18 Μαΐου 2015

Μεγάλη συμμετοχή και φέτος στην Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου κατέληξε η 35η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση, εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) απηύθυνε ο Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Όπως τόνισε «η τιμή στο Γρηγόρη Λαμπράκη δεν είναι απλώς μια εκδήλωση αναμνήσεων, αλλά συμβολή στην ιστορική μνήμη που όσοι βαδίσουν το δρόμο της θα επιχειρήσουν να φτάσουν στη ρίζα των αιτιών που προκάλεσαν εκείνα τα γεγονότα, αλλά και να καταδείξουν τι σημαίνει και προς τα πού πρέπει να κατευθυνθεί ο αγώνας μας σήμερα, για κοινωνική απελευθέρωση, απαλλαγή από την οικονομική εκμετάλλευση, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες πού τον προκαλούν.»

Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ έκανε ο Χρήστος Μαργανέλης. (Διαβάστε την ομιλία εδώ)

Προτελευταία στάση της πορείας ήταν η Αγία Παρασκευή. Ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος υποδέχτηκε τους ειρηνοδρόμους, ενώ χαιρετισμό έκανε ο Αντώνης Γουναρόπουλος, από την Επιτροπή Ειρήνης της πόλης. Ο Α. Γουναρόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ιμπεριαλιστικές εκστρατείες που ξεδιπλώνονται αυτό το διάστημα στην περιοχή, που όπως είπε επιβεβαιώνουν τον Μπρεχτ, που έγραψε ότι «ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους...».

Από το ΠΑΜΕ, ο Πόλυς Τάκας, μέλος της Γραμματείας του Μετώπου, ανέφερε ότι η φετινή πορεία βρίσκει την εργατική τάξη σε δύσκολες συνθήκες και πρόσθεσε ότι «μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, όπου οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών μεγαλώνουν και εκδηλώνονται μέσα από συγκρούσεις και πολέμους, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει τη χώρα μας πιο βαθιά στους κινδύνους του πολέμου». Κατέληξε λέγοντας ότι «η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες στην οργάνωση» του λαού που μπορεί να ζήσει «χωρίς μνημόνια, φτώχεια, ανεργία».

Στην Αγία Παρασκευή ενώθηκε με τους διαδηλωτές πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα (δείτε ρεπορτάζ εδώ). Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ πορεύθηκε με τους ειρηνοδρόμους μέχρι και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα τις 15.30 οι ειρηνοδρόμοι ολοκλήρωσαν τη στάση για ξεκούραση στην Παλλήνη και συνέχισαν την πορεία, μεταφέροντας το μήνυμα της έντασης του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Ο Δήμος της Παλλήνης και η ΕΕΔΥΕ κατέθεσαν στεφάνια στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στο χαιρετισμό της η Νατάσα Καμπέλη, εκ μέρους του προεδρείου της ΟΓΕ, σημείωσε ότι «δεν ξεχνάμε, τον όρκο των αγωνιστριών γυναικών της χώρας μας, που μέσα από τις φυλακές Αβέρωφ υπόσχονταν στη νέα γενιά: "Πόλεμο δεν θα γνωρίσεις, δεν θα αφήσουμε να ανάψει πια φωτιά". Δεν ξεχνάμε ότι η δική μας υπόσχεση στη νέα γενιά είναι το δυνάμωμα του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μας αγώνα μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, μέσα από την κοινωνική συμμαχία».

Προηγούμενη στάση των ειρηνοδρόμων ήταν το Πικέρμι, όπου κατατέθηκε στεφάνι από την Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ απηύθυνε ο Νίκος Μπέρτσιας, ο οποίος σημείωσε ότι: «Κανένας προοδευτικός άνθρωπος και κυρίως αντιστασιακός, οπαδός της Ειρήνης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να κοιμάται ήσυχος πολύ περισσότερο που η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σήμερα αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα του κεφαλαίου και των κομμάτων του, κατά στοιχειωδών δικαιωμάτων». Υπογράμμισε ακόμα ότι «οι κατευθύνσεις της ΕΕ που διαμορφώνονται και υλοποιούνται από τις κυβερνήσεις, είτε κεντροδεξιές είτε κεντροαριστερές πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πάλης μας».

Νωρίτερα στη διασταύρωση της Ραφήνας πραγματοποιήθηκε σύντομη εκδήλωση κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Βασίλης Πιστικίδης, δήμαρχος Ραφήνας, ο οποίος απευθυνόμενους στους ειρηνοδρόμους, σημείωσε: «Βαδίζετε στα βαριά χνάρια ενός ήρωα. Βρισκόσαστε σε μία πόλη που στη δύσκολη ημέρα της πρώτης μαραθώνιας πορείας οι κάτοικοι προστάτεψαν τον πρώτο οδοιπόρο της ειρήνης από τους στρατοχωροφύλακες που ήθελαν να τον συλλάβουν» και τόνισε την ανάγκη να παραμείνει άσβηστη η μνήμη του Γ. Λαμπράκη.

Στην συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Ευγενία Παπαμακάριου, γγ της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), η οποία σημείωσε ότι πέρασαν 52 χρόνια από την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, ωστόσο «τα οράματα των τότε αγωνιστών της Ειρήνης εξακολουθούν να συγκινούν και να συνεγείρουν τους σημερινούς αγωνιστές, αφού ακόμα δεν έχουν βρει την δικαίωσή τους.

Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Ανειρήνευτη πάλη ώσπου να γίνουν οι λαοί κυρίαρχοι στον τόπο τους. Το όπλο μας ένα και μοναδικό. Η διεθνιστική Αλληλεγγύη».

Σύντομη εκδήλωση στο παλιό Δημαρχείο, πραγματοποιήθηκε και στη Νέα Μάκρη, πρώτη στάση της πορείας. Απευθύνοντας χαιρετισμό εκ μέρους του ΜΑΣ, ο Γιάννης Κονταργύρης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Εμπνεόμαστε από τους αγώνες του λαού μας τόσα χρόνια που έχουν δώσει το παράδειγμα του πώς θα πολεμήσουμε τον ιμπεριαλισμό και δίνουμε από εδώ υπόσχεση πως δεν θα σταματήσουμε μέχρι να ανατραπεί συνολικά αυτό το σάπιο σύστημα που για εμάς γεννάει φτώχεια, κρίσεις, πολέμους και ανεργία».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Παναγιώτης Γεώργoς, εκ μέρους της Παναττικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο οποίος τόνισε: «Ο αγώνας για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες χρειάζεται να συνδεθεί και να συντονιστεί με την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν, να διεκδικήσει ο λαός τον πλούτο που παράγει».

Σημείωσε ακόμα ότι «η ΠΑΣΕΒΕ συνεχίζει τον αντιμονοπωλιακό - αντιιμπεριαλιστικό της αγώνα και στέλνει κάλεσμα σε όλους τους φορείς των μικρών ΕΒΕ αλλά και στους ίδιους να δυναμώσουν την πάλη τους για καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενάντια στις ευρωατλαντικές βάσεις θανάτου και για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ»

Η 35η Μαραθώνια πορεία ειρήνης ξεκίνησε το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συγκεντρωμένους ειρηνοδρόμους ο Γιώργος Λαμπράκης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και γιος του Γρήγορη Λαμπράκη τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα: «Ξεκινάμε για ακόμα μία φορά από εδώ, από τον Τύμβο του Μαραθώνα από όπου ξεκίνησε 21 Απρίλη του 1963 την πρώτη απαγορευμένη πορεία ειρήνης ο αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Γρηγόρης Λαμπράκης. Στο σταθερό, αγωνιστικό, αποφασιστικό μας βήμα, συντονίζοντας τις καρδιές όλων των αγωνιστών του ταξικού και φιλειρηνικού αντιμπεριαλιστικού κινήματος, τιμάμε τα 70 χρόνια από την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, κόντρα στις επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής ΕΕ να γιορτάζει την 9η Μάη σαν ημέρα των λαών της Ευρώπης, παραχαράζωντας και διαστρεβλώνοντας την ιστορία, ταυτίζοντας τους θύτες με τα θύματα, τους ναζιστές με τους κομμουνιστές. Τιμάμε τα 60 χρόνια ζωής και δράσης της ΕΕΔΥΕ, συνεχίζοντας αταλάντευτα τον ίδιο αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αιτιών που τους γεννούν».

Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γ. Λαμπράκη έγινε από τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και βουλευτή του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση στον Τύμβο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πορείες ειρήνης και σε άλλες πόλεις.

Πορείες ειρήνης έγιναν ακόμη σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα.

Στη Λάρισα η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει έκθεση με ζωγραφιές από τα παιδιά της πόλης, με θέματα ειρήνης. Τα έργα των παιδιών θα εκτεθούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, ενώ τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 28 Μάη και ώρα 7.00 μ.μ.

Στην Πτολεμαΐδα η Επιτροπή Ειρήνης Εορδαίας διοργάνωσε Πορεία Ειρήνης το απόγευμα με σημείο εκκίνησης το Σιδηροδρομικό Σταθμό και κατάληξη την κεντρική πλατεία όπου έγινε ομιλία και συναυλία από το «Εορδαϊκό Ωδείο».

Στα Χανιά η Επιτροπή Ειρήνης διοργάνωσε εκδήλωση το απόγευμα, στο Ενετικό Λιμάνι, στο χώρο πίσω από το Γυαλί Τζαμισί.

Στη Σάμο, η Πανσαμιακή Επιτροπή Σάμου διοργάνωσε πορεία ειρήνης από το ανατολικότερο χωριό της Σάμου το Παλαιόκαστρο ως την κεντρική πλατεία Πυθαγόρα της πρωτεύουσας του νησιού (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
  • Στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης του Μάη 2015 η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ) και οι Επιτροπές Ειρήνης σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με φορείς του λαϊκού κινήματος, πραγματοποιούν τις παρακάτω πορείες και εκδηλώσεις (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ το πρόγραμμα).
  • Πορεία ειρήνης έγινε την περασμένη Πέμπτη και στα Τρίκαλα (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ). 
Πηγή: 902


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.