19 Φεβρουαρίου 2015

Την παράταση της υπάρχουσας αντιλαϊκής συμφωνίας αφορά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης


Την εξάμηνη επέκταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης» (MFA) ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία της τρέχουσας συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαιώνει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα πάρει το αντιλαϊκό νήμα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα η επιστολή επισημαίνει: «Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις συμφωνηθείσες διαδικασίες διακόπηκαν από τις πρόσφατες προεδρικές και εθνικές εκλογές και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές διευθετήσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές και δηλώνουν την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικές επιπλοκές στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική ως προς το χρηματοπιστωτικό και διαδικαστικό της περιεχόμενο. Σ' αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (MFA) για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, κατά την οποία περίοδο θα προχωρήσουμε από κοινού, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στη βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών».

Η ελληνική κυβέρνηση με την επιστολή για την εξάμηνη παράταση δεσμεύεται για μια «ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία», καθώς και ότι θα απέχει από «μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα». 



«Παίζουν» με τις λέξεις 

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το αίτημα αφορά την επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι την παράταση του μνημονίου, προκειμένου να υπάρχει «ομπρέλα προστασίας» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση συνιστά απροκάλυπτο εμπαιγμό, αφού το μνημόνιο είναι οι όροι που συνοδεύουν τη δανειακή σύμβαση και επομένως αποτελούν ενιαίο πακέτο.

«Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία-γέφυρα) κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης ότι θα προχωρήσει άμεσα σε «μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς», φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για να περιγράψει τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση», αναφορά που παραπέμπει σε ορισμένα ψίχουλα πτωχοκομείου, τα οποία θα αποτελέσουν το φύλλο συκής για τη διατήρηση του αντιλαϊκού οπλοστασίου.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η επέκταση της δανειακής συμφωνίας κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να μπορέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να διαπραγματευτεί ένα νέο τετραετές πρόγραμμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η εξάμηνη παράταση δίνει τον απαραίτητο χρόνο για ένα «νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη» για την περίοδο 2015-2019, το οποίο θα περιλαμβάνει και συμφωνία για την απομείωση του χρέους. 

Συνεδρίαση του Eurogroup 

Tο απόγευμα της Παρασκευής θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας.

H ομάδα εργασίας του Εurogroup (Euro Working Group) θα συνεδριάσει σήμερα για να εξετάσει την επιστολή της κυβέρνησης και να προετοιμάσει την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε το αίτημα για εξάμηνη παράταση ως θετικό πρώτο βήμα. Επίσης εξήγησε ότι ο όρος που χρησιμοποίησε η ελληνική κυβέρνηση στην επιστολή, περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα.

«Η νέα πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος», δήλωσε ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας πως το ελληνικό αίτημα δεν αποτελεί ουσιαστική λύση.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.