28 Φεβρουαρίου 2015

Συνταγματικό πραξικόπημα με το καλημέρα

Ο γρίφος ελύθη; Η συμφωνία μάλλον δεν έρχεται στη Βουλή

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση για το αν η συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή ή όχι.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Κυβέρνηση για το αν η συμφωνία για παράταση της δανειακής σύμβασης θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα, ή όχι.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, σήμερα, στον ΣΚΑΙ, ότι δεν πρόκειται περί νέας συμφωνίας, αλλά περί επέκτασης της προηγούμενης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια αλλαγή ημερομηνίας είπε ο κ. Παππάς ο οποίος σημείωσε ότι από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, μόνο 3-4 τη συζητάνε. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Παππά, η κυβέρνηση δέχεται κριτική από αυτούς που δεν φέρανε καν την πρώτη σύμβαση στη Βουλή, που ήταν τεράστια.
Σημείωσε ωστόσο ότι "όλα τα κομμάτια της συμφωνίας που πετύχαμε θα γίνουν κοινοβουλευτικό έργο και τότε όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους".
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της Έλλης Στάη στα Παραπολιτικά 90,1 ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι η συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Παράλληλα, ο κ. Μητρόπουλος ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να φέρουμε τα τελικά μέτρα στη Βουλή γιατί όσο περισσότερο διαρκεί η διαπραγμάτευση είναι προς όφελός μας.

Αυτή τη στιγμή ο Α. Τσίπρας έχει στο γραφείο του δύο εισηγήσεις.

  • Να μη φέρει τη συμφωνία-πακέτο στη Βουλή και να την περάσει με τη λογική της «σαλαμοποίησης» μέτρο - μέτρο, νομοσχέδιο - νομοσχέδιο. Σε αυτήν την περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αντιπολίτευση και κυρίως με τα πυρά εταίρων και δανειστών οι οποίοι «περνούν» τη συμφωνία από τα κοινοβούλιά τους και επιθυμούν το ίδιο να πράξει και η Αθήνα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση της χώρας.
  • Να τη φέρει προς κύρωση στη βουλή, αλλά να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της καταψήφισής της από βουλευτές της συγκυβέρνησης.
Ερωτηθείς χθες στον Βήμα fm ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης είπε πως «Αυτή την εβδομάδα γίνεται όλη αυτή η διαδικασία και μέσα σε δύο, τρεις ημέρες -επειδή πιστεύουμε ότι είναι μόνο ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα περάσει ή όχι από το ελληνικό κοινοβούλιο γιατί νομικά δεν τίθεται θέμα- θα το αποφασίσουμε και το μάθετε και εσείς».
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στο Mega και ερωτηθείς αν πρέπει αυτή η συμφωνία να έρθει στη Βουλή ήταν κατηγορηματικός «Δεν αποφασίσαμε τι θα γίνει. Κάποιοι υποστήριξαν ότι πρέπει να έρθει, κάποιοι υποστήριξαν ότι δεν είναι ανάγκη να έρθει στη Βουλή. Η τελική απόφαση θα παρθεί στην πολιτική γραμματεία. Αν θέλετε τη γνώμη τη δική μου πρέπει να έρθει, από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει», είπε.
Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας χθες στην εκπομπή της Έλλης Στάη στα Παραπολιτικά fm, σημείωσε ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης: Πρώτον αν η κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή της προηγούμενης σύμβασης και συνεπώς των μνημονίων και δεύτερον, ότι προέχει το κυβερνητικό νομοθετικό έργο ώστε να αρχίζουν να έρχονται τα νομοσχέδια στη Βουλή χωρίς καθυστέρηση και έπεται η κύρωση συνολικά της συμφωνίας.
[...]

Λαφαζάνης το 2011: αντισυνταγματική η μη κύρωση απ' τη βουλή
Ωστόσο τον Ιούνιο του 2011 ο σημερινός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνης χαρακτήριζε «αντισυνταγματική» και «πραξικοπηματική» την απόφαση της κυβέρνησης να μη φέρει προς κύρωση στη Βουλή την τότε δανειακή σύμβαση ύψους 80 δισ.
Δείτε εδώ την ερώτηση του κ. Λαφαζάνη
Πηγή: The TOC 

Π. Λαφαζάνης(2015)-"Ούτε απαραίτητο, ούτε υποχρεωτικό να έρθει οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές για ψήφιση στη Βουλή"

ΕΡ: Πρέπει το κείμενο συμφωνίας να εγκριθεί από τη Βουλή; Μετά τις ζωηρές αντιδράσει μερίδας κυβερνητικών βουλευτών εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις κατά της ψήφισή του;
ΑΠ: Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο αλλά ούτε υποχρεωτικό η συμφωνία με τους πιστωτές να εγκριθεί από τη Βουλή. Τόσο ο χαρακτήρας αυτής της συμφωνίας όσο και το περιεχόμενο της δεν είναι τέτοια που να μπορούν να περιβληθούν με τη μορφή νόμου.
[...]
ΕΡ: Είναι προς όφελος της κυβέρνησης να έρθει η συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης για ψήφιση στη Βουλή, ή πρέπει να αποφευχθεί; Θα την ψηφίσετε μετά και τις ενστάσεις που έχετε διατυπώσει;
ΑΠ: Όπως σας έχω απαντήσει δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητο, αλλά ούτε υποχρεωτικό να έρθει οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές στη Βουλή προς ψήφιση.
 Πηγή: Iskra

Στρατούλης: Δε χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή η "επέκταση δανειακής συμβασης"!


Απολαυστικό βίντεο διαφήμιση "επαναφοράς της Δημοκρατίας στον τόπο" από το στέλεχος του Συριζα.
Η Δημοκρατία κυριολεκτικά στον τόπο!
(δείτε στα 20" πρώτα)

"Οι επεκτάσεις δανειακων συμβάσεων δε χρειάζεται να περάσουν από τη Βουλή. Απλά ο ΥΠΟΙΚ πάει στη Βουλή για ενημέρωση"!
[...]
Πηγή: Εδώ και τώρα
Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οφείλει να φέρει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τη νέα συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζονται "τρεις θεσμοί", διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων.

Η θέληση του λαού μας για απαλλαγή από την πολιτική που εφαρμόζεται με τα μνημόνια μπορεί να βρει ουσιαστικό περιεχόμενο με την πραγματική κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων κλπ. είναι συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού μας σ’ αυτήν την κατεύθυνση».
Πηγή: 902
Update:

4 σχόλια:

  1. Από 'δω και στο εξής, εγώ θα ρωτάω τους ΣΥΡΙΖαίους που ξέρω:

    1) Aν ΑΥΤΟ ήθελαν όταν έσκιζαν τα ρούχα τους για τη λειτουργία της βουλής με την προηγούμενη κυβέρνηση - και συχνά είχαν δίκιο.

    2) Aν ΑΥΤΟ εννοούσε ο ποιητής (Γαβριήλ Σακελλαρίδης) όταν δήλωνε:

    - Δεν υπάρχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ειδικά για τέτοια θέματα, στο λεξιλόγιο αυτής της κυβέρνησης.

    -Μακριά από εμάς οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

    3) Aν ΑΥΤΟ εννοούσε ο Λαφαζάνης όταν επερωτούσε το Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών τότε, "γιατί ένα και πάνω χρόνο τώρα δεν έχει φέρει για κύρωση στη Βουλή το έτοιμο νομοσχέδιο με τη δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης"

    4) Πόσο ΚΟΡΟΪΔΑ πρέπει να αισθάνονται όταν ο Σαμαράς τρολάρει αγρίως την κυβέρνηση, υποσχόμενος την υπερψήφιση του σχετικού ν/σ από τη ΝΔ σε περίπτωση που αυτό έρθει στη βουλή.

    Αυτά... Γιατί η γελοιότητα, μέσα σε 40 μόλις μέρες, έχει αρχίσει να δίνει τη θέση της σε πολύ επικίνδυνες πρακτικές, ακόμη και για την αστική δημοκρατία.

    gdmn1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανένας ΣΥΡΙΖαίος υπηρεσίας, να απαντήσει; Όλοι Mougafon; Άντε και ΑΝΤΑΡΙΖαίος εμένα μου κάνει.

    gdmn1973

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Ούτε στους μεν θα κάνουμε την χάρη, ούτε στους δε" ...

    ... "για αυτό ως γνήσιοι σοσιαλφασίστες, θα κάνουμε ένα ωραίο πραξικόπημα.
    Δικό μας είναι το Σύνταγμα, ότι θέλουμε το κάνουμε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτα ειναι αποσπασματα απο σχολια συριζαιων?

      ratm

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.