Ο Νικολάς Μαδούρο, υποψήφιος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV) και ασκών χρέη Προέδρου στη Βενεζουέλα μετά το θάνατο του Ούγκο Τσάβες Φρία, αναδεικνύεται νέος πρόεδρος της χώρας κατά τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα την Κυριακή.
Το βενεζουελάνικο ειδησεογραφικό δίκτυο TELESUR, επικαλούμενο ανακοίνωση από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, μετέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί την εκλογή του Νικολάς Μαδούρο με 50,66% έναντι 49,07% που πέτυχε ο κύριος αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες Ραντίνσκι, κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα και υποψήφιος του κόμματος «Δικαιοσύνη Πρώτα» του Χώρου Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), που στηρίζεται από δώδεκα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς.
«Πετύχαμε έναν δίκαιο εκλογικό συνταγματικό και λαϊκό θρίαμβο» δήλωσε ο Νικολάς Μαδούρο αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος μπροστά σε πλήθος χιλιάδων υποστηρικτών του που έσπευσαν να συγκεντρωθούν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Καράκας.
Η αντιπολίτευση ζήτησε έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων καθώς ο Καπρίλες είπε ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Σε ανακοίνωσή του ο Νικολάς Μαδούρο είπε ότι θέλει να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.
Πηγή : 902.gr
Μια ερώτηση μου γεννήθηκε διαβάζοντας την ανάρτηση κι αυτή αφορά τον τίτλο της: η έκφραση "με μόλις 50,66%" τι ακριβώς θέλει να τονίσει; Το ρωτώ γιατί μέσα στο κείμενο της ανάρτησης δεν είδα (ή δεν κατάλαβα, ενδεχομένως) να γίνεται κάποια "ειδική" αναφορά στο ζήτημα αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήChavista
Το κείμενο είναι του 902,
Διαγραφήο τίτλος αποτελεί το πολιτικό μου σχόλιο.
Για αυτό η ασυμφωνία.
Το "μόνο 50,66%" έρχεται συγκριτικά με το ποσοστό των εκλογών του Οκτωβρίου και ενώ δεν έχει μεσολαβήσει - πολιτικά - σχεδόν τίποτα που να δικαιολογεί την πτώση. Άρα η πτώση οφείλεται ξεκάθαρα στην αλλαγή του ηγετικού προσώπου του PSUV, και εαν σκεφτώ πως η ψήφος ήταν αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά, τότε πολύ φοβάμαι πως η Βενεζουέλα το επόμενο διάστημα θα μπει σε φάση πισωγυρίσματος.
Επι πλεον παιρνει το δικαιωμα ο αντιπαλος λογω της μικρης διαφορας,να αμφισβητει το γνησιο του αποτελεσματος.Ναβγω ψευτης, αλλα νομιζω οτι η συνεχεια δεν θα ειναι αναιμακτη. Τις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας παραπέμπω σε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, παρμένα από το - διόλου φιλικό προς τον Maduro - γνωστό και μη εξαιρετέο wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Venezuelan_presidential_election,_2013
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων των μηνών Μάρτη και Απρίλη, προκύπτει με σαφήνεια μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του Maduro και άνοδος εκείνων του Capriles. Ο μέσος όρος του ποσοστού του Maduro στις τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις από 7 ως 11 Απρίλη, είναι - όπως θα δείτε στο σχετικό κείμενο - μόλις 41%. Σε μια μόνο από τις μετρήσεις, την τελευταία, φαίνεται ένα δυσανάλογα υψηλό ποσοστό του Maduro, όμοιο με εκείνα του προηγούμενου μήνα. Υπό την έννοια αυτή, το τελικό αποτέλεσμα μόνο έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί, τουλάχιστον αριθμητικά. Όσο για την πολιτική ερμηνεία, θα τα συζητήσουμε εν καιρώ. Πάντως, πάρτε υπόψη ότι οι ΗΠΑ έχουν ρίξει τρελά λεφτά στην ιστορία της αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας. Πάνω από 3000 φόρουμ (!) από ΜΚΟ της "κοινωνίας των πολιτών" έχουν διοργανωθεί τα τελευταία χρόνια - ένα αληθινό όργιο εξαγοράς. Δεδομένου ότι ο Maduro είναι σαφώς λιγότερο χαρισματικός από τον Chavez, το αποτέλεσμα πρέπει να θεωρηθεί πολύ μεγάλη επιτυχία. Τη στιγμή αυτή, ο λαός της Βενεζουέλας χρειάζεται όλη μας την αλληλεγγύη. Η νίκη του Maduro πρέπει να στηριχθεί, καμία αμφισβήτηση τώρα δεν επιτρέπεται. Για όλα θα έχουμε καιρό να συζητήσουμε, φτάνει πρώτα να συντριβεί η νέα αμερικανοκίνητη προσπάθεια να γκρεμιστεί η μπολιβαριανή διαδικασία. Η ανακοίνωση του ΚΚ Βενεζουέλας, λιτή και μεστή περιεχομένου, δίνει τον τόνο. Είμαστε δίπλα τους!
Chavista