29 Απριλίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Η κρυφή γοητεία του οπορτουνισμού ή αλλιώς «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ»

Του Νικολαου Μόττα *


«Μπορείς να κοροϊδεύεις πολλούς για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, αλλά δεν μπορείς να τους κοροϊδεύεις όλους για πάντα», 'Αβρααμ Λίνκολν.

Η ανάδειξη του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η εκτίναξη των εκλογικών του ποσοστών κατά τις εκλογές του 2012 υπήρξε αποτέλεσμα δύο αλληλένδετων μεταξύ τους παραγόντων: Της λαϊκής αγανάκτισης και απογοήτευσης από τη μια και, απ' την άλλη, των αυταπατών που συνειδητά έσπειρε και σπέρνει. Λειτουργώντας ουσιαστικά ως προστατευτική ασπίδα ενός τραυματισμένου συστήματος – αυτό του αστικού καπιταλιστικού κατεστημένου της χώρας – ο ΣΥΡΙΖΑ απορρόφησε κάθε δυνατότητα λαϊκής αντεπίθεσης. Ακινητοποίησε το μαζικό εργατικό λαϊκό κίνημα, σαγηνεύοντας με κενές περιεχομένου αριστερίστικες ρητορείες το μικροαστικό ένστικτο των δοκιμαζόμενων απ' την καπιταλιστική κρίση μαζών.


Ο Αλέξης Τσίπρας – ο «φέρελπις πολιτικός» της Ευρώπης, αυτόν που «τρέμει το κατεστημένο της ΕΕ», ο επίδοξος «φονιάς του Ευρώ» - έχτισε και χτίζει μεθοδικά το προφίλ του «ριζοσπάστη», του «σύγχρονου επαναστάτη» που αποτελεί την δήθεν εναλλακτική λύση στην σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η ριζοσπαστικότητα, παρ' όλα αυτά, του κυρίου Τσίπρα και του κόμματος του σταματούν εκεί όπου αρχίζουν οι αντιφάσεις και η προφανής επιχείρηση του να σπείρει αυταπάτες στο λαό. Αυταπάτες που σχετίζονται με τον εξωραϊσμό του Καπιταλισμού, με τη φιλολαϊκή έξοδο απ' την κρίση χωρίς ρήξη με το κεφάλαιο και τα μονοπώλια, με την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, με το νέο μείγμα πολιτικής που υπόσχεται.

Από το σκίσιμο του μνημονίου στην... επαναδιαπραγμάτευση
Μια προφανέστατη – ακόμη και για τους πλέον καλόπιστους στην οπορτουνίστικη φλυαρία του ΣΥΡΙΖΑ – αντίφαση της στάσης του κ.Τσίπρα είναι η θέση του κόμματος του αναφορικά με το περίφημο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Μια θεμελιώδης απάτη είναι ο διαχωρισμός «μνημονίου» και «δανειακής σύμβασης», λες και πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στις 20 Μάη 2012, ο κ.Τσίπρας δήλωνε επι λέξει: «ένα θέμα είναι η δανειακή σύμβαση και ένα άλλο θέμα είναι το μνημόνιο» [1], υποσχόμενος την αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου («Κι έρχεται μια νέα κυβέρνηση που λέει ότι παγώνω την εφαρμογή του με νόμο και πάει στην Ευρώπη και τους λέει: τώρα ήρθε η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης»). Μόλις δύο μέρες πριν, στις 18 Μάη, ο ίδιος κ.Τσίπρας σε συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Guardian έλεγε πως το πρώτο πράγμα που θα έκανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν «να σκίσει το μνημόνιο» [2]. Τον περασμένο Γενάρη, έπειτα απ' την συνάντηση του με το γερμανό υπουργό οικονομικών διαβεβαίωνε προς όλες τις κατευθύνσεις πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση» [3], κάτι που το επανέλαβε μόλις προ λίγων ημερών σε ομιλία του στο Λονδίνο. Εδώ, λοιπόν, τίθενται δύο βασικά ζητήματα:


Το πρώτο είναι η προφανής προσπάθεια να αποσυνδεθεί το μνημόνιο (δηλαδή τα μέτρα λιτότητας) από τη δανειακή σύμβαση. Πως θα γίνει όμως αυτό την στιγμή που η ίδια η Δανειακή Σύμβαση θεωρεί την εφαρμογή των όρων του μνημονίου ως προαπαιτούμενο, όταν μνημόνιο και σύμβαση δανείου είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Στην σελίδα 59, παράγραφο 8 της Δανειακής Σύμβασης διαβάζουμε: «Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο...». Τι εννοεί, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάει για «κατάργηση» του μνημονίου, αλλά επαναδιαπραγμάτευση της Δανειακής Σύμβασης; Ότι θα πείσει την ΕΕ, το ΔΝΤ και τους πιστωτές της χώρας να συνεχίζουν να δανείζουν αλλά... χωρίς μέτρα λιτότητας, χωρίς σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, πως θα υπογράψει μια νέα δανειακή σύμβαση με μέτρα λιγότερο επαχθή για το λαό;


Το δεύτερο είναι η συνεχής εναλλαγή των θέσεων που εκφράζει τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και κορυφαία στελέχη του κόμματος του. Αντιφατικές εναλλαγές μεταξύ «κατάργησης» και «αναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου. Πρόκειται για διατήρηση σκόπιμης θολούρας με σκοπό να προσελκύσει μέρος της ριζοσπαστικοποιημένης εργατικής τάξης (“κατάργηση”) αλλά και να χαϊδέψει τα αυτιά του μικροαστισμού (“αναδιαπραγμάτευση”) στον οποίο στηρίζεται εκλογικά. Ας δούμε ορισμένες από τις κατά καιρούς αναφορές:


     «Πρέπει να πάμε σε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση των πάντων», Γιάννης Δραγασάκης στον ΣΚΑΪ, 29.4.2012.
«Αυτό που εμείς θα κάνουμε, καταρχάς ως κυβέρνηση, είναι να ακυρώσουμε τα μνημόνια [...] θα ακυρώσουμε τα μνημόνια με νομοθετική παρέμβαση στη Βουλή- είναι άμεσο μέτρο», Παναγ. Λαφαζάνης, Βήμα FM, 18.5.2012.
«Εάν είχαμε νικήσει, δε θα είχαμε ακυρώσει το Μνημόνιο, αλλά θα το είχαμε εξ ολοκλήρου αναδιαπραγματευθεί», Γιωργ. Σταθάκης, υπεύθυνος τομεάρχης ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, latribune.fr, 29.6.2012.
«Εμείς έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα [...] Ένα πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο. Και στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση με τους εταίρους μας», Αλέξης Τσίπρας, Ομιλία Ελλην/αμερικανικό επιμελητήριο, 4.12.2012.
«Η κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων. Και μιλάμε για μονομερή ακύρωση των μνημονίων, όχι για να επαναδιαπραγματευθούμε ένα δήθεν ¨καλό¨ μνημόνιο αλλά για να τερματίσουμε κάθε μορφής μνημονιακή δέσμευση», Παν. Λαφαζάνης, Εφημ. “Το Χωνί”, 9.12.2012.
«Κατάργηση του μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης», Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ, 19.1.2013.
«SYRIZA has stated that a future government will put a stop to the austerity policies (σ.σ: θα βάλει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας – προσωρινό; μόνιμο;) while, at the same time, renegotiating the loan agreement with our creditors», Αλ. Τσίπρας, Λονδίνο 16.3.2013.


Σε αυτήν την σκόπιμη θολούρα της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περί «κατάργησης», «αναδιαπραγμάτευσης» και «επαναδιαπραγμάτευσης» των μνημονίων προστίθενται συχνά-πυκνά δηλώσεις που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης των μνημονίων της τρικομματικής κυβέρνησης με κάποιο... άλλο μνημόνιο. Για παράδειγμα, ο υπεύθυνος τομεάρχης ανάπτυξης του κόμματος Γ. Σταθάκης δήλωνε στις 31 Μάη 2012 πως «ισχύει η πρόταση κατάργησης του μνημονίου. Φυσικά θα διατηρήσουμε τη χρηματοδότηση με επαναδιαπραγμάτευση συνολική» [4]. Τι προαπαιτεί όμως, σύμφωνα με τον κ.Σταθάκη, αυτή η «συνολική επαναδιαπραγμάτευση»; Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος: «Το αντάλλαγμα (σ.σ: εννοεί για μια πιθανή νέα αναδιάρθρωση του χρέους) που λογικά μπορεί να ζητηθεί, είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης σε συνθήκες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας» [5]. Με απλά λόγια ένα νέο μνημόνιο, που για λόγους “αριστερής” πολιτικής ορθότητας το βαφτίζει «πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης». Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας άλλωστε είχε δηλώσει πως η αποτυχία του μνημονίου συνίσταται στο γεγονός ότι... δεν έπιασε τους στόχους του: «Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο είναι απολύτως αποτυχημένο, γιατί το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα δυόμισι αυτά χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους τους», Αλέξης Τσίπρας στο CNN, 13 Νοέμβρη 2012. Δηλαδή, για τον κ.Τσίπρα, το μνημόνιο «είναι απολύτως αποτυχημένο», όχι γιατί αποτελεί de facto μέτρο με αποκλειστικό στόχο την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος των μονοπωλίων, αλλά διότι «δεν έχει πετύχει κανέναν από τους στόχους τους». Από τα λεγόμενα του κ.Τσίπρα – όπως και παραπάνω του κ.Σταθάκη – βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει και «καλό μνημόνιο», υπάρχει δηλαδή και λιγότερο επώδυνος τρόπος δημοσιονομικής προσαρμογής στις απαιτήσεις της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, που μπορεί να προκύψει από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Άλλο ένα δείγμα για το τι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την «επαναδιαπραγμάτευση» της δανειακής σύμβασης – επαναδιαπραγμάτευση για ένα άλλο μίγμα διαχείρισης της κρίσης.


Απ' τη διαγραφή του χρέους στο... «μορατόριουμ»


Οι αντιφάσεις που παρουσιάζει η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση δεν περιορίζονται ασφαλώς μόνο στο ζήτημα των μνημονίων. Υπάρχει το θέμα του κρατικού χρέους, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πότε θεωρεί ότι είναι επαχθές, πότε ζητά την αναδιάρθρωση του και πότε αναστολή για την εξυπηρέτηση του. Όλα αυτά βέβαια, πάντοτε, στο πλαίσιο της ΕΕ, σε συμφωνία με τους δανειστές και στη βάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η πιο πρόσφατη θέση του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να υποθέσουμε πως είναι αυτή που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο τον περασμένο Δεκέμβρη. Είπε λοιπόν ο κ.Τσίπρας ενώπιον του ακροατηρίου επιχειρηματιών (διαφορετικό, αν μη τι άλλο, ακροατήριο σε σχέση με τις κομματικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ):


«Διότι ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σημαίνει έξοδος της Ευρώπης απ' την κρίση και την αβεβαιότητα, σημαίνει και δυνατότητα αποπληρωμής μελλοντικά σημαντικού μέρους των χρημάτων που έχουν δανείσει στην Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο ζητάμε χρόνο. Για αυτό το λόγο ζητάμε αναστολή, μορατόριουμ στην εξυπηρέτηση του χρέους» (4.12.2012).


Ο κ.Τσίπρας ζητά «μορατόριουμ» για την εξυπηρέτηση του χρέους (ή σημαντικού μέρους του), κάτι που συνεπάγεται πως αναγνωρίζει το χρέος. Αναγνωρίζει, με απλά λόγια, πως ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώμματα, οφείλουν να αποπληρώσουν ένα χρέος που συσσωρεύτηκε επι χρόνια από τις αστικές κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και του Κεφαλαίου. Προεκλογικά, η θέση αυτή είχε καλυφθεί έντεχνα πίσω από μεγαλοστομίες περί «διαγραφής του χρέους» και «κουρέματα». Στις 13 Μάρτη 2012, μιλώντας σε εργαζόμενους στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός έλεγε ο κ.Τσίπρας: «Άρα μεγάλη διαγραφή του χρέους, αναστολή πληρωμών, να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους τοκογλύφους για να στηρίξουμε την κοινωνία και αναδιανομή του πλούτου με προοπτική ανάπτυξης».


Προτού φτάσει στο μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους, η αφερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής του πρότασης ανήλθε στην επιφάνεια μέσα απ' τις ίδιες τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του. Μιλώντας στον Real FM, στις 11 Μάη 2012, ο Γιάννης Δραγασάκης σημείωνε πως «Στη σκέψη τη δική μας δεν υπάρχει η έννοια της μονομερούς πράξης. Δηλαδή να βγούμε και μονομερώς να πούμε ότι διαγράφουμε το χρέος». Λίγους μήνες αργότερα, με αφορμή την ψήφιση των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη Βουλή, ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωνε: «Αν δεν περάσουν τα μέτρα και δεν έχει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα, για να έρθει νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ με μονομερή διαγραφή του χρέους» (1 Νοέμβρη 2012).


Την ίδια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του συζητούσαν τη διαγραφή μέρους του χρέους ή την αποπληρωμή του σε δόσεις, που επιδίδονταν σε μπαράζ αντιφατικών μεταξύ τους δηλώσεων, που υπέκρυπταν πως το διογκωμένο κρατικό χρέος δεν αποτελεί την καρδιά της κρίσης αλλά μέσο για την επιβολή διαρκών μέτρων λιτότητας, το ΚΚΕ είχε δώσει απο νωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις στο λαό. Από τον Ιούλη του 2011 τονίζονταν, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ [6]: «Η πρωτοφανής κλιμάκωση της επίθεσης που δέχεται ο λαός στα δικαιώματα και στο εισόδημά του, δεν οφείλεται στη υπαρκτή διόγκωση του δημόσιου χρέους. Σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται σήμερα πολιτική «Μνημονίου Διαρκείας» που οδηγεί το λαό σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση και διασφαλίζει φθηνότερη εργατική δύναμη, επιταχύνει τη συγκέντρωση, συγκεντροποίηση του κεφαλαίου». Σημείωνε επίσης πως «όλα τα προηγούμενα χρόνια, το κράτος δανείσθηκε για να υπηρετήσει τις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου και τώρα καλεί τους εργαζόμενους να πληρώσουν» αποκαλύπτοντας μια προς μία τις βασικές αιτίες διόγκωσης του χρέους (νόμιμες φοροελαφρύνσεις της κερδοφορίας του μεγάλου Κεφαλαίου, τεράστιες δαπάνες εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, συνέπειες ενσωμάτωσης της ελληνικής οικονομίας σε Ε.Ε και ΟΝΕ, όροι δανεισμού, κλπ.). «Αυτό που ανησυχεί τα ιμπεριαλιστικά κέντρα δεν είναι κυρίως το μέγεθος του ελληνικού χρέους, αλλά η δυσκολία διαχείρισης της αλυσιδωτής εξέλιξης σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, πάντα με στόχο τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, που είναι θεμελιακός μηχανισμός της καπιταλιστικής συσσώρευσης» τόνιζε η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προβάλλοντας τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση για φιλολαϊκή έξοδο απ' τον φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής κρίσης: Την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία.


Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος κινείται στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης, του συμβιβασμού με τους δανειστές-τοκογλύφους, του διαχωρισμού του χρέους σε «νόμιμο» και «παράνομο» (επαχθές). Όπως και σε πολλά θέματα, πατάει σε δύο βάρκες επιδιώκοντας την επικοινωνιακή εξαπάτηση των λαϊκών στρωμμάτων: Χαϊδεύει τ'αυτιά των ψηφοφόρων του λέγοντας πως δεν θα πληρώσει ένα μέρος του χρέους ενώ επιχειρεί ταυτόχρονα να ικανοποιήσει το εγχώριο και ευρωπαϊκό μεγάλο Κεφάλαιο, τους δανειστές και την ΕΕ αναγνωρίζοντας την ύπαρξη χρέους που πρέπει να αποπληρωθεί. Ζητά μορατόριουμ, ρύθμιση του χρέους και νέα κουρέματα αποκρύπτοντας απο το λαό πως – σε καπιταλιστικό πλαίσιο – αυτό συνεπάγεται νέες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο Κεφάλαιο και νέες αιματηρές θυσίες για τους εργαζόμενους. Ποιόν κοροϊδεύουν λοιπόν;


Επιστροφή στο 2009
Η κοροϊδία επεκτείνεται όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος και τα στελέχη του, αναφέρονται στην σταδιακή επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009. Τον περασμένο Νοέμβρη, μιλώντας σε εργαζόμενους στη Λάρκο, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε: «Το μεγάλο έγκλημα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις - που θα επαναφέρουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο, όταν πολύ γρήγορα θα βρεθούμε σε θέση διακυβέρνησης, για να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφή». Δηλαδή, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ.Τσίπρας τάζει στο λαό πως θα επαναφέρει – με ένα νόμο και ένα άρθρο - μισθούς και συντάξεις πείνας (π.χ. 486 ευρώ στο ΙΚΑ το 2009), επαναφέροντας το προ-μνημονίων καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει αντιφατικές δηλώσεις για το θέμα αυτό. Μιλώντας στην εφημερίδα “Ημερησία”, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνιζε πως «στόχος μας δεν είναι να επιστρέψουμε στο παρελθόν ούτε να αναστήσουμε ένα μοντέλο που έχει καταρρεύσει» προσθέτοντας ταυτόχρονα πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο... «να αρχίσει η σταθεροποίηση και η ανάκαμψη των εισοδημάτων, αρχίζοντας με την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδά του» (24.11.2012). Για να μην θίξει την ηγεμονία του Κεφαλαίου ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως βασικό στόχο την σταδιακή επιστροφή στο 2009, με την προϋπόθεση βέβαια να υπάρχει και ανάλογη ανάπτυξη – παραδέχεται επί της ουσίας ότι θα εφαρμόσει ένα μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης, διαφοροποιημένο σε ορισμένους τομείς απ' ότι έπραξαν οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ. Το έχει πει άλλωστε και ο Γ.Σταθάκης: «Η επιστροφή μισθών και συντάξεων σε επίπεδα συμβατά με εκείνα προ του 2009 μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία ανακάμπτει και βρίσκεται στα επίπεδα του 2009. Αυτό είναι μια σταδιακή διαδικασία» (Το Βήμα, 24.3.2013).


Συμπέρασμα; Οι μεγαλοστομίες του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν δίκαιης αναδιανομής του πλούτου ήταν προεκλογικές φανφάρες. Η περιβόητη “κυβέρνηση της Αριστεράς” δεν πρόκειται να αναδιανείμει κανέναν πλούτο προς όφελος του λαού ακριβώς επειδή δεν αμφισβητεί, ούτε κατά το ελάχιστο, τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, δεν αναγνωρίζει την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ως μοναδικό δρόμο για τη λαϊκή ευημερία. Αντιθέτως, κάνοντας λόγο για μετάβαση στα επίπεδα μισθών και συντάξεων του 2009, αναγνωρίζει το πλαίσιο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αναγνωρίζει την πολιτική της λιτότητας και των αντεργατικών νόμων των τελευταίων χρόνων ο θεμέλιος λίθος της οποίας μπήκε με την Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992 (την οποία ο τότε Συνασπισμός είχε ψηφίσει).


Σοσιαλισμός μέσω...Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Υπάρχει κάτι να φοβηθεί κανείς από την Αριστερά στην Ελλάδα; Με ποιο τρόπο είμαστε ριζοσπαστικοί;», Αλ.Τσίπρας, Ομιλία στο Brookings [7].


Ο καιροσκοπισμός και η αφερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε και κατά τα πρόσφατα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό. Σε μια προσπάθεια δημιουργίας ηγετικού πολιτικού προφίλ με διεθνή αναγνώριση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε αρχικά τη Γερμανία όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε (14.1.2013). Στην συνάντηση, ο κ.Τσίπρας ξέχασε τις κορώνες περί «κατοχικής δύναμης» και γερμανικού οικονομικού επεκτατισμού που εκστομίζει στα εγχώρια φόρα, παραδίδοντας ουσιαστικά διαπιστευτήρια καπιταλιστικής διαχείρισης στη γερμανική πολιτική ηγεσία. Αναφέρθηκε στο «λάθος μίγμα» διαχείρισης της κρίσης – λες και ο Β.Σόϊμπλε είναι κάποιος αφελής πολιτικός που δεν στηρίζει πάγια τα οικονομικά συμφέροντα της γερμανικής αστικής τάξης – και υποσχέθηκε την εξάλειψη της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την «υγιή επιχειρηματικότητα» να διαπρέψει στην Ελλάδα. Με απλά λόγια ο κ.Τσίπρας θέλησε να καταστήσει σαφές στην γερμανική ηγεσία πως το μόνο που θα αμφισβητήσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς (όταν έρθει στην εξουσία) θα είναι το μίγμα διαχείρισης της κρίσης και πως θα παραμείνει πιστή στις βασικές δομές της ΕΕ – δηλαδή τον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, την ελεύθερη αγορά, τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα ως δύναμη επιβολής των μονοπωλιακών συμφερόντων.


Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κόμμα του ευρωενωσιακού μονόδρομου εκφράζοντας παράλληλα διαφωνίες για την «αρχιτεκτονική του ευρώ», επιδιώκοντας τη δημιουργία συμμαχιών (ή καλύτερα λυκοσυμμαχιών) εντός της ΕΕ. Δημιουργεί την αυταπάτη στα λαϊκά στρώμματα πως εάν δημιουργηθεί ένας πόλος (π.χ. Γαλλία και χώρες του ευρωπαϊκού νότου) ενάντια στη νεοφιλελεύθερη συνταγή του Βερολίνου θα αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ των λαών. Μόνο που αυτή η σκέψη αποκρύπτει την ιμπεριαλιστική δομή της ΕΕ ως υπερεθνικής συμμαχίας στην οποία – όπως σε κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση – υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου. Άλλωστε, τα νέα μέτρα λιτότητας που η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Φρανσουά Ολάντ έχει επιβάλλει στο γαλλικό λαό αποδεικνύουν πως ο «άλλος αέρας» που, δήθεν, θα έπνεε στην Ευρώπη μετά την ήττα του δεξιού Σαρκοζί ήταν αέρας κοπανιστός.


Να τι λέει, μεταξύ άλλων, το κείμενο της Διακύρηξης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που εγκρίθηκε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη: «να διεκδικήσουμε με όλα τα πρόσφορα μέσα το αίτημα για ανατροπή της σημερινής μορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόμισμα ώστε να επαναθεμελιωθούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην κατεύθυνση και υπό τη σκοπιά της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού» [8]. Δηλαδή, με απλούστερα λόγια, σοσιαλισμός μέσω... Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με «επαναθεμελίωση» των ευρωπαϊκών θεσμών. Η θεσμολαγνεία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου τυχαία και συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια του να μην θιχτεί η εξουσία του Κεφαλαίου, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Επιπλέον, αποκρύπτει ότι από το 1957, από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά τον μανδύα του αντεργατικού, αντιλαϊκού, φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα της Ένωσης. Η λεγόμενη «Ανανεωτική Αριστερά» - αυτήν που γέννησε τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ – το 1981 μιλούσε για την «ΕΟΚ των λαών και των εργαζομένων», το 1992 ψήφιζε περήφανα την Συνθήκη του Μάαστριχτ και την παγίωση των αντεργατικών νόμων, το 2011 μέσω της «Αυγής» έκανε λόγο για «Επανίδρυση της ΕΕ» με «δημοκρατία και αλληλεγγύη» εντός της Ένωσης.


Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, προσπαθεί να μην αφήσει κανέναν απογοητευμένο. Ούτε το λαό, ούτε τους εκμεταλλευτές του λαού. Εντός της ελληνικής πολιτικής σκηνής επιχειρεί να προσεγγίσει την εργατική τάξη με κορώνες περί «σοσιαλισμού» και «αναδιανομής του πλούτου» χωρίς να αμφισβητεί την εξουσία του Κεφαλαίου. Υπόσχεται τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για ιδιωτικές επενδύσεις υμνώντας την «υγιή επιχειρηματικότητα». «Προσέξτε: Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την ανάπτυξη, με την επιχειρηματικότητα, με το υγιές κέρδος. Με την αισχροκέρδεια έχω πρόβλημα, με την ατιμία έχω πρόβλημα» έλεγε τον περασμένο Δεκέμβρη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαγνίζοντας ουσιαστικά την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Λες και το κέρδος που βγάζει ο κεφαλαιοκράτης μέσα απ΄την εκμετάλλευση του εργαζόμενου χωρίζεται σε «υγιές» και «μη-υγιές», λες και υπάρχει «καλή» και «κακή» εκμετάλλευση. Πόσος κάλπικος σοσιαλισμός, πόσος πολιτικός καιροσκοπισμός, εμπεριέχεται σε αυτά τα λόγια – και κυρίως σε αυτές τις προθέσεις;


Κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, τον περασμένο Γενάρη, ο κ.Τσίπρας δεν παρέλειψε να επαινέσει τη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης, σε αντιδιαστολή με την πολιτική της ΕΕ. «Δεδομένης της δομής της Ευρωζώνης (...) θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική» (22.1.2013) δήλωνε στο Ινστιτούτο Brookings ο κ.Τσίπρας κλείνοντας τα μάτια στα 40 εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών στις ΗΠΑ, στην αύξηση του ποσοστού της φτώχειας (από 12,5% το 2008 σε 15,1% το 2011), στην αύξηση μέσα σε τρία χρόνια (2009-2012) των αμερικανών πολιτών που τρέφονται “με το κουπόνι” κατά 14 εκατομμύρια! Προφανώς, λοιπόν, ο κ.Τσίπρας, μετακινούμενος από το Brookings στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια δεν πρόσεξε τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, δεν είχε την ευκαιρία να επισκεπτεί τις φτωχογειτονιές των μεγαλουπόλεων, την ερημοποίηση των γκέτο, την κοινωνική απομόνωση, τους εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους που ζουν το αμερικανικό όνειρο μέσα σε χαρτόκουτα.


Ακολουθώντας βέβαια την πολιτική του «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε παρά είναι τόσο με τον Ομπάμα όσο και με τον Ούγκο Τσάβες. Δηλαδή και με τον ιμπεριαλιστή και με τον καταπιεζόμενο, και με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της Ουάσινγκτον και με την ιδιότυπα σοσιαλιστική, φιλολαϊκή πολιτική του λαοφιλούς αποθανόντα ηγέτη της Βενεζουέλας.
Ο δήθεν ριζοσπαστικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ χάνεται κάπου μεταξύ των αντιφάσεων που επιχειρούν – ανεπιτυχώς – να γεφυρώσουν τα αγεφύρωτα: την ηγεμονία του Κεφαλαίου με την κοινωνική δικαιοσύνη, την καπιταλιστική ανάπτυξη με τον σοσιαλισμό, την εργατική εξουσία με την υγιή επιχειρηματικότητα, τα ειρηνευτικά κινήματα με τον Ιμπεριαλισμό. Οι αντιφάσεις όμως του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά αποτέλεσμα της διαδικασίας μετασχηματισμού του από οπορτουνιστικό σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Μια διαδικασία που διατηρεί στο ακέραιο τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την προσπάθεια να σπείρει αυταπάτες στα λαϊκά στρώμματα.


Αυτό που είναι φανερό είναι πως η εναλλακτική διαχείριση του συστήματος, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχίσει για ένα σημαντικό διάστημα να έχει έρεισμα σε τμήματα των λαϊκών στρωμμάτων, καθώς ο οπορτουνίστικος καιροσκοπισμός διαθέτει την ικανότητα να γοητεύει και να αυταπατά. Το μόνο βέβαιο είναι πως, οι κομμουνιστές, οφείλουμε να τον ξεσκεπάζουμε σε κάθε περίσταση, μεθοδικά και μελετημένα, ώστε να απεκδυθεί του ριζοσπαστικού του προσωπείου. Και να γίνει σαφής ο πραγματικός του ρόλος: αυτός του υπηρέτη του Κεφαλαίου και του στηλοβάτη του Καπιταλισμού.


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] “Καλημέρα με τον Γ.Αυτιά”, ΣΚΑΪ, 20 Μάη 2012.
[2] Εφημερίδα Guardian, “Greek leftist leader Alexis Tsipras: 'It's a war between people and capitalism”, 18 Μάη 2012.
[3] “Αλ. Τσίπρας: Επαναδιαπραγμάτευση χωρίς μνημόνιο”, Το Βήμα, 28 Γενάρη 2013.
[4] Αθηναϊκο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 31 Μάη 2012.
[5] Συνέντευξη στο “Βήμα της Κυριακής”, 30 Σεπτ. 2012.
[6] “Για την οικονομική καπιταλιστική κρίση και το χρέος”, Ριζοσπάστης, 17 Ιούλη 2011.
[7] Ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα στο Ινστιτούτο Brookings, Η Αυγή, 22.1.2013.
[8] Διακύρηξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δεκέμβρης 2012, www.syriza.gr


* Ο Νικόλας Μόττας είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας (PhD), ιδρυτής και διαχειριστής του Ελληνικού Αρχείου Τσε Γκεβάρα (guevaristas.net) και αρθρογράφος.








Πηγη

26 σχόλια:

  1. Κάποιες ερωτήσεις προς τον κ.Μόττα αν και δε γνωρίζω αν είναι μελος του ΚΚΕ ή όχι,(δεν εχει σημασία) αλλά μάλλον θα είναι αν κρίνω από τη φρασεολογία και τη τακτική ανάπτυξης των επιχειρημάτων που ακολουθεί στο άρθρο του.
    Εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "και με τον αστυφύλαξ και τον χωροφύλαξ",εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ "σπέρνει αυταπάτες". Το ΚΚΕ γιατί δεν κερδισε ή δεν κερδίζει από τη "συνεπή" πολιτική του; Ποιες οι αιτίες; Αναλύθηκαν καθολου αυτές οι αιτίες της εκλογικής συρρίκνωσης του ΚΚΕ στο συνέδριο; Δηλαδή κ.Μόττα κάνετε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ τώρα που κατά τη γνώμη σας σπέρνει αυταπάτες, δηλαδή πριν μπορούσατε και να συμφωνήσετε; Αν ναι γιατί δεν το κάνατε; Το μνημόνιο τώρα αποτελεί για σας το κριτήριο, ενώ πριν ήταν ένα σκαλοπατάκι; με βαση λοιπόν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο τον κρίνετε; Αν ναι, είναι ένα βημα κι αυτό ότι αποδέχεται το ΚΚΕ ότι η αντιμνημονιακή πολιτική πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο.
    Τέλος η διαπίστωσή σας ότι "ο οπορτουνιστικός καιροσκοπισμός γοητεύεικαι εξαπατά" αποτελεί άλλοθι για σας;
    Από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εναλλακτική λύση για το σύστημα;Δεν είδα πουθενά να τον αγκαλιαζει το σύστημα, αντίθετα τον πολέμησε και τον πολεμάει λυσσωδώς. Βεβαίως από τη δική του πλευρά το ΚΚΕ βοηθάει όσο μπορεί στην πολεμική αυτή μιας και το σύστημα το εκμεταλλεύεται. Η παρθενική ομιλία Κουτσούμπα όπως παίχτηκε στο Μέγκα ήταν ενδεικτική. Παίχτηκε το απόσπασμα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ προς τερψιν της κ. Τρεμη κλπ οι οποίοι θέλουν να παραμείνει το ΚΚΕ στη γραμμή "όχι ενότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς." για να μείνει αλώβητο το σύστημα. Τι να πω κι εγω τωρα; Ότι το ΚΚΕ είναι η εναλλακτική λύση του συστήματος; Δεν το πιστευω. Αντίθετα πιστευω ότι εχει στημένη λάθος την ομάδα γι αυτό χάνει. Δεν είμαι μελλοντολόγος να γνωρίζω τι θα κάνει αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση.Αλλά η εναλακτική του ΚΚΕ είναι ο σοσιαλισμός σήμερα; Αν ναι από προκύπτουν οι ωριμάνσεις των απαραίτητων συνθηκών; Πως το ΚΚΕ θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δημιουργίας μιας πλατιάς "λαϊκής συμμαχίας" όταν εκ των προτέρων αποκλείει τους ΠΑΣΟΚους, όλους τους "οπορτουνστές που έφυγαν κατα καιρούς από το ΚΚΕ"; Με ποιους θα κάνει συμμαχία; Με τον εαυτό του που λέει κι ο Μπογιόπουλος;
    αυτά για ωρες.

    Ν.Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εναλλακτική λύση για το σύστημα;.."

      Για την YΓΙΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ που εχει μιλησει ο ΤΣΙΠΡΑΣ σου λεει κατι ;

      Η Υγιη επιχειρηματικοτητα ειναι ΑΥΤΟΥ του συστηματος η καποιου αλλου ;;;; ¨))))

      Διαγραφή
    2. Ν.Κ δηλαδή πιστεύεις ότι η κοινωνική συμμαχία έχει ανάγει σώνει και ντε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως λανθασμένα πιστεύεις ότι το ΚΚΕ δεν κάνει συμμαχία με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων;
      Άλλο συμμαχία κοινωνική που εμπεριέχονται ψηφοφόροι άλλων κομμάτων και άλλο συμμαχία με άλα κόμματα Μη μπερδευόμαστε παρακαλώ!!!
      Γιάννης

      Διαγραφή
    3. Προφανώς δεν θα σου λένε τίποτα εσένα οι συναντήσεις του Τσίπρα με επιχειρηματίες και οι αγωνιώδεις προσπάθειές του να τους πείσει πως δεν κινδυνεύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν σου έχει αραδιάσει στο άρθρο του ο άνθρωπος ένα σωρό πηγές από τις οποίες προκύπτουν τα λεγόμενά του, εσύ τι δεν καταλαβαίνεις; Όσο για την ομιλία του Κουτσούμπα μπορείς αν θες να την δεις ολόκληρη και να καταλάβεις. Εσείς όταν λέτε σύστημα τι ακριβώς ενοείτε; Το μνημόνιο τι θα κάνετε τελικά, θα το καταργήσετε, θα το διαπραγματευτείτε, θα το σκίσετε; Α! Να σου θυμίσω πως και το ΠΑΣΟΚ το 81 εμφανιζόταν ο Αντρέας με τον Άκη να δίνουν συνέντευξη με τις φώτο του Μαρξ και του Βελουχιώτη. Τέτοια Αριστερά να μας λείπει! ΝΕΚ.

      Διαγραφή
    4. καταρχην στο συνεδριο του ΚΚΕ αυτο που απασχολεισε ειναι το πως θα γινει πιο ικανο να συσπειρωσει εργατικες - λα'ι'κες μαζες με την πολιτικη προταση του. αυτο εμπεριεχει και το εκλογικο αποτελεσμα που ηταν μια σημαντικη αν θες μαχης αυτης της περοδου αλλα σε καμια περιπτωση αυτη που εκρινε ή θα κρινει την ιστορια και σε καμια περιπτωση η μητερα των μαχων. αν διαβασεις τα ντοκουμεντα και τις θεσεις για το συνεδριο θα το διαπιστωσεις πολυ καλα αυτο που σου λεω. απο κει και περα το ΚΚΕ ποτε δεν θεωρησε φιλολα'ι'κη την προταση του συριζα. απλα προβαλει τις αντιφασεις του ακομα και στα επιμερους οπως βασικος μισθος , μνημονιο κλπ γιατι στο κυριο που ειναι τα μεσα παραγωγης σε ποιον, μεσα ή εξω απο την ΕΕ κλπ δεν υπαρχει παλινωδια καθως ο χωρος του οπορτουνισμου ειναι ταγμενος στην ατομικη ιδιοκτησια των μεσων παραγωγης απο παντα. ποτε το ΚΚΕ δεν θα ειχε κοινο βηματισμο με ενα καθαρα συστημικο μορφωμα το οποιο παρα τις πασοκικου τυπου δεκαετιας '80 επιθεσεις φιλιας ειναι βαθια αντικομμουνιστικο.επισης η πολιτικη ορθοτητα δεν κρινεται απο το [ποσους ψφους παιρνεις αλλα απο το αν σε επιβεβαιωνει η ιδια η ζωη. το ΚΚΕ εχει επιβεβαιωθει σε ολα τα κεντρικα ζητηματα σε αντιθεση με το συριζα που η ιδια η ζωη αντικειμενικα τον εχει ξεφτυλισει(βλ. κεντροαριστερες και αριστερες κυβερνησεις σε ολο τον πλανητη, βλεπε Κυπρο,βλ. Μααστριχτ, Μπολονια,Λευκη Βιβλιο που δεν ηταν ουτε Λευκη ουτε Μαυρη κατα τον Συνασπισμο κλπ)που πολεμησε το συστημα τον Συριζα? μα το συστημα τον ανδωσε και τον διογκωσε! ποσα συνδικαλιστικα μεγαλοστελεχη του ΠΑΣΟΚ ειναι στο ΣΥΡΙΖΑ πλεον? αν δεν κανω λαθος πρωτοι σε σταυρους με τερστια διαφορα απο τους αλλους στη Β Αθηνας ηταν ο Κουρουμπλης και η Σακοραφα. το συστημα εκμεταλευεται το ΚΚΕ εναντιον του ΣΥΡΙΖΑ ή το αντιθετο? οπου σταθει το ΚΚΕ το κριτικαρουν οι Πρετεντερηδες για απομωνοτισμο, για το οτι δεν παει με την αλλη αριστερα του ΣΥΡΙΖΑ,για το οτι αποκλειει τη συμμετοχη του σε αστικη κυβερνηση. Δεν ξερω τοσος πονος απο τους κλακαδορους του συστηματος για το οτι το ΚΚΕ δεν πειθει? τοσο πολυ οι αστοι επιθυμουν το ΚΚΕ ως συνιστωσα κυβερνητικη? μα αφου μια κυβερνηση ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ κατ'εσε θα τρομαζε τους αστους. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλα επαιξε το ρολο του ως προμετωπιδα της επιθεσης και της πιεσης στο ΚΚΕ για απεμποληση της στρατηγικης του και αφου το ΚΚΕ αντεξε παρα τις απωλιες του και τωρα πλεον με την σοσιαλδημοκρατικοποιηση του ΣΥΡΙΖΑ και την τεχνιτη πολωση με τη ΝΔ επιχειρουν να περιθωριοποιησουν το ΚΚΕ χωρις να εγκαταλειπουν την προσπαθεια πιεσης γαι ενσωματωση βεβαια. εκει εξαλλου εντασοντα και τα σχηματα τυπου Αλαβανου ή ο ντορος για τον ''εμφυλιο'' στο ΚΚΕ ενοψη συνεδριου παρ'ολο που ο θησαυρος με την ανακοινωση οτι οι θεσεις υπερψηφιστηκαν απο το 97% των μελων αποδειχθηκε ανθρακας. Και τελος το ΚΚΕ δεν αποκλειει τον βηματισμο με κανεναν που ανηκει στην εργατικη ταξη ή τα συμμαχα στρωματα ανεξαρτητα απο το πως αυτος τοποθετειται πολιτικα. στο κινημα και στη Λ.Σ. το ΚΚΕ μεσω των μελων του προσπαθουν κατω απο αγωνιστικα πλαισια να συνατηθει με κοσμο που ψηφιζει ειτε ΝΔ, ειτε ΠΑΣΟΚ , ειτε ΣΥΡΙΖΑ. αυτη η συμμαχια ειναι οτι πιο πλατυ προτεινει κομμα. το ΚΚΕ δεν διαχωριζει τον εργατη σε αριστερο και δεξιο οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αλλοι, παλευει γαι την ενοτητα της ταξης και οχι για τον καλπικο διαχωρισμο και τη διασπαση της.το ΚΚΕ αυτο που δεν θα κανει ποτε ειναι αλισβερισια και κομπρεμι απο τα πανω για καρεκλες και αυτο να το ονομαζει μαλιστα και συμμαχια! δηλαδη να παμε ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΡΣΥΑ μαζι να παρουμε ψηφαλακια και μετα να μοιρασουμε τις καρεκλες τοσες εμεις, τοσες εσεις κλπ. αυτο ειναι ολοι μαζι αφεντικα και δουλοι αρκει να παρουμε καρεκλες δεν ειναι συμμαχια.

      Διαγραφή
  2. "Δεν είμαι μελλοντολόγος να γνωρίζω τι θα κάνει αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση." Έχω να σου συστήσω μια καλή χαρτορίχτρα ή καφετζού αν προτιμάς ελληνικό καφεδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ψηφιζεις ετσι, αστο φιλαρακι, παιξε πρεφα καλυτερα. Οτι λεγανε οι πασοκοι παλια μας λες και συ τωρα. Το ξυριζα θα κανει αυτα ακριβως που λεει, μη περιμενεις το θαυμα ενω λεει αλλα να κανει αυτα που ονειρευεσαι. Αν καταφερεις και βρεις το προγραμμα του κομματος στειλε το λινκ και σε μας να γελασουμε λιγο. Στη τελικη αν δε γνωριζεις τι θα κανει αν βγει, να υποθεσω οτι δε το ψηφιζεις τοτε... σωστα?
      νκ

      Διαγραφή
  3. Καλα τωρα.Ναβγαινει καποιος και να λεει οτι το συστημα πολεμα τον ΣΥΡΙΖΑ ,δεν εχει ιδεα απο συστημα.Με τον ιδιο τροπο πολεμα και τους χ.αυγητες και τους ανεβαζει τα ποσοστα.Εν πασει περιπτωσει επειδη ειναι μεγαλη η συζητηση περι αυτου,ακου πως λειτουργει το συστημα.Αν δεν προκυψει κατι αλλο,βγαινει ο Τσιπρας κυβερνηση.Παραλαβαμε χαος οι πρωτες κουβεντες.Καθεται πεντ εξι,οκτω ισως χρονια εξουσια,πεφτει.Αναλαμβανει η Ντορα,παραλαβαμε χαος, κ.ο.κ.Μια και αναφερεσαι στο Μπογιοπουλο,διαβασε την απαντηση που εδοσε για κορακια και κολακες και θα καταλαβεις για το συστημα.Φιλικα προς τον Ν.Γ. Τις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ( http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/15757/manolada-emprakti-taxiki-allileggyi-apo-pame-stoys-ergates-gis-apo#/3 )
    1,5 ΤΟΝΟΙ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ
    Μανωλάδα: Έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ στους εργάτες γης από το Μπαγκλαντές (VIDEO ΦΩΤΟ).Ilief


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ( http://902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/15757/manolada-emprakti-taxiki-allileggyi-apo-pame-stoys-ergates-gis-apo#/3 )
      στο ποιο πάνω video, μετανάστες εργάτες γης στην Μανωλάδα κρατάνε το πανό του ΠΑΜΕ και μιλάνε και μετανάστες και εκπρόπσωποι του ΠΑΜΕ
      Nομίζω πως αξίζει η δημοσίευσή του από το blog.

      Ο σύριζα ήταν με την άλλη μεριά, με την "υγιή επιχειρηματικότητα", και της φράουλας που δεν εκφράζεται από "μεμονωμένα περιστατικά" που επισήμως έχουν αρχίσει από το 2008.Ilief

      Διαγραφή
  5. αν το ΚΚΕ το λιβανιζαν 7 καναλια, 15 εφημεριδες, 20 ραδιοφωνα, επαιζε παιχνιδακια χαιδευοντας αυτια, ελεγε αλλα εδω αλλα εκει ανενοχλητο, χωρις να του πει καποιος "για καθιστε ρε μαλακες, αλλα λετε στον σεβ, αλλα στους εφοπλιστες, αλλα στην γιορτη της 3ης σεπτεμβρη, αλλα οταν συναντατε κανενα ανεργο σε στημενες συναντησεις γιατι δεν τολματε να εμφανιστητε πουθενα αλλου εκτος απο τα σουπερ μαρκετ που ειστε κωλος και βρακι με την εργοδοσια" και θα σου ελεγα ποσο θα ηταν το ΚΚΕ, καρναβαλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εμένα προσωπικά σύντροφοι δεν με ενοχλούν όλα όσα λέει το ασκέρι των χαρούμενων...έμαθα να τα ακούω...μεγάλωσα πια,για να εκνευρίζομαι με τις μαλακίες τους...αυτό που με ενοχλεί ,είναι ότι υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να δικαιολογήσουν,αναλύσουν ή ότι άλλο θέλει ο καθένας να βάλει στο ρήμα...αντί να ανοίξουν τα στραβά τους,πάνε να μας πείσουν ότι εμείς είμαστε ελέφαντες και όχι αυτοί απλά μαλάκες...sorry παιδιά αν θέλετε κόψτε το..απλά βαρέθηκα να τους μιλάω με κοπρεμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διάβασα τις έως τώρα απαντήσεις σας στο σχόλιό μου. Πρώτη διαπίστωση: Σε τίποτε απ’ όλα αυτά που βάζω ως θέματα δεν απαντάτε. Τη χυδαιολογία αλλά και κενότητα κάποιων τύπου «καρναβαλε», «μαλάκες» κλπ δεν την ακολουθώ.
    Απ΄όσα όμως βάζετε στα σχόλια ας προσπαθήσω να σας απαντήσω.
    @YGIH EPIXEIRHMATIKOTHTA
    Αν θεωρήσουμε ότι η επόμενη κυβέρνηση της αριστεράς δεν θα εγκαθιδρύσει το σοσιαλισμό, αλλά θα προσπαθήσει να στήσει στα πόδια της όπως και τους εργαζόμενους τότε η υγιή επιχειρηματικότητα νομίζω ότι είναι ένα από τα πρώτιστα εργαλεία ανόρθωσης. Βεβαίως αυτή η επιχειρηματικότητα θα λειτουργήσει με τους όρους μιας κυβέρνησης της Αριστεράς. Ας μη ξεχνάμε ότι την επομένη δε θα έχουμε σοσιαλισμό.
    @Γιάννης
    Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι το 27% είναι σώμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριλαμβάνει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Και για το δεύτερο: Που προωθεί σε κάτι ελάχιστο τη κοινωνική συμμαχία το ΚΚΕ; Παντού μόνο κατεβαίνει μακρυά από τους απλούς ανθρώπους.
    @ΝΕΚ
    Προφανώς και μου λένε οι συναντήσεις του Τσίπρα με επιχειρηματίες. Την επομένη δεν θα έχουμε μετασχηματισμό της κοινωνίας. Οι επιχειρηματίες θα είναι εδώ. Θα πρέπει να μιλήσουν με τον επόμενο πρωθυπουργό. Θα πρέπει ν’ ακούσουν τους όρους της νέας κυβέρνησης. Όταν εννοούμε σύστημα εννοούμαι αυτό το υπάρχον καπιταλιστικό σύστημα το οποίο κατά τη γνώμη μας δεν είναι δυνατόν ν’ αλλάξει αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ρήξεις. Το μνημόνιο βεβαίως είναι ασύμβατο με μια κυβέρνηση της αριστεράς. «Εμείς λοιπόν στο λαό πιστεύουμε, στο λαό δίνουμε λογαριασμό, στο λαό δεσμευόμαστε. Και θα δεσμευτούμε, σύντομα, να ξεκινήσουμε μια μεγάλη σύγκρουση μαζί με το λαό για την ανατροπή αυτού του μνημονιακού εφιάλτη. Και δεσμευόμαστε ότι σε αυτή τη σύγκρουση δεν θα υποχωρήσουμε. Και δεσμευόμαστε ότι σε αυτήν τη σύγκρουση θα πετύχουμε». Από τη τελευταία ομιλία Τσίπρα στη βουλή.
    @RATM
    Στην αρχή όλα αυτά που βάζεις, «μέσα παραγωγής σε ποιον κλπ» ανήκουν στη σφαίρα της μετάβασης στο σοσιαλισμό. Ουδέποτε είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την επομένη θα ξεκινήσει αυτή η μετάβαση. Διαφορές φυσικά υπάρχουν και σημαντικότατες μεταξύ των δύο κομμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούν. Να μην πω αυτά που λένε και σύντροφοί σας για το ΕΑΜ κλπ. Δε θα μπω ν΄ απαριθμήσω σε τι πολέμησε τον ΣΥΡΙΖΑ το σύστημα. Απλά ένας λογικός άνθρωπος βλέπει το καθημερινό πόλεμο του συστήματος. Δεν αντιλαμβάνομαι τι ακριβώς λες για το Μάαστριχτ. Δεν υπήρχε τότε καν ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο Συνασπισμός. Μου λες για στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Που ακριβώς βρίσκονται; Λογικό είναι οι Κουρουμπλής και Σακοράφα να βγουν πρώτοι σε ψήφους, αφού η εκλογική βάση εμπεριέχει και ΠΑΣΟΚους. Κι αυτό κακό ε;
    Όσο για προμετωπίδα ενάντια στο ΚΚΕ μόνο φαντάσματα βλέπεις. Δεν θα μιλήσω για το συνέδριό σας. Μιλάνε οι ίδιοι οι σύντροφοί σας στο προσυνεδριακό διάλογο που με τις γνωστές διαδικασίες αποκλείστηκαν έως και από σύνεδροι. Αναφέρεις ότι το ΚΚΕ «…παλεύει για την ενότητα της τάξης και όχι για τον κάλπικο διαχωρισμό και τη διάσπασή της» κάλπικο διαχωρισμό ο ΣΥΡΙΖΑ πατενταρισμένο διαχωρισμό-καπέλωμα τυπου ΠΑΜΕ το ΚΚΕ.

    @Ανώνυμος 29 Απριλίου 2013 - 6:18 μ.μ.
    Αρχικά διαφωνώ απολύτως με τη δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ για τη Μανωλάδα που τόσο πολυπαίχτηκε εδώ μέσα. Είναι όμως εντελώς άκαιρο να εγκαλείται τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του για τους μετανάστες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην πορεία του δείξει ότι είναι υποστηρικτής των μεταναστών. Πάλι δε χρειάζεται ν’ απαριθμήσω περιπτώσεις για τις οποίες κατηγορηθήκαμε.. Οι μετανάστες στην απεργία πείνας πριν τις εκλογές είχαν την απόλυτη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ που ήταν;

    ΝΓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι βλάκας ή τον "μπαίζεις", μάλλον για "πονηρούτσικος" μου κάνεις. Κοίταξε, πονηρέ, όταν χρειαστεί θα συνεργαστούμε και με τον διάολο,όμως όχι με εσάς , εσείς θα είσθε τα πρώτα μεζεδάκια στις ξιφολόγχες μας,το κατάλαβες σίχαμα.
      δημητρης κκ

      Διαγραφή
    2. 1) η υγειης επιχειρηματικοτητα σε τι διαφερει απο την μη υγειη?δεν θα προβλεπει μισθους πεινας, δεν θα προβλεπει ανυπαρκτες εισφορες για ασφαλιση, δεν θα προβλεπει ανυπαρκτα μετρα ασφαλειας στους χωρους δουλειας? δεν θα πω για κερδη και υπεραξια αφου απ'οτι καταλαβα το ζητημα σοσιαλισμος για σενα και το ΣΥΡΙΖΑ ειναι κατι γαι τη Δευτερα Παρουσια και οχι αμεσο.Αμεσο για το ΣΥΡΙΖΑ ειναι ο εξανθρωπισμος του καπιταλισμου που ουτε στην 100η παρουσια δεν θα γινει.
      2)το 27% προφανως και περιλαμβανει μαζες εργατικων - λα'ι'κων οικογενειων αλλα μιλαμε για η μετακομιση του συνδικαλιστικου μηχανισμου του ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ. θες να σου πω τη γνωμη των δικων σου συντροφων στην Αιτωλοακαρνανια για τον 1ο σε σταυρους Κουρουμπλη?η Σακοραφα, ο Κοτσακας(δεξι χερι του Τσοχατζοπουλου), η συντακτης του μνημονιου 1 Λουκα Κατσελη, ο κατσε καλα Γερασιμε που τον προτεινε ο Τσιπρας σαν υπηρεσιακο πρωθυπουργο,η Ξενογιαννακοπουλου που στηριξε ανοιχτα ΣΥΡΙΖΑ στις 2ες εκλογες και ολος ο συρφετος συνδικαλιστικων στελεχων της ΠΑΣΚΕ απο τις πρωην ΔΕΚΟ, ολοι αυτοι δεν αποτελουν εναν βαρβατο μηχανισμο που ειχε το ΠΑΣΟΚ δεκαετιες τωρα?
      3)τους ορους δεν τους βαζει η κυβερνηση στους επιχειρηματιες αλλα το αντιθετο. η κυβερνηση ειναι υπαλληλος της αρχουσας ταξης. τι ορους δηλαδη θα βαλει ο Τσιπρας στον ΣΕΒ,στην ΕΕ,στους εφοπλιστες κλπ? αυτοι θα βαρανε παλαμακια καιο Αλεξης θα χορευει τσαμικο.
      3)το ΕΑΜ ειχε 2 στοχους. πρωτον απελευθερωση της Ελλαδας και 2 ΛΑΟΚΡΑΤΙΑ ο πρωτος επετευχθει ο δευτερος οχι. γιατι πολυ απλα το ΚΚΕ τοτε λαθεμενα εκτιμουσε οτι δεν ειναι ωρα ακομα για σοσιαλισμο, εκτιμουσε οτι με αστικοδημοκρατικες αλλαγες και με ειρηνικο τροπο μπορει να λυθει το ζητημα της εξουσιας. αυτο το πληρωσε πρωτο απο ολους το ιδιο το ΚΚΕ με πολυ αιμα. Βαρκιζα νουμερο 2 δεν θα υπαρξει γιατι η προταση του ΣΥΡΙΖΑ μονο σαν Βαρκιζα 2 μπορει να χαρακτηριστει. επιπλεον το ΕΑΜ ηταν συμμαχια του λαου με σαφη πολιτικα χαρακτηριστικα. πρωτα ιδρυθηκε το ΕργατικοΕΑΜ εκανε απεργιες κλπ , εβαζε σαν στοχο τη Λα'ι'κη Δημοκρατια. τι σχεση εχει ο ΣΥΡΙΖΑ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με αυτο? το ΚΚΕ παει μονο του ενω εσεις πατε ολοι μαζι ε? τοτε γιατι παντου το ΠΑΜΕ εχει περισσοτερους απο ολους τους αλλους μαζι?ποια ειναι εντελει η απομονωση και ποια η ενοτητα? η ενοτητα ειναι το ποσες διαφορετικες σημαιες εχει η πορεια ή απο το ποσος κοσμος συσπειρωνεται απο τους χωρους δουλειας?μιλατε εσεις για καπελωμα? το ΚΚΕ 95 χρονια τωρα ποτε δεν πηγε σε εργατικη συγκεντρωση ή σε απεργια με τις σημαιες του γιατι αλλο ΚΚΕ αλλο συνδικατα εκει συμμετεχουν τα μελη του και προσπαθουν να βαλουν αιτηματα και πλαισιο παλης. αντιθετα πας στις συγκεντρωσεις σας και βλεπεις μερα απεργιας σημαιες,ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΑ, ΣΕΚ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατι και αυτοι δεν ειναι καλυτεροι απο σας και μετα μιλατε για καπελωμα?το ΠΑΜΕ ειναι πολος στο συνδικαλιστικο κινημα δεν ειναι κομμα. θες να παμε και αλλου?φοιτητικοι αγωνες το 2006-7 που τους οικιοποιουνταν ο ΣΥΡΙΖΑ στα πανελ και στο ντιμπε'ι'τ ο Αλαβανος.αναθεμα αν υπηρχε συλλογος φοιτητων που ο Συριζα στις συνελευσεις ή στις εκλογες μετα πηρε πανω απο τα ακυρα.αλλα αν το ΠΑΜΕ κατεβαινε μαζι με τους συλλογους σκουζανε και οι αλλοι οι εαακιτες για καπελωμα οταν ο συριζα καπελωνε ενα κινημα στο οποιο ηταν ανυπαρκτος αχνα δεν εβγαζαν τοτε και αυτοι.οποτε τα περι καπελωματος στα γιατι δε σε παιρνει. οσο για το συνεδριο μας οταν θα φτασετε να μπορειτε να εχετε το λογο που εχει το καθε μελος του ΚΚΕ για τη διαμορφωση της πολιτικης του κομματος τους τοτε ξαναμιλαμε. στο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαμεσα απο τις εκλογες επικαιροποιηθηκε το προγραμμα του. τι διαλογος εγινε? ποιο μελος ειπε γνωμη?
      4) αληθεια ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηριζει τους μεταναστες? στη μανωλαδα το ΚΚΕ εχει δεχτει απειρες επιθεσεις απο το 2007 ο ΣΥΡΙΖΑ που ηταν? αν και με τετοια βουλευτη εκει δεν απορω για το που ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ. αληθεια για τη συνθηκη του ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2 της ΕΕ τι λεει ο ΣΥΡΙΖΑ?

      Διαγραφή
    3. "Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι το 27% είναι σώμα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριλαμβάνει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ;" Όχι για αυτό σου είπα το το ΚΚΕ κάνει συμμαχία με ψηφοφόρους όλων των κομμάτων με τις ηγεσίες τους δεν κάνει. Για μπερδεύεσαι. Άλλο ψηφοφόροι, άλλο στελέχη. Με τους απλούς ψηφοφόρους το ΚΚΕ επιδιόκει την συμμαχία με τους πολιτικούς φορείς αρνείται τη συμμαχία. Για αυτό η μία ονομάζετε πολιτική συμμαχία και η άλλη κοινωνική. Μπερδεύεσαι πολλή και φοβάμαι πως το κάνεις εσκεμμένα.

      "Και για το δεύτερο: Που προωθεί σε κάτι ελάχιστο τη κοινωνική συμμαχία το ΚΚΕ;"
      ΠΑΝΤΟΥ, όπου υπάρχει εργαζόμενος, καταπιεζόμενος και απλός άνθρωπος. Πάλη μπερδεύεσαι. Καταπιεζόμενος δεν είναι η ηγεσία της ΓΣΕΕ ούτε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλετε να συνεργαστεί το ΚΚΕ. Δεν κατεβαίνει κάτω από τη σημαία της ΓΣΕΕ, όταν όμως έκανε απεργία ο κλάδος του μετάλλου, στην πορεία, ήταν εκεί με όλων τον κλάδο. Στο ΜΕΤΡΟ μεγάλε δεν ήταν παρόν το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ;;; και ας μην έχει έχει δυνάμεις εκεί αρκεί που υπάρχουν εργαζόμενοι. Και αυτά είναι λίγα από τα πολλά. Λιπών άσε τις ψευτιές. Στο λέω ευθέος ότι ή είσαι συνειδητός ψεύτης ή φερέφωνο των συνειδητών ψευτών. Σύνελθε!!!

      "Μιλάνε οι ίδιοι οι σύντροφοί σας στο προ συνεδριακό διάλογο που με τις γνωστές διαδικασίες αποκλείστηκαν έως και από σύνεδροι." Ποιες είναι οι γνωστές διαδικασίες που δεν κατονομάζεις μεγάλε; Μήπως η ψηφοφορία στις κομματικές οργανώσεις; δηλαδή μήπως η δημοκρατία; Τι να κάνουμε που ήταν μία μειοψηφία. Εσύ πιστεύεις ότι όλα τα μέλη μπορούσαν να είναι στο συνέδριο;;;;; πας καλά. Τα μέλη που πάνε στο συνέδριο επιλέγονται από τις οργανώσεις. Άρα τι βρόμιά είναι αυτή που λες, μάλλον είναι σαν τις βρομιές της Αυγής που μοίραζε τα non paper ότι το ΚΚΕ είναι διχασμένο. Τι πάει να πει γνωστές διαδικασίες που αποκλείστηκαν;;;;;;;;;;; Η πλειοψηφία αποφασίζει. Δηλαδή το 97% υπερψήφισε τις θέσεις και θα έστελνε συνέδρους το 3% για να γουστάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ελεεινός συκοφάντης. Αποκλείστηκαν γιατί η πλειοψηφία το ήθελε.
      Γιάννης

      Διαγραφή
    4. ο αλέξης και τι λέει για την Μανωλάδα.
      ( www.youtube.com/watch?v=WdqL2xGkvPI )

      " κάποιοι "κακοί εργοδότες".. που μας γυρνάνε σε άλλες εποχές, σε άλλες χώρες, σε άλλους τόπους. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοιες συμπεριφορές "

      Δεν θυμάται αυτά
      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_33.html )
      και αυτά
      ( http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/04/blog-post_20.html )
      από το 2008 μέχρι σήμερα.Ilief

      Διαγραφή
    5. και άλλοι "αγανακτισμένοι"(εκτός πλατειών)

      ( http://rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=25/4/2013&columnId=1761 )

      (..) Εκεί, στην Ηλεία, μετά την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που διαμαρτυρήθηκε, γιατί συκοφαντούνται οι φραουλάδες βγήκαν και οι γεωτεχνικοί «αγανακτισμένοι», γιατί «κάποιοι πυροβολισμοί» χάλασαν το κλίμα. Κατανοητοί. Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανάμεσα στους φραουλάδες φιγουράρουν και στελέχη του κόμματός της («λέγε με Λαϊνά»), και οι γεωτεχνικοί καθώς σε μια κρίσιμη φάση κάνουν καθαρό ότι επιλέγουν να συνδέσουν την ύπαρξή τους με τα κέρδη των συγκεκριμένων καπιταλιστών.

      Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί η αγωνία ορισμένων για τα καπιταλιστικά κέρδη πρέπει να γίνει και αγωνία μιας κοινωνίας την οποία οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό κάθε απόχρωσης απομυζούν όπως ακριβώς η βδέλλα όταν της αφήνεις περιθώριο να υπάρχει. (..)

      Είναι η τάναπου η πραγματικότητα που διαψεύδει "τα νομίζω δεν πιστέυω¨" των συριζέων κ.α.Ιlief

      Διαγραφή
    6. νταξ,μου έκανες τα μούτρα κιμά...παραμένεις όμως και τα δύο και μάλιστα κάνεις και φιλότιμες προσπάθειες να το ανεβάσεις το "επίπεδο"...φτάνει μαζί σου...πάω για ξεκούραση...στις 3 αρχίζει η περιφρούρηση για την απεργία...

      Διαγραφή
    7. Και το συμπέρασμα ΝΓ

      ( http://rizospastis.gr/story.do?id=7407827&publDate=24/4/2013 )

      (..) Θέλει αρετή και τόλμη...

      Αυτοί που σπεύδουν να ξεπλύνουν την εκμετάλλευση των εργατών στα φραουλοχώραφα (εφημερίδες και πολιτευτές της περιοχής) στρέφουν την προσοχή στο ρατσισμό, για να προβάλουν τον εύκολο ισχυρισμό ότι δεν είναι ρατσιστές οι καπιταλιστές και παρακάμπτουν το γεγονός: Μια χούφτα φραουλάδες - κατά δήλωσή τους - βγάζουν 95 εκατομμύρια ευρώ στη σοδειά και οι εργάτες γης δεν μπορούν να εισπράξουν, όλοι μαζί οι 6.000 εργάτες - ούτε τα 250 χιλιάρικα που αντιστοιχούν ανά αγροτική εκμετάλλευση στα μεροκάματα της δουλειάς τους. Ασφαλώς και δεν είναι ρατσιστικό το κίνητρο. Ο ρατσισμός είναι αποτέλεσμα - εργαλείο για να ισχυροποιηθεί η εκμετάλλευση.

      Λένε: Δεν είναι όλες οι φράουλες ματωμένες. Κι όμως, ματωμένα είναι όλα τα γεννήματα της γης όταν μεσολαβεί στην παραγωγή τους η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Στην Ηλεία, όπως και σε κάθε άλλο τόπο όπου επικρατούν αντίστοιχες συνθήκες εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ματωμένες είναι και οι ντομάτες, και οι πατάτες, και τα πορτοκάλια, όλα όσα παράγει η γη με τη μεσολάβηση της δουλειάς του ανθρώπου - εργάτη.

      Η προκλητική ζωή των εκμεταλλευτών μαρτυρά την άβυσσο που χωρίζει αυτόν που απ' τον ιδρώτα του πασχίζει να ταΐσει τα παιδιά του, από εκείνον που ακριβώς γιατί εκμεταλλεύεται εργάτες ξοδεύει ξένον ιδρώτα για να εδραιώσει και στο επίπεδο της εντύπωσης την κυριαρχία του. (..)Ilief

      Διαγραφή
  8. Ξεκινας με μια πολυ εντονη αντιφαση κατα τη γνωμη μου. Ισχυριζεσαι οτι μια "κυβερνηση της αριστερας" θα φερει την υγιη επιχειρηματικοτητα η οποια θα βοηθησει στον στοχο της να στησει στα ποδια τους τους εργαζομενους.
    Καταρχην, αν κατι ειναι "υγιης επιχειρηματικοτητα", ειναι αυτο που συμβαινει τωρα. Ο υγιης επιχειρηματιας ειναι αυτος που προσβλεπει στο μεγιστο δυνατο κερδος με το ελαχιστο δυνατο κοστος.
    Αυτο που λες εσυ ειναι η "ηθικη/αλτρουιστικη/ανθρωπινη επιχειρηματικοτητα", και εντασσεται στην σφαιρα του μεταφυσικου διοτι καμια σχεση δεν εχει με την πραγματικοτητα του καπιταλισμου.
    Απο κει και περα, αν θες να στησεις τον εργαζομενο παλι στα ποδια του, ειτε θα του δωσεις πισω αυτα που εχει χασει ειτε θα μειωσεις τα βαρη του.
    Οποτε θα πρεπει να κανεις ανακατανομη του πλουτου εις βαρος του επιχειρηματια, δεν μπορεις να τους εχεις ολους ικανοποιημενους.
    Ο δυσαρεστημενος επιχειρηματιας ομως δεν θα κατσει να σου κανει τη χαρη, πολυ απλα θα σηκωθει να φυγει, οποτε οχι μονο δεν θα στησεις τον εργαζομενο στα ποδια του, αλλα θα τον κανεις και ανεργο.
    Συνεπως μεσοβεζικες λυσεις τετοιου τυπου δεν μπορουν να υπαρξουν, πρεπει να παρεις θεση.
    Και ο Συριζα καθε αλλο παρα "κυβερνηση της αριστερας" θα κανει μεσα στον καπιταλισμο, δεν γινεται αυτο. Η κυβερνηση για τον σοσιαλισμο θα κανει, η κυβερνηση του καπιταλισμου θα γινει.
    Τα ναι μεν αλλα, αν αποδεχομαστε οτι υφισταται ταξικη κοινωνια και παλη, δηλαδη το να μην παιρνεις ξακαθαρα θεση υπερ του ενος η του αλλου, σημαινει οτι στεκεσαι διπλα στον πιο δυνατο, μεχρι κι ενα πιτσιρικι το ξερει αυτο.

    Κοστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πες μου ΝΓ
    Απο μικρος το κανεις αυτο;

    Ντινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ντίνος
      θεωρώ ότι προβοκάρεις την ανάρτηση του ιστολογίου. Περιμένεις να κάνω τρολλιά; αδίκως.

      ΝΓ

      Διαγραφή
  10. Εγω, Ν.Γ.,δεν μπορω,η μηπως μπορω,να καταλαβω τι γυρευεις σ ενα κομμουνιστικο ιστολογιο.Τοκανες το κομματι σου κανοντας τον ψιλοχαζουλη.Και τι κυριος,αν και κατα τη γνωμη μου λιγα σου λενε αυτοι που σε βριζουν Δελλαστικοποιημενε καιροσκοπε. Τις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ιις
      Μ΄αρεσει να πλεω σε ιστολόγια τετοιου τύπου. καθε φορά λέω όλο καικατι θα μάθω,αλλά εσείς δεν παίζεστε. Ιδια επιχειρήματα καθε φορά. Ειστε πολύ προβλέψιμοι. Αλλά εγω ελπίζω κι επιμένω.
      Ν.Γ

      Διαγραφή
    2. Το θέμα μεγάλε δεν είναι πόσο προβλέψιμοι είμαστε εμείς αλλά το ότι δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτά που λέμε ακόμα και αν τα είχες προβλέψει!
      Γιάννη

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.