7 Μαΐου 2015

Με ανατροπές σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό «ξεκλειδώνει» τη συμφωνία

Ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν
σε παλιότερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΝ ΚΛΟΝΤ ΓΙΟΥΝΚΕΡ


Μιλούν για «εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος» και «μισθολογικές εξελίξεις» που θα υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα


Την επιτάχυνση των εξελίξεων γύρω από τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές σηματοδοτεί η χτεσινή κοινή δήλωση του Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά από τηλεφωνική τους επικοινωνία. Με τη δήλωση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι στην πορεία προς την τελική συμφωνία, επωάζονται νέα επώδυνα μέτρα για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

Οι δύο πλευρές σημειώνουν τη συμφωνία τους σε βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Σημειώνουμε ότι μετά από πολύ καιρό επανέρχεται σε επίσημο κείμενο ο όρος «αξιολόγηση», τον οποίο ξόρκιζε μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι το μνημόνιο τελείωσε με την ανάδειξή του σε κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα, κυβέρνηση και Κομισιόν σημειώνουν ότι «ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Και μόνο η αναφορά στην ανάγκη «εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος» αποτελεί ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι όχι μόνο δεν αμφισβητεί τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που επιβλήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, αλλά ότι ανοίγει ο δρόμος και για πρόσθετα μέτρα.

Ισχύουν τα παλιά, έρχονται καινούρια μέτρα


Οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» για μη εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων και ακόμα περισσότερο για τα ελάχιστα που έταζαν προεκλογικά στους συνταξιούχους, φεύγουν οριστικά από το «κάδρο» της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, το αντιασφαλιστικό καθεστώς που φορτώθηκε στις πλάτες των συνταξιούχων, οι ανατροπές που ψηφίστηκαν και ορίζουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις, παραμένουν σε απόλυτη ισχύ.

Η επίκληση που γίνεται να γίνει το συνταξιοδοτικό σύστημα «δίκαιο», είναι παρμένη από τη φρασεολογία του μνημονίου και αντιγράφει πλήρως τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν επικαλούνταν την δήθεν «δικαιοσύνη» για να ψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια. Στην πραγματικότητα, «δικαιοσύνη» για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω των δικαιωμάτων για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Το ίδιο ισχύει και για το στόχο να είναι το σύστημα «δημοσιονομικά βιώσιμο». Πρόκειται για κριτήριο - μαχαίρι για τις συντάξεις, αφού όλοι γνωρίζουν ότι με την ανεργία στο 25%, την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων στα ύψη και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το ΙΚΑ θα συνεχίζει να βουλιάζει, μαζί και τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ), των οποίων το έλλειμμα φέτος - σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς τους - αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει τη λήψη νέων μέτρων, καθώς δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά από τα παραπάνω, η αναφορά στη φτώχεια των συνταξιούχων ακούγεται τουλάχιστον ως πρόκληση και κοροϊδία.

 

Βαριά σκιά και στα Εργασιακά


Το ίδιο αποκαλυπτικές είναι οι διατυπώσεις της ανακοίνωσης και για τα Εργασιακά. Τσίπρας και Γιούνκερ δηλώνουν ότι «συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από το ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».


Αυτή η διατύπωση ρίχνει βαριά τη σκιά της ακόμα και σ' αυτές στις κουτσουρεμένες προεκλογικές υποσχέσεις για τον κατώτερο μισθό και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που έχει αποσταλεί στην ΟΚΕ, μετά και τη χτεσινή εξέλιξη, είναι φανερό ότι παραπέμπεται στην τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Επίσης, η διασύνδεση των εργασιακών σχέσεων με το στόχο της «δημιουργίας θέσεων εργασίας», θέση που επιμόνως επαναλαμβάνουν οι εργοδοτικές ενώσεις και συνόδευε ως πρόσχημα όλες τις μέχρι τώρα αντεργατικές ανατροπές, είναι αποκαλυπτική για το πού οδηγούν τα πράγματα κυβέρνηση και δανειστές.
 

Στην ίδια όχθη κυβέρνηση - δανειστές


Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο και το σχολιασμό που έκανε το ΚΚΕ για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που επικαλούνταν η κυβέρνηση με προχτεσινό non paper. Οπως σημείωνε σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, «η επίκληση απ' την κυβέρνηση της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων, λόγω των αντιθέσεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, δεν μπορεί να κρύψει ότι βρίσκεται στην ίδια μεριά με τους δανειστές στην επιλογή να συνεχίσουν να φορτώνονται τα βάρη της κρίσης στο λαό. Ο έντιμος συμβιβασμός που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν οδηγεί σε ανάκτηση των μεγάλων απωλειών του λαού την περίοδο της κρίσης, αλλά περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης».
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.