς να μαρτυρήσει κάτι από την πλοκή. Σίγουρα το βιβλίο αποτελεί παρωδία/ ξεβράκωμα των θεωριών συνωμοσίας (κάτι που κάνει και ο Έκο στο "εκκρεμές του Φουκώ" αν και κατά την ταπεινή μου άποψη ο Τόμας το κάνει πολύ καλύτερα). Ο Pynchon είναι περίπτωση συγγραφέα από πολλές απόψεις. Από την αυθόρμητη πολυπλοκότητα του έργου του (αυτό παρεμπιπτόντως είναι το πιο βατό απ' όλα) μέχρι και την άρνηση του να φωτογραφηθεί και να δώσει συνεντεύξεις και στοιχεία για τον εαυτό του (κάτι που έχει δώσει τροφή σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από το άτομο του και έχοντας διαβάσει κανείς αυτό το βιβλίο φαντάζεται άνετα τον Pynchon να τρίβει τα χερια του και να γελά σατανικά).

3 σχόλια:

  1. Ωχ, δεν εχω διαβασει κανενα απο αυτα!Διαισθανομαι ομως οτι θα μου αρεσει παρα πολυ ο Βονεγκατ!
    2,3,4 θεωρουνται ηδη κλασικα βιβλια, παντως μου αρεσαν αρκετα τα τραγουδια που φτιαχτηκαν για να τα τιμησουν
    ( catcher in the rye-guns n roses
    lord of the flies- iron maiden
    master & margarita -the tea party
    ειδικα το τριτο τραγουδι το προτεινω με τη σειρα μου προς ακροαση, ειναι θεοι οι tea party
    για οποιον δε τους γνωριζει, ας τους ψαξει στο you tube!)

    Και Πιντσον θελω καποτε να διαβασω, εχω ακουσει οτι ειναι μια τελειως sui generis λογοτεχνικη περιπτωση.

    Μανυ, ολα τα βιβλια αυτα θα ηθελα να τα διαβασω αλλα δε φτανουν τα λεφτα και ο χρονος!Θα δουμε για αργοτερα, προς το παρον με περιμενει ο Στιγκλιτς και ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπαρχει καταπληκτική ταινία σφαγείο νούμερο 5, αλλά έχει γράψει κι άλλα αριστουργήματα όπως το μπρέκφαστ του πρωταθλητή, τα οποία είναι δύσκολα στην απόδοση στη γλωσσα μας και έχουν κακοπάθει από τη στενομυαλιά της κατά λέξη μετάφρασης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Celin ειναι σιγουρο οτι θα σου αρεσει ο Vonnegut..το βιβλιο αυτο οπου και να το εχω δωσει εχει κανει καλη εντυπωση : ]]]]]
    Χαχαχαχα δεν ηξερα οτι υπαρχει τραγουδι για το Master & Margarita! To ακουω τωρα και ειναι πολυ καλο!
    Αν αποτολμησεις Pynchon ξεικνα απο αυτο που προτεινα (να σιγοψηθει ο εγκεφαλος σου και μετα πας στα πιο βαρια ναρκ..εε..βιβλια του)

    Neotera την ξερω την ταινια, αλλα δεν την εχω δει γιατι φοβαμαι : ] Αλλα αφου λες οτι ειναι καταπληκτικη μαλλον θα το τολμησω : ]]]]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.